Sfaturi despre cele mai îndrăgite rase de câini de familie

Beagle in lesa pe iarba

A trăi cu un câine de familie este incredibil de plăcut, dar necesită și anumite reguli.

Tovarăș loial, partener de joacă și suport emoțional: copiii iubesc câinii și aproape orice copil ar vrea să aibă un „prieten blănos”. Dar dacă vrei ca un copil și un câine să coexiste în armonie, trebuie să ții cont de câteva reguli. În acest articol vei afla care sunt acestea și ce rase sunt considerate a fi cele mai potrivite pentru copii.

Câinii le fac bine copiilor

La un moment dat aproape orice copil își exprimă dorința de a avea un câine. Dar ar trebui ca părinții să îi îndeplinească dorința? Câinii pot fi un lucru pozitiv pentru toată familia și au un efect bun asupra dezvoltării copiilor.

Există numeroase studii, care arată că un copil care crește cu câini este mult mai echilibrat, sociabil și mai puțin agresiv. Un câine îi oferă siguranță și îi întărește încrederea în sine pentru că stă lângă el necondiționat și îi oferă suport în orice situație.

În același timp copiii care au un câine petrec mult timp în aer liber și sunt în general mai deschiși activităților sportive decât copiii fără câine. Ei învață și să țină cont de nevoile altora, să respecte limitele și să își asume răspunderea.

Ar trebui să crească un copil împreună cu câinele?

În ciuda tuturor acestor aspecte pozitive, nu alerga imediat spre cel mai apropiat adăpost de animale sau crescător pentru a cumpăra un câine. Aceasta e o decizie care trebuie gândită foarte bine. Nu oferi un câine drept cadou de aniversare sau de Crăciun, ca și cum ar fi o jucărie nouă.

Părinții ar trebui să aibă o discuție cu copilul sau copiii pentru a explica aspectele, pe care le schimbă sosirea unui câine în familie. Un câine are nevoie de atenție zilnică, de mișcare, el trebuie dresat, are nevoie de un regim conform nevoilor sale, trebuie să meargă regulat la veterinar și ar avea nevoie de un culcuș călduros în casa ta (un coș, o pătură pentru câini), unde să se poată retrage de la agitația din familie uneori.

Întreținerea lui costă timp și bani. Toată lumea din familie ar trebui să știe asta și să își dorească un patruped. Nu cumpăra un câine doar de dragul copiilor – tu și partenerul tău trebuie să fiți convinși de beneficiile unui animal de companie!

Cum îmi pregătesc copiii pentru sosirea unui câine?

În funcție de cât de mici sunt copiii, ei nu prea pot aprecia cu adevărat importanța unui animal de companie. Prin urmare părinții sunt cei responsabili pentru animal.

În orice caz, poți explica unui copil că patrupedul va aduce schimbări în viața de zi cu zi a familiei și că există anumite reguli, ce trebuie urmate atunci când ai un animal. Chiar dacă entuziasmul față de noul câine scade pas cu pas, el tot va trebui să își primească plimbările zilnice – indiferent că plouă afară sau că ai prefera să stai întins pe canapea.

Sărbătorile sau „excursiile spontane” la prieteni, rude sau în natură nu pot fi făcute fără planificare din timp odată ce ai un câine. Gândește-te cine din familie va avea grijă de câine. Cine îl va plimba? Cine se va asigura că sunt respectate orele de masă? Cine îl duce la veterinar? Cine are grijă de blana sa? Și cine va avea grijă de el dacă se îmbolnăvește sau ești plecat?

Copiii de peste 7 ani se pot ocupa deja de unele lucruri și chiar poți împărți plimbările zilnice între frați. Cu cât mai exact clarifici responsabilitățile în avans, cu cât mai puține dispute vor exista ulterior.

Ce să faci și ce să nu faci atunci când trăiesc copii în aceeași casă cu câinii

Pregătirea mutării planificate a câinelui include discutarea anumitor comportamente cu copiii atunci când au de-a face cu câinele și anumite reguli din viața de zi cu zi. Copilul trebuie să învețe că un câine nu este un animal de pluș pe care îl poate lua în brațe sau arunca atunci când are chef. Câinele are nevoi care trebuie respectate.

Bineînțeles că micuții învață majoritatea lucrurilor prin „practică”, dar îi poți face să fie conștienți de unele probleme în avans. Uneori ajută dacă scrieți regulile pe o foaie de hârtie împreună și le afișați undeva în casă. Imaginile și simbolurile mici ajută copiii mici să le asimileze mai bine și să urmeze regulile.

o fetita si catelul ei
Împreună cu copiii tăi, ar trebui să stabilești reguli despre cum trebuie tratat un câine.

