Dirofilarioza sau „viermii inimii” la câini This article is verified by a vet

Ill labrador retriever in veterinary clinic.

Viermii inimii la câini sunt foarte periculoși și trebuie tratați fără ezitare.

Viermii inimii la câini apar în principal în regiunea mediteraneeană. Cu toate acestea, din cauza creșterii numărului de călătorii, aceștia devin tot mai comuni și în restul Europei. Deoarece boala viermilor de inimă (dirofilarioza) poate fi fatală dacă nu este tratată, este important ca stăpânii să o recunoască la timp și să ia măsuri pentru a o preveni.

Cât de periculoși sunt viermii inimii pentru câinele meu?

Evoluția bolii viermilor de inimă la câini (dirofilarioză) depinde de durata infecției și de gravitatea infestării.

Dacă numărul de viermi este mare sau boala nu este tratată, apar modificări masive la nivelul inimii și al plămânilor. Acest lucru poate duce la probleme respiratorii care pun în pericol viața patrupedului. În plus, pot apărea insuficiențe cardiace și de organe fatale.

O infecție cu viermi ai inimii la câini nu trebuie, prin urmare, să fie subestimată și trebuie neapărat tratată de un medic veterinar.

Simptome: cum se manifestă dirofilarioza la câini?

Viermii inimii la câini duc la modificări la nivelul inimii și al plămânilor. Atât larvele (microfilariile), cât și adulții cauzează probleme.

În funcție de zonele colonizate din inimă și plămâni, pot apărea diferite simptome. Cele mai frecvente sunt:

 • Slăbiciune la efort
 • Tuse (cronică)
 • Dificultăți de respirație
 • raluri pulmonare patologice
 • Stări de leșin (sincope)

O infestare masivă cu viermi ai inimii duce la insuficiență cardiacă dreaptă. Aceasta, la rândul său, declanșează alte afecțiuni, cum ar fi ficatul congestionat (hepatomegalie), ascita și retenții de apă (edem).

În cazurile severe, insuficiența cardiacă duce în mod acut la probleme circulatorii grave (sindromul vena cavă). Animalul moare adesea în decurs de 24 până la 72 de ore. Aceste simptome bruște se pot manifesta după cum urmează:

 • debutul acut al letargiei
 • slăbiciune acută
 • membrane mucoase palide
 • palpitații la inimă (tahicardie) și creșterea frecvenței respiratorii (tahipnee)
 • puls slab
 • urină cu sânge (hemoglobinurie)
 • Anemie (anemie hemolitică)
 • insuficiență hepatică și renală

Diagnosticare: cum sunt diagnosticați viermii inimii la câini?

Sunt folosite diferite metode de examinare pentru a diagnostica viermii inimii la câini. Analizele de sânge sunt, de obicei, primul pas, urmate de ecografie și radiografie.

Analize de sânge

În timpul analizelor de sânge, laboratorul responsabil efectuează un test de antigen care poate detecta viermii femelă vii, maturi din punct de vedere sexual. În plus, se examinează microfilariile. Acestea pot fi observate direct la microscop în timpul filtrării.

Un test PCR permite, de asemenea, detectarea materialului ADN. Acest lucru ajută și la distingerea speciilor respective de dirofilaria. Acest test este mai sensibil pentru depistarea larvelor de viermi ai inimii.

Ecografie

Dacă o ecografie a inimii dezvăluie viermi adulți ai inimii în venă sau în ventricul, atunci diagnosticul este dovedit cu certitudine.

Pe lângă asta, o ecografie cardiacă detaliată poate determina cu exactitate amploarea modificărilor din inimă.

Radiografia

În plus față de analizele de sânge, trebuie făcută o radiografie a plămânilor. Acesta este singurul mod în care medicul veterinar poate diagnostica modificările deja existente la nivelul vaselor și țesuturilor pulmonare și le poate trata în mod corespunzător.

Tratament: cum se tratează dirofilarioza la câini?

Tratamentul bolii viermilor de inimă se face atât împotriva viermilor adulți, cât și a larvelor. În plus, este de obicei necesară tratarea concomitentă a simptomelor în curs de dezvoltare.

Tratamentul țintit al viermilor de inimă și al larvelor

Există medicamente speciale de deparazitare din grupul lactonelor macrociclice care ajută împotriva microfilariilor. Acestea se administrează o dată pe lună, pe toată perioada tratamentului.

Lactonele macrociclice ajung, de asemenea, la stadiile de larvă din piele și previn transmiterea larvelor de viermi ai inimii către țânțari.

