Ciobănesc Belgian (Malinois) Acest articol a fost verificat de un veterinar

Ciobanesc belgian caine de politie

Ciobanescul belgian este foarte atletic.

Elegantul și sofisticatul Ciobănesc Belgian există în patru varietăți, care diferă foarte mult în aspect. Toți au un lucru în comun, și anume nevoia mare de a se mișca și a fi activi, necesitând mult timp și multă experiență din partea stăpânului.

Aspect: Caracteristici externe ale câinelui ciobănesc belgian

Măsurând până la 66 de centimetri, Câinele Ciobănesc Belgian are un aspect elegant și mândru. Tipologiile Tervueren și Groenendael par aproape majestuoși, cu blana lor lungă. Acest lucru se datorează pe de o parte aspectului lor suplu, care nu pare niciodată masiv, în ciuda mărimii lor și pe de altă parte capului lor fin, pe care îl poartă mereu ridicat.

Spre deosebire de rudele lor, Ciobăneștii Germani, reprezentanții rasei belgiene sunt mai mici și mai scunzi. În timp ce varianta germană are un aspect relativ dreptunghiular, Ciobănescul Belgian este aproape pătrat, atunci când te uiți la el din lateral.

Și mersul lor este mai elegant decât cel al fraților acestora germani. Cu toate acestea, uneori îi întrec la viteză, agilitate și abilitatea de a sări.

Cele patru subtipuri

Standardul curent al FCI, prin care Ciobănescul Belgian este recunoscut sub numărul 15 din grupa 1 (câini de turmă și câini de cireadă), secțiunea 1 (Ciobănești), definește patru varietăți diferite ale rasei. Aceste patru varietăți sunt diferențiate în principiu prin lungimea, direcția de creștere și culoarea blănii.

  • Malinois este probabil cel mai cunoscut tip din această rasă și cel mai apropiat din punct de vedere vizual față de Ciobănescul German. Blana sa scurtă este – în afară de masca neagră – de culoare cafenie cu porțiuni negre. Vârfurile firelor de păr sunt negre, dându-i culorii de bază deschise o nuanță ușor mai întunecată.
  • Laekenois – Cel mai vechi, dar și rar reprezentant al rasei este Laekenois. Și acesta are părul scurt, de culoare cafenie, la fel ca Malinois, dar are blana sârmoasă. Aceasta este dură și uscată și pare zbârlită. Aspectul relativ „îndrăzneț” este dorit în mod expres conform standardului.
  • Tervueren – Culoarea blănii unui Tervueren amintește de Malinois: cafeniu-negru cu mască neagră. Însă blana sa este mai lungă și aparține subspeciei cu păr lung a acestei rase, împreună cu Groenendael.
  • Groenendael are de asemenea părul lung și este singura dintre cele patru varietăți, care are blana complet neagră. Însă la fel ca la toate celelalte tipuri, este tolerată o pată mică și albă pe piept și marcaje albe pe degete.

Trăsături: care sunt caracteristicile unui Malinois?

Fiind un fost câine de turmă, responsabil nu doar pentru protecția turmei sale, ci și pentru cea a fermierului și a bunurilor sale, Ciobănescul Belgian încă are toate calitățile importante ale unui paznic excelent pentru casă și fermă.

Atent, iubitor și cu o viteză mare de reacție, el este mereu gata să își apere „haita”. Datorită instinctului său puternic de pază, el preia responsabilitatea pentru orice, ce face parte din casa sa. Stăpânilor de Ciobănești Belgieni nu trebuie să le fie frică de hoți.

În orice caz, acest patruped curajos nu este un câine pentru persoanele timide sau chiar nesigure. Ciobănescul Belgian are nevoie de un partener egal, care să știe cum să controleze acest caracter temperamental cu multă autoritate, empatie și consistență. Pentru a evita surprizele neplăcute, instinctul protector trebuie controlat încă de la început.

Doi cățeluși Tervueren se joacă pe o pajiște.
Doi cățeluși Tervueren se joacă pe o pajiște.

Cât durează îngrijirea unui Ciobănesc Belgian?

În principiu această rasă este destul de ușor de îngrijit. Însă îngrijirea blănii poate varia mult în funcție de tipul de câine.

Malinois și Laekenois trebuie periați circa o dată pe săptămână.  Groenendael și Tervueren, pe de altă parte, trebuie periați de mai multe ori pe săptămână datorită blănii lor dese.

Perierea trebuie intensificată mai ales în cele două perioade din an, când Ciobănescul își schimbă blana și lasă mult păr. În general părul câinilor cu blană lungă nu are tendința de a se încâlci, spre deosebire de alți câini de acest tip, fiind destul de ușor să îi îngrijești.

