Anaplasmoza la câini Acest articol a fost verificat de un veterinar

Căpușă în pielea unui câine maroniu, poză de aproape

Periculoasa anaplasmoză este transmisă de căpușe.

Lunile calde de vară te îmbie să faci plimbări lungi în natură. Din păcate, s-ar putea ca patrupedul tău să aducă acasă o căpușă nedorită dintr-o astfel de excursie. Dacă observi că dintr-o dată e obosit sau face febră la câteva zile după ce a fost mușcat de o căpușă, s-ar putea ca temuta anaplasmoză să fie cauza. În acest articol îți vom spune tot ce trebuie să știi despre această boală.

Cât de periculoasă este anaplasmoza pentru câine?

Întâi vestea bună: deși relativ mulți câini ajung să fie infectați cu bacteria Anaplasma, puține animale chiar se îmbolnăvesc cu anaplasmoză. De asemenea, boala poate fi tratată relativ ușor cu tratamentul corect.

În orice caz, simptomele anaplasmozei pot fi destul de severe. În cel mai rău caz boala poate fi chiar și fatală. Există riscul ca anaplasmoza să devină cronică la animalele cu un sistem imunitar slăbit.

Simptome: care sunt cele mai importante semne de boală?

Anaplasmele atacă globulele albe, ajungând destul de repede în întregul organism. Prin urmare ele pot cauza diverse simptome. Printre cele mai comune se numără:

  • Inflamații articulare (poliartrită) și febră
  • Tendința de a șchiopăta
  • Tendință crescută de hemoragie din cauza lipsei de trombocite
  • Deficiență de globule albe și roșii (anemie și leucopenie), care la rândul ei cauzează slăbiciune, stare generală redusă, pierderi în greutate, rețineri de apă (edeme)
  • Noduli limfatici crescuți (limfadenopatie) cu o mărire a splinei (splenomegalie) și a ficatului (hepatomegalie)

Dacă se ajunge la o îmbolnăvire cu anaplasmoză, aceasta este o boală foarte acută. Faza acută este urmată de o fază subclinică, în care simptomele se atenuează din nou. În această fază patogenii fie sunt complet eliminați, fie rămân în celulele sangvine.

Dacă sistemul imunitar al animalului este slăbit, de exemplu de o altă boală, anaplasmoza poate deveni și cronică. În acest caz reapar simptomele puternice.

Se pot observa decese în orice stagiu, dar din fericire aceste cazuri sunt rare.

2024_04_Easter_Offer_1000x160_RO

Diagnosticare: cum se poate identifica anaplasmoza la câini?

Întrucât anaplasmoza poate cauza simptome foarte diferite la câini și este similară cu alte boli, cum ar fi erlichioza sau babesioza, e important ca diagnosticul pus să fie corect. Dacă există suspiciuni în cadrul discuției cu stăpânul (anamneza) și a examinării clinice generale, veterinarul va efectua diverse analize de sânge. Aceste analize trebuie efectuate în laboratoare speciale și durează de obicei câteva zile.

Cel mai comun test este așa numita detectare indirectă a patogenilor folosind un test de imunofluorescență. Însă acesta poate fi făcut doar din a zecea zi după infectare, pentru că nu pot fi detectate proteine protectoare (anticorpi) înainte de aceasta.

Anaplasmoza se consideră a fi dovedită începând cu un rezultat (valoarea titrului) de 1:100. Având în vedere că formarea proteinelor protectoare în corp poate fi întârziată, testul ar trebui repetat după patru săptămâni dacă rezultatul este negativ.

Pe lângă metoda indirectă, patogenii pot fi detectați și direct. Pentru acest lucru se folosește fie o mostră de sânge, fie metoda PCR (reacția în lanț a polimerazei).

Tratament: ce posibilități de tratament există?

Tratamentul anaplasmozei la câini constă din două părți. În primul rând se administrează medicamente pentru a omorî patogenii.

Pentru aceasta veterinarii folosesc antibiotice cu substanța activă doxiciclină sau tetraciclină. Acestea sunt administrate pentru o perioadă de circa trei săptămâni. Pe lângă aceste două substanțe active, este disponibil și medicamentul Imidocarb, care este eficient împotriva paraziților unicelulari.

Pe de altă parte veterinarii pot trata simptomele direct. Acestea pot fi atenuate prin perfuzii și transfuzii de sânge. Preparatele cu cortizon sunt de asemenea folosite în cazul reacțiilor inflamatorii severe.

Important: Trebuie efectuate analize de sânge după fiecare tratament pentru a putea interveni cât mai repede în caz de înrăutățire.

