Ogar Afgan

Ogar Afgan Alb

Ogarii afgani sunt câini magnifici, cu un caracter foarte puternic.

Acești alergători cu părul lung au fost foarte apreciați în țara lor de origine, Afganistan, timp de mii de ani. Chiar și astăzi, Ogarul Afgan, adesea numit doar afgan, este ceva special pentru mulți iubitori de câini din întreaga lume.  Deși a fost crescut inițial ca un câine de vânătoare, el și-a făcut un nume în primul rând ca un câine de expoziție plin de farmec în ultimele decenii.

Aspectul Ogarului Afgan: aspect grațios

Blana lungă și mătăsoasă, statura dinamică și o expresie demnă: Ogarul Afgan este, fără îndoială, o priveliște impresionantă.

Blana sa este deosebit de frumoasă. Ea aproape că face să pară că această rasă de câine poartă pantaloni. Afganii au un fir de păr mătăsos din cap până în picioare. Blana lor este formată din păr lung și gros, care i-a protejat deja pe strămoșii rasei de aerul rece de munte. Conform standardului, sunt permise toate culorile de blană. Partea superioară a cozii, pe care acest câine elegant o poartă de obicei sus, acoperă doar un păr destul de scurt. Vârful său este curbat.

Ogarii Afgani fac parte din rasele de câini înalți. Masculii ating o înălțime la greabăn de până la 74 de centimetri. Cățelele ajung până la 69 de centimetri. Având un trup zvelt, aceste frumuseți cântăresc până la 30 de kilograme.

Caracter: o personalitate de câine cu multe fațete

Dacă ești în căutarea unui animal de companie simplu și mereu ascultător, acest câine impresionant nu este pentru tine. Ogarii Afgani sunt foști vânători solitari și prin urmare niște câini foarte independenți și descurcăreți. Nu le place să se supună și pot fi destul de încăpățânați – în ciuda faptului că de cele mai multe ori sunt foarte atașați de stăpânii lor.

Reprezentanții rasei nu au tendința de a lătra, dar sunt vigilenți atunci când vine vorba de teritoriul lor și de familia lor. Deși sunt de obicei calmi între cei patru pereți ai lor, pot deveni foarte agitați afară.

Din cauza instinctului de vânătoare extrem de puternic al acestei rase, nu prea ai cum să îi lași să alerge liberi. Acest lucru se datorează faptului că odată ce câinele a văzut o potențială pradă, va fi foarte greu să îl mai oprești. Ogarul Afgan este de obicei foarte rezervat , dacă nu chiar disprețuitor, față de câinii sau oamenii străini. Animalele sunt cunoscute și pentru memoria lor excelentă. Datorită acestui fapt, ei știu chiar și după ani de zile cine i-a tratat bine sau rău.

Ogarii Afgani au o blană lungă, frumoasă și mătăsoasă.

Educație: Afganii cu un caracter puternic au nevoie de o îndrumare consecventă

Un Afgan aparține în mâinile cunoscătorilor de câini care se bucură de un tovarăș cu un caracter foarte puternic. Pentru că, fiind vânători solitari, reprezentanții acestei rase se străduiesc mai puțin să se supună stăpânului, și mai degrabă acționează independent în loc să fie subordonați. Prin urmare dresajul lor este extrem de important.

Cu toate acestea poți învăța un Ogar Afgan niște comenzi de bază. Dar vei avea nevoie de multă răbdare și de o conducere clară și consecventă. Câinele sensibil nu suportă duritatea. Aceasta transformă animalele mândre în tovarăși neîncrezători și timizi împotriva voinței lor și nu ar trebui să fie niciodată o opțiune.

Cei care caută un patruped care să asculte mereu cuvântul nu vor găsi ce își doresc în această rasă. În orice caz, fanii afganilor apreciază personalitatea puternică și loialitatea acestor câini nobili. Nu este întotdeauna ușor să găsești echilibrul potrivit între strictețe și înțelegere pentru educarea caracterului versatil, astfel încât începătorii de câini ar fi repede copleșiți aici.

Întreținere: mi se potrivește un Ogar Afgan?

Dacă îți dorești un Ogar Afgan ca animal de companie, ar trebui să fii o persoană foarte sportivă. Ocazionalele runde de jogging nu sunt suficiente pentru a ține câinele agil ocupat. De asemenea ține cont că patrupedul are nevoie de o grădină mare, împrejmuită, în care să se poată mișca liber.

