Whippet cu păr lung (Silken Windsprite)

Whippet cu păr lung (Silken Windsprite) din profil, câine bej de talie mare cu părul lung și drept care stă pe iarbă

Silken Windsprite este un câine prietenos și bun la suflet, cu mult farmec.

Silken Windsprite sau Whippet cu părul lung este un ogar de talie medie cu calități puternice de „sprinter”: în doar câteva secunde parcurge cu ușurință câteva sute de metri. După aceea, vrea să se cuibărească mulțumit alături de oamenii săi pe canapea pentru a se relaxa. Află totul despre acest câine fermecător.

Corp subțire și linii fine

De la capul alungit, cu ochi alerți cu margini întunecate și urechi roz, se întinde o linie fluidă până la picioarele posterioare curbate și coada arcuită. Pieptul este adânc, astfel încât linia de jos pare clar retrasă.

Are un corp aerodinamic, ușor și picioare lungi. El are nevoie de acestea pentru a putea face mișcări lungi și ample atunci când aleargă.

Whippet cu păr lung, care stă într-o iarbă lungă, poză la apus
Silken Windsprite este sportiv din cap până la coadă.

Dacă îți place Ogarul cu păr lung, atunci aceste rase de câini s-ar putea să te intereseze:

Cât de rapid este un Silken Windsprite?

Structura acestor câini arată că sunt sprinteri înnăscuți. Pot atinge viteze mari într-un timp scurt și pot parcurge distanțe lungi.

Cât de mare crește un Silken Windsprite?

Înălțimea la greabăn a câinelui este cuprinsă între 47 și 55 de centimetri. Cu toate acestea, reprezentanții rasei au umeri foarte înguști și o talie și mai subțire. Greutatea patrupezilor este în consecință redusă: animalele rareori cântăresc mai mult de 15 kilograme.

Ce culori poate avea un Silken Windsprite?

Whippetul cu părul lung poate avea toate culorile și modelele. Combinațiile cu crem și roșu sunt cele mai comune, iar petele sunt extrem de populare.

Indiferent de culoare, blana de lungime medie și moale ca mătasea a câinilor este plăcută la atingere. De obicei, aceasta este dreaptă sau ușor ondulată. Unii câini au subpăr, alții nu. Părul de pe gât este des și, în general, blana este bogată.

Câine cu „penaj”
Silken Windsprite are păr mai lung pe coadă, pe burtă și pe picioare. Experții numesc acest lucru blană de tip „penaj”.

De la alergător de scurtă distanță la canapea – pentru Silken Windsprite, această schimbare este pur și simplu viața de zi cu zi. Da, vrea să-și descarce energia, de preferință în timpul unor sesiuni scurte de sprint. Dar dragostea pentru alergare nu transformă rasa într-un pachet de energie incontrolabil.

Dimpotrivă, Whippetul cu păr lung este un animal foarte sociabil care adoră să se cuibărească și să lenevească alături de omul său. Agresivitatea este un concept străin pentru acest patruped, el este mai degrabă prea precaut decât impulsiv.

Micuțul ogar este un „couch-potato” în sensul pozitiv al cuvântului și îi place să petreacă timp alături de familia sa. Lasă-l să fie aproape de tine, deoarece acest lucru va forma o legătură strânsă între voi și îi satisface firea sa loială.

Jucăuș și liniștit

Acești câini inteligenți sunt întotdeauna dispuși să se joace puțin, fără a se agita prea tare. Încearcă să îi oferi multă varietate atunci când vă jucați împreună, astfel încât inteligentul Silken Windsprite să fie suficient de solicitat mental.

Perfect pentru persoanele sensibile la zgomot: Silken Windsprites nu prea latră.

Are Silken Windsprite instinct de vânătoare?

Părerile diferă în această privință.

