Prebiotice și probiotice pentru câini

Caine talie mica cu un bol cu hrana uscata

Câinele tău are probleme digestive și nu mănâncă? Prebioticele și probioticele pentru câinipot ajuta.

Câinele are deseori probleme digestive? Atunci prebioticele sau probiotice pentru câini pot fi soluția de care ai nevoie. Îți vom explica cum pot ajuta aceste substanțe la sănătatea intestinală a câinelui și la ce să fii atent atunci când i le administrezi.

Ce sunt prebioticele și probioticele?

Prebioticele și probioticele (din latină "bios" = viață) sunt suplimente alimentare. Acestea pot ajuta patrupezii cu tulburări digestive sau boli ale intestinului. Pe scurt: prebiotice și probiotice pentru câini au o influență pozitivă asupra intestinului gros. Totuși, modul în care se întâmplă acest lucru depinde de tipul de substanță:

Prebioticele pentru câini – substanțe nedigerabile

Prebioticele sunt, prin definiție, substanțe nedigerabile, cum ar fi carbohidrații (de exemplu, lactuloza sau fructooligozaharidele). Ele se asigură că flora intestinală bacteriană (numită și microbiom) are suficientă hrană și se dezvoltă mai bine. Bacteriile intestinale întărite susțin în special intestinul gros și au un efect de promovare a sănătății.

Prebioticele pentru câini pot fi administrate numai sub formă de hrană uscată sau umedă de înaltă calitate. Plantele prebiotice, cum ar fi morcovii, rădăcinile de cicoare sau anghinare sunt deosebit de comune. S-a dovedit că și psylliumul, topinamburul sau merele susțin flora intestinală.

Probioticele pentru câini – microorganisme vii

Spre deosebire de prebiotice, probioticele pentru câini sunt deja microorganisme vii. Dacă un câine ingerează bacteriile sub formă de supliment alimentar, acestea readuc flora intestinală la un echilibru și ajută la digestie. Probioticele sunt disponibile în comerț doar sub formă de suplimente alimentare.

Interesant de știut:

Combinația dintre prebiotice și probiotice se numește sinbiotice. Acestea combină proprietățile pozitive ale diferitelor substanțe asupra sănătății intestinale a animalelor. Deseori, este mai logic să folosești această combinație, pentru că substanțele active se completează reciproc.

xmas banner 2021

Care sunt funcțiile unei flore intestinale sănătoase?

În mod normal, intestinele lungi de aproape zece metri ale câinilor conțin numeroase bacterii, cum ar fi Enterobacteriaceae (de exemplu, Escherichia coli), care sunt foarte importante pentru sănătatea intestinală a patrupedului.

Printre altele, bacteriile intestinale care fac parte din flora intestinală îndeplinesc următoarele sarcini:

  • Acestea sunt o parte importantă a sistemului imunitar și luptă împotriva microbilor patogeni.
  • În timpul activității lor, ele formează vitamine importante (de exemplu, vitamina B2, B12, K) pe care intestinul le poate absorbi prin membrana sa mucoasă.
  • Descompun particulele alimentare nedigerabile, cum ar fi fibrele alimentare și acizii grași cu lanț scurt.
  • Obțin efectul dorit prin metabolizarea anumitor medicamente.
  • Substanțele cancerigene și toxice sunt neutralizate de unele bacterii.

În cazul în care intestinul este afectat, flora intestinală poate muri. Acest lucru duce la faptul că intestinul gros nu mai funcționează ca de obicei. Câinii afectați suferă adesea de diaree și greață. De asemenea, ei își pierd pofta de mâncare și slăbesc treptat.

Când are sens să folosești prebiotice sau probiotice la câini?

Dacă flora intestinală a câinelui este afectată din cauza tulburărilor digestive sau a bolilor intestinului, poți întări bacteriile intestinale cu ajutorul prebioticelor și probioticelor pentru câini:

Dacă patrupedul suferă de diaree sau flatulență, îi poți oferi substanțele de susținere din hrana sa. Veterinarii recomandă deseori probiotice câini atunci când aceștia trebuie să ia antibiotice timp de câteva zile din cauza unor afecțiuni bacteriene.

Având în vedere că medicamentele antimicrobiene nu ucid doar bacteriile care cauzează boli, bacteriile intestinale aparținând florei intestinale sunt protejate preventiv prin agenți probiotici sau prebiotici.

Însă în general va trebui să ții cont de faptul că suplimentele alimentare, precum prebioticele sau probioticele pentru câini, ar trebui să fie folosite doar în anumite situații. Dacă patrupedul suferă de probleme digestive grave, îți recomandăm să îl duci mai întâi la un consult veterinar.

În magazinul online zooplus vei găsi produse potrivite cu prebiotice sau probiotice chiar și în hrana pentru câini cu boli gastrointestinale și diaree. Dacă dorești să schimbi hrana actuală a animalului tău, citește și articolul nostru despre schimbarea dietei câinelui.

Cât timp trebuie administrate prebioticele și probioticele pentru câini?

Perioada de administrare depinde de cauza de bază:

Dacă patrupedul are dintr-o dată scaun tare sau diaree, deseori va fi suficient să îi oferi suplimentele alimentare timp de câteva zile până la două săptămâni.

Dar dacă animalul suferă de o boală intestinală gravă (de exemplu IBD, boala inflamatoare intestinală), va trebui să îi administrezi câinelui prebiotice sau probiotice timp de mai multe săptămâni. Consultă veterinarul dacă ai întrebări suplimentare și nu folosi probiotice umane pentru câini.

Pot apărea efecte secundare?

Având în vedere că probioticele sunt bacterii intestinale vii, adăugarea lor în meniul câinelui este destul de sigură în general. O supradoză va duce în cel mai bun caz la moartea bacteriilor în exces.

Pe de altă parte, prebioticele ar trebui utilizate cu prudență, deoarece bacteriile patogene se pot hrăni și cu carbohidrați. Dacă acestea elimină hrana din flora intestinală, cea din urmă poate slăbi și mai mult.

Cele mai utile articole
11 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres. Pentru mulți stăpâni de câini, perioada de călduri e un haos. Se baricadează în case, evită plimbările lungi în parc, unde ar fi „pândite” de mulți alți masculi, și acoperă paturile și mobila cu tapițerie cu cearceafuri vechi pentru a evita petele urâte. La urma urmelor, mobila e scumpă. Pe lângă asta, nu multor stăpâni de câini le-ar prinde bine o sarcină nedorită. Însă nu îți face griji: cu câteva trucuri și sfaturi poți trece prin această fază fără să îți fie frică de pui nedoriți. Cu cât mai bine te informezi despre perioada de călduri la cățele și despre schimbările care au loc în corpul ei, cu atât mai puțin stresat vei fi și vei reuși să te descurci în această perioadă.
3 min

Cum se determină vârsta câinelui: câți ani are câinele meu?

Când îți cumperi un cățel de la crescător autorizat, vei ști vârsta exactă câinelui tău. Însă adăposturile de animale sau organizațiile pentru protecția animalelor nu prea pot oferi informații exacte despre vârsta animalelor aflate în grijă. În acest articol îți vom arăta cum poți estima vârsta unui câine.
12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.