Pot câinii să iubească? Acest articol a fost verificat de un veterinar

Portret zâmbitor de vedere laterală al câinelui Golden Retriever în fundal de vară. Femeie zâmbitoare care își îmbrățișează animalul de companie Golden Retriever cu mâna

O legătură strânsă între câine și om dă adesea impresia că este vorba de iubire. Dar oare pot câinii să iubească?

Părinții de animăluțe nu au nici un dubiu: câinii pot simți dragostea. Dar ce spun cercetările științifice actuale despre întrebarea „Pot câinii să iubească”? Află mai multe în articolul nostru:

Pot câinii să iubească? Iată ce spune știința

Dragostea este probabil una dintre cele mai puternice emoții pe care le cunoaștem noi, oamenii. Este sentimentul unei conexiuni interne cu o altă ființă.

În ultimii ani, interesul științific pentru comportamentul și psihologia animalelor de companie, cum ar fi câinii, a crescut constant. Din ce în ce mai multe studii analizează dacă patrupezii percep în mod conștient emoțiile și cum le exprimă – în special în ceea ce privește capacitatea de a iubi.

Section 1

Comunicarea între câini și oameni

Mulți cercetători cred că animalele au dezvoltat un mod special de a comunica cu oamenii. Și acesta pare a fi motivul pentru care mulți părinți de câini presupun că aceștia îi înțeleg la propriu.

De exemplu, potrivit cercetătorilor, câinii percep tonul exact al vocii oamenilor acestora. Într-un studiu publicat în revista Scientific Reports în 2021, cercetătorii au presupus că patrupezii pot distinge între acțiunile planificate și cele aleatorii ale părinților lor umani.

Privirea de cățeluș

Un studiu publicat în 2019 în revista Proceedings of the National Academy of Science a concluzionat că un anumit mușchi din jurul ochilor declanșează irezistibila privire de cățeluș. Pe de altă parte, se spune că lupii nu au această zonă musculară.

Se poate presupune că patrupezii noștri au învățat această privire emoțională doar în decursul istoriei evolutive – ca un pas spre comunicarea emoțională cu oamenii. Expresia facială imită o expresie tristă de pe fața părintelui câinelui, astfel încât această persoană dezvoltă un sentiment de grijă.

Câine fără adăpost abandonat fără adăpost, cu ochi foarte triști. Câinele are culoarea maro cu negru pe extremitățile feței, fotografie este tip portret de la piept in sus, fundal blurat, are urechile lăsate © iwavephoto / stock.adobe.com
Câinii au învățat privirea de cățeluș trăind alături de oameni.

Oxitocină pentru iubire?

Știința a observat în repetate rânduri că, în timpul interacțiunilor pozitive cu oamenii, câinii eliberează hormonul oxitocină. Acesta este cunoscut și sub numele de „hormonul îmbrățișării” sau „hormonul iubirii” și duce la un sentiment de conexiune cu cealaltă ființă.

Creșteri mari ale acestui neurotransmițător au loc, de exemplu, în timpul interacțiunilor dintre mame și copiii lor sau între cuplurile iubitoare. Prin urmare, aceste observații indică faptul că animalele pot forma o legătură profundă cu oamenii.

Știința are încă păreri împărțite dacă este vorba de sentimentul romantic al iubirii – așa cum înțeleg oamenii acest termen. În schimb, este mai probabil ca valul de oxitocină să declanșeze o legătură familială.

Mirosuri pasionale

Majoritatea iubitorilor de câini știu că aceștia au un simț al mirosului deosebit de ascuțit. Dar știați că ei pot chiar simți prin mirosuri?

Cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică, o tehnică de imagistică folosită pentru a vizualiza structurile și funcțiile organelor, cercetătorii americani de la Universitatea Emory din Atlanta au reușit să demonstreze că mirosurile familiare activează centrul de recompensă din creierul câinilor.

Un mecanism similar este declanșat la oameni atunci când aceștia privesc fotografii ale celor dragi. Observațiile sugerează, prin urmare, că patrupezii folosesc mirosurile pentru a experimenta sentimente pozitive.

O dovadă de iubire: cum își arată un câine dragostea față de oameni și față de alți câini?

Atunci când oamenii se iubesc, vor să petreacă fiecare minut liber împreună. Un sărut aici, o îmbrățișare acolo – acestea sunt cele mai clare semne de dragoste între oameni. Dar cum își exprimă câinii afecțiunea?

Iubirea dintre câine și om

Fiind cel mai bun prieten al omului, câinii au fost tovarășii noștri loiali timp de multe secole. Dacă relația dintre tine și câinele tău este una apropiată, acesta se va orienta spre tine și va căuta apropierea ta.

Alte gesturi de afecțiune, cum ar fi lingerea mâinilor sau faptul că se cuibărește lângă tine, sunt, de asemenea, un indiciu că ai construit o relație excelentă cu blănosul tău.

Iubirea între câini

Atunci când câinii se joacă între ei, s-a demonstrat că nivelul lor de oxitocină crește. Cu toate acestea, nu vorbim aici despre o îndrăgostire. Mai degrabă, animalele construiesc o încredere reciprocă pentru a se îngriji unul pe celălalt.

Hormonul ajută, prin urmare, animalele să dezvolte un instinct de protecție comun pentru o coabitare pe termen lung. Totuși, se pare că și câinii experimentează anumite sentimente după o despărțire, asemănătoare cu cele ale unei inimi frânte. Se spune că acest lucru este caracterizat de o expresie facială tristă sau de scâncete.

Doi câini jack russel terrier de culori diferite, îndrăgostiți care stau nas în nas în parc în aer liber © Designpics / stock.adobe.com
Se spune că, atunci când se joacă, câinii eliberează hormonul fericirii, oxitocina.

Concluzie: pot câinii să iubească?

Până nu cu mult timp în urmă, cercetătorii au presupus că patrupezii nu pot simți durerea sau emoții precum frica sau dragostea. Însă cele mai recente descoperiri indică în mod clar faptul că, într-adevăr, câinii au sentimente rănite sau pot forma o legătură emoțională profundă între ei sau cu oamenii.

În acest moment însă, se recomandă prudență. Din cauza complexității subiectului, stadiul actual al cunoștințelor este încă prea limitat pentru a trage concluzii definitive. Chiar dacă blănosul tău pare să te iubească atunci când îl îmbrățișezi, nu trebuie să-l umanizezi complet.


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres

9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.

12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.