Câinele roade orice? Cauze și sfaturi

Bulldog francez care roade un șlap

Papuci distruși sau picioare de scaune roase – dinții ascuțiți ai câinelui pot distruge multe. Dar de ce rod câinii orice? În acest articol îți vom da câteva explicații și sfaturi.

Câinele roade orice – cinci cauze posibile

Îți prezentăm cele mai comune motive, pentru care câinii au tendința de a roade – sau chiar mânca – obiecte. Bineînțeles că e posibilă și o combinație de diferite cauze în cazul patrupedului tău.

Câinii tineri în perioada în care își schimbă dinții

Puii de câine au în total 28 de dinți de lapte. Aceștia cad și fac loc pentru dantura de câine adult formată din 42 de dinți începând cu săptămâna a 16-a de viață. Schimbarea dinților are loc în decursul a circa trei luni. Unul dintre semnele schimbării dinților este o înclinație puternică de a roade. Pentru că îi mănâncă gingiile în această perioadă. S-ar putea ca patrupedul să aibă dureri sau să încerce să scape de dinții aproape căzuți. Multor câini tineri le place să roadă orice prind în gură. Ajută-ți blănosul cu jucării potrivite de ros. Un Kong umplut cu iaurt înghețat ar fi potrivit pentru acest scop. Răcoarea va calma gura iritată a câinelui. Ca o alternativă îi poți oferi câinelui jucării, pe care le-ai depozitat în congelator. Inelele de ros cu striații fac masaj gingiilor.

Câinele roade obiecte din plictiseală

Dacă patrupezii adulți rod obiecte, de obicei înseamnă că nu au suficientă activitate. Câinele tău roade orice? Gândește-te dacă îl ții destul de ocupat. Activitatea sa nu înseamnă doar plimbări în jurul blocului. Câinii ar trebui să poată să își consume energia măcar o dată pe zi – pe orice tip de vreme. Dacă ai un câine căruia îi place să alerge, du-l la alergat sau la ciclism. Pe lângă antrenamentul fizic câinele are nevoie de activitate mentală sub formă de jocuri sau sarcini, care trebuie completate. Antrenează patrupedul de-a lungul zilei cu exerciții scurte sau dă-i mici sarcini de căutare.

Câinele roade orice, pentru că este stresat

Rosul are un efect calmant și este bun pentru reducerea stresului. Câinii rod și dacă au prea puțină activitate și dacă sunt suprasolicitați. Pentru că în ambele cazuri patrupedul este stresat. Acesta este cazul și dacă se schimbă stăpânul sau în situații necunoscute pentru animal. De exemplu, dacă mergeți la un restaurant zgomotos pentru prima dată și roade picioarele mesei. E important să ai o abordare dublă la acest aspect: lasă câinele să roadă jucării sau articole de ros într-un mod controlat. În același timp asigură-te că se poate relaxa.

Cățel care roade o minge portocalie cu țepi din cauciuc © sanjagrujic / stock.adobe.com

Câinele roade orice atunci când este singur

Bineînțeles că animalul se plictisește atunci când este lăsat singur, lucru care îl face să roadă tot ce prinde. Dar dacă patrupedul își înfige dinții în piciorul mesei la doar cinci minute după ce ai plecat, cauza principală este că nu îi place să stea singur. Acest lucru îl stresează. Învață-l să stea singur pas cu pas. Mulți stăpâni le dau patrupezilor jucării înainte să plece. Îi calmează, îi ține ocupați – și protejează mobila împotriva rosului. Cu toate acestea majoritatea producătorilor recomandă oferirea unor astfel de produse doar sub supraveghere. Pentru că animalul tinde să înghită părți prea mari. De-a lungul timpului majoritatea stăpânilor de câini ajung să își dea seama ce pot roade în siguranță câinii lor.

Câinele își urmează instinctul

Bineînțeles că putem influența pozitiv câinii dacă îi îngrijim adecvat. Dar unii câini rod orice pentru că așa sunt ei. Acest obicei poate fi intensificat de stres sau plictiseală și poate deveni un obicei. Dacă ai un câine de roade orice, e important să fii atent la câtă mișcare face și să îi dai ocazia să roadă jucării. Cel mai probabil nu vei reuși să dezobișnuiești complet câinele din acest obicei.

Un lucru foarte îndrăgit: rosul lemnului

Câinii și oamenii întâlnesc lemn sub multe forme în timpul plimbărilor zilnice. Nu e de mirare că patrupezilor le place să roadă lemn. Crengile, trunchiul de copac și bețele micuțe sunt printre articolele preferate de ros pentru mulți câini.

Este dăunător pentru câine să roadă lemn?

E clar că nu vrei ca patrupedul să îți roadă mobila. Dar îi face rău să roadă lemn din pădure? Multor câini le place să roadă lemn. Unii chiar mănâncă scoarța de copac sau crengile micuțe. Din păcate bucățile de lemn pot cauza răni la gât. Ele rămân blocate între dinți și nu sunt doar enervante, ci și dureroase. Chiar mai rău: lemnul înghițit poate cauza răni la tractul gastrointestinal. Dacă acesta este iritat, câinele va vomita după ce a mâncat lemn. În cel mai rău caz bucățile ascuțite pot cauza rupturi și hemoragii interne în esofag, stomac și intestine. Dacă ai un cățel pasionat de rosul lemnului, ține mereu o jucărie alternativă în buzunar. Sau poți include exerciții și jocuri mici la plimbare – astfel câinele își va pierde interesul față de lemn.

Este o indicație a unei deficiențe faptul că patrupedul roade lemn?

Nu a fost dovedit încă faptul că animalele rod lemn pentru că le lipsesc minerale sau vitamine. Nu trebuie să îți faci griji în această privință în cazul câinilor tineri care primesc un regim echilibrat Dacă un câine bătrân roade dintr-o dată mai mult lemn, vorbește cu veterinarul despre asta. Indiferent de comportamentul său, asigură-te că patrupedul primește un regim de înaltă calitate cu conținut ridicat de carne.

Câinele tău roade orice? Iată ce te sfătuim să faci

  • Dresează câinele în mod consistent oferindu-i alternative la papuci sau la alte articole de acest fel
  • Alternative: jucării care îi satisfac instinctul de a roade
  • Alternative: gustări din carne uscată, cum ar fi burtă sau piele de vită, gustări din vânat
  • Alternative: rădăcini de ros sau bețe de ros făcute din lemn de arbore de cafea
  • Oferă-i activități fizice și mentale
  • Câinele tău este stresat? Ajută-l să se relaxeze, dacă e posibil
  • Pune deoparte lucruri precum pantofii din piele
  • Protejează câinele de lucruri periculoase, cum ar fi cablurile electrice, plantele otrăvitoare, produsele de curățenie etc.
Cele mai utile articole
15 min

Dresarea câinilor mici

Cu cât mai repede cu atât mai bine, nu? Când vine vorba de dresarea câinilor mici, acest motto este foarte adevărat. Puii de câine sunt extrem de curioși și dornici să afle lucruri noi. Poți folosi asta ca să înveți câinii prin joacă – dar și prin consecvență – la ce te aștepți de la ei și ce comportamente sunt nedorite.

4 min

De ce te linge câinele?

Limba lipicioasă a unui câine pe piele – unora le place, alții nu sunt impresionați de limba umedă a câinelui. Însă de ce te linge câinele? Îți vom explica de ce le place câinilor să lingă oamenii.