De ce miaună pisica noaptea și ce este de făcut?

Miorlăitul nocturn al pisicii

Miorlăitul este modul pisicii tale de a comunica cu tine

Nopți nedormite pentru că pisica mianună? Fiecare proprietar de pisică a experimentat acest lucru cel puțin o dată. Dar ce să facem dacă mica felină ne fură somnul în fiecare noapte? De ce miaună pisicile noaptea și ce ajută împotriva scâncetului nocturn al acestora?

Să începem cu o veste proastă: pisicile sunt active în timpul nopții. Așadar, nu este de mirare că, mai ales noaptea, când sunt foarte voioase, ne cer atenția mieunând puternic. Dar nu vă faceți griji, chiar și proprietarii de pisici se pot bucura de nopți liniștite. Vestea bună este că pisicile pot învăța să stea liniștite noaptea. Cu toate acestea, este important să se cunoască mai întâi cauzele mieunatului nocturn.

De ce miaună pisicile noaptea?

Așa cum se întâmplă adesea, nu există un motiv pentru care pisicile să miaune noaptea. Fiecare pisică în parte este diferită, așa că la fel de diverse sunt și motivele pentru mieunatul nocturn. În timp ce unele moțăie liniștite și visează la experiențele zilei, altele se plimbă agitate prin casă, zgâriind ușile și mieunând sfâșietor. Și, desigur, există și pisici care sunt pur și simplu de la natură „moară stricată” și își ridică vocea mai des decât altele, cum este cazul pisicilor siameze.

Practic, prin mieunat, pisicile vor să ne transmită ceva. Nu fac asta doar pentru că le face plăcere sau pentru că vor să ne împiedice să dormim. Pentru  pisici, mieunatul este o modalitate dovedită de a comunica cu noi, oamenii. În timp ce pisicile adulte comunică între ele prin limbaj corporal, mieunatul este rezervat comunicării dintre oameni și pisici. Pisicile învață repede că proprietarii lor sunt adesea un pic „grei de cap” atunci când vine vorba de a primi semnale fizice și, prin urmare – similar cu modul în care oamenii se folosesc de  cuvinte – se bazează pe sunete pentru a atrage atenția asupra lor.

Cele mai frecvente cauze ale mieunatului nocturn

Din păcate, noi oamenii, nu înțelegem întotdeauna și pur și simplu nu știm de ce miaună pisica și ce vrea să ne spună. Uneori este nevoie de multă empatie, răbdare și chiar muncă de detectiv pentru a afla motivele mieunatului. La urma urmei, fiecare pisică este diferită. Dar, în ciuda înclinațiilor individuale, obiceiurilor, experiențelor și nevoilor, în spatele mieunatului nocturn se află unul dintre următoarele motive:

 • Plictiseală
 • Foame
 • Singurătate
 • Stres și nesiguranță
 • Obișnuință
 • Boală și dureri
 • Fluctuații hormonale

Cum să-mi învăț pisica să fie liniștită noaptea?

Ca și în cazul întrebării „de ce miaună pisica noaptea?”, nici pentru această întrebare nu există un răspuns clar, valabil pentru toate pisicile. Pentru că motivele mieunatului nocturn pot fi la fel de diferite precum mijloacele de a evita perturbarea odihnei noaptea. Dacă bănuiești care dintre motivele de mai sus ar putea fi cauza pentru animalul tău de companie, ai făcut deja primul pas și poți încerca acum să iei măsuri adecvate. Citește despre acestea în următoarele recomandări:

Pisica mea miorlăie noaptea
 • Recomandări dacă pisica miaună de plictiseală:

Toată ziua moțăie stând confortabil pe canapeaua ta, iar seara și noaptea este în cea mai bună formă și vrea brusc „program“?