Ideal: gospodării liniștite și sportive

Având în vedere că sensibilul Ogar Afgan – care de obicei emană un mare calm în casă – nu este fan al agitației, o casă liniștită cu stăpâni atletici este ideală pentru el. De obicei rasa se înțelege bine cu copiii. Cu toate acestea ei ar trebui să fie un pic mai mari și să știe cum să se comporte respectuos cu animalele. Mândrii afgani reacționează foarte sensibil dacă te porți dur cu ei.

Înainte să îți iei un astfel de câine, discută cu toți membrii familiei dacă sunt de acord cu noul coleg de cameră și dacă există alergii. Apropo, rasa se poate înțelege cu pisicile dacă îl înveți de mic.

Gândește-te din timp cine va avea grijă de patruped dacă te îmbolnăvești sau pleci în concediu. Pentru că un Ogar Afgan are nevoie de multă mișcare chiar și în astfel de situații. Dacă preferi să îl iei cu tine, află din timp care ar fi destinațiile potrivite.

Important: un Ogar Afgan este destul de pretențios. Așa că această rasă de câini nu este foarte potrivită pentru începători. Dacă ești interesat în acest patruped trebuie să fii o persoană încrezătoare și să ai experiență cu câinii. Dresajul unui Ogar Afgan poate fi o adevărată provocare.

Echipament de bază important

Pe lângă prețul de achiziție, încearcă să îți planifici și costurile legate de echipamentul inițial al noului tău coleg de cameră. Printre acestea se numără:

În plus, există cheltuielile obișnuite pentru hrana de câini, precum și pentru examinările de rutină la veterinar. În cazul în care animalul tău de companie se îmbolnăvește, costurile veterinare pot, bineînțeles, să crească vertiginos.

Îngrijire: cât de solicitantă este îngrijirea blănii unui Ogar Afgan?

Părul lung și mătăsos al afganilor are nevoie de îngrijire zilnică cu o perie. Această rutină necesită relativ mult timp. Cel mai bine este să periezi părul în mai multe straturi pentru a ajunge în toate zonele și pentru a preveni nodurile. Periază-l mereu cu grijă, astfel încât să nu smulgi părul și obișnuiește patrupedul cu acest ritual prin sesiuni scurte.

Încearcă să scoți micile crengi și frunze ce se prind în firele lungi de păr ale patrupedului după fiecare plimbare. Având în vedere că blana sa ar trebui să se dezvolte în mod natural, ea nu trebuie tunsă cu mașina de tuns sau cu foarfece.

Alte modalități importante de îngrijire

Pentru a preveni paraziții la câine și pentru a curăța bine blana, o baie cu un șampon delicat pentru câini poate fi utilă, dacă este cazul. Unii stăpâni de afgani fac acest lucru la fiecare trei-patru săptămâni și completează șamponul cu un balsam special, care, la rândul său, facilitează periajul.

Atunci când îți îngrijești câinele, acordă atenție urechilor lungi ale afganului: cel mai bine este să le verifici bine zilnic pentru paraziți sau modificări ale pielii. Pentru că în climatul cald și umed din urechi se pot dezvolta rapid inflamații.

Ogarul Afgan ar trebui să poarte „protecție pentru urechi” atunci când mănâncă. Există suporturi speciale care țin urechile împreună și îl împiedică pe afgan să-și muște urechile sau ca acestea să aterizeze constant în castron. Cel mai bine este să obișnuiești câinele cu protecția pentru urechi încă de mic.

Poți optimiza îngrijirea dentară – pe lângă oferirea gustărilor speciale – prin perierea regulată a dinților câinelui. Există pastă de dinți și periuțe de dinți speciale pentru câini.

Ogar Afgan cu par lung
De-a lungul timpului, afganul a trecut de la a fi câine de vânătoare la câine de spectacol. În acest timp, blana lui a devenit din ce în ce mai voluminoasă.

Activitate: ce activități sunt potrivite pentru un Ogar Afgan?

Sportul ar trebui să fie elementul esențial al programului de recreere al afganilor. El te va însoți cu plăcere la alergare sau pe bicicletă.

