Dermatita alergică la purici Acest articol a fost verificat de un veterinar

Câine din rasa Shiba Inu stă pe iarbă și se scarpină după gât

Dermatita alergică la purici se manifestă de obicei prin mâncărimi severe.

Puricii sunt coabitanți enervanți ai câinilor, mai ales pentru că pot declanșa boli cu simptome precum mâncărimi severe. Află mai multe despre dezvoltarea, tratamentul și prevenirea dermatitei alergice la purici în acest articol.

Cât de periculoasă este dermatita alergică la purici pentru câini?

Dermatita alergică la saliva de purici (denumită în mod obișnuit și alergie la mușcătura de purici sau alergie la purici) apare atunci când sistemul imunitar al câinelui reacționează exagerat la mușcăturile de purici (mai exact, la saliva de purici).

În multe cazuri, această alergie este inofensivă, mâncărimea severă fiind principala caracteristică de identificare. Cu toate acestea, dacă sistemul imunitar al câinelui reacționează prea puternic, cel mai rău scenariu este șocul anafilactic – iar acest lucru poate pune viața animalului în pericol.

Cât de des întâlnită este dermatita alergică la purici la câini?

Deși antiparazitarele pentru a proteja împotriva puricilor sunt remedii comune printre mulți stăpâni de câini, dermatita alergică la purici este considerată a fi cea mai frecventă formă de alergie la câini.

Ce câini sunt adesea afectați?

Întrucât este nevoie de ceva timp pentru ca dermatita alergică la purici să se dezvolte pe deplin, câinii cu vârsta sub șase luni nu prezintă în general astfel de alergii. Câinii de vârstă mijlocie până la bătrâni sunt deosebit de predispuși la boală, indiferent de rasă sau sex.

Însă oamenii de știință presupun că, cu cât un câine este infestat mai frecvent cu purici, cu atât crește riscul de a contracta boala. De asemenea, se crede că un istoric anterior de dermatită atopică crește acest risc.

Purice (Ctenocephalides canis) pe blană albă. Poză Microscopică
Saliva puricilor poate provoca reacții alergice la câini.

Dermatita alergică la purici poate varia ca severitate de la un câine la altul. Cu toate acestea, cele mai frecvente semne (simptome) ale bolii includ mâncărimi ușoare până la severe, motiv pentru care câinii afectați se scarpină sau mușcă zonele de piele. Acest lucru poate duce la leziuni autoprovocate, care se recunosc apoi sub formă de cruste.

Treptat, pielea se poate îngroșa sau se pot forma noduli, în special la Ciobăneștii Germani.

Căderea părului (alopecia) și pigmentarea crescută a pielii sunt, de asemenea, consecințe comune ale alergiei la purici.

Inflamațiile nu se lasă mult așteptate

Din cauza mușcăturilor și a lingerii constante a zonelor de piele afectate, în general nu durează mult până când apar infecții bacteriene.

Medicii veterinari au observat frecvent și infestări cu ciuperci de piele (Malassezia pachydermatis) asociate cu dermatita alergică la purici.

Inflamațiile cutanate rezultate (dermatită alergică la purici) se pot manifesta chiar și sub formă de puncte calde (Hot Spots).

Ce regiuni ale pielii sunt afectate în mod special?

Modificările la nivelul pielii cauzate de o alergie la mușcătura de purici apar, de obicei, în anumite zone ale corpului. Acestea includ în special:

  • abdomenul
  • picioarele (membrele superioare)
  • flancurile
  • șoldurile
  • spatele (în special regiunea inferioară)
  • baza cozii și porțiunea superioară a cozii

Când apar primele simptome?

O dermatită alergică la purici la câini se poate manifesta în diferite moduri. În funcție de tipul de alergie, primele semne de boală apar în momente diferite.

Dacă este de tipul 1 (tipul imediat), simptomele sunt vizibile în 15-20 de minute. Dacă este de tip 4 (alergie întârziată), câinele va prezenta simptome abia după una sau două zile. Cu toate acestea, există și o formă intermediară în care simptomele apar la aproximativ trei până la opt ore după contactul cu saliva de purici.

Când ar trebui să mergi la veterinar?

S-ar putea ca uneori să recunoști puricii în blana câinelui și să poți lua măsurile adecvate (antiparazitare pentru purici și igienă).

Dacă simptomele nu se ameliorează după această etapă sau dacă patrupedul prezintă semne de boală fără a avea dovezi clare de infestare cu purici, e timpul să te adresezi medicului veterinar.

