Câinii lăsați în mașina pe timp de caniculă

Un caine in masina cu geamul intredeschis. câine lăsat în mașină pe caniculă

Câinii prinși în capcana căldurii: dacă vrei să ajuți un animăluț fără să ai probleme din punct de vedere legal, ar trebui să ții cont de câteva lucruri.

Ai văzut un câine lăsat în mașină pe căldură? Află aici când ai voie să eliberezi un câine și ce trebuie să ai în vedere atunci când faci acest lucru.

Câine prins în mașina încălzită

În ciuda avertismentelor și a titlurilor de presă, se întâmplă tot mai des: în fiecare an, câinii mor în mod agonizant în mașini supraîncălzite după ce părinții lor îi lasă acolo – se presupune că pentru scurt timp – din ignoranță sau neglijență.

Câinii și mașina pe timp de caniculă: posibilitate de o insolație periculoasă

Pentru că, în timp ce unii părinți de câini fug „rapid” în supermarket, vehiculul devine o capcană termică mortală în doar câteva minute în soarele arzător. Nici măcar un geam deschis nu este suficient pentru a asigura circulația căldurii și a aerului.

În astfel de circumstanțe, câinii pot suferi rapid o insolație care le poate pune viața în pericol. Prin urmare, părinții responsabili de animăluțe nu ar trebui să-și lase niciodată patrupezii în mașină.

Procedura în caz de urgență: ce trebuie făcut dacă un câine se află în mașină atunci când este cald?

Dacă descoperi un câine suferind într-o mașină fierbinte, fiecare minut contează – este necesară o acțiune rapidă, dar corectă. Poliția sau pompierii pot interveni în astfel de situații în orice caz. Dar facem apel și la persoanele responsabile și iubitoare de animale să ia atitudine pentru a apăra viața câinelui în caz de urgență.

Un ajutor planificat

În caz de urgență, încearcă să rămâi calm și urmează pașii de mai jos pentru a nu avea probleme din punct de vedere legal:

  • Încearcă întotdeauna să găsești mai întâi proprietarul mașinii. Dacă mașina este parcată în parcarea unui supermarket, de exemplu, poți cere să fie chemat proprietarul. Alternativ, încearcă să întrebi în magazinele vecine sau printre trecători.
  • În cazul în care viața câinelui nu este încă în pericol acut și proprietarul nu poate fi găsit, sună la poliție sau la pompieri.
  • Notează-ți informațiile importante despre incident: data, locul și ora incidentului, precum și numărul de înmatriculare, marca și culoarea mașinii.
  • Dacă este posibil, cel mai bine este să documentezi incidentul cu fotografii.
  • Caută martori care pot confirma incidentul și notează datele de contact ale acestora.
  • Rămâi la fața locului până la sosirea serviciilor de urgență.

Situație juridică: am voie să sparg geamul mașinii pentru a salva un câine?

În cazul în care starea câinelui este deja critică și nu există timp pentru a aștepta proprietarul sau serviciile de salvare, este necesară o acțiune imediată. Dar ai voie să spargi geamul mașinii în caz de urgență pentru a salva câinele pe cont propriu?

Înainte de a te gândi să spargi geamul mașinii, ideal ar fi să urmezi pașii de mai sus și să te asiguri că ai martori pentru a evita consecințele legale.

Câinele prins în mașina încălzită: când e timpul să spargi parbrizul?

În unele țări, spargerea parbrizului unui autovehicul este în general considerată o deteriorare a proprietății și, prin urmare, poate fi pedepsită în temeiul dreptului civil. Așa că – deși ai vrut doar să ajuți – ar trebui să te aștepți ca proprietarul vehiculului să depună plângere penală.

DAR, în caz de urgență, lucrurile arată diferit: în cazul în care câinele se află în mod evident în pericol de moarte în mașină când este cald și serviciile de salvare nu ar ajunge la timp înainte ca animalul să moară, poți sparge geamul – fără a vă teme de consecințele legale. Totuși, îți recomandăm să obții permisiunea poliției.

Câinele prins în mașina încălzită: recunoașterea unei urgențe

Dacă observi că animalul are dificultăți în a respira, gâfâie puternic, se clatină sau chiar este inconștient, starea sa probabil îi pune deja viața în pericol.

