Câinele nu bea apă: cauze și tratament Acest articol a fost verificat de un veterinar

Labrador care bea apă dintr-un bol galben pentru călătorii lângă o mașină.

Există multe motive pentru care câinii nu beau la fel de multe lichide ca de obicei. Uneori este pur și simplu din cauza bolului greșit.

Câinele tău nu mai bea din castronul lui și nu știi de ce? Articolul nostru oferă răspunsuri la această întrebare și explică modul în care îți poți încuraja patrupedul să bea apă.

Cauze: de ce nu mai bea câinele apă

Câinele tău nu mai bea apă? Atunci este posibil ca una dintre următoarele cauze să fi declanșat refuzul brusc al apei:

Frică

De fapt, unul dintre cele mai frecvente motive pentru care un câine nu bea este frica de castron. Această teamă apare, de exemplu, dacă ai un bol de apă din metal fără picioare de cauciuc și dacă acesta face zgomote puternice. Rezultatul: câinele se sperie și asociază zgomotele neplăcute cu bolul.

Dalmațian cu ochi albaștri care bea apă dintr-un bol mare cu tematica star wars
© Appreciate / stock.adobe.com

Comportament dominant

Dacă ți-ai luat recent un nou animal, este posibil ca ierarhia haitei să se fi schimbat. În cazul în care noul câine este mai dominant, s-ar putea ca vechiul câine să nu mai „aibă voie” să se ducă la bolul cu apă ca de obicei. Acesta poate fi un motiv pentru care câinele nu bea suficiente lichide.

Boli

Bolile (în special cele ale tractului gastro-intestinal) care duc la diaree și vărsături pot avea un efect negativ asupra consumului de lichide al patrupedului. El poate avea dureri abdominale severe sau grețuri. Dacă observi că blănosul este și slăbit și obosit, ar trebui neapărat să îl duci la un medic veterinar.

Schimbarea tipului de hrană

Dacă ai schimbat recent regimul câinelui de la hrană uscată la umedă, e posibil ca acesta să bea mai puține lichide ca înainte. Acest lucru se datorează faptului că, de obicei, conținutul de lichid din hrana umedă este cuprins între 70 și 85 la sută. Pe de altă parte, alimentele uscate conțin maximum 14% apă. Ca urmare câinele are nevoie să bea mai puțin pentru a-și satisface necesarul zilnic de lichide.

Obișnuință

Câinii sunt uneori și ei niște creaturi ale obișnuinței. Acest lucru înseamnă că unii dintre ei nu vor să bea din boluri străine. De exemplu, refuză apa atunci când călătorești cu rulota sau când vizitezi cunoștințe pentru câteva zile și folosești bolurile lor.

Călduri

Unii câini masculi reacționează extrem de puternic la prezența cățelelor în călduri. De exemplu s-ar putea ca un câine mascul să nu vrea să mănânce sau să bea doar pentru că în vecinătate este o cățea în călduri.

Anestezie și operații

Dacă a trebuit să anesteziezi animalul pentru o operație sau pentru curățarea dinților, acest lucru poate fi vizibil câteva zile după aceea. Nu este neobișnuit pentru câini să bea mai puțin decât de obicei, deoarece primesc lichide sub formă de perfuzii în timpul procedurii.

Stres

Stresul poate avea un impact negativ asupra sănătății câinelui în multe feluri – inclusiv asupra consumului său de lichide. Așa că încearcă să eviți stresul în viața de zi cu zi. Scoate câinele la plimbare în mod regulat și stimulează-l mental cu jocuri de-a v-ați ascunselea sau cu antrenamente cu manechine.

Pui de câine cu boluri de apă pe iarbă verde afară. câinii nu beau apă, trei pui de câine maro cu alb și negru
Cățeii nu beau din bolurile lor de apă.

Tratament: cum se tratează deshidratarea la câini?

Dacă patrupedul nu bea suficientă apă timp de mai multe zile, el se va deshidrata. Organele sale au funcții limitate și, în cel mai rău caz, deshidratarea pune în pericol viața câinelui tău.

De aceea e important să vorbești cu un veterinar dacă observi că animalul nu mai bea lichide. Acesta va examina câinele pentru a depista eventuale boli și îi va administra lichide sub formă de perfuzii direct în vene sau sub formă de bolus sub piele.

Odată ce veterinarul a reușit să excludă boala ca fiind cauza refuzului de a bea apă, acesta va încerca să găsească împreună cu tine alte motive. Însă uneori găsirea cauzei poate dura mai multe săptămâni, deoarece multe motive sunt de origine psihologică.

Câinele nu bea apă: cum să crești consumul său de lichide

Dacă patrupedul nu bea de obicei cantitatea recomandată de apă, îl poți încuraja să consume lichide cu ajutorul următoarelor sfaturi și trucuri:

  • Toarnă un pic de apă peste mâncarea câinelui. Astfel el este forțat să absoarbă lichidul în timp ce mănâncă.
  • Pentru a face apa câinelui mai gustoasă, poți adăuga în apă niște hrană zdrobită sau niște gustări (de exemplu, pate de ficat din comerțul de specialitate). Câteva fructe zdrobite (de exemplu, afine) dau de asemenea apei un impuls ispititor și bogat în vitamine.
  • Pune mai multe boluri de apă distribuite prin casă.
  • Cumpără-i câinelui o fântână de băut. Nu numai că va fi mai distractiv pentru patruped, dar îi va oferi întotdeauna apă proaspătă.
  • Înghețata de casă pentru câini poate aduce un aport la cantitatea de apă consumată și în același timp oferă senzația de răcorire.

În magazinul online zooplus vei găsi fântâni de băut potrivite pentru câini.

De câtă apă are nevoie un câine?

Într-o zi un câine are nevoie de aproximativ 60 de mililitri de apă pe kilogram de greutate corporală. Astfel rezultă următorul tabel:

Greutate corporală în kilograme Cantitate de apă în mililitri pe zi
5 300
10 600
15 900
20 1200
30 1800
40 2400
50 3200

Cantitatea de apă necesară pentru un câine depinde de greutatea acestuia, de tipul de hrană (uscată sau umedă) și de alți factori, cum ar fi temperatura exterioară.

Dacă îți hrănești câinele cu hrană uscată, acesta trebuie să bea mai multă apă. Dacă este vară și patrupedul urinează mult, se va deshidrata mai repede decât iarna și, prin urmare, va fi mai însetat.


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres
9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.
12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.