În același timp, începe tratamentul cu melarsomină împotriva viermilor adulți și maturi ai inimii. Pentru a declanșa o moarte lentă a viermilor, medicul veterinar injectează această substanță la intervale regulate de timp.

În prezent, a doua injecție este administrată la treizeci de zile după prima, iar a treia la o zi după. Pentru ca injecția în mușchii lombari să fie cât mai puțin dureroasă și mai puțin stresantă pentru câine, acesta este adesea sedat în acest scop.

Apropo: metoda de ucidere lentă, în care lactonele macrociclice sunt administrate pe o perioadă foarte lungă de timp pentru a ucide lent viermii adulți ai inimii, nu este eficientă în tratamentul împotriva viermilor inimii. Aceasta poate avea consecințe grave pe termen lung sau poate fi chiar fatală.

Odihna este absolut necesară

Dacă patrupedul tău a fost diagnosticat cu viermi la inimă, el va avea nevoie de multă odihnă din momentul diagnosticului. Acest lucru înseamnă că trebuie să se plimbe doar în lesă și să nu se joace cu alți câini. Astfel vei reduce progresia modificărilor permanente la nivelul plămânilor.

În timpul efortului, ritmul cardiac și, prin urmare, fluxul sanguin către plămâni crește. Viermii de inimă care migrează sau mor, care sunt eliminați prin spălare, sau cheagurile de sânge care se formează pot duce la o embolie pulmonară care pune viața câinelui în pericol.

Poți înlocui activitățile fizice cu cele mentale în această perioadă. Printre opțiunile disponibile se numără exersarea comenzilor de bază, a trucurilor și antrenamentele cu clickerul. Alege exerciții care nu necesită un efort prea mare din partea câinelui.

Antibiotice, operații ș.a.

Anumite bacterii, Wolbachia, trăiesc în viermii de inimă. Acestea ajută viermii inimii să se dezvolte și să se înmulțească. Pentru a slăbi paraziții înainte de începerea tratamentului, medicul veterinar începe un tratament al bacteriilor cu un antibiotic cu patru săptămâni înainte.

Cu toate acestea, în cazul unei infestări masive, este adesea necesară îndepărtarea chirurgicală a viermilor de inimă. Mai ales dacă sunt mulți viermi ai inimii într-un singur loc, aceștia pot forma o minge. Pornind de la ventriculul drept sau de la vena cavă (vena mare care duce la inimă), ei pot bloca vasele pulmonare mari atunci când mor.

În cele din urmă, se efectuează noi analize de sânge după încheierea tratamentului pentru boala viermilor de inimă, care să arate cu certitudine că agentul patogen a dispărut.

Tratamentul se face doar după un diagnostic sigur

Viermii inimii la câini sunt tratați numai după un diagnostic confirmat prin testele de sânge menționate mai sus. Deoarece terapia este foarte costisitoare, necesită mult timp și îngrijire, deseori doar clinicile veterinare efectuează tratamentul. Medicul veterinar responsabil decide cu privire la procedura individuală.

Se recomandă internarea câinelui pe perioada tratamentului, pentru ca medicul veterinar să poată reacționa prompt și să trateze în mod corespunzător în caz de complicații, cum ar fi reacțiile alergice la microfilariile ce mor.

Prognosticul dirofilariozei

Nu subestima dirofilarioza ca boală. Evoluția bolii și șansele de vindecare depind de durata infecției, de gravitatea infestării cu viermi și de amploarea modificărilor pulmonare.

Dacă dirofilarioza este tratată din timp cu medicația adecvată, câinele se poate recupera complet. Cu toate acestea, dacă nu este tratată, patrupedul poate muri din cauza modificărilor pulmonare progresive și a insuficienței cardiace.

Evoluția unei infecții avansate cu viermi ai inimii

Dacă o infecție este diagnosticată foarte târziu sau nu este tratată, atunci viermii inimii devin foarte mari și se înmulțesc. Acest lucru provoacă leziuni permanente ale vaselor pulmonare și ale țesutului pulmonar.

În plus, tratamentul în acest stadiu poate pune în pericol viața câinelui, deoarece există riscul formării de cheaguri de sânge în plămâni din cauza viermilor morți (embolie pulmonară).

Probleme cauzate de daune pe termen lung

Chiar și după un tratament de succes pentru viermi de inimă la câini, rămân de multe ori leziuni pulmonare permanente și câinele are nevoie de medicație de susținere pe viață.

