Inflamarea vezicii urinare (cistita) la câini

Akita la control medical pentru cistita la caini

Cistita la câini apare, în general, în asociație cu inflamarea uretrei, așa că nu poate fi tratată izolat. Uretra și vezica formează împreună aparatul urinar inferior.

Cauze

Bacteriile joacă cel mai important rol în inflamarea aparatului urinar inferior la câini. Acestea sunt localizate pe pielea din jurul organelor genitale și pot pătrunde în vezică prin uretră (așa numitele infecții ascendente). Inflamarea aparatului urinar inferior poate avea loc la câini de ambele sexe și de orice vârstă. Însă cel mai des sunt afectate femelele, deoarece au o uretră relativ scurtă în comparație cu masculii. Pe lângă asta, femelele castrate sunt mult mai predispuse la infecție din cauza slăbirii sfincterului vezical. În acest caz, bacteriile pot pătrunde mult mai ușor în vezică. Este vorba în general de bacterii intestinale, cum ar fi Escherichia coli, Enterococci, dar și Proteus, stafilococ, iar în cazuri mai rare Pseudomonas și alți patogeni. De obicei, este responsabil un singur tip de bacterii pentru infecție, doar în 25% din cazuri se pot detecta două sau mai multe tipuri.

Calculii vezicali sau pietrele la rinichi pot fi și ele cauze ale cistitei la câini. Calculii sau pietrele irită membrana mucoasă a vezicii și a uretrei, afectând mecanismul lor de apărare. De asemenea, schimbările la structurile anatomice, cum ar fi poziția greșită a organelor urinare, pot duce și ele la inflamații. Și alte boli, cum ar fi diabetul zaharat sau hiperadrenocorticismul, pot afecta sistemul imunitar și pot reduce proprietățile urinare antibacteriene, făcând mai ușoară apariția infecțiilor.

xmas banner 2021

Simptomele cistitei

Cel mai des întâlnit simptom în cazurile de cistita la câini este nevoia crescută de a urina, urmată de cantități mici sau inexistente de urină. De asemenea, urinarea poate fi dureroasă, lucru care se manifestă prin poziția curbată a spatelui sau printr-o exprimare a durerii. Uneori se pot observa un miros diferit și o schimbare a culorii urinei, aceasta devenind tulbure sau cu urme de sânge. În general nu apar schimbări în starea generală a animalului, dar în unele cazuri severe poate apărea febra.

Diagnosticare

Consultarea câinelui de veterinar, precum și informațiile stăpânului pot indica inflamarea aparatului urinar inferior. Diagnosticul suspectat poate fi confirmat prin analiza urinei, de preferat prin colectarea sterilă cu ajutorul cistocentezei. Veterinarul colectează urina prin introducerea unui ac în vezica urinară. Se recomandă mai mult analiza acestui tip de urină, pentru că nu este contaminată cu bacterii din organele genitale. Urina este examinată la microscop pentru a observa celule, bacterii și calculi și cu ajutorul benzilor de urină.

Se recomandă și efectuarea unei ecografii a vezicii urinare pentru a observa anomalii, cum ar fi modificări ale mucoasei vezicale sau semne de calculi sau pietre la vezică. S-ar putea să fie nevoie și de o radiografie, pentru că pietrele nu sunt mereu vizibile la ecografie. Dacă evoluția unei boli la aparatul urinar se complică, e posibil să fie necesare analize suplimentare pentru a detecta alte boli.

Cistita la câini - tratament

Poate fi folosită o analiză bacteriologică pentru identificarea bacteriei care a cauzat infecția și inflamarea aparatului urinar inferior. Această bacterie ar trebui tratată cu un antibiotic specific. S-ar putea să ajute și administrarea unui analgezic. Pietrele trebuie îndepărtate chirurgical. Calculii se pot dizolva prin modificarea dietei. Dacă există alte boli ce încurajează infecția la vezică, acestea trebuie tratate corespunzător, pentru ca cistita să se poată vindeca.

Prevenție

Dacă patrupedul tău este afectat frecvent de infecții ale aparatului urinar, se recomandă să nu îl lași să se ude când e umiditate crescută sau când e frig afară. Evită dormitul pe suprafețe reci, deoarece și acest obicei poate declanșa cistita la câini. La zooplus găsești paturi călduroase și confortabile pentru câinele tău. Igiena regiunii anale în caz de diaree poate și ea să îl protejeze de cistită. Câinele ar trebui să aibă suficientă apă la dispoziție și nu ar trebui să aștepte prea mult până să își golească vezica. Poți încerca să protejezi mucoasa vezicii cu suplimente alimentare, cum ar fi cu afine, mai ales dacă ai un câine sensibil.

Cele mai utile articole
11 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres. Pentru mulți stăpâni de câini, perioada de călduri e un haos. Se baricadează în case, evită plimbările lungi în parc, unde ar fi „pândite” de mulți alți masculi, și acoperă paturile și mobila cu tapițerie cu cearceafuri vechi pentru a evita petele urâte. La urma urmelor, mobila e scumpă. Pe lângă asta, nu multor stăpâni de câini le-ar prinde bine o sarcină nedorită. Însă nu îți face griji: cu câteva trucuri și sfaturi poți trece prin această fază fără să îți fie frică de pui nedoriți. Cu cât mai bine te informezi despre perioada de călduri la cățele și despre schimbările care au loc în corpul ei, cu atât mai puțin stresat vei fi și vei reuși să te descurci în această perioadă.
3 min

Cum se determină vârsta câinelui: câți ani are câinele meu?

Când îți cumperi un cățel de la crescător autorizat, vei ști vârsta exactă câinelui tău. Însă adăposturile de animale sau organizațiile pentru protecția animalelor nu prea pot oferi informații exacte despre vârsta animalelor aflate în grijă. În acest articol îți vom arăta cum poți estima vârsta unui câine.
12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.