Nutriția perușilor

Peruș care stă deasupra unui căruț de cumpărături miniatural în care se află hrană pentru peruși.

Perușii, fiind păsări inteligente și active, au nevoie de o dietă echilibrată pentru a-și menține nivelul de activitate.

Ți-ai luat un peruș sau poate mai mulți și vrei să știi cum să-ți îngrijești micul companion? Află ce trebuie să știi despre nutriția perușilor acestora din acest ghid introductiv.

Ce mănâncă perușii?

Dacă vrei să te asiguri că perușul tău este într-o formă fizică bună și fericit și că zborul său nu se termină cu o aterizare forțată din cauza burticii grase care îl trage în jos, este important să îi oferi o alimentație sănătoasă și variată. În Australia, țara lor natală, micii papagali zboară în stoluri mari în stepele ierboase vaste. Dieta papagalilor constă în principal din semințe de iarbă încolțite și coapte.

Bazele nutriției perușilor

Hrana de bază disponibilă în comerț pentru peruși conține tot ce are nevoie papagalul tău în materie de cereale, inclusiv diferite tipuri de mei, semințe și puțin ovăz încolțit.

Asigură-te că perușul nu alege mereu doar „dulciurile” din hrana pentru păsări. Nu îl răsfăța prea mult oferindu-i un castron care este mereu plin. S-ar putea ca el să arunce pur și simplu cerealele care nu-i plac la fel de mult și atunci are o dietă prea dezechilibrată.

Meiul coada vulpei

Cei mai mulți peruși sunt înnebuniți după mei. Pune meiul în cușcă pe un suport sau atârnă-l de tavanul cuștii pentru ca păsările să mănânce în timp ce zboară. Astfel ele se pot legăna și ciuguli hrana, așa cum ar face în natură. Mâncărurile din comerțul cu animale de companie, cum ar fi inimile de cereale, asigură și ele o alimentație mai variată și distractivă pentru micul tău tovarăș.

Peruș albastru cu alb care mănâncă dintr-o ghirlandă cu semințe

Verdețuri și fructe

Perușii se mișcă mult prin locuință, adoră să se cațăre și își distrează stăpânii cu vocile lor variate. Astfel de mici pachete de energie au nevoie de o mulțime de vitamine și minerale. O varietate zilnică de alimente verzi și fructe este, prin urmare, importantă pentru dieta perușului. Poți aduce perușului verdețuri proaspete de la plimbări. Frunzele tinere de păpădie, năut și soc sunt foarte apreciate de majoritatea papagalilor. Ei vor ronțăi cu entuziasm scoarța crengilor proaspete de la pomii fructiferi și de la alte foioase. În acest fel pasărea își îngrijește ciocul și se menține în formă fizică bună în timp ce face „gimnastică” printre crengi. În orice caz, perușii vor fi fericiți cu aproape orice, cum ar fi cicoare, salată, mere, banane, struguri și morcovi rași.

Asigură-te că hrana oferită nu este stropită și că nu este prea poluată de gazele de eșapament ale mașinilor. Spălă bine fructele, verdețurile și crengile înainte de a le da papagalului, chiar dacă acesta zburdă deja entuziasmat prin casă. Chiar și cantități mici de otravă pot fi foarte dăunătoare pentru micul organism al perușului. Nu lăsa prietenul tău curios să guste plantele de apartament, deoarece acestea pot fi contaminate cu pesticide, chiar dacă nu sunt otrăvitoare în sine.

Calcar

Dacă vrei să te asiguri că papagalul are mereu un penaj frumos și că femelele pot produce ouă sănătoase, e important să îi oferi perușului calcar suplimentar. Nisipul pentru păsări, pietrele de ros și oasele de sepie pot fi găsite în magazinele specializate. Dacă vrei îi poți oferi și coji zdrobite de ouă fierte de găină.

Nisip proaspăt pentru păsări

Perușul ar trebui să aibă mereu la dispoziție nisip proaspăt pentru păsări, deoarece papagalii au nevoie de pietricele pentru a măcina cerealele din stomacul lor. În acest fel, nu au dureri de stomac și digestia lor funcționează bine.

Apă proaspătă de băut

Micului tău papagal îi place să bea apă proaspătă în fiecare zi. Poți elimina clorul din apă dacă o fierbi în prealabil și o lași să se răcească.

Un peruș care primește un regim sănătos și are ocazia să zboare suficient de mult, nu va deveni o pasăre leneșă și grasă, care nu se simte bine „în penele sale”. El va continua să te încânte cu natura sa veselă.

În magazinul nostru online zooplus poți găsi hrană și suplimente alimentare pentru peruși, precum și multe alte produse pentru păsări!

Cele mai utile articole
3 min

Nutriția canarilor

Nutriția canarului – după cum sugerează și ciocul conic al păsării - constă în principal din diverse cereale, care pot fi achiziționate sub formă de amestecuri gata preparate.