De fapt, nu este nimic neobișnuit în toată această situație. Până la urmă, pisicile sunt, în mod natural, cele mai active în timpul nopții. Partea bună este că dacă petreci destul timp cu ea în timpul zilei, vă jucați, o lași să se plimbe pe afară sau o ții ocupată cu mici jocuri de vânătoare, noaptea va putea să se odihnească câteva ore. Găsește o jucărie de care pisica să nu se plictisească așa de repede. Fie că este vorba despre bile de lână, mingiuțe, pene, indicator luminos cu laser sau oricare alte jucăii: aproape că nu există limite pentru creativitatea ta când vine vorba să-ți ții pisica ocupată. Asigură-te doar că seara înainte de culcare pisica și-a epuizat energia și se bucură de întrega ta atenție.

Dacă nici așa nu doarme, poți pune la dispoziția pisicii jucării sau activități, cum ar fi plăci de joacă sau alte jucării de inteligență, care o vor ține ocupată pe timpul nopții, în timp ce tu vei continua să dormi liniștit.

Pisicile sunt ușor de amuzat. Poți face jucării pentru pisici chiar tu: Cum să faci jucării handmade pentru pisici: 5 idei simple și ieftine

 • Recomandări dacă pisica miaună pentru că îi este foame

Spre deosebire de oameni sau câini, care ar trebui să aibă una sau două mese principale pe zi, pisicile preferă să mănânce mai multe porții mici, ceea ce aduce beneficii sistemului gastrointestinal. Dacă seara nu au mâncat mult, este clar că, prin mieunatul puternic din timpul nopții, cer încă o mică porție de hrană.

Chiar și așa, nu trebuie să sari imediat din pat și să umpli bolul de hrană, pentru că, odată ce pisica a învățat că mieunatul după mâncare are succes, va încerca, probabil, din nou.

În schimb, dă pisicii să mănânce chiar înainte de a merge la culcare și lasă-i la dispoziție o altă mică porție pentru noapte, pe care să o poată mânca în caz de nevoie. De asemenea, pot fi utile hrănitoarele automate sau o placă de zgâriat prevăzută cu compartimente pentru hrană, care nu doar că îți vor ține pisica sătulă, ci și ocupată, timp în care tu vei putea dormi în pace.

 • Recomandări dacă pisica miaună pentru că e singură

Mai ales noaptea, când stăpânul lor doarme, iar ele nu au voie să iasă afară, unele pisici domestice se simt teribil de singure. În special pisoilor plini de energie și extrem de jucăuși nu le place să fie singuri noaptea.

Acest lucru ar putea fi remediat de o a doua pisică, pentru că, spre deosebire de tine, aceasta va fi la fel de activă pe timpul nopții și va deveni un partener de joacă grozav. În timp ce ele se vor juca împreună, tu vei continua să dormi.

Chiar și în cazul pisicilor mai în vârstă, socializarea cu o a doua pisică poate fi o soluție bună contra mieunatului nocturn. Cu toate acestea, condiția necesară este să planifici întâlnirea celor două pisici cu mult timp în avans și să acționezi cu atenție. În caz contrar, apariția celei de-a doua pisici ar putea degenera într-o bătălie teritorială – și asta sigur ți-ar pune somnul pe fugă.

 • Recomandări dacă pisica miaună pentru că este nervoasă, anxioasă sau nesigură

Pisicile sunt animale de habitat și sunt foarte sensibile când vine vorba de schimbări în mediul lor familiar. Un nou mobilier sau chiar mutarea într-o locuință nouă pot tulbura profund pisica. Mediul străin, mirosurile noi și zgomotele neobișnuite le înspăimântă. Desigur, în astfel de situații, nu ne putem aștepta la un somn liniștit, ba mai mult, va începe să miaune puternic.

Și alte evenimente precum artificiile zgomotoase de Revelion sau chiar un covor nou, cu miros neobișnuit, pot speria pisicile cu simțurile lor pronunțate.