Curățându-ți dinții și urechile din când în când, poți preveni eventuale infecții. Dacă obișnuiești temperamentalul belgian cu procedura de îngrijire de când este mic, el o va tolera în viitor.

Echilibrul corect între consistență și calm

Pe lângă suficientă mișcare și activitate, Ciobăneștii Belgieni au nevoie și de un dresaj consistent și de socializare din timp, pentru a se putea adapta ca și câini de familie. Însă nu uita că acești câini au un caracter foarte sensibil și că – pe lângă consistență, au nevoie înainte de toate de iubire, liniște și  calm.

Cum să dresezi un câine Ciobănesc Belgian

Severitatea excesivă îi deranjează și în nici un caz nu îți va aduce nimic bun. Le plac mângâierile la fel de mult ca activitățile comune. Câinii, care sunt stimulați fizic și mental suficient, se dovedesc a fi calmi și echilibrați în casă și niște tovarăși loiali, care vor oferi stăpânilor mulți ani de bucurii.

Cu un pic de iubire, răbdare și mult timp pentru activități (sportive) comune, acest câine de turmă va deveni un membru loial și de încredere al familiei, care va fi mereu alături de persoanele iubite.

Un blănos plin de energie

La fel de importantă ca iubirea și consistența este dorința de a te implica în activități sportive și mentale cu câinele. Nevoia mare de a face mișcare și de a avea activitate a acestui Ciobănesc Belgian trebuie luate neapărat în considerare. Dacă neglijezi acest lucru, câinele va dezvolta comportamente nedorite și va avea tendința să fie excesiv de agresiv.

Cum să-ți ții câinele ocupat

Pe lângă antrenamentele ca și câine utilitar pentru poliție, autoritățile vamale sau serviciile de salvare, sporturile canine sunt o metodă bună pentru a compensa pentru aceste lucruri.

Jucăușul și agilul patruped este entuziasmat pentru aproape orice sport. Datorită abilității sale de a sări sus, a vitezei sale mari și a talentelor extraordinare de a se cățăra, el se descurcă extrem de bine, mai ales la Agility.

Plimbările în jurul blocului nu sunt în nici un caz suficiente pentru acești blănoși plini de energie. Reprezentanții rasei, care sunt ținuți drept câini de familie pe de altă parte, au nevoie de o alternativă potrivită.

Câine Malinois jandarm
Câinele ciobănesc belgian este adesea folosit de poliție.

Diferitele variante ale acestui patruped nu mai pot fi încrucișate una cu cealaltă încă de la standardizarea rasei. Prin urmare crescătorii se concentrează doar pe un tip.

Însă acest aspect are și o parte pozitivă, pentru că datorită răspândirii sale reduse, Ciobănescul Belgian este o rasă foarte sănătoasă și nu trebuie să îți fie frică de prea multe boli specifice rasei.

Aproape nu există dispoziții pentru boli specifice rasei

Deși au fost descrise ocazional susceptibilități la epilepsie sau displazie de cot, teribila displazie de șold, care se întâlnește aproape la toți câinii de această mărime, este extrem de rară la acești câini.

Cu toate acestea, Ciobănescul Belgian poate dezvolta anumite boli și ar trebui să urmărești cu atenție patrupedul pentru a recunoaște schimbările de comportament și de aspect din timp. Acestea pot fi semne ale unor boli, care să necesite tratament din partea veterinarului.

Cât trăiește un Malinois?

Speranța sa de viață este în medie între zece și 14 ani.

Un regim bun și echilibrat este la fel de important pentru sănătatea animalului tău. Dar ce mâncare de câine este cea mai potrivită pentru Ciobănescul Belgian? Din păcate nu există un răspuns generalist pentru toți câinii de această rasă.

Deși au cam același tip de corp, nevoile lor de energie pot varia mult în funcție de vârstă, greutate și nivel de activitate. Așa că nu uita să ții cont de circumstanțele individuale ale câinelui tău atunci când alegi hrana potrivită. De exemplu, un câine tânăr are nevoie de un tip de hrană diferită față de un câine bătrân și un câine utilitar activ are nevoie de altfel de mâncare decât un câine de familie.

Exemplu: rație de hrană pentru un câine adult

Indiferent de aceste criterii individuale, pe care ar trebui să le iei în considerare, regula principală pentru un câine adult este ca mâncarea să conțină între 70 și 80% carne.

Carnea este sursa principală de proteine pentru o dezvoltare sănătoasă. Pentru a preveni alergiile, poți alerge cărnuri mai exotice, cum ar fi carnea de struț, cangur sau bivol de apă. O altă componentă importantă a mâncării o reprezintă legumele și fructele, care îi oferă patrupedului vitamine și nutrienți importanți. Însă evită fructele prea dulci și carbohidrații în exces, precum și cerealele. Zahărul sau alte tipuri de îndulcitori nu au ce căuta în bolul câinelui.

