Cum văd câinii de fapt? This article is verified by a vet

daschund roscat care se uita in camera

Câinii văd lumea altfel decât oamenii.

Arunci mingea către câine fără nici o avertizare și te miri că o prinde fără probleme? Sau te întrebi cum văd patrupezii noaptea și dacă sunt daltoniști? De fapt ochii câinilor funcționează un pic diferit decât cei ai oamenilor. Îți vom explica cele mai mari diferențe și, cel mai important, vom răspunde la întrebarea „cum văd câinii de fapt”.

Pot câinii să distingă culori?

Cele aproximativ șase milioane de conuri (celule senzoriale) din ochiul uman percep culorile tricromat (lat. Tri = trei și chroma = culoare). Acest lucru înseamnă că percepem culorile principale roșu, albastru și verde. Dacă, de exemplu, conurile specializate în roșu și albastru sunt stimulate în mod egal, noi percepem acest lucru ca fiind mov. Asta ne permite să facem diferența între alte culori mixte, cum ar fi portocaliu sau turcoaz.

Ochii dicromatici (lat. di = doi) ai câinilor funcționează diferit. Abilitatea lor de a percepe roșu și verde este mai slabă. Ei pot face diferența doar între albastru și galben. Prin urmare ei se orientează mult mai mult după luminozitatea obiectelor.

Câinii au multe bastonașe în retină. Acestea sunt responsabile pentru percepția luminozității, mai ales la apus. Câinii ghid, de exemplu, nu pot vedea dacă semaforul este roșu sau verde. Ci reacționează la luminozitatea acestuia.

Cum văd câinii noaptea?

Fiind descendent al lupului, câinele vede pe apus și pe întuneric. Acest lucru este foarte important din punct de vedere al evoluției, pentru că lupii vânează noaptea și trebuie să perceapă prada vizual.
Cum văd câinii pe întuneric? În afară de proporția mare de bastonașe din retina ochiului, acest lucru se datorează în mare parte stratului Tapetum lucidum, în formă de semi-lună (lat. covor strălucitor). Este vorba de o structură cristalină localizată în coroidă. Aceasta poate reflecta lumina ce intră în ochi. Astfel sunt stimulate mai puternic celulele senzoriale.

caine lui cu ochi stralucitori in intuneric

Poți observa acest fenomen când luminezi un câine de pe stradă sau un animal sălbatic, cum ar fi o căprioară, cu farurile mașinii tale noaptea. Tapetum lucidum arată la câini ca o strălucire gălbuie spre albastru-verzuie.

Cum percep câinii mișcările?

Bastonașele din retină sunt celule senzoriale specializate în lumină. Sarcina lor este să facă diferența între lumină și întuneric.
Bastonașele determină și frecvența de fuziune. Definește începând cu ce modificare repetată de la deschis la închis este percepută imaginea ca fiind una uniformă, în ceață. La oameni această frecvență este aproximativ între zece până la 60 stimuli pe secundă. Însă în cazul blănoșilor noștri, ea este mult mai mare. Așa că ei pot percepe obiecte mișcătoare, cum ar fi o minge aruncată în aer, mult mai bine decât noi, oamenii.

Pe de altă parte, abilitatea lor de a vedea obiecte statice este mai slabă. De exemplu dacă te ascunzi într-un câmp, câinele tău te va găsi mai degrabă folosind simțul său de miros. El te va recunoaște vizual doar când te miști. Ochii câinelui nu pot ține pasul cu auzul și nasul său.

Din ce este format ochiul?

Ochii câinilor sunt structurați în același mod ca ai noștri. Acest organ vizual complex poate fi împărțit de obicei în secțiunea anterioară, mijlocie și posterioară:
Pielea exterioară a ochiului îi dă acestuia forma sa și este formată din sclera albă și corneea transparentă, localizată direct în fața pupilei. Datorită curburii sale puternice, corneea contribuie și la puterea de refracție a ochiului, care are o influență mare asupra vederii.

Stratul din mijloc se numește uvee. Aceasta este formată din iris, corpul ciliar și coroida (Chorioidea): irisul determină culoarea ochiului câinelui și poate îngusta sau dilata pupila cu ajutorul părților sale musculare. Astfel, reglează incidența luminii în ochi. Corpul ciliar este folosit pentru a susține cristalinul și a ajusta puterea de refracție. De asemenea, produce umoarea apoasă, care reglează presiunea intraoculară și, la fel ca și coroida, furnizează nutrienți importanți pentru anumite țesuturi.

Retina din spatele corpului vitros este formată din mai multe straturi celulare. Diferitele tipuri de celule, inclusiv bastonașele și conurile, permit retinei subțiri să perceapă lumina și culoarea. Orice stimul este transmis către creier prin nervul optic. Abia acolo este perceput ca o culoare sau o luminozitate și câinele poate vedea ceva.

Boli de ochi comune la câini

Din păcate ochii patrupezilor noștri nu sunt imuni la boli. Ochii roșii sau capacitatea redusă de vedere sunt semne clare ale acestui lucru. Du-te la veterinar dacă observi aceste semne.
Următoarele boli de ochi sunt foarte comune la câini:

  • Glaucomul ca rezultat al unei afecțiuni a nervului optic, cauzată de creșterea presiunii intraoculare
  • Cataracta – datorată pierderii patologice a transparenței cristalinului
  • Inflamare parțial dureroasă a ochiului intern (uveită)
  • Cherry-Eye: mărirea și prolapsul glandei nictitante
  • Deplasarea cristalinului (luxație de cristalin)

Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres
9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.
12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.