Dar activitatea ideală pentru un ogar rămâne, bineînțeles, cursele de câini, unde își poate descărca cu adevărat energia. Deși Ogarul Afgan are multă rezistență, pasiunea lui este viteza: atunci când aleargă liber, câinii sportivi pot atinge viteze de până la 60 de kilometri pe oră. În cursele de ogari, animalele urmăresc o panglică fluturând sau un iepure artificial.

Coursing este o altă activitate excelentă pentru pasionații de mișcare. Aceasta implică imitarea unei vânători pe un traseu în câmp deschis. Câinii lucrează în perechi și urmăresc „miros unui iepure” din plastic care este tras de la 500 până la 1000 de metri. Imediat ce câinii încep să alerge în perechi ei trebuie de obicei să poarte o botniță – exact ca la o cursă de câini. În caz contrar, riscul de rănire în eventuala luptă pentru pradă ar fi prea mare.

Ogarii Afgani sunt mai puțin potriviți pentru sporturi canine, cum ar fi Agility.

Sănătate: puncte sensibile ale Ogarului Afgan

În principiu, marea majoritate a Ogarilor Afgani se bucură de o sănătate bună atunci când sunt îngrijiți adecvat, inclusiv prin exerciții fizice suficiente. Cu toate acestea, rasa are o ușoară tendință de a dezvolta displazie de șold și cataractă.

Mielopatia afgană, după cum sugerează și numele, apare numai la această rasă. Aceasta este o degenerare probabil ereditară a substanței albe din măduva cervicală și toracică. De obicei, apare în primul an de viață și duce la paralizia completă a celor patru membre în câteva săptămâni. Crescătorii serioși pot să excludă această boală din reproducția lor printr-o selecție corespunzătoare.

În afară de aceasta, Ogarii Afgani ajung la o vârstă cuprinsă între 12 și 14 ani în condiții bune de sănătate.

Nutriție: alimentația corectă pentru pachetul de energie

La fel ca toți câinii, afganul este un omnivor care mănâncă în principal carne. În consecință, o cantitate suficientă de proteine animale este importantă pentru câine.

Află mai multe despre acest subiect în revista zooplus, în secțiunea dedicată nutriției câinilor. De asemenea, în magazinul online zooplus vei găsi o gamă largă de hrană uscată și umedă pentru câini.

Dacă vrei să îi schimbi mâncarea, cel mai bine ar fi să o faci în decursul a câteva zile în care amesteci noua hrană cu cea cunoscută. Acest lucru va reduce la minimum riscul de iritare a stomacului câinelui. În caz contrar schimbarea ar putea duce la vărsături sau diaree. Asta este valabil și atunci când îți iei patrupedul: continuă să îi dai hrana cu care este obișnuit pentru o vreme, pentru a nu îngreuna și mai mult schimbarea de casă.

În timp ce un cățel primește până la patru mese pe zi, un Ogar Afgan adult se mulțumește cu două porții. După ce i-ai dat să mănânce, lasă-l să se odihnească un pic.

Întrucât acești câini atletici consumă multă energie atunci când aleargă, cerințele nutriționale zilnice depind foarte mult de activitate. Rațiile recomandate de producătorii de hrană pentru animale de companie pot servi drept bază pentru mesele afganului.

În orice caz, oferă-i o porție un pic mai generoasă în general, pentru că el consumă mai multă energie și nu are tendința de a se îngrășa. Cu toate acestea, fii cu ochii pe talia sa subțire și ajustează cantitățile în mod corespunzător dacă patrupedul se îngrașă sau slăbește.

Origine: un câine de vânătoare cu o istorie de mii de ani

Strămoșii acestei rase consacrate au aparținut celor mai vechi triburi de câini care au trăit împreună cu oamenii. În patria lor afgană, au servit bine oamenii timp de mii de ani ca și câini de pază și protecție.

Mai presus de toate, însă, erau tovarăși populari la vânătoare, unde erau folosiți ca pointeri, mai ales în timpul urmăririi. Datorită tenacității și vitezei, aceștia vânau orice, de la iepuri la pisici sălbatice. Oamenii au apreciat enorm de mult frumoșii patrupezi din acest motiv. De asemenea, acest lucru a mers mână în mână cu importanța vânătorii. În regiunile uneori aride, succesul lor era considerat esențial pentru supraviețuire.