Mai jos vei găsi o listă cu cele mai importante reguli, pe care copiii ar trebui să le învețe dacă trăiesc cu un câine – dacă vrei să le aplici propriei familii depinde de tine, bineînțeles. 

 • Atenție la limbajul corpului câinelui

Din păcate câinii nu pot vorbi și nu ne pot spune cum se simt și ce au nevoie pe moment. Dar dacă suntem atenți, postura lor ne spune mult despre sentimentele acestora. Bineînțeles că nu va deveni copilul un „expert” peste noapte. Fă-ți timp pentru a îi explica copilului din când în când ce încearcă să îi spună câinele prin comportamentul său.

Dacă dă din coadă ușor și se uită atent la copil, atunci câinele vrea atenție și se va bucura dacă copilul se joacă cu el. Însă, dacă se pune culcat, cu capul în jos și coada între picioare, acest lucru înseamnă că e nesigur și fricos și ar trebui lăsat în pace. Ai grijă dacă patrupedul își arată colții sau își ține coada în sus. În acest caz ar trebui să scoți câinele din cameră și să îl separi de copil.

 • Lasă câinele în pace atunci când e în culcuș

Așa cum și tu ai nevoie de propriul tău pat, la fel are nevoie și câinele de un loc al său în casă: un coș, un colț comod al camerei sau chiar o cușcă în grădină dacă petrece mult timp afară. Explică-i copilului că acesta este „regatul câinelui”, unde nu au ce căuta alți membri ai familiei. Dacă un câine se retrage și se culcă pe pătura sa sau în culcușul său, el vrea să fie lăsat în pace și nu ar trebui deranjat de copil.

 • Nu deranja câinele când mănâncă

Câinele are nevoie de liniște și pace atunci când mănâncă. Explică-i clar copilului că nu trebuie să ia câinele de la bolul său și în nici un caz nu ar trebui să îi ia bolul de mâncare. Dacă patrupezii sunt deranjați atunci când mănâncă, ei percep acest lucru ca pe un atac asupra dreptului lor natural de a se hrăni și – în funcție de temperament – își vor apăra acest drept cu orice preț.

Descoperă gama noastră de hrană pentru câini!

 • Nu trage câinele de blană, urechi sau coadă

Coada lungă a câinelui este uneori destul de interesantă, mai ales pentru copiii mici, și tentația de a trage de ea este destul de mare. Explică-i copilului că animalul nu este o jucărie de pluș și că trasul sau împinsul îl doare la fel de mult cum ne-ar durea pe noi.

Având în vedere că patrupezii nu pot vorbi, ei au nevoie de coadă, urechi și blană pentru a se exprima și ar putea reacționa agresiv la „atacuri” asupra acestor părți importante ale corpului. Copilul trebuie să înțeleagă că un câine trebuie tratat așa cum i-ar place și lui să fie tratat. La urma urmelor nici copilul nu vrea să îl tragă cineva de păr sau să îl împingă.

 • Nu te uita în ochii câinelui

Dacă câinele întâlnește un alt patruped și se uită direct în ochii săi fără să își întoarcă capul, acest lucru înseamnă „nu mi-e frică de tine – eu sunt cel mai puternic!”. Dacă copilul să uită în ochii câinelui, animalul ar putea percepe acest lucru ca pe o provocare sau chiar o amenințare la poziția sa în familie. Bineînțeles că se poate uita copilul la câine, dar nu ar trebui să îl fixeze cu privirea pentru un timp îndelungat.

 • Stai departe de dinții câinelui atunci când vă jucați

Multe accidente au loc în timpul sesiunii de joacă: copilul are un băț în mână și vrea să îl arunce, câinele sare la el și prinde din greșeală mâna copilului.

E important ca animalul să își învețe limitele încă de la început și să înțeleagă ce înseamnă „nu” sau „stai”. Copiii pot învăța și ei cum ar trebui să folosească comenzile potrivite sau cum să îi facă un semnal cu mâna câinelui pentru a îl face să înțeleagă că trebuie să aibă răbdare. Bineînțeles că acest lucru e mai greu pentru puii de câine sau câini tineri, așa că cel mai sigur ar fi să evitați situațiile în care acesta alege să se joace prea energic ori să muște în joacă.

