Inflamația gingiilor la câini (gingivită) Acest articol a fost verificat de un veterinar

gingivita-caini

Controalele regulate sunt importante pentru a detecta la timp gingivita la câini. Imaginea prezintă dinții unui câine sănătos.

Nu mai suporți respirația urât mirositoare a câinelui tău? Atunci îți recomandăm să faci o vizită la veterinar. Pentru că inflamația gingiilor la câini (gingivita) poate duce la respirație urât mirositoare, dar și la alte complicații. Acest articol îți va spune care sunt cauzele și cum îți poți ajuta câinele să scape de gingivită.

Simptome: care sunt semnele de gingivită la câini?

Gingiile pot fi inflamate într-un singur loc (local) sau în toată gura. De obicei acestea sunt roșii, umflate și dureroase. Adesea câinii afectați prezintă doar câteva semne.

Dacă gingiile sunt puternic inflamate, poți observa următoarele simptome la animalul tău de companie:

  • Câinele mănâncă mai puțin sau mestecă mai mult decât de obicei.
  • Gingiile sale sângerează.
  • Are o respirație urât mirositoare.

În cazul în care inflamația se extinde la structurile din apropiere, există riscul de inflamare a întregului parodonțiu. În acest caz un dinte se poate desprinde și poate cădea. Dacă bacteriile ajung în organele interne prin intermediul fluxului sanguin, în cel mai rău caz, pot duce chiar la o inflamație periculoasă a valvelor inimii sau a rinichilor.

Câine care este sub anestezie la cabinetul medicului veterinar. Falca de sus este trasă cu ajutorul unui instrument medical pentru a vedea dinții câinelui
Acest Jack Russell Terrier suferă de gingivită severă și parodontită (inflamație a parodonțiului).

Diagnosticare: cum recunoaște medicul veterinar problemele cu gingiile?

Pentru a se putea uita la gura patrupedului, medicul veterinar trage buzele în lateral. De aici, poate examina partea exterioară și parțial inferioară a dinților din față.

Dacă suspectează o problemă a molarilor sau dacă patrupedul nu cooperează, medicul veterinar va trebui să anestezieze câinele. Doar așa poate obține o imagine de ansamblu a întregii cavități bucale și, dacă este necesar, poate efectua o curățare dentară după examinare.

Însă înainte de asta el verifică starea gingiilor cu ajutorul unei sonde. Pe lângă asta el efectuează o radiografie pentru a putea evalua întregul maxilar osos.

Tratament: cum se tratează gingivita la câini?

Medicul veterinar trebuie să efectueze o curățare dentară pentru a ameliora gingivita. Acest lucru se face de obicei după examinarea dentară. Astfel câinele va scăpa de o altă anestezie stresantă și riscantă.

În timpul tratamentului stomatologic, acesta îndepărtează tartrul de pe suprafața dinților și din spațiile înguste dintre dinți cu ajutorul unui echipament special. În funcție de gravitate, medicul veterinar va administra analgezice și antibiotice câinelui. Acestea din urmă au în principiu rolul de a preveni o infecție bacteriană severă.

Care este prognosticul?

Dacă verifici în mod regulat sănătatea dentară a câinelui, poți contracara gingivita într-un stadiu incipient, prevenind agravarea situației. Cu toate acestea, dacă gingiile sunt inflamate pe scară largă și sunt afectate deja alte structuri, bacteriile se pot răspândi în tot corpul și pot pune viața acestuia în pericol.

Cauze: care sunt factorii declanșatori ai gingivitei la câini?

Dacă gingia este inflamată vorbim de gingivită. Deseori gingiile se inflamează atunci când dintele atașat este bolnav.

Un factor declanșator obișnuit al acestei situații îl reprezintă placa și tartrul. Acestea se formează atunci când resturile alimentare și bacteriile se depun pe suprafața dinților.

Prevenire: cum să îți protejezi câinele de gingivită

Cea mai bună armă împotriva gingivitei la câini este o igienă orală adecvată! Periatul regulat al dinților și controalele la medicul veterinar reduc riscul de apariție a tartrului și a gingivitei. Află ce gustări speciale, oase de ros ș.a. au un efect pozitiv asupra sănătății dentare din articolul despre Îngrijirea dentară pentru câini.


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres
9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.
12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.