Borelioza la câini (boala Lyme)

Caine căruia i se scoate o căpusă din ureche cu o pensetă specială la veterinar, imagine de aproape, borelioza la câini

Căpușele pot transmite borelioza.

De îndată ce temperaturile cresc peste șapte grade, căpușele se trezesc din hibernare. Micii iubitori de sânge nu sunt doar enervanți, ci pot transmite și boli precum borelioza (boala Lyme): la om este boala cel mai frecvent diagnosticată în legătură cu o mușcătură de căpușă, dar apare și la prietenii noștri patrupezi. Însă, cum se manifestă borelioza la câini și cum poate fi tratată?

Cât de periculoasă este boala Lyme la câini?

Vestea bună mai întâi: deși câinii se infectează adesea cu bacteriile care cauzează boala Lyme (Borrelia), simptomele apar rar. În cele mai multe cazuri, Borrelia rămâne în pielea câinelui și stimulează formarea de anticorpi acolo. Cu toate acestea, dacă sistemul imunitar al blănosului este slăbit de alte infecții, agenții patogeni se vor răspândi în tot corpul.

Simptomele boreliozei

Semnele bolii apar de obicei la două până la cinci luni de la infectarea cu boala Lyme, sau chiar mai târziu. Înroșirea pielii în locul unde a fost mușcat de căpușă, la fel ca la oameni, poate fi o indicație directă, dar acest lucru este rar și de obicei dispare după o săptămână.

Simptomele boreliozei la câini nu sunt specifice doar acestei boli. Printre acestea se numără:

  • febra
  • pierderea apetitului
  • slăbiciunea
  • umflarea nodulilor limfatici și a încheieturilor
  • letargia datorată inflamării articulațiilor

Unele rase, cum ar fi Golden Retrieverul, Labradorul și Ciobănescul de Berna, au avut cazuri de afecțiuni renale cauzate de Borrelia.

Diagnostic

Diagnosticarea „bolii Lyme” se dovedește a fi o provocare. Deși pot fi detectați anticorpi în sânge la circa patru până la cinci săptămâni de la transmiterea bacteriei Borrelia, ei pot fi detectați și după un vaccin sau după contactul anterior cu bacteria Borrelia. Așa că singura metodă de a exclude boala Lyme este prin absența anticorpilor. Recent a apărut o altă analiză de sânge (imunoamprenta), care a făcut posibilă diferențierea anticorpilor proveniți din vaccin de infecția naturală.

Însă, prezenta anticorpilor prin infecția naturală nu spune nimic despre boala Lyme, ci doar despre o infecție cu această bacterie. Deseori bacteria Borrelia rămâne exclusiv pe piele, nu se răspândește în organism și nu cauzează simptome. Se efectuează un așa numit PCR cu mostre de piele din locul mușcăturii de căpușă sau din apropierea primei articulații afectate. Dacă se întâlnesc bacterii Borrelia în această mostră, rezultatul pozitiv indică o boală. Metoda este folosită în prezent doar în studii.

Tratarea boreliozei

Pentru tratarea bolii Lyme se folosesc diverse antibiotice pentru o perioadă de circa patru săptămâni. În cele mai multe cazuri se poate observa o îmbunătățire semnificativă a simptomelor la scurt timp după începerea tratamentului.

Însă, bacteriile Borrelia nu pot fi mereu complet eliminate. Dacă boala Lyme este deja cronică, s-ar putea să nu fie posibil un tratament eficient sau să aibă loc o recidivă. În acest caz veterinarul va folosi medicamente antiinflamatoare pentru a atenua simptomele.

Care sunt șansele de vindecare?

Precum în cazul altor boli, același lucru este valabil și pentru Lyme: cu cât îți tratezi câinele mai devreme, cu atât șansele de recuperare sunt mai mari. Dacă infecția este deja cronică, recăderile pot apărea din nou și din nou.

Cauze: Cum apare boala?

Borreliile sunt bacterii în formă de spirală, care se transmit prin căpușa numită „căpușa comună” (Ixodes ricinus). Bacteriile rămân inițial în intestinul căpușei. Imediat ce căpușa suge sânge, bacteria Borrelia intră în glanda sa salivară. Durează aproximativ 24 până la 48 de ore până când bacteria Borrelia să ajungă pe pielea câinelui.

Ele se multiplică la locul mușcăturii și se răspândesc prin asocierea cu diverse proteine din țesutul conjunctiv. În unele cazuri bacteriile se răspândesc din piele la alte țesuturi sau articulații.

Boala Lyme este o boală infecțioasă transmisă de căpușe și care apare în toată lumea. Numele de „boala Lyme” sau „borelioza Lyme” provine de la orașul american Lyme, Connecticut, unde a apărut pentru prima dată boala în 1975.

Prevenire

Cel mai bine este să îți iei niște măsuri de precauție pentru a preveni boala Lyme și alte boli purtate de căpușe.

Ia în considerare și folosirea regulată a picăturilor sau a zgărzilor de deparazitare (împotriva căpușelor și a insectelor) pentru câine.

Citește și articolul nostru despre cum să îndepărtezi căpușele la câini

Vaccinarea împotriva bolii Lyme

Există un vaccin împotriva bolii Lyme, dar doar împotriva anumitor specii de Borrelia. Plus că e nevoie de un nivel foarte ridicat de anticorpi pentru a asigura o protecție adecvată.

O infecție deja existentă nu poate fi eliminată prin vaccin, tot ce face acesta este să prevină o infecție ulterioară cu Borrelia. Înainte de vaccinare se recomandă să testezi câinele, pentru a vedea dacă nu a fost deja infectat cu bacteria Borrelia.

Vaccinul împotriva boreliozei Lyme este clasificat ca fiind un vaccin opțional. Acest lucru înseamnă că se recomandă doar în cazuri individuale, pentru câini extrem de expuși. E important să protejezi câinele împotriva căpușelor, pentru că acestea pot transmite și alți patogeni.

 

Cele mai utile articole
9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres
9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.
12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.