Atenție la riscul de șoc anafilactic

În cazul în care câinele reacționează sever, cum ar fi prin șoc anafilactic, este vorba de o urgență. Semnele includ pierderea cunoștinței, dificultăți de respirație și vărsături severe. În acest caz, trebuie să soliciți ajutor veterinar cât mai curând posibil.

Diagnosticarea dermatitei alergice la purici se face, de obicei, în urma unei discuții detaliate cu stăpânul (anamneză) și a unei examinări clinice. În acest scop, medicul veterinar are nevoie de informații despre profilaxia antiparazitară, precum și despre momentul apariției semnelor clinice.

Între timp, el va efectua în general un test de depistare a puricilor prin detectarea directă în blana câinelui. Dacă patrupedul reacționează la tratamentul împotriva puricilor, acesta este, de asemenea, un indiciu al prezenței unei dermatite alergice la purici.

Testul de alergie

Pentru a confirma suspiciunea, medicul veterinar poate efectua un test de alergie. În acest scop, el va lua sânge de la câine sau va face un test cutanat (test intradermic).

Totuși, aceste teste au dezavantajul că nu sunt 100% fiabile. Din acest motiv, diagnosticul suspectat se face de obicei fără un test de alergie.

Având în vedere că o alergie nu poate fi vindecată fără desensibilizare, prevenirea mușcăturilor de purici este punctul central al tratamentului împotriva alergiilor. Există diverse antiparazitare pentru aplicare externă în acest scop.

Alte medicamente, cum ar fi preparatele de cortizon, pot fi, de asemenea, utilizate pentru a atenua simptomele. S-ar putea să fie necesare și antibiotice împotriva infecțiilor bacteriene severe sau antimicotice împotriva infecțiilor fungice.

Îndepărtarea puricilor din mediul înconjurător

Pe lângă tratamentul medicamentos al unei infestări cu purici la câini, este important să se ia măsuri de igienă și să se elimine toți puricii din mediul înconjurător.

Atunci când un purice mușcă patrupedul, acesta secretă salivă și suge sânge. Această salivă de purice conține anumite proteine (alergeni) care pot declanșa anumite tipuri de alergii la câine. Cel mai bine cunoscut dintre acești alergeni se numește „Ctef-1″.

Dezvoltă toți câinii infestați de purici alergie?

Există, probabil, un proces imunologic în spatele dezvoltării bolii, motiv pentru care câinii reacționează individual la o mușcătură de purici.

Unii dezvoltă o reacție exagerată (hipersensibilitate), alții o toleranță imunologică. Prin urmare, nu toți câinii infestați cu purici prezintă automat alergie la saliva de purici.

Ce purici pot declanșa o dermatită alergică la purici?

Există multe specii diferite de purici în întreaga lume. Puricele de pisică (Ctenocephalides felis felis) este cel care atacă cel mai frecvent câinii.

Are o dimensiune de aproximativ doi până la patru milimetri și poate fi recunoscut după corpul său negru-maroniu. Comportamentul tipic al puricilor: sar ca niște campioni mondiali.

În ce țări există purici?

Puricii sunt prezenți în aproape toate regiunile lumii, frecvența lor depinzând de climat.

Puricii trăiesc pe tot parcursul anului, mai ales în regiunile temperate și mai calde. În regiunile mai reci, cum ar fi Scandinavia, puricii au de obicei o viață în funcție de sezon. Din acest motiv, dermatita alergică la purici la câinii din regiunile reci apare, de obicei, doar în lunile mai calde.

Alergiile nu se vindecă singure, așa că, fără măsuri de combatere, vor rămâne pe viață. Însă dacă știi că reacțiile alergice ale câinelui tău se datorează mușcăturilor de purici, poți preveni cauza cu antiparazitare adecvate împotriva puricilor. 

Prevenire: poate fi prevenită dermatita alergică la purici?

Câinii pot dezvolta alergii în orice moment, așa că nu ai cum să le previi. Din acest motiv, profilaxia împotriva puricilor este cea mai bună soluție dacă vrei să eviți apariția unei dermatite alergice la purici în cazul câinelui tău.

Pe lângă asta, asigură-te că patrupedul nu intră în contact cu purtătorii de purici atunci când ieșiți la plimbare. Aricii, de exemplu, sunt animale sălbatice tipice care sunt adesea pline de purici.

2023_06_FreeDelivery_1000x160_RO

Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres
9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.
12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.