Câine căruia i se aplică picturi pentru a-l proteja de anaplasmoză și alte boli survenite din mușcătura de căpușă
Prevenția este cel mai bun tratament pentru anaplasmoză, de exemplu, cu preparate la fața locului împotriva căpușelor.

Prognoză: Care sunt șansele de vindecare pentru anaplasmoză?

Anaplasmoza la câini se poate vindeca în majoritatea cazurilor dacă este tratată corect. Însă chiar dacă boala s-a vindecat, analizele de anticorpi pot ieși pozitive timp de peste un an. Pe lângă asta, din păcate nu poate fi exclusă o reapariție a bolii.

Cauze: de ce apare boala?

Anaplasmele fac parte din familia Rickettsia, la fel ca Erlichia. Prin urmare anaplasmoza se numește și erlichioză granulocitară.

Patogenii sunt bacteriile, ce trăiesc în celule și care pot fi întâlnite în saliva diverselor tipuri de căpușe. Acestea se transmit la câine în timp ce căpușa suge din sângele său.

În cazul transmiterii, cel mai important rol îl joacă căpușa comună (Ixodes rhizinus). Boala apare în general în lunile calde, din martie până în noiembrie, căpușele fiind mai active în această perioadă.

Celulele din sânge sunt afectate la circa jumătate de săptămână după ce câinele a fost mușcat. Globulele albe (leucocitele) sunt afectate în mod special. Acestea sunt o parte integrantă din sistemul imunitar de bază și ajută la recunoașterea și distrugerea patogenilor.

În scurt timp anaplasmele ajung în întregul organism prin vasele sangvine (bacteriemie). Ele atacă organe precum rinichii, creierul, plămânii și ficatul.

Doi patogeni diferiți

Există două tipuri de anaplasme, care diferă atât în simptome, cât și în felul în care apar:

Anaplasma phagozytophilum
Acest tip cauzează anaplasmoza canină granulocitară la câini, pisici, oameni și numeroase alte specii de animale.

Ea este răspândită în toată Europa, dar foarte puțini câini prezintă simptome, ei reușind să formeze suficiente proteine protectoare (anticorpi).

Pentru a transmite patogenul căpușa trebuie să sugă sângele gazdei sale timp de minim una până la trei zile. Severitatea anaplasmozei granulocitare, pe care o dezvoltă câinele, depinde de specia bacteriei.

Anaplasma platys
Spre deosebire de Anaplasma phagozytophilum, Anaplasma platys duce la trombocitopenie ciclică. Acest tip de boală apare foarte rar și se transmite aproape exclusiv în Europa de Sud. Boala este deseori asimptomatică și afectează doar câinii.

Prevenire: cum pot preveni anaplasmoza la câine?

Metoda principală de a preveni infecția cu anaplasmoză este evitarea zonelor cu risc de căpușe pe cât posibil.

Întrucât acest lucru nu este mereu așa de ușor, următorul sfat important este: administrarea profilaxiei regulate împotriva căpușelor. Există diverse metode de a ține paraziții departe de câinele tău. Printre acestea se numără picăturile, zgărzile sau tabletele de deparazitare externă.

Verifică patrupedul bine de căpușe după fiecare plimbare – mai ales dacă ai fost într-o drumeție lungă la țară. Dacă îndepărtezi căpușele destul de repede, vei reduce riscul de infecție.


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
9 min

Perioada de călduri la cățele

Perioada de călduri la cățele este perfect normală. Totuși, comportamentul ciudat al cățelei, petele enervante de pe noul covor sau frica de o sarcină nedorită sunt motive de îngrijorare pentru mulți proprietari de câini. Din acest articol, poți afla ce ar trebui să știi despre zilele de ciclu la cățele și cum puteți trece împreună peste ele fără stres
9 min

Castrarea câinelui

Castrarea câinelui este o procedură de rutină în orice cabinet veterinar. Dar e mereu bine să îți castrezi câinele? Ce înseamnă sterilizare la câini și care este diferența dintre această procedură și cea de castrare? Ce costuri apar pentru stăpân? Aici poți afla tot ce trebuie știut, precum și avantajele și dezavantajele castrării.
12 min

De ce se scarpină câinele: pruritul (mâncărimea) la câine

Cu toții știm: câinele se scarpină din când în când. Mai ales în perioada de năpârlire, frecvența scărpinatului crește. Însă dacă acest lucru depășește nivelul normal și, în plus, acesta se linge și curăță mai mult, ar trebui să acordați urgent mai multă atenție și, cu ajutorul veterinarului, să aflați de ce se scarpină câinele. Mâncărimea poate afecta într-o mare măsură bunăstarea câinelui și poate reduce calitatea vieții. Uneori, mâncărimea este atât de severă, încât nici câinele și nici stăpânul său nu mai pot dormi.