Prin urmare, exportul nobililor Ogari Afgani era pedepsit cu moartea în țara lor de origine. Dar un ofițer britanic a adus primii câini de vânătoare din Afganistan în Marea Britanie în jurul anului 1890. La începutul secolului al XX-lea, pasionații britanici au încrucișat Ogari Afgani din linii diferite: au fost implicați câini de deșert cu păr scurt și câini de munte cu păr lung în acest proces.

Cățeii proveniți de aici reprezintă începutul creșterii moderne a Ogarilor Afgani.

În alte țări, afganul a devenit cunoscut abia mai târziu, în Germania, de exemplu, începând din 1930. Popularitatea crescândă a rasei ca și câine de modă și de expoziție a fost însoțită de o schimbare a standardelor: blana a devenit mai voluminoasă, ceea ce a fost mai degrabă un obstacol în calea succesului pe pista de curse. În zilele noastre, în funcție de scopul utilizării – câine de companie, câine de expoziție sau câine de sport – există diferite linii de creștere, care se pot abate în detaliu de la standard.

Unde pot găsi un Ogar Afgan?

Având în vedere că Ogarii Afgani ar trebui să ajungă doar în mâini competente, active și iubitoare, nu există foarte mulți crescători. Așadar, dacă îți dorești un Ogar Afgan ca și „coleg de cameră”, începe din timp să cauți un crescător de renume și studiază anunțurile de la cluburile naționale ale rasei.

La ce să fii atent atunci când alegi un crescător

Dacă ai opțiunea de a îți lua un cățel, următorul pas ar fi să îl cunoști. În acest caz nu doar tu și cățelul veți avea ocazia să vă familiarizați unul cu celălalt: crescătorul ar trebui să fie bucuros să îți prezinte și părinții atunci când îl vizitezi. Pe lângă asta el îți va răspunde la întrebări despre îngrijirea sănătății și despre obiectivele sale de creștere în ceea ce privește tipul și caracterul.

Desigur, ar trebui să afli în prealabil dacă crescătorul tău este specializat în câini de expoziție sau de sport, de exemplu. Câinii de expoziție au uneori blană care necesită multă întreținere și care îi poate limita mișcările. Pe de altă parte, exemplarele din linii foarte sportive doresc să facă chiar mai multă mișcare decât un Ogar Afgan “mediu”.

Asigură-te că toți câinii îți lasă impresia că sunt veseli și relaxați și bucură-te dacă crescătorul îți pune întrebări despre experiența ta cu câinii, despre așteptările tale privind viața alături de câine, precum și despre cum îți place să îți petreci timpul liber. Pentru că acest lucru arată că încearcă să găsească un loc bun pentru animalele sale. Atunci când primești cățelul deparazitat și vaccinat, vei primi certificatul său de Pedigree, carnetul de sănătate și, de obicei, câteva porții din hrana sa obișnuită.

Pui de ogar afgan închis la culoare cu pieptul alb
Observă dacă puii par relaxați.

Fii atent la cât de serios este crescătorul și cât de relaxați sunt cățeii.

Stai departe de crescători care nu fac parte dintr-o asociație și care cresc câini în primul rând pentru bani. Oricine cumpără un animal de aici sprijină adesea comerțul ilegal cu căței, îngrijirea neadecvată a animalelor și deseori riscă să primească un câine bolnav și nesocializat.

Ogari Afgani de la organizații de protecție a animalelor

Dacă ești în căutarea unui Ogar Afgan adult, s-ar putea să găsești ce cauți cu ajutorul organizațiilor naționale de protecție a animalelor. Acestea plasează deseori animale care au fost abandonate de cumpărătorii inițiali din diverse motive.

Pe lângă asta, asociațiile specializate în ogari prezintă în mod regulat pe paginile lor Ogari Afgani fără adăpost. În orice caz, ține cont de faptul că s-ar putea ca personalitatea unui ogar adult – inclusiv consecințele posibilelor greșeli de dresaj din partea stăpânilor anteriori – să fie deja bine conturată și niște experiență anterioară cu câinii să reprezinte un mare avantaj. Cu toate acestea, viața cu un câine „la mâna a doua” poate fi o experiență foarte îmbucurătoare.

Îți dorim multă bucurie și distracție împreună cu fascinantul tău Ogar Afgan!

Articole similare
Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.