Este important să iei în serios grijile pisicii tale, fără să acorzi prea multă atenție mieunatului nocturn – în caz contrar, pisica va înțelege că acesta este modul prin care va putea cere afecțiune din nou în următoarele nopți. În schimb, oferă-i pisicii tale multă dragoste și atenție – mai ales în timpul zilei.

Joacă-te cu ea, mângâie-i blana și las-o să moțăie în poala ta. Ușa dormitorului tău nu trebuie să rămână închisă pe timpul nopții. Chiar ai putea să-ți lași pisica să doarmă în același pat cu tine? Dacă nu dorești acest lucru, îi poți crea pisicii un loc confortabil de dormit lângă sau sub patul tău,  sau îi poți amplasa un hamac.

Dacă în ciuda acestor măsuri, pisica încă este neliniștită noaptea, atomizatoarele cu parfum special pentru priză o pot ajuta să se relaxeze. Radioul lăsat deschis noaptea cu volumul scăzut poate ajuta unele pisici și le distrage de la zgomotele neobișnuite.

Pisica miorlăie noaptea
 • Recomandări dacă pisica miaună din obișnuință

Bineînțeles, există și pisici care miaună noaptea pentru că așa s-au obișnuit. Mai ales atunci când mieunatul are efectul dorit, și anume să-ți atragă atenția și să ai grijă de ea, să o mângâi și să îi dai să mănânce.

Cea mai bună metodă de a preveni această obișnuință este să-ți ignori pisica noaptea, cu toate că e greu. Chiar dacă pisica va mai mieuna câteva nopți și nu te va lăsa să dormi, la un moment dat va observa că miunatul ei nu are sens și se va opri.

Cu toate acestea, ar trebui să iei în serios mieunatul pisicii tale. Dacă nu a mai arătat acest comportament înainte, ar trebui să iei  în considerare ce ar fi putut provoca mieunatul ei nocturn? A existat vreun eveniment care să îți fi speriat pisica? Ai avut prea puțină grijă de ea în ultima perioadă? Sau ai schimbat timpii de hrănire? Dacă în spatele mieunatul se află, de fapt, stresul, frica sau plictiseala, o  poți ajuta ținând cont de recomandările anterioare. Însă dacă este mai mult de atât, ar trebui să faci neapărat o programare la veterinar, pentru că boala sau durerea pot face pisica să sufere în timpul nopții și, prin urmare, să miaune.

 • Recomandări dacă pisica miaună din cauza bolii sau durerilor

Multe pisici suferă în tăcere și ascund durerea cât mai mult – aceasta este natura lor, pentru că, pentru a supraviețui, strămoșii lor, pisicile sălbatice, nu puteau arăta niciodată slăbiciune. Dar noaptea, durerea devine adesea insuportabilă (acest lucru nu este foarte diferit la pisici față de oameni). Adăugă la aceasta întunericul, tăcerea, absența stăpânului și lipsa de distragere. Astfel, multe pisici nu știu uneori să se ajute altfel decât mieunând tare.

În plus față de cauzele psihologice menționate mai sus, trebuie să iei întotdeauna în considerare și afecțiunile fizice ale pisicii. Durerea cauzată de organele interne, articulații, hipertensiune arterială, hipertiroidie sau insuficiență renală, precum și boli de inimă pot duce la neliniște în timpul nopții. Posibile limitări cauzate de vârstă, cum ar fi slăbirea anumitor simțuri (surditate, orbire), pot înspăimânta pisica atât de mult, încât ea să miaune noaptea. În orice caz, mergi cu pisica la medicul veterinar. Acesta este singurul mod de a exclude o boală drept cauză.

 • Recomandări dacă pisica miaună din cauza dereglărilor hormonale

La vârsta de aproximativ șase luni, pisicile devin mature din punct de vedere sexul și intră prima dată în călduri. Acum sunt gata să se împerecheze și arată acest lucru plimbându-se neliniștite de colo colo, frecându-și capul de obiecte, tăvălindu-se pe podea, marcând suprafețele, ținând coada ridicată și mieunând puternic, șuierând sau mârâind.

