Îngrijirea dinților câinelui

caine care roade un snack in iarba

O dantură sănătoasă este foarte importantă pentru câini în timp ce mănâncă și se joacă.

Câinilor le place să exploreze lumea cu gura. De aceea e foarte important să ai grijă de dinții patrupedului. Află mai multe despre îngrijirea dentară adecvată din acest articol.

De ce este atât de importantă îngrijirea dinților câinelui?

Există multe studii independente care au investigat frecvența bolilor gingivale la câini. Aceste studii arată că gingiile a aproximativ patru din cinci câini cu vârsta de peste trei ani se modifică deja în mod patologic. Majoritatea câinilor mai în vârstă au, prin urmare, probleme gingivale mai grave.

Câinii nu își folosesc dinții doar pentru a mesteca mâncarea, ci și pentru a ridica și a muta obiecte. Așa că dinții sunt la fel de importanți pentru patrupezi cum sunt mâinile pentru noi. Și pentru că fac atât de multe lucruri cu dinții, îngrijirea dentară regulată este esențială pentru câini.

Dentastix Îngrijire dentară zilnică

  • Sticksuri de mărimi adaptate pentru fiecare câine
  • Combinație de textură specială și substanțe active
  • Poate reduce tartrul cu până la 80% atunci când este oferit zilnic (dovedit științific)
  • Îngrijirea dentară dintr-o singură mușcătură
dentasrix pedigree cutie 28 bucati

Pedigree DentaStix™

Conform studiilor, doar un singur DentaStix™ pe zi este suficient pentru a preveni apariția tartrului la câini. Datorită structurii speciale în formă de x, DentaStix™ ajunge și în locuri greu accesibile, la care nu poți ajunge cu o periuță de dinți. În acest fel, se formează cu până la 80% mai puțin tartru. Batoanele de mestecat nu conțin zahăr, coloranți și arome artificiale și sunt, de asemenea, fără grăsimi. Prin urmare îi poți da câinelui tău batoane de mestecat fără a fi nevoit să scazi o cantitate mare de calorii din porția sa normală de hrană.

Cum apar problemele gingivale?

Atunci când câinele mănâncă, el ingerează o mulțime de bacterii prin intermediul hranei. În timp ele se acumulează, mai ales în zona dintre dinți, lângă gingii. Particulele de alimente au tendința de a rămâne blocate acolo după ce mănâncă, iar germenii se pot hrăni cu ele.

Treptat, germenii împreună cu resturile de alimente duc la formarea unui strat alb lipicios, numit și placă dentară. Dacă acesta nu este îndepărtat, apare un tartru galben-maroniu. Aceste depozite dure atacă gingiile și țesuturile înconjurătoare într-o asemenea măsură încât acestea devin inflamate. Dacă bacteriile conținute în placa bacteriană atacă substanța dură a dintelui, se va produce caria.

În cazul în care câinele are prea mult tartru, este posibil să fie necesară îndepărtarea acestuia de către un medic veterinar.

Ce se întâmplă dacă nu te ocupi de îngrijirea danturii câinelui?

Nu subestima importanța îngrijirii danturii câinelui. Dacă nu cureți dinții câinelui, ei se pot îmbolnăvi și pot duce la o inflamație severă în gură. Deseori câinii afectați prezintă următoarele semne:

Dureri

Pentru câini, inflamația gingiilor (gingivită) din cauza plăcii bacteriene sau a tartrului este foarte dureroasă. Inflamația se poate răspândi pe scară largă sub gingii, provocând detașarea gingiilor și deteriorarea periodonțiului.

Probleme de mestecat din cauza unei îngrijiri dentare necorespunzătoare la câini

Durerile de dinți pot afecta modul în care mănâncă blănosul tău. E posibil fie să nu vrea să mănânce deloc, fie să mestece mai atent. În cazul în care germenii au reușit să pătrundă în țesuturile mai profunde și să conducă la un abces, acest lucru poate îngreuna și masticația.

Respirație urât mirositoare

Pe măsură ce bacteriile din placa dentară sau din tartru descompun resturile alimentare, formează compuși volatili de sulf (VSC). Acestea sunt cunoscute pentru că au un miros foarte neplăcut și provoacă respirație urât mirositoare la câini.

Infecții bacteriene

În cazul în care bacteriile reușesc să ajungă în sângele câinelui, ele pot provoca și inflamații în alte organe. Nu este neobișnuit ca inflamația valvelor inimii (endocardită) sau a rinichilor (nefrită) să fie asociată cu probleme dentare. În cel mai rău caz, poate duce și la otrăvirea sângelui (septicemie), care poate pune în pericol viața patrupedului.

Poți evita o consultație costisitoare la veterinar dacă speli dinții câinelui în mod regulat.

Îngrijirea dentară adecvată pentru câini

Cu cât mai des cureți dinții câinelui, cu atât mai puțin tartru se va forma. Asta înseamnă că îngrijirea zilnică a dinților este cea mai bună condiție pentru o dantură sănătoasă a câinelui.

Combină următoarele măsuri de îngrijire dentară pentru a te asigura că patrupedul tău are niște dinți sănătoși:

Îngrijirea dinților câinelui, poză de aproape cu dinți afectați de tartru

Periază dinții

Periază regulat dinții câinelui cu o periuță de dinți pentru câini. În acest fel poți îndepărta cu ușurință resturile de alimente dintre dinți. Pasta de dinți specială pentru câini te ajută să lupți împotriva respirației urât mirositoare neplăcute și să faci perierea dinților mai plăcută. Recompensează câinele după ce i-ai curățat dinții, pentru ca acesta să se obișnuiască mai ușor cu periajul.

Poți găsi produse de îngrijire dentară pentru câini în magazinul online zooplus.

periuțî roz de dinți pentru câini

Greenies Grainfree Snackuri

dentare de ros

  • Fără cereale: potrivite pentru animalele cu alergii sau intoleranțe
  • Dezvoltate împreună cu medici veterinari specializați în îngrijire dentară
  • Produse din ingrediente naturale
  • Împotriva plăcii și tartrului: ajută la reducerea plăcii și formarea tartrului, pentru dinți mai curați și o respirație proaspătă
greenies snacks dentare de ros pentru caini

Controale regulate la veterinar

Câinii pot avea tendința de a forma mult tartru în ciuda eforturilor tale de a îi îngriji dantura. Dacă patrupedul tău este predispus la acest lucru, du-l la controale regulate la veterinar, pe lângă îngrijirea dentară de rutină.

Cele mai utile articole
9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres
9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.
12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.