Câinii fără stăpân: oricine poate ajuta la protecția acestora

pui-de-labrador

Există mulți câini nevoiași care depind de ajutorul organizațiilor de protecție a animalelor. Dar există și modalități simple de a îi ajuta.

Nu toți câinii se bucură de un cămin iubitor. Mii de patrupezi așteaptă în adăposturile de animale ca oamenii să îi adopte. Mulți alții trăiesc în sanctuare sau au nevoie de un centru de plasament permanent pentru că sunt bolnavi cronic sau foarte bătrâni. Dar bunăstarea animalelor costă bani și necesită mult timp. De aceea, multe organizații se bazează pe ajutorul iubitorilor de animale. Vrei să ajuți și tu la protecția câinilor? Atunci avem câteva sfaturi și idei pentru tine despre ce poți face pentru câinii aflați în dificultate.

Ajutarea câinilor aflați în dificultate la fața locului

Ești plin de energie și ai vrea să ajuți la fața locului? Atunci un angajament activ este ceea ce ți se potrivește. Trebuie doar să întrebi la adăpostul sau la organizația de protecție a câinilor pe care o alegi. Personalul va fi bucuros să îți spună cum te poți implica într-un mod semnificativ. Un angajament activ nu trebuie să fie neapărat permanent. Dacă nu ai atât de mult timp la dispoziție, poate că poți ajuta la una-două ocazii speciale.

Cel mai bun lucru pe care îl poți face în prealabil este să te gândești la abilitățile speciale pe care le ai. Poate că îți place să lucrezi cu copiii sau îți place să predai? Atunci te poți implica ca profesor pentru cursuri de protecție a animalelor, de exemplu, sau poți coordona un grup de tineri. Cei care au în schimb abilități de programare pot optimiza prezența pe internet a asociației de protecție a câinilor.

Există, bineînțeles, multe alte posibilități de implicare activă – de exemplu:

Persoane care plimbă câinii din adăpost

Iubești câinii, dar nu ai spațiu, timp sau bani pentru propriul câine? Atunci ce zici dacă ai fi voluntar la adăpost pentru a plimba animalele? Câinii fără stăpân sunt fericiți să schimbe ritmul și să exploreze împrejurimile cu tine. Atunci când ieși la plimbare, te poți bucura de natură împreună cu patrupezii. În plus te poți menține într-o formă fizică bună în acest fel – un „win-win” pentru om și animal!

Regulile pentru plimbări variază de la un adăpost la altul. Întreabă la fața locului pentru a primi mai multe informații. În cele mai multe cazuri, însoțitorii trebuie să devină membri ai asociației de protecție a animalelor respective și să participe la un mic curs de formare sau de inițiere privind plimbarea câinilor. Adăpostul va repartiza apoi câinii pe care îi poți plimba.

Border Collie care este plimbat în lesă de către un bărbat, fundal verde în natură
Poți susține activitatea adăposturilor de animale și, în același timp, te poți menține într-o formă fizică bună ca voluntar.

Protecția câinilor cu ciocanul și mașina de tuns

Fiind iubitor de câini, îți place să petreci timp cu patrupezii. Dar poți ajuta și în alte domenii pentru a îmbunătăți calitatea vieții câinilor aflați în dificultate. În multe organizații de salvare a câinilor sunt necesare lucrări de renovare mai mici sau mai mari. Multe dintre ele sunt amânate din lipsă de timp și de bani. Dacă ești îndemânatic, aceasta este ocazia ta de a te implica într-un mod semnificativ.

Pot apărea multe „lucrări” mici de care au nevoie organizațiile de protecție a câinilor care dispun de spații proprii:

  • Tăierea gardurilor vii, curățarea buruienilor, tunderea copacilor – pe scurt: lucrări de grădinărit
  • reparații minore la garduri, voliere sau alte părți ale clădirilor
  • vopsirea spațiului

Proiecte „Do-it-yourself” pentru câine

Dacă preferi să ajuți la bunăstarea câinilor de acasă, există multe alte modalități. De exemplu prin susținerea adăposturilor de animale prin pliante, anunțuri sau postări pe rețelele de socializare. Astfel poți face mai mulți oameni să conștientizeze problemele din acest domeniu.

Multe asociații pentru protecția animalelor organizează, de asemenea, evenimente sau zile de informare. Orice mână de ajutor este binevenită aici. Îți place să gătești? Atunci poți dona un tort, de exemplu. Dacă te pricepi cu acul și ața, îți poți folosi acest talent și pentru a ajuta câinii aflați în dificultate. De exemplu prin confecționarea de lese și zgărzi colorate din sfoară sau de pături pentru câini. În funcție de nevoie, le poți dona la adăpostul de animale sau le poți vinde în schimbul unei donații pentru protecția câinilor la evenimentele asociației.

Cum poți deveni un „părinte adoptiv temporar” pentru câinii fără stăpân?

Ai multă experiență cu câinii – plus spațiu și timp – și vrei să ajuți un câine nevoiaș? Organizațiile de salvare a câinilor sunt adesea în căutare de locuri pentru plasament. În calitate de părinte adoptiv vei avea grijă de un câine în casa ta. Împărtășești viața de zi cu zi cu el, te ocupi de vizitele la veterinar și te întâlnești cu posibilii stăpâni interesați.

În general sarcina ta este limitată din punct de vedere al timpului. Scopul este de a plasa câinele. Însă uneori se caută stăpâni permanenți pentru câini bolnavi cronic sau foarte bătrâni. O sarcină dificilă, dar în același timp foarte onorabilă. Pentru că în acest fel îi oferi siguranță și îngrijire unui câine aflat în dificultate care nu poate fi plasat spre adopție.