Nici mâncarea condimentată sau alte resturi de mâncare de la tine nu sunt potrivite pentru el. Dacă vrei să faci un Ciobănesc fericit, dă-i o gustare specială sau, chiar mai bine, scoate-l în natură și lasă-l să își consume energia.

Viteza și agilitatea au caracterizat strămoșii Ciobăneștilor Belgieni, care inițial au fost ținuți exclusiv ca și câini utilitari pentru ciobani și fermieri.

Până la finalul secolului al 19-lea exista un număr mare de câini de turmă și de cireadă în Belgia, care se împerecheau „în sălbăticie” unul cu altul, în ciuda aspectelor diferite ale acestora – înmulțirea era axată doar pe abilitatea lor de a munci.

Abia în 1891, Clubul pentru Ciobănești Belgieni, recent înființat, a oprit aceste condiții „haotice”. Primul standard a împărțit câinii belgieni de turmă în trei tipuri diferite în funcție de blana lor: păr sârmos, păr scurt și păr lung.

Istorie tulbure

În decursul istoricului Ciobănescului Belgian au existat mereu dispute între crescători privind culorile și varietățile permise. Variațiile blănii au fost schimbate de multe ori în decursul ultimului secol, astăzi existând patru tipuri acceptate, fiecare numit după un loc din Belgia.

Însă, pe cât de controversat era aspectul blănii, pe atât de unanimi erau crescătorii de Ciobănești Belgieni în ceea ce privea caracterul, morfologia și utilitatea câinilor. Prin urmare rasa și-a păstrat originile încă de la început în ceea ce privește caracterul și conformația.

Separarea de Hollandse Herdershond

Ciobănescul Belgian își împarte corpul și aspectul cu Hollandse Herdershond, care provine din Olanda. Deși vecinul olandez, care poate avea și culoarea brindle, nu este împărțit în mai multe categorii, ciobăneștii din cele două țări din Benelux sunt identici. Ambii provin din aproximativ aceeași zonă și au fost declarați ca fiind rase diferite doar după separarea Belgiei de Olanda.

Achiziție: Cât costă un Ciobănesc Belgian (Malinois)?

Prețurile pentru un câine încep de la 1.000 de euro. În funcție de vârstă, proveniență și sănătate, costurile pot varia însă foarte mult.

Cu toate acestea, înainte de a obține un ciobănesc belgian, ar trebui să  îți pui următoarele întrebări:

  • Este crescătorul de renume?
  • Îmi pot permite un câine?
  • Voi îndeplini cerințele importante?

Crescătorii de renume sunt enumerați în asociațiile de crescătorie. De asemenea, adăposturile pentru animale sau organizațiile de protecție a animalelor oferă uneori această rasă de câini.

Citește și articolul nostru care conține 12 întrebări pe care să le pui unui crescător de câini

Pui de ciobănesc belgian care se joacă pe iarbă
Acordă atenție sănătății puilor de la crescător

Concluzie: este un Ciobănesc Belgian potrivit pentru mine?

Este de la sine înțeles că astfel de câini sportivi și plini de energie ar trebui să aibă stăpâni activi și experimentați. În calitate de proprietar al unui Ciobănesc Belgian, ai nevoie de timp și dorința de a fi implicat activ în creșterea patrupedului.

Câinii stimulați din punct de vedere fizic și mentale nu sunt doar mai sănătoși și mai fericiți, ci și mai receptivi la ascultare și dresaj. Lipsa de pregătire poate duce altfel la probleme de comportament periculoase, mai ales la această rasă.

Așa că, pentru a evita surprizele neplăcute, trebuie să-i dresezi și controlezi instinctul protector de la început. Pregătirea cu un dresor profesionist și buna socializare sunt esențiale pentru conviețuirea armonioasă cu acest paznic inteligent.

Descrierea câinelui Ciobănesc Belgian

Pe scurt: Câinele Ciobănesc Belgian este atletic și are nevoie de multă mișcare. Prin urmare, este adesea folosit de poliție, dar cu un antrenament atent este potrivit și pentru a fi câine de familie.
Înălțimea la greabăn: până la 66 cm
Greutate: 25-30 kg
Speranța medie de viață: 10-14 ani
Preț: aprox. 500-1.000 Euro
Personalitate: alert, vioi, inteligent, agil
Blana: scurtă sau lungă, netedă sau cu păr de sârmos
Culoarea blănii: Malinois: mască neagră, castaniu/căpriu; Laekenois: cerb; Tervueren: negru-căpriu acoperit cu mască neagră, Groenendael: negru solid
Efort educațional:  mediu
Efort de întreținere: mare
Nevoie de exerciții fizice: mare
Origine: Belgia
2024_04_Spring_Offer_Freebie_1000x160_RO

Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.