Cryptorchidismul la câini  Acest articol a fost verificat de un veterinar

Câine pufos este ținut de gât și spate de către veterinar. VEterinarul are manusi si haine albastre, cainele este relaxat si se uit in jur cu gura deschisa

O ecografie poate ajuta la găsirea testiculelor nedescendente în abdomen.

Se estimează că între unu și șapte la sută din toți câinii masculi suferă de coborârea incompletă a testiculelor, cunoscută și sub numele de cryptorchidism. Află aici cât de gravă este și cum poate fi tratată această afecțiune.

Ce este cryptorchidismul la câini?

Cryptorchidismul se referă la un testicul necoborât sau deplasat. Această afecțiune este prezentă la un câine atunci când testiculele nu mai pot fi simțite în scrot după vârsta de opt săptămâni, așa cum se întâmplă în mod normal.

Câinii masculi cu cryptorchidism prezintă un risc crescut de a dezvolta tumori testiculare maligne.

În plus, poate să apară o torsiune testiculară dureroasă, care constituie o urgență veterinară.

Unilaterală sau bilaterală

Coborârea testiculelor poate fi afectată pe una sau pe ambele părți. În funcție de tip, medicii veterinari vorbesc de testicule nedescendente unilateral sau bilateral.

Simptome: cum se manifestă cryptorchidismul la câini?

Dacă nu poți simți unul sau ambele testicule în scrotul unui câine mascul în vârstă de cel puțin opt săptămâni, animalul are probabil cryptorchidism. Întrucât temperatura din corp este mai ridicată decât cea din scrot, testiculele care nu au coborât complet sunt de obicei mai mici decât ar fi normal.

Mulți câini produc prea mult estrogen. Acest așa-numit hiperoestrogenism poate duce la apariția unor modificări ale pielii sau a unor anomalii comportamentale, cum ar fi agresivitatea sau anxietatea la câinii afectați.

Ce se întâmplă atunci când testiculele se torsionează?

Deoarece testiculele nedescendente nu sunt bine ancorate, există riscul ca acestea să se torsioneze. O astfel de „torsiune testiculară” este de obicei asociată cu dureri mari pentru câine și se manifestă prin neliniște sau panică severă. Un testicul torsionat este o urgență absolută și necesită ajutor imediat.

Când ar trebui să mergi la veterinar?

Se recomandă să consulți un veterinar imediat ce patrupedul prezintă semne de boală.

În orice caz, este indicat ca puii și câinii tineri să fie examinați în mod regulat de un medic veterinar. Astfel, cresc șansele ca acesta să recunoască din timp tulburările de dezvoltare, cum ar fi cryptorchidismul.

câini agresivi în zăpadă, câine mic pufos si câine mare © eks / stock.adobe.com
Anomaliile comportamentale, cum ar fi agresivitatea sau anxietatea, pot fi simptome ale cryptorchidismului.

Cauze: cum se dezvoltă cryptorchidismul la câini?

În timpul dezvoltării embrionare, ligamentul (Gubernaculum testis), care este situat între testicule și scrot, joacă un rol important. Pe măsură ce se micșorează treptat, acesta trage testiculele de ambele părți prin canalele inghinale în scrot.

Această coborâre a testiculelor (Descensus testis) se finalizează în mod normal la zece până la 14 zile după naștere. Inelele inghinale se închid după aproximativ șase luni. În cazul în care coborârea testiculelor durează mai mult decât de obicei la un câine mascul, testiculele nu mai pot coborî în scrot și apare cryptorchidismul.

Ce rase de câini sunt afectate frecvent?

În principiu, orice câine mascul poate suferi de această afecțiune. Cu toate acestea, se spune că rasele de câini de talie mică, cum ar fi Chihuahua, Bichonul Maltez, Yorkshire Terrier și Toy Pudelul, sunt afectate în mod deosebit de frecvent. Însă și rasele mai mari, cum ar fi Boxerul sau Ciobănescul German pot suferi de cryptorchidism.

Sunt testiculele nedescendente ereditare la câini?

Este posibilă moștenirea testiculelor nedescendente la câini, chiar dacă acest proces nu a fost încă pe deplin clarificat.

 Diagnostic: cum se recunoaște cryptorchidismul la câini?

În cele mai multe cazuri, medicul veterinar va diagnostica cryptorchidismul la consultul inițial. Este apoi important să se determine poziția testiculelor în corp pentru a stabili mai bine localizarea situației.

  • Cryptorchidism inghinal: testiculele sunt prinse între canalul inghinal și scrot. Uneori, medicul veterinar poate simți testiculele în acest punct. Această formă de testicule nedescendente apare în aproximativ 90 % din cazuri.
  • Cryptorchidism abdominal: testiculele se află încă în cavitatea abdominală. În acest caz, medicul veterinar nu poate simți testiculele nicăieri și le poate găsi doar printr-o ecografie între rinichi și canalul inghinal.
  • Cryptorchidism ectopic: uneori, unul sau, mai rar, ambele testicule sunt situate sub pielea coapsei.

Pentru a determina poziția testiculelor, medicul veterinar va palpa amănunțit câinele și va folosi tehnici de imagistică, cum ar fi ecografia, dacă este necesar.

Câine cu ultrasunete în cabinetul veterinar. Little dog terrier în clinica veterinară. © ARVD73 / stock.adobe.com
O ecografie poate ajuta la găsirea testiculelor nedescendente în abdomen.

Tratament: cum se tratează cryptorchidismul la câini?

Deoarece câinii masculi au un risc de până la 14 ori mai mare de tumori testiculare maligne decât câinii neafectați, iar testiculele neatașate se pot torsiona, cryptorchidismul necesită, de obicei, tratament veterinar.

Apropo: Medicul veterinar este obligat să discute cu tine în mod individual ce tratament este potrivit pentru câinele tău.

Se recomandă operarea unui câine cu cryptorchidism?

În multe cazuri, este recomandabil ca un patruped cu cryptorchidism să fie castrat și să i se îndepărteze testiculele. Acest lucru nu numai că ameliorează suferința câinelui, dar previne și transmiterea bolii către potențialii săi urmași.

O altă variantă este transferul chirurgical al testiculelor în scrot. Această tehnică este utilizată în principal atunci când castrarea nu este dorită de părintele animăluțului.

Când ar trebui operat un câine cu cryptorchidism?

În cazul în care câinele tău suferă o torsiune testiculară, este esențială o intervenție chirurgicală imediată. Castrarea se efectuează, de obicei, la câinii cu testicule nedescendente între debutul maturității sexuale și sfârșitul celui de-al doilea an de viață. Operația de păstrare a testiculelor are loc, de obicei, între a treia și a șaptea lună de viață.

Discută cu medicul veterinar despre cel mai bun moment – acesta depinde de factori individuali.

Este posibilă utilizarea hormonilor pentru a trata testiculele nedescendente la câini?

În medicina umană, hormonii sunt adesea folosiți pentru a trata testiculele nedescendente. Cu toate acestea, majoritatea medicilor veterinari ne sfătuiesc să nu folosim hormoni pentru a trata cryptorchidismul la câini.

Motivul este că patrupezii necastrați cu testicule nedescendente prezintă un anumit risc la reproducere. Aceștia ar putea transmite defectul la potențialii urmași.

Prognostic: poate fi vindecat cryptorchidismul la câini?

Poate fi de obicei tratat fără probleme. Pentru succesul tratamentului, este important ca tu și medicul veterinar să recunoașteți problema într-un stadiu incipient și să luați măsuri de combatere. Astfel îți poți proteja câinele de complicații periculoase.


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres

9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.

12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.