Atâta timp cât poți dovedi că viața câinelui era în mare pericol, că proprietarul nu a putut fi găsit la timp și că intervenția ta a fost singura modalitate de a-i salva viața, nu e cazul să te temi de o sancțiune.

Cine suportă costurile?

Este important să documentezi evenimentele și să cauți martori pentru a putea furniza dovezile necesare în cazul unei plângeri.

Părintele animăluțului este cel care va trebui să plătească costurile necesare pentru o intervenție a poliției sau a pompierilor în acest caz.

Cum să spargi geamul mașinii corect și sigur în caz de urgență

Înainte de a sparge un geam de mașină, verifică mai întâi dacă ușa sau geamul mașinii poate fi deschis printr-un spațiu lăsat deschis. Dacă nu este cazul, încearcă cu grijă să spargi un geam lateral pentru a minimiza daunele pe cât posibil.

Ideal ar fi să folosești un ciocan cu vârf, un instrument similar sau o piatră mai mare, ascuțită – nu încerca să faci acest lucru cu mâinile goale. Pe lângă asta, nu lovi direct în centrul geamului, ci mai degrabă într-un colț. Acesta este cel mai bun mod de a preveni rănirea ta sau a câinelui blocat în căldura mașinii.

Câinele prins în mașina încălzită: acordarea primului ajutor

De îndată ce câinele este eliberat, acesta trebuie tratat cât mai repede posibil. Într-un articol separat vei găsi sfaturi privind primul ajutor și ce trebuie făcut în cazul insolației la câini: Primul ajutor pentru câini.

Evaluarea corectă a urgențelor

Nu uita: nu toți câinii care sunt lăsați singuri în mașină pe timp de vară sunt întotdeauna în pericol acut de moarte. Unele mașini sunt dotate cu sisteme de aer condiționat staționare și, uneori, părinții lor sunt plecați doar pentru câteva minute, de exemplu pentru a cumpăra un tichet de parcare.

Dacă patrupedul pare să se descurce (încă) bine, păstrează-ți calmul și așteaptă câteva momente înainte de a interveni.

De îndată ce câinele este eliberat, acesta trebuie tratat cât mai repede posibil. Într-un articol separat vei găsi sfaturi privind primul ajutor și ce trebuie făcut în cazul insolației la câini: Primul ajutor pentru câini.

Situație juridică: să-ți lași câinele singur în mașină pe timp de caniculă este o infracțiune penală

Oricine își lasă câinele singur într-o mașină închisă, expunându-l astfel unui mare pericol și suferință pe timp de caniculă, nu numai că încalcă legile pentru protecția animalelor, ci în conformitate cu acestea, riscă o procedură penală – și, ulterior, o amendă destul de mare sau chiar o pedeapsă cu închisoarea.

Cele mai utile articole
6 min

Dragostea de câine: 10 semne că te iubește

Mă iubește câinele meu? Atunci când iubim pe cineva, vrem să știm dacă ne sunt împărtășite sentimentele. Vrem să putem să citim semnele prin care patrupezii ne arată că țin la noi la fel de mult cum ținem și noi la ei. Însă câinii au metode diferite față de oameni prin care își arăta dragostea. Ei nu pot spune „Te iubesc” în cuvinte. Dar ce înseamnă, de fapt, dragostea de câine? E mai ușor decât crezi să recunoști semnele afecțiunii lor. Pentru că fiecare avem abilitatea ascunsă de a înțelege limbajul iubiților noștri patrupezi.

3 min

Cum se determină vârsta câinelui: câți ani are câinele meu?

Când îți cumperi un cățel de la crescător autorizat, vei ști vârsta exactă câinelui tău. Însă adăposturile de animale sau organizațiile pentru protecția animalelor nu prea pot oferi informații exacte despre vârsta animalelor aflate în grijă. În acest articol îți vom arăta cum poți estima vârsta unui câine.

4 min

10 semne că ai un câine fericit

“Cum îmi dau seama că am un câine fericit?” “De unde știu că fac tot ce trebuie pentru ca blănosul meu să aibă o viață bună și fericită cu mine?” Acestea sunt întrebări pe care și le pun mulți stăpâni de câini.