  • Clubul Silken Windsprite scrie pe site-ul său: „În general nu prea are instinct de vânătoare (cu unele excepții care, ca întotdeauna, confirmă regula), ceea ce, cu puțină grijă, îl face un tovarăș necomplicat în păduri și pe câmp și un câine de companie aproape ideal pentru călărie.”
  • Alte surse îndeamnă la prudență: în special în combinație cu predilecția pentru sprint, acești câini nu ar trebui lăsați fără lesă afară.

În cele din urmă, depinde de fiecare câine în parte. Așa că singura soluție este să îți adaptezi comportamentul la personalitatea și instinctul de vânătoare al patrupedului.

Este un câine adaptabil., nu are nevoie de o grădină mare și se simte bine și în apartamente mai mici. Principalul lucru este ca el să poată face parte din viața de familie.

Este exclusă ținerea acestui câine sociabil într-o volieră. El vrea să trăiască printre oamenii săi. Și pentru că este atât de puțin pretențios și liniștit în casă, nu vei avea probleme în a-i îndeplini această dorință.

De câtă mișcare are nevoie un Silken Windsprite?

Au nevoie de mult mai puțină mișcare decât ai crede. Pe cât de mult îi place să facă sprinturi intense atunci când iese la plimbare, pe atât apreciază să tragă un pui de somn după aceea pentru a se odihni.

Tot ce trebuie să faci pentru a face acești câini fericiți, este să le oferi ocazia să alerge cam o dată sau de două ori pe zi. Însă ei nu au nici un fel de înclinație pentru antrenamentul de anduranță.

La începutul plimbării, vei observa de obicei o anumită neliniște care dispare după câteva sprinturi rapide. Apoi, rezervele de energie sunt consumate și câinele este echilibrat.

Cum să ții ocupat un Whippet cu păr lung

  • În multe locuri există piste de alergare sau chiar circuite destinate ogarilor, unde animalele își pot satisface dorința de a alerga fără lesă.
  • În timpul plimbărilor obișnuite, poți arunca o minge foarte departe cu ajutorul unui lansator de mingi și lăsa câinele să o recupereze. De asemenea, micii alergători joacă cu entuziasm frisbee pentru câini.
  • Obedience, Agility sau Dogdancing sunt distractive pentru Whippets cu părul lung și stimulează dezvoltarea creierului.

Joggingul sau alergatul pe lângă bicicletă sunt sporturi mai puțin potrivite pentru Silken Windsprite. Ei pot face acest lucru doar pe o distanță scurtă.

Ogar cu părul lung care aleargă pe o pajiște verde. Câinele este de talie medie, slab și atletic. Blana este blondă, iar botul este închis la culoare
Corpul subțire, cu picioare lungi, îi permite unui Silken Windsprite să sprinteze rapid.

Este considerat ușor de îngrijit. Doar blana lungă are nevoie de îngrijire regulată pentru a evita formarea de noduri. Folosește o perie adecvată care îndepărtează ușor firele de păr libere fără a le trage prea tare. De cele mai multe ori, câinilor le place sesiunea de periat pentru că le permite se conecteze cu stăpânul lor.

Totul în regulă?
Examinează câinele de la bot până la vârful cozii o dată pe săptămână pentru a te asigura că nu îți scapă nicio rană sau parazit.

Silken Windsprite nu este considerat mofturos din punct de vedere al mâncării. Nu există reguli speciale de hrănire pentru această rasă. Hrănirea normală, adecvată speciei, este complet suficientă:

  • Ca și în cazul tuturor câinilor, ar trebui să alegi hrană pentru câini de înaltă calitate, fără aditivi. Hrana uscată și cea umedă sunt în mod egal potrivite.
  • Trei sferturi din hrană ar trebui să fie compusă din proteine de înaltă calitate sub formă de carne.
  • Câinele nu prea are nevoie de cereale, iar zahărul ar trebui complet evitat.
  • Două mese pe zi sunt suficiente în general pentru câine.
  • Patrupedul tău a făcut mai multă mișcare? Încearcă să adaptezi cantitatea de hrană pentru a compensa consumul crescut de calorii.

