Mătreața la câini This article is verified by a vet

Blană neagră a unui câine care are mătreață. Articol despre mătreața la câini

Un câine are mătreață, care se recunoaște după punctele albe din blana câinelui.

Câinele tău are mătreață în blană și nu știi cum să scapi de micile puncte albe? Află în acest articol care sunt rasele de câini care dezvoltă cel mai des mătreață și ce poți face împotriva mătreții la animalul tău de companie.

Simptome: care sunt semnele de mătreață la câini?

Poți recunoaște mătreața ca fiind un compus de celule albe mici de piele în blana câinelui. Strict vorbind, formarea mătreții este doar un semnal că ceva nu este în regulă.

Prin urmare, mătreața este de obicei însoțită de alte semne de boală:

 • Blană fragilă, mată sau uleioasă
 • Căderea circulară sau simetrică a părului (alopecie)
 • Oboseală
 • Piele roșie, îngroșată și solzoasă
 • Piele hiperpigmentată (Hiperpigmentare)
 • Formarea de cruste
 • Mâncărimea (prurit) este, de asemenea, un simptom însoțitor comun, dar nu este obligatoriu să apară

Locuri predispuse: unde apare adesea mătreața la câini?

În cazul în care mătreața apare pe tot corpul câinelui, medicii veterinari se referă la aceasta ca fiind o formă generalizată. Dacă doar o anumită zonă a pielii este afectată de mătreață, este vorba de o formă localizată.

Este deosebit de comun pentru câini să aibă mătreață la baza cozii. Locația zonei de piele afectată poate fi un indiciu important pentru cauza de bază. De exemplu, mătreața de pe blana urechilor și a capului este tipică pentru o infestare cu acarieni.

2023_05_WetMix_FeedingCampaign_Wet_Freebie_Rocco_1000x160_RO__1_

Diagnostic: cum se recunoaște mătreața la câini?

Atunci când câinele tău se scarpină la urechi ca un nebun sau când îi cad primele smocuri de păr, e timpul să mergi la veterinar. Acesta va verifica starea actuală de sănătate a animalului tău de companie pentru a găsi motivul mătreții.

Ajutorul tău este necesar pentru acest lucru, deoarece informații importante, cum ar fi dieta sau administrarea de medicamente, sunt utile pentru diagnostic.

Medicul veterinar va presa o bandă adezivă de lungimea unei lame de microscop de mai multe ori pe blana cu mătreață a câinelui. Mătreața se lipește de ea, astfel încât el o poate examina la microscop. Această metodă este folosită pentru a detecta acarienii sau păduchii.

Folosind un bisturiu, medicul veterinar poate, de asemenea, să îndepărteze cu grijă o bucată de piele, după care să o evalueze la microscop.

Fie că este vorba de alergie, infestare cu paraziți sau tulburare hormonală - un test de sânge poate oferi indicii importante despre cauza de bază.

Dalmațian întins pe o parte care este periat cu o perie de lemn afară pe iarbă verde.
Masează pielea blănosului tău cu o perie – acest lucru favorizează circulația sângelui.

Tratament: cum se tratează mătreața la patrupezi?

Câinele tău are mătreață și vrei să scapi de aceste anomalii enervante? Scopul terapiei simptomatice este de a atenua afecțiunile vizibile.

Acest lucru poate fi realizat prin utilizarea unui șampon pentru câini degresant și hidratant. Masează bine șamponul pentru a desprinde celulele moarte ale pielii.

Pe lângă asta, poți întări pielea animalului tău prin suplimente alimentare speciale cu substanțe precum biotina sau acidul folic.

Pentru a scăpa de mătreață pe termen lung, va trebui, de asemenea, să rezolvi problema reală.

Combaterea unei infestări cu paraziți

O infestare cu paraziți, de exemplu, necesită administrarea de medicamente speciale de deparazitare, cum ar fi moxidectina. Pentru a combate cu succes paraziții, vor trebui tratați și toți ceilalți locuitori cu patru picioare din casă.

Este importantă o nouă examinare la câteva săptămâni după tratament, pentru a determina succesul acestuia.

Tratarea bolilor hormonale

Bolile hormonale, cum ar fi hipotiroidismul sau alte boli metabolice, necesită, de obicei, administrarea de medicamente speciale.

Cauze: care sunt factorii declanșatori pentru mătreața la câini?

Cele mai multe cauze ale mătreții la câini sunt inofensive:

 • Nu numai umezeala și frigul din timpul iernii, ci și schimbarea blănii pot duce la apariția mătreții la câini.
 • Dacă îi faci baie prea des câinelui, acest lucru poate duce la uscarea pielii și, prin urmare, la o creștere a formării de mătreață.
 • Vârsta câinelui are, de asemenea, o influență asupra sănătății pielii - seniorii suferă, prin urmare, mai des de mătreață.

Uneori, însă, depozitele nedorite de piele sunt doar finalul poveștii. Pentru că în afară de aceste motive inofensive și idiopatice – adică necunoscute, există nenumărate boli care pot cauza mătreața la patrupezi:

Cauză Descriere
Alergia și dermatita atopică Inflamația pielii (dermatită) la câini este adesea cauzată de o alergie. Dacă aceasta este îndreptată împotriva alergenilor de mediu, cum ar fi praful din casă sau polenul, medicii veterinari o numesc atopie.
Boli infecțioase Infecțiile bacteriene și virușii pot înrăutăți calitatea pielii.
Infestare cu paraziți Fie că este vorba de acarieni, căpușe sau purici - nenumărați ectoparaziți pot provoca mătreața albă în blana câinelui.
Infecție fungică Dermatofitozele sau dermatomicozele sunt o cauză frecventă a mătreții la câini. Printre acestea se numără malassezia sau ciuperca filamentoasă Microsporum.
Seboree Fiind o tulburare ereditară de formare a pielii, seboreea duce deja la mătreață severă la căței. Următoarele rase sunt deosebit de frecvent afectate de această boală ereditară: Basset Hound, Cocker Spaniel, Springer Spaniel Englez, Setter Englez, Labrador Retriever și West Highland White Terrier.
Stres Dacă patrupedul este stresat sau suferă de depresie, acest lucru ar putea duce la apariția mătreții.
Tulburări metabolice Pielea este cel mai mare organ al câinelui și, prin urmare, este conectată la multe alte organe. Dacă un alt organ, cum ar fi rinichiul sau glanda tiroidă, este bolnav, acest lucru poate avea un efect asupra calității pielii.
Shetland Sheepdog în cadă, cu spumă pe corp și pe cap, este clătit cu dușul.
© filmbildfabrik / stock.adobe.com

Prevenire: cum poți evita mătreața la câinele tău

Dacă vrei ca patrupedul tău să aibă o blană strălucitoare și o piele sănătoasă, ar trebui să urmezi aceste sfaturi:

 • Spală câinele doar atunci când este absolut necesar.
 • Optează pentru o dietă echilibrată și adaptată speciei.
 • Du câinele în mod regulat la veterinar pentru a depista bolile și paraziții într-un stadiu incipient.
 • Previn-o ectoparaziții cu mijloace de deparazitare (picături sau zgardă).
 • Îngrijește blana patrupedului în mod regulat.

În magazinul online zooplus vei găsi produse adecvate, cum ar fi perii pentru câini.


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres
9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.
12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.