Beagle cu o minge de fotbal in gura la joaca in gradina alaturi de familie
Jucăriile pentru câini ar trebui să fie tabu pentru copii - același lucru este valabil și pentru jucăriile pentru copii pentru câinele de familie.
 • Nu îi lua câinelui jucăria

La fel ca și copiilor, nici câinilor nu le place atunci când pur și simplu le iei jucăria. Jucăria câinelui ar trebui să fie mereu un obiect tabu pentru copil – la fel cum jucăriile copilului ar trebui să fie tabu pentru câine.

 • Joacă-te cu câinele doar în prezența unui adult

Această ultimă regulă se aplică în mod special copiilor mici. Chiar dacă patrupedul este drăguț și răbdător, uneori se lasă pradă temperamentului. Nu e nevoie să aibă intenții rele deloc, ci se poate întâmpla în timp ce se joacă, iar copilul și câinele sunt foarte energici și aleargă împreună.

E important ca un adult să fie prezent pentru a îi clarifica animalului că trebuie să aibă grijă și că un copil nu este la fel de rezistent ca un cățel, de exemplu. Copiii sunt judecați de către câini ca fiind inferiori sau cel mult egali în rang pur și simplu din cauza mărimii lor. Prin urmare nu prea ascultă comenzile date de ei.

Nici bebelușii nu ar trebui lăsați singuri cu câinele – chiar dacă dorm liniștiți în pătuț. Ca părinte ai datoria de a supraveghea copilul, chiar dacă crezi că îți cunoști bine câinele: el este și va rămâne un animal și reacționează diferit față de noi la evenimente neprevăzute sau în anumite situații.

Care câini sunt cei mai potriviți pentru copii?

Sunt unele rase de câini mai potrivite pentru a fi câini de familie decât altele? Țin femelele mai mult la copii decât masculii? Aceste întrebări nu prea au un răspuns general pentru că, la urma urmei, orice câine – indiferent de rasă sau sex – este diferit și are experiențe diferite în viață. În orice caz, atunci când alegi un câine de familie, fii atent la anumite criterii și trăsături de caracter care pot face viața cu patrupedul mai ușoară pentru tine și copiii tăi.

 • Câinele ar trebui să aibă nervi de oțel și să fie echilibrat. Există mult zgomot și multă agitație într-o casă cu copii. E important ca patrupedul să rămână calm – indiferent de cât de agitată ar fi casa uneori. Pe lângă asta el trebuie să accepte că va fi ignorat în timpul temelor de casă, schimbărilor de scutec și activităților la clubul sportiv.
 • Câinele nu ar trebui să reacționeze ușor la orice stimul. El nu ar trebui să fie fricos sau să arate semne de agresivitate. Spre deosebire de casele unde trăiesc persoane necăsătorite, patrupedul este expus la mulți stimuli într-o familie cu copii. Copilul primește vizite de la diferiți prieteni, este zgomotos, se joacă și aleargă, se joacă cu bețe și se dă cu rolele. Câinele nu trebuie să se lase impresionat de aceste evenimente și zgomote și nu ar trebui să reacționeze cu frică sau chiar agresivitate la diverși stimuli.
 • Câinele nu ar trebui să aibă o nevoie de mișcare peste medie. Viața de zi cu zi cu un copil este deseori foarte ocupată cu școala, grădinița, cluburile sportive sau lecțiile de pian. Nu prea ai timp de plimbări lungi, excursii în pădure sau vizite la parcul pentru câini. Bineînțeles că ar trebui să încerci să combini activitățile de familie cu mișcarea pentru câine. Poate poți duce câinele la alergat în timp ce copilul tău joacă fotbal? Sau poți lua patrupedul la o plimbare când mergeți la grădiniță, școală sau școala de muzică. Ieșirile de familie din weekend ar trebui, de asemenea, planificate într-un astfel de mod încât câinele să se bucure de cât mai mult aer curat și cât mai multă mișcare. Câinii precum Husky sau ogarii trebuie să alerge mai multe ore pe zi pentru a primi suficientă activitate fizică și pentru a fi fericiți, ei fiind destul de nepotriviți ca și câini de familie.
 • Îngrijirea câinelui nu ar trebui să fie prea dificilă. Perierea zilnică a blănii, îndepărtarea firelor încâlcite cu un pieptene sau o foarfecă, spălarea câinelui și ștergerea resturilor de mâncare de pe mustățile sale lungi îți pot ocupa destul de mult timp la unele rase precum Saint Bernard sau Collie cu păr lung. Timp, pe care nu prea îl ai atunci când ai o familie și copii. Un câine mai puțin solicitant cu păr scurt ar putea fi o alegