Pisici de Revelion: ce să faci dacă pisica se teme de artificii

Ce să faci dacă pisica se teme de artificii și se ascunde sub pătură

Din cauza zgomotelor, pisicile ar prefera ca Revelionul să nu existe.

Pisicile aud aproape de trei ori mai bine decât oamenii și văd mult mai bine pe întuneric decât noi. Așa că nu e de mirare că zgomotele surzitoare și luminile din noaptea de Revelion sperie multe pisici. Vestea bună este că există soluții pentru a reduce stresul pentru pisici de Revelion, chiar și atunci când pisica se teme de artificii.

Bineînțeles că nu toate pisicile reacționează în același fel la zgomotele de la Revelion. În timp ce unele rămân relativ relaxate, alte feline intră într-o adevărată panică odată ce încep artificiile. Tremură, se plimbă fără stare prin apartament, se ling excesiv sau fac murdărie dintr-o dată. Pisicile de curte fug atât de departe încât nu își mai găsesc drumul spre casă sau aleargă panicate în fața unei mașini.

Frica poate avea consecințe cu adevărat dramatice. De aceea, e foarte important să știi ce să faci dacă pisica ta este stresată de Revelion și ce măsuri să iei să o ajuți.

Pisici de Revelion: 7 sfaturi despre cum să pregătești felina pentru artificii

Pocniturile zgomotoase ale primelor artificii de Revelion iau prin surprindere majoritatea pisicilor. Ele nu știu că noi, oamenii, sărbătorim trecerea în noul an. Din fericire, există câteva măsuri pentru a reduce stresul pisicii tale:

·         Stai calm

Chiar dacă nu o arată mereu, pisicile sunt foarte sensibile la dispoziția stăpânilor acestora. Așa că cea mai importantă regulă de Revelion este: radiază calm și liniște. Vei transmite acest sentiment și animalului.

Dacă ești nervos, decorezi ca nebunul apartamentul cu hârtie creponată și meniul de Revelion se arde în cuptor, vei transfera tensiunea către pisică. Acest lucru crește stresul cauzat de sunetele deja ciudate ale artificiilor.

Bineînțeles că în multe case persoanele sunt într-o dispoziție excepțională între Crăciun și Revelion. Cu toate acestea, ca stăpân al pisicii, ar trebui să încerci să menții rutina zilnică a animalului tău. Nu schimba orele de masă, orele de joacă și de ieșit afară.

·         Blochează zgomotele

Nu contează unde se retrage pisica de Revelion. Cel mai important este ca ascunzătoarea să fie cât mai liniștită. Închide geamurile și ușile și, dacă e posibil, închide jaluzelele sau trage perdelele.

Nu poți „bloca” artificiile complet, dar le poți atenua. Izolează-te complet de spectacolul de Revelion în alte camere.

Bineînțeles că ar trebui să eviți o petrecere sălbatică cu mulți oameni, muzică tare și dopuri de șampanie ce pocnesc dacă ții la blănoasa ta. Dar o mică festivitate acasă cu familia sau prietenii apropiați poate fi la fel de distractivă.

·         Nu lăsa pisica singură

Chiar dacă uneori e dificil: fă-i pisicii o favoare de Revelion și stai acasă cu ea. Pisica nu are nevoie doar de liniște și pace, ci și în primul rând de un sentiment de siguranță pentru a face față artificiilor zgomotoase. Acesta e cel mai bun lucru pe care i-l poți oferi.

2022_11_XMAS_WeeklyActivity_Freebie_1000x160_RO

E de înțeles dacă vrei neapărat să vezi artificiile luminoase de pe cer. Dar dacă ții la pisica ta, încearcă să faci cu rândul cu partenerul sau prietenii tăi pentru ca o persoană să stea mereu cu animalul extrem de speriat. Pentru că, chiar dacă pisica nu prezintă semne de frică de Revelion și doar se ascunde în culcuș, ea simte că ești acolo și se simte mai în siguranță.

·         Ține pisica de curte înăuntru

După cum am spus deja, ar trebui să ții cont și de obiceiurile pisicii tale, chiar dacă e sărbătoare. Una dintre excepții este dacă pisica ta se află afară de Revelion: din motive de siguranță, se recomandă să duci pisica înăuntru cu ceva timp înainte ca artificiile să înceapă. Blochează și ușița pentru animale pentru ca pisica să nu scape afară.

Pericolul ca animalul să se sperie și să alerge în fața mașinii sau să fie rănit de artificii este pur și simplu prea mare. Dacă blănoasa ta nu este obișnuită să fie „închisă” în casă, exersează acest lucru din când în când. Chiar și „păsările de noapte” pot fi tentate să intre în casă cu o gustare specială.

·         Oferă-i pisicii locuri unde să se retragă

Pisicile sunt animale care fug de pericole. Însă dacă nu pot scăpa afară de Revelion, ai nevoie de un loc în casă unde să se poată retrage. O cameră liniștită ar fi ideală, cât mai departe de zgomotul artificiilor și unde pisica să poată merge singură dacă e cazul.

Pentru a te asigura că felina se simte bine acolo, pune-i culcușul obișnuit în cameră. Dacă nu îi poți da o cameră întreagă, o alternativă ar fi să construiești un mic „adăpost” sub pat, în spate la canapea sau în dulap. O cutie veche de carton, întunecată și echipată cu pături groase este de asemenea potrivită ca ascunzătoare. Vezi si oferta noastră de vizuini pentru pisici.

Majoritatea pisicilor iubesc să se ascundă sub pături sau în culcușurile din ansamblurile de cățărat. Cu siguranță vor accepta oferta în noaptea de Revelion. Însă nu fii dezamăgit dacă pisica alege o ascunzătoare diferită, ci respectă-i decizia. În niciun caz nu forța pisica să testeze „culcușul”.

Cea mai importantă regulă de Revelion este să fii calm și să stai cu pisica ta.

·         Distrage-i atenția

Pentru a îi distrage atenția pisicii de la zgomotele ciudate ale artificiilor de pe stradă ar ajuta să îi pui sunete cunoscute prin casă. Pune-i muzica ta preferată sau aprinde radioul sau televizorul.

Poți distrage atenția sa nu doar cu alte sunete, ci și cu o gustare specială sau un joc interesant, de exemplu folosind undița pentru pisici. Și gustările ascunse prin casă sunt perfecte pentru acest lucru. Citește articolul nostru despre cum să faci jucării pentru pisici handmade.

·         Ignoră frica

Odată ce pornesc primele petarde și crește tensiunea, ai grijă de pisică și distrage-i atenția – dacă te lasă – cu jocurile sau gustările menționate mai sus. Dar nu exagera.

Mângâierile sau încurajările excesive tind să aibă efectul opus și confirmă frica pisicii. Ea va crede că există într-adevăr un pericol dacă ești atât de atent la ea. Așa că încearcă să ignori frica pisicii și să te porți normal. Acest lucru îi arată blănoasei că artificiile nu sunt un motiv de agitație și o va ajuta să se calmeze.

Există altceva ce poate ajuta când pisica se teme de artificii?

Unele feline se calmează cu ajutorul măsurilor descrise mai sus. Dar uneori toate eforturile unui stăpân de pisici sunt degeaba. Prin urmare mulți oameni se întreabă dacă există alte măsuri ajutătoare dacă pisica se teme de artificii. Dacă toate celelalte variante au eșuat, poți încerca următoarele două posibilități:

Parfumuri pentru o atmosferă relaxată

Dacă vrei să faci și mai multe pentru relaxarea pisicii, poți folosi și difuzoare speciale de miros care se bagă în priză. Acestea reprezintă feromoni imitați sintetic, adică niște mirosuri naturale eliberate de corpul pisicii, care promovează bună-starea felinei.

Feromonul pisicii mamă, de exemplu, pe care aceasta îl emană pisoilor în timp ce sug lapte, trimite mesajul inconștient că totul este bine și că pisica se poate relaxa. Această metodă reușește deseori să scadă nivelul de stres cauzat de artificii.

pisica speriata

Un furnizor de feromoni pentru pisică este de exemplu Feliway, pe care îl poți găsi în magazinul online zooplus.