Cauze: cum ajunge un câine să fie infectat cu viermi la inimă?

Dirofilaria immitis, o specie de nematod, este factorul cauzal al viermilor de inimă la câini. Este vorba de paraziți care se transmit prin diferite specii de țânțari (boli transmise prin vectori). În schimb, infecția directă de către un alt câine infectat nu este posibilă. Viermii de inimă pot fi, de asemenea, transmiși la pisici, dihori și, rareori, la oameni (însă omul nu este o gazdă preferată de aceștia, de aceea, nu se pot dezvolta până la maturitate, însă pot exista complicații).

Țânțarii transmit și alte specii de dirofilarioză la câini. Dirofilaria repens, agentul cauzal al filariozei cutanate, este contagios și periculos pentru oameni.

Zone de răspândire

Dirofilarioza este prezentă în întreaga lume. În Europa, aria de distribuție este în principal regiunea mediteraneană (Spania, Portugalia, Italia, sudul Franței, Grecia, Turcia și Croația). Există, de asemenea, o incidență ridicată în țările din Europa de Est, cum ar fi Ungaria, România, Serbia, Bulgaria și Slovacia.

La nord de Alpi, până în prezent au fost raportate doar îmbolnăviri în cazuri aduse prin călătorii. Cu toate acestea, țânțarii vectori au devenit acum și ei nativi în aceste țări. Acest lucru se datorează faptului că verile mai călduroase și câinii importați, infectați, cresc riscul de răspândire a viermilor de inimă.

Ciclul de dezvoltare a viermilor de inimă

Viermii inimii la câini au nevoie de țânțari ca gazde intermediare. Țânțarii se infectează cu larvele viermilor de inimă (microfilaria) de la câinii bolnavi. La țânțari, larvele se dezvoltă în continuare într-un stadiu larvar care este infecțios pentru mamifere și care sunt transmise la următoarea înțepătură.

Câinele este gazda finală a viermilor de inimă. Acolo, larvele se dezvoltă mai întâi în piele și în mușchi, iar mai târziu în vasele de sânge ale plămânilor, trecând prin diferite stadii pentru a deveni viermi adulți ai inimii. Aceste macrofilarii pot crește până la o lungime de 20 până la 30 de centimetri.

La șase până la nouă luni de la infectare, dezvoltarea viermilor adulți ai inimii este completă, iar femelele eliberează larvele în sânge. De acum încolo, câinele este contagios pentru țânțari.

Ilustrație a ciclului de infectare cu viermi la inima - de la țânțare la câine și mai apoi către inimă
Ciclul de viață al viermilor inimii la câini.

Profilaxie: cum să îți protejezi câinele împotriva viermilor de inimă

Orice călătorie, chiar și o scurtă vacanță într-o țară afectată poate duce la infectarea câinelui cu viermi ai inimii. Așa că discută din timp cu medicul veterinar despre o metodă de profilaxie cu un preparat adecvat. Astfel, te poți bucura de vacanța cu patrupedul tău în liniște.

 

Un preparat împotriva larvelor de viermi ai inimii le ucide imediat după infectare. Se administrează de obicei înainte de călătorie și apoi la fiecare 30 de zile cât timp se află într-o țară endemică. Ultima doză se administrează la treizeci de zile după întoarcerea acasă.

În plus, un repelent oferă o protecție suplimentară împotriva țânțarilor și a muștelor de nisip (purtători de leishmanioză). Acest lucru ajută la prevenirea transmiterii larvelor infecțioase.

 

Plasele de țânțari în jurul zonei de dormit a câinelui și rămânerea în casă în timpul perioadei principale de zbor a țânțarilor (la apus și seara) contribuie, de asemenea, la protejarea câinelui împotriva infecției cu viermi ai inimii.


Dr Cornelia Kolo, Veterinar
frau zwei hunde

În timpul studiilor mele de medicină veterinară și a doctoratului la Universitatea Ludwigs-Maximilians din München, am reușit să obțin numeroase perspective asupra diverselor domenii ale medicinei veterinare. Sunt medic veterinar, iar de când practic am avut ocazia să observ o mare varietate de animale și boli ale acestora. Pasiunea mea ține de a-mi ajuta pacienții în cel mai bun mod posibil și de a le asigura bunăstarea. Îmi place, de asemenea, să-mi împărtășesc cunoștințele ca medic veterinar, proprietar de câine cu vechime, dar și ca autor.


Cele mai utile articole
9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres
9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.
12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.