Chiar și pisicile care au fost întotdeuna liniștite noaptea, încep brusc să miaune tare atunci când sunt în călduri. În același timp, pisicile mature din punct de vedere sexual emană un parfum pe care nasul fin al motanilor îl poate detecta de la mare distanță. Astfel că se poate întâmpla ca motanul tău să devină de nesuportat atunci când o pisică din vecinătate se află în călduri. El va face tot posibilul să ajungă la ea și își va manifesta nemultumirea din spatele ușii închise a locuinței tale, mieunând tare în timpul nopții.

Cel mai eficient remediu pentru această situație este, cu siguranță, castrarea pisicii sau motanului. Pisicile castrate, de obicei, devin mai calme și își pierd interesul pentru partenerii care sunt gata să se împerecheze. Castrarea elimină, de asemenea, riscul ca perioada de călduri să se prelungească, lucru care se întâmplă dacă pisica nu se împerechează în această perioadă.

Dacă vrei să-ți castrezi  pisica sau motanul, ar trebui să discuți acest lucru cu medicul veterinar. El te va sfătui în detaliu despre momentul potrivit, beneficiile și posibilele efecte secundare ale castrării.

Trebuie să duc pisica la veterinar dacă miaună noaptea?

Chiar dacă majoritatea pisicilor miaună noaptea din motive psihologice, adică din plictiseală, lipsă de activitate sau singurătate, nu se poate exclude faptul că și afecțiunile fizice se pot ascunde în spatele miorlăitului. Dacă pisica ta își schimbă brusc comportamentul, ar trebui să o duci la medicul veterinar. Poate că ea este, de fapt, bolnavă și are nevoie de medicamente sau hrană specială. Și dacă veterinarul va constata că pisica are o stare de sănătate perfectă, cu singuranță această informație te va face să dormi mai liniștit. Vei putea acum să pui în aplicare măsurile menționate mai sus împotriva mieunatului din cauze psihologice, cu mai multă implicare și răbdare.

Dacă niciuna dintre variantele de mai sus nu a explicat de ce miaună pisica noaptea și mieunatul nocturn al pisicii nu încetează, nu ezita să căutați ajutor specializat la un psiholog pentru pisici experimentat. La urma urmei, nu numai că tu suferi de insomnie, dar și pisica se simte probabil inconfortabil și dorește, prin mieunatul puternic, să-și exprime o nevoie căreia ar trebui să-i dai de capăt.

Cele mai utile articole
4 min

5 semne că pisica are încredere în tine

E nevoie de încredere pentru a avea o relație armonioasă cu pisica ta. Dar cum poți construi o astfel de relație și cum arată felinele că au încredere în tine, mai ales că sunt niște animale independente și greu de înțeles? Aceste cinci semne îți vor spune dacă pisica are încredere în tine.
4 min

De ce te linge pisica?

Probabil ai observat că două pisici care se plac au obiceiul de a își curăța blana una alteia. Este clar un gest de afecțiune între pisici. Dar de ce te linge pisica pe tine?
10 min

De ce miaună pisica noaptea și ce este de făcut?

Nopți nedormite pentru că pisica mianună? Fiecare proprietar de pisică a experimentat acest lucru cel puțin o dată. Dar ce să facem dacă mica felină ne fură somnul în fiecare noapte? De ce miaună pisicile noaptea și ce ajută împotriva scâncetului nocturn al acestora? Să începem cu o veste proastă: pisicile sunt active în timpul nopții. Așadar, nu este de mirare că, mai ales noaptea, când sunt foarte voioase, ne cer atenția mieunând puternic. Dar nu vă faceți griji, chiar și proprietarii de pisici se pot bucura de nopți liniștite. Vestea bună este că pisicile pot învăța să stea liniștite noaptea. Cu toate acestea, este important să se cunoască mai întâi cauzele mieunatului nocturn.