Obișnuiește pisica cu sunetele artificiilor

Pisicile sunt creaturi ale obișnuinței. Ele sunt la fel de sensibile la sunete noi și necunoscute, precum sunt și la schimbări bruște în rutina lor zilnică. Abordarea de „desensibilizare față de artificii” cu ajutorul fișierelor audio sau a CD-urilor cu sunete de artificii ar putea fi destul de utilă. E important să începi antrenamentul din timp. La urma urmelor, pisica nu se poate obișnui cu sunete noi peste noapte.

Pune-i pisicii sunetele în viața de zi cu zi, de exemplu când intră în casă să mănânce sau se pune pe canapea lângă tine seara. Redu volumul la început. Dacă pisica rămâne calmă, poți crește pas cu pas volumul (în decurs de câteva zile).

Asigură-te și că ești cât mai relaxat posibil în timpul antrenamentului. Comportă-te normal și nu acorda atenție zgomotelor. Acest lucru îi va arăta pisicii că sunetele tari din fundal nu sunt un motiv de stres.

Pot să îi dau calmante pisicii de Revelion?

Din punct de vedere veterinar nu se recomandă să îi dai tranchilizante de Revelion, oricât de mult pisica se teme de artificii. Pentru că preparatele pot avea următoarele efecte asupra animalului: unele calmante cresc sensibilitatea la zgomot. Pisica ar putea să perceapă zgomotul petardelor și artificiilor mai puternic decât în mod normal. Pe lângă asta, sedativele în general obosesc animalul și îl fac să nu se poată mișca. Însă această pierdere a controlului fac pisica să fie și mai nesigură. În cel mai rău caz se sperie de artificii, dar nu poate să se ascundă cum ar face-o în mod normal.

Prin urmare nu folosi calmante decât în caz de urgențe extreme. Dar vorbește cu veterinarul întâi. El te poate sfătui cel mai bine și îți poate spune ce medicamente ar ajuta pisica.

Calmantele pe bază de plante, care relaxează pisica într-un mod natural fără a o paraliza, ar putea fi o alternativă bună. Chiar mai mult, durează ceva timp până să obții efectul dorit. Așa că dacă e posibil, începe tratamentul cu câteva zile înainte de anul nou.

Pentru un an nou relaxat!

În funcție de cât de mult pisica se teme de artificii, s-ar putea să ai nevoie de mai multă sau mai puțină răbdare cu măsurile descrise mai sus. Pisicile sunt independente și nu orice tip de „terapie” va avea rezultate la fel de bune. Dar dacă urmezi sfaturile descrise mai sus, suntem siguri că vei avea succes cu una dintre metode și vei reduce semnificativ stresul iubitei tale feline în noaptea de Revelion. Astfel tu și pisica ta puteți întâmpina anul nou calmi și relaxați.

Cele mai utile articole
4 min

De ce te linge pisica?

Probabil ai observat că două pisici care se plac au obiceiul de a își curăța blana una alteia. Este clar un gest de afecțiune între pisici. Dar de ce te linge pisica pe tine?
4 min

5 semne că pisica are încredere în tine

E nevoie de încredere pentru a avea o relație armonioasă cu pisica ta. Dar cum poți construi o astfel de relație și cum arată felinele că au încredere în tine, mai ales că sunt niște animale independente și greu de înțeles? Aceste cinci semne îți vor spune dacă pisica are încredere în tine.
10 min

De ce miaună pisica noaptea și ce este de făcut?

Nopți nedormite pentru că pisica mianună? Fiecare proprietar de pisică a experimentat acest lucru cel puțin o dată. Dar ce să facem dacă mica felină ne fură somnul în fiecare noapte? De ce miaună pisicile noaptea și ce ajută împotriva scâncetului nocturn al acestora? Să începem cu o veste proastă: pisicile sunt active în timpul nopții. Așadar, nu este de mirare că, mai ales noaptea, când sunt foarte voioase, ne cer atenția mieunând puternic. Dar nu vă faceți griji, chiar și proprietarii de pisici se pot bucura de nopți liniștite. Vestea bună este că pisicile pot învăța să stea liniștite noaptea. Cu toate acestea, este important să se cunoască mai întâi cauzele mieunatului nocturn.