Psihologia canină

Intelege psihologia canina

Formula magică în psihologia canină este: învață să înțelegi comportamentul câinelui și lucrează la tine însuți!

Psihologia câinelui constă în esență în analiza comportamentului patrupedului și în a învăța să comunici corect cu acesta. Pentru că așa-zisul comportament necorespunzător al unui câine se bazează adesea doar pe o neînțelegere între animal și om. De multe ori, aceste neînțelegeri apar din cauza faptului că stăpânii își “umanizează câinele”. Fiecare stăpân de câine trebuie să fie conștient de faptul că acesta nu înțelege niciodată sensul, ci doar tonul cuvintelor sale.

Câinele însuși comunică cu oamenii în același mod ca și cu alți câini. Psihologii specializați în psihologia animalelor observă comportamentul stăpânului și al patrupedului în situații de zi cu zi, cum ar fi la plimbare sau atunci când petrec timp împreună în locuință. El acționează ca un "traducător" și oferă sfaturi și recomandări concrete pentru a consolida relația de încredere dintre stăpânul câinelui și animal și pentru a îmbunătăți comunicarea pe termen lung.

Care sunt problemele la care psihologia canină poate fi de ajutor?

Atunci când, de exemplu, câinele:

 • latră, mârâie sau manifestă agresivitate față de copii, bicicliști sau alți câini
 • distruge mobilierul din casă
 • este foarte fricos și anxios
 • latră incontrolabil
 • trage tare de lesă
 • își face nevoile în casă
 • suferă de anxietate de separare

Tocmai ai adoptat un cățel? Citește și articolul nostru despre Dresarea câinilor mici.

Caine Pitbull in parc

Cinci principii de aplicat în psihologia câinilor:

 1. Câinele nu trebuie să asculte niciodată de frică, ci datorită asocierilor pozitive cu comenzile!
 2. Un câine are nevoie de reguli clare și de o ierarhie bine definită!
 3. Violența nu-și are locul în dresajul și psihologia canină!
 4. Recompensele sub formă de gustări pentru câini și experiențele pozitive, cum ar fi laudele extinse, modelează câinele și conduc la comportamentul dorit!
 5. Răbdarea este cea mai importantă virtute în psihologia canină!

Aspecte ce țin de psihologie canină

Câinii visează:

În calitate de stăpân de câine, probabil că ai observat că acesta își mișcă lăbuțele sau scoate zgomote în timp ce doarme. Ce încearcă să ne spună blănosul? Ei bine, nu este neobișnuit ca noi, oamenii, să ne contractăm mușchii în timpul somnului, mai ales atunci când visăm. Oamenii de știință au demonstrat că și câinii visează. Și ei trec prin faze diferite ale somnului. Așa că nu te îngrijora dacă patrupedul plânge sau se agită în timp ce doarme. Poate visează la următoarea sa masă?

Inteligența câinilor:

Știm deja că patrupezii sunt creaturi inteligente. Sunt capabili să învețe trucuri și să observe când stăpânul nu se simte bine pentru a-l liniști. Dar poate fi comparată inteligența câinilor cu cea a oamenilor? Oamenii de știință au descoperit că blănoșii sunt la fel de inteligenți ca un copil de doi ani. Câinii sunt capabili să numere și pot chiar să recunoască peste 150 de cuvinte.

Câinii înțeleg tonul vocii:

Câinii pot înțelege doar câteva cuvinte, dar pot recunoaște cu ușurință mai multe voci diferite ale oamenilor. Dacă strigi câinele pe nume folosind tonuri diferite, reacția acestuia va fi de asemenea diferită. Dacă îl chemi la tine pe un ton prietenos și iubitor, el va veni în fugă dând din coadă. Dar dacă îl chemi pe un ton furios, câinele te va întâmpina temător.

Cele mai utile articole
14 min

Dresarea câinilor mici

Cu cât mai repede cu atât mai bine, nu? Când vine vorba de dresarea câinilor mici, acest motto este foarte adevărat. Puii de câine sunt extrem de curioși și dornici să afle lucruri noi. Poți folosi asta ca să înveți câinii prin joacă – dar și prin consecvență – la ce te aștepți de la ei și ce comportamente sunt nedorite.
4 min

De ce te linge câinele?

Limba lipicioasă a unui câine pe piele – unora le place, alții nu sunt impresionați de limba umedă a câinelui. Însă de ce te linge câinele? Îți vom explica de ce le place câinilor să lingă oamenii.
6 min

Cum să îmi dresez câinele să stea singur acasă?

Fiind animale sociale, câinii iubesc compania haitei lor. Cu toate acestea, orice câine adult ar trebui să poată sta singur câteva ore. Trebuie să învețe acest lucru din timp. Pentru că unui câine adult care nu a stat niciodată singur, îi va fi greu să se obișnuiască cu asta. Înainte de a îți lăsa câinele singur acasă, va trebui să îl dresezi. Aici poți afla care este cea mai bună metodă să faci asta.