Musca cerbului (Lipoptena cervi) la câini: cât de periculos este acest parazit Acest articol a fost verificat de un veterinar

Câine Beagle care se scarpină pe iarba verde în aer liber.

Înțepătura unei muște Lipoptena cervi poate fi dureroasă, poate provoca mâncărimi enervante și, în cel mai rău caz, poate transmite agenți patogeni periculoși.

Părinții de animăluțe se plâng mereu de aceste „căpușe zburătoare” – dar acest termen se referă de fapt la musca de tip Lipoptena cervi, care suge sângele animalului, similar unei căpușe. În acest articol vei afla de ce poate fi periculoasă Lipoptena cervi pentru câini și cum îți poți proteja patrupedul de acest parazit.

Cât de periculoasă este Lipoptena cervi pentru câini?

Lipoptena cervi – numită și musca cerbului – este o așa-numită muscă de tip păduche care aparține ectoparazitelor. Această specie se hrănește în mod natural cu sângele animalelor sălbatice (de exemplu, bursuci, cerbi, mistreți).

Din ce în ce mai des, însă, există și cazuri în care aceste animale hematofage infestează și alte mamifere, cum ar fi câinii sau chiar oamenii.

Muștele Lipoptena cervi ca purtătoare de boli

Mușcătura muștei cerbului nu reprezintă în sine un mare pericol pentru câinele tău, dar poate fi neplăcută sau foarte dureroasă. Veninul secretat duce adesea la mâncărimi severe, eczeme, pustule și inflamații ale pielii.

Mult mai problematic, însă, este faptul că muștele pot transmite agenți infecțioși câinelui. Este vorba de o bacterie numită Bartonella schoenbuchensis, care poate duce la inflamarea mușchiului cardiac (miocardită) și febră.

Musca cerbului, Lipoptena cervi, pe pielea unui om. Lângă ea este o muscătură roșie
Musca de cerb poate fi recunoscută după trompa ei ascuțită și înțepătoare și după cârligele de pe picioare.

Cum recunosc o musca cerbului?

Musca cerbului seamănă cu o muscă domestică normală, dar are câteva caracteristici speciale:

  • crește până la șase milimetri
  • cele șase picioare ale sale au cârlige puternice
  • trompa sa este ascuțită
  • se târăște mai repede decât căpușele

Odată ce musca și-a ales victima, aceasta își pierde aripile după ce aterizează pe gazdă și se târăște în grabă pe piele până la locul de mușcătură care îi convine. Aceasta se ține cu ghearele, mușcă cu trompa și începe să sugă sângele gazdei.

În ce zone este răspândită musca cerbului?

Musca cerbului este răspândită în aproape toată Europa și chiar până în Siberia. Cu toate acestea, în ultimii ani, au fost raportate multe cazuri și în America de Nord.

În lunile de vară, între iulie și octombrie, musca cerbului este deosebit de activă și preferă marginile pădurilor, precum și zonele forestiere umede.

Înainte să atace câinele, aceasta se învârte în jurul lui în zbor. Atunci când mușcă, majoritatea câinilor au o adevărată reacție de panică, deoarece înțepătura poate fi foarte dureroasă.

Câinii afectați devin speriați, par nervoși și chiar se ling, se zgârie sau se mușcă la locul înțepăturii ca urmare a durerii și mâncărimii.

Cum arată mușcătura?

La scurt timp după înțepătură, zona pielii se umflă și devine albăstruie.  În timp, se formează pustule sau erupții cutanate. În cazul în care bacteriile pătrund în rană, pot apărea și infecții purulente ale pielii.

Ce părți ale corpului atacă musca cerbului la câini?

În general, musca cerbului poate infesta orice parte a corpului câinelui. Cu toate acestea, există rapoarte conform cărora infestarea este mai frecventă pe abdomen, în interiorul coapselor și în jurul anusului.

Când ar trebui să mergi la veterinar?

În cazul în care înțepătura se umflă foarte tare sau câinele prezintă alte semne, cum ar fi o reacție alergică sau febră, ar trebui să consulți medicul veterinar ca măsură de precauție.

Dacă ai descoperit una sau mai multe muște pe câinele tău, primul pas este să le îndepărtezi. Pentru aceasta poți folosi, de exemplu, un pieptene cu dinți deși (pentru purici). În cazul în care câinele a fost mușcat deja, un clește special pentru căpușe sau clătirea cu apă pot ajuta, de asemenea, la îndepărtarea muștei.

Răcește apoi locul înțepăturii pentru a ușura o parte din mâncărime.

Sfat: Nu te agita și vorbește calm cu patrupedul. O recompensă delicioasă te poate ajuta să faci acest lucru.

Medicamente împotriva inflamațiilor și infecțiilor bacteriene

În cazul în care înțepătura nu se vindecă de la sine sau câinele prezintă semne de infecție cu Bartonella schoenbuchensi, s-ar putea ca acesta să aibă nevoie de ajutorul unui veterinar.

Un antiinflamator poate ajuta la ameliorarea inflamației. Împotriva infecțiilor bacteriene, poate fi necesară administrarea suplimentară a unui antibiotic adecvat.

După înțepătură, organismul câinelui are nevoie de câteva zile pentru a elimina veninul muștei de cerb prin intermediul glandelor limfatice. După aceea, înțepătura va dispărea de obicei încet și câinele se va simți mai bine.

În orice caz, dacă reacția este severă, ar trebui să consulți un medic veterinar. Anumite remedii ușurează timpul de vindecare pentru patruped.

Prevenire: cum îți protejezi câinele de musca de cerb?

Iată trei sfaturi care te pot ajuta să îți protejezi câinele și chiar și pe tine de Lipoptena cervi:

  • Evită zonele împădurite unde a fost observată musca cerbului.
  • Folosește un repelent eficient împotriva insectelor pentru câini (de exemplu picături) și pentru tine (de exemplu un spray).
  • Verifică bine câinele de paraziți după plimbare. Cel mai bine este să îl periezi cu atenție.
🛈 Informațiile furnizate în revista zooplus sunt oferite în scop informativ și nu pot înlocui vizita la un medic veterinar autorizat. Postările noastre nu ar trebui să fie folosite pentru autodiagnosticare sau pentru selectarea tratamentului. În cazul în care animalul prezintă semnele unei de probleme de sănătate, te rugăm să soliciți ajutorul unui veterinar.

Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres
9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.
12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.