Despre tema BARF

Subiectul BARF (hrana crudă adecvată biologic) a devenit din ce în ce mai popular. Aceasta este o opțiune bună și pentru Silken Windsprite. Însă ar trebui să ții cont de faptul că această metodă de hrănire cu carne proaspătă și crudă înseamnă un efort suplimentar semnificativ pentru tine.

La fel ca în cazul oricărei rase de câini, creșterea corectă și reglementată joacă un rol important în ceea ce privește sănătatea până la bătrânețe.

Nu cumpăra pui de Silken Winsprite decât de la crescători care fac parte dintr-o asociație oficială. Aceștia se angajează să își testeze câinii și să limiteze defectele prin împerecheri inteligente.

Boli tipice rasei

În principiu, Silken Windsprite este considerat rezistent. Cu toate acestea, a moștenit unele dintre bolile de la Sheltie. Printre acestea se numără Collie Eye Anomaly (CEA – anomalia ochiului de Collie) și MDR1, un defect al barierei hematoencefalice. În orice caz, crescătorii sunt conștienți de acest lucru și sunt foarte dornici să combată aceste probleme. Consultă crescătorul ales în această privință.

Silken Windsprite este o rudă apropiată a Whippetului cu păr scurt, o altă rasă de ogari. Acesta a fost încrucișat cu Shetland Sheepdog în SUA începând cu anii 1950.

Motivul acestei încrucișări l-au reprezentat vechile ilustrații care arătau ogarii cu părul lung. Cu toate acestea, nu mai existau la nivel mondial crescători cu astfel de câini.

Având fizicul unui Whippet și blana lungă a unui Sheltie, crescătorii au reușit să își atingă obiectivul de creștere: s-a născut Silken Windsprite, un ogar de talie mică cu o blană mătăsoasă.

Silken Windsprite este crescut în Germania din 2002, iar în 2014 a fost recunoscut de asociația de crescători din Germania. FCI nu a recunoscut încă această rasă .

Alte denumiri
Pe vremuri, Silken Windsprite se numea Whippet cu păr lung. Acest nume este uneori folosit și astăzi.

Cât costă un pui de Silken Windsprite?

Îți recomandăm să cumperi un cățel de rasă doar de la un crescător oficial, afiliat la o asociație de crescători. Așteaptă-te să scoți din buzunar circa 1.000 euro pentru achiziție și costurile obișnuite de creștere ale unui câine.

În Europa, rasa s-a răspândit cu ezitare până acum. Asociația Germană pentru Creșterea și Cursele de Ogari sau Clubul Silken Windsprite oferă informații despre anunțurile actuale privind puii de Silken Windsprite și listele de crescători.

Concluzie despre Silken Windsprite: nu este un câine pentru oricine

Silken Windsprite sau Whippet cu părul lung este un câine de familie fermecător, care îi influențează pozitiv pe cei din jur cu dispoziția sa veselă. Rasa nu este potrivită pentru orice iubitor de câini, dar este un partener excelent pentru familiile active.

Dacă îi oferi posibilitatea de a-și urma instinctul de a sprinta, câinele este foarte echilibrat și se adaptează bine chiar și la viața în apartament. Ca membru al familiei, patrupedul impresionează prin loialitatea și drăgălășenia sa.

Profilul unui Silken Windsprite

Pe scurt: Ogar agil din SUA, cu blană lungă și „penaj”. Silken Windsprite este adesea numit și Whippet cu păr lung.
Înălțimea la greabăn: 47-55 cm
Greutate: 9-15 kg
Speranță medie de viață: 12-15 ani
Preț: circa 1.000 €
Caracter: docil, inteligent, jucăuș, drăgălaș
Blană: lungă și mătăsoasă; dreaptă până la ușor ondulată
Culorile blănii: Orice culoare
Dificultate de dresaj: Ușoară
Dificultate de îngrijire: Medie
Nevoie de mișcare: Ridicată
Cerințe: Reduse
Origine: SUA
Articole similare
Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.