Multe organizații internaționale de protecție a câinilor caută părinți adoptivi pentru a plasa animalele în toată Europa. Majoritatea organizațiilor plătesc chiar și costurile veterinare și de hrană pentru blănosul respectiv.

Cum poți dona pentru protecția animalelor?

Orice organizație pentru protecția animalelor este bucuroasă să primească donații în natură și în bani. Noi îți oferim sfaturi privind donarea de bani pentru bunăstarea câinilor, precum și alte idei de donații pentru care nu ai nevoie de o pușculiță.

Donarea obiectelor la adăposturile de animale

Câinelui tău nu îi place noul său pat sau coș? Sau a depășit vârsta hamului pentru câini tineri? Cele mai multe organizații pentru protecția câinilor sunt fericite să primească donații în natură, dacă obiectele sunt în stare bună. Dar dacă vrei să donezi hrană de câini, ea trebuie să fie în ambalajul original și să aibă o dată  de expirare valabilă. În caz contrar adăposturile de animale nu o pot folosi.

Dar nu numai proviziile pentru animale sunt primite cu bucurie. Uneori lipsesc obiecte de uz zilnic, cum ar fi mașina de spălat, prosoapele sau uneltele. Unele organizații de protecție a animalelor afișează pe site-ul lor ce donații în natură caută în prezent.

Bineînțeles că poți comanda hrană pentru câini și alte obiecte de donat din magazinul online zooplus și să le primești direct la adăpostul de animale ales de tine. Pe lângă asta, noi susținem organizațiile pentru protecția animalelor prin programele noastre de recompense.

Donații de bani pentru protecția animalelor

Fiecare asociație de protecție a câinilor poate cumpăra ceea ce are nevoie cel mai urgent dacă primește bani. Așadar, donațiile în bani sunt întotdeauna de mare ajutor. Atunci când donezi bani, asigură-te că o faci către o organizație serioasă – de exemplu, că o asociație este recunoscută ca organizație non-profit. Acest lucru nu îți oferă doar siguranță, ci și un avantaj. Asociațiile non-profit pot emite chitanțe pentru donații care reduc taxele fiscale pe care le plătești.

Chiar și sumele mici, dar regulate, pot face o mare diferență – cum ar fi cotizațiile de membru sau sponsorizările pentru câinii greu de plasat. Încasările periodice de numerar oferă organizației de protecție a animalelor o mai mare siguranță în ceea ce privește planificarea.

Lasă moștenire ceva pentru câinii fără stăpân

Mulți iubitori de animale se preocupă de bunăstarea câinilor chiar și după moarte – de aceea numesc drept moștenitor o organizație pentru protecția animalelor. Poți lăsa moștenire o parte sau toate activele. Aceasta este o opțiune în special pentru persoanele care nu au rude apropiate. Pentru că, dacă mori fără testament și fără rude apropiate, moștenirea ta este lăsată automat statului.

Apropo, moștenirile către organizațiile caritabile sunt scutite de impozit. În acest fel totul merge către o cauză bună, adică animalele fără stăpân. Dacă vrei să afli mai multe cu privire la testamentul tău, cel mai bine este să consulți un notar. În orice caz, asigură-te că testamentul este ușor de găsit, bine redactat și semnat de mână.

Puncte pentru câinii fără stăpân: programul de recompense de la zooplus

Prin programul de recompense zooplus ajuți animalele aflate în dificultate prin simplul fapt că faci cumpărături: în magazinul online colectezi puncte bonus la fiecare achiziție. Le poți schimba pentru niște recompense gratuite sau le poți dona pentru protecția animalelor. Dacă alegi a doua opțiune, zooplus va converti donația de puncte în donație de alimente.

Beneficiarii se schimbă lunar. Cele mai multe dintre ele sunt asociații de protecție a animalelor care se ocupă de diferite tipuri de animale, de la hamsteri la câini. În orice caz, cu o donație de puncte contribui la umplerea stomacurilor multor prieteni cu patru picioare fără stăpân.

O inimă pentru animale: produse zoolove

O altă modalitate de a susține o cauză bună în timp ce faci cumpărături sunt produsele zoolove. În cazul acestora zooplus donează automat 10% din prețul de achiziție către organizațiile de protecție a animalelor.

Beneficiarii se schimbă la fiecare două luni și sunt organizații non-profit înregistrate pentru protecția animalelor. Poți găsi rapoarte detaliate despre beneficiarii donațiilor pe site-ul proiectului, printre altele. Aici vei vedea exact câți bani sunt strânși și la ce sunt folosiți. În 2019, de exemplu, zooplus a donat aproximativ 250.000 de euro pentru 45 de adăposturi de animale din Europa.

Arată-ți dragostea față de câini

Fiecare stăpân de câine poate contribui la bunăstarea câinilor în viața de zi cu zi. Oferă un bun exemplu și devin-o un ambasador al iubirii față de câini. Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să oferi altor stăpâni de câini sfaturi nesolicitate de dresaj atunci când ieși la plimbare. În schimb, fii deschis la întrebările sau preocupările celorlalți stăpâni.

Deseori poți ajuta iubitorii de câini din imediata ta apropiere. Vecinul tău și-a sucit glezna? Întreabă-l dacă are nevoie de ajutor la plimbări. „Dog-Sharing” este o altă opțiune interesantă. Persoanele care nu au un câine îi pot scuti pe de câini de sarcini câteva ore și în același timp pot să își petreacă ziua cu un patruped.

Acum știi câteva moduri în care poți sprijini câinii nevoiași prin acțiuni de informare, donații sau pur și simplu prin cumpărături. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să iei legătura cu organizațiile de protecție a câinilor sau a animalelor din regiunea ta și să-i întrebi cum poți ajuta cel mai bine la nivel local.

2023_06_FreeDelivery_1000x160_RO
Cele mai utile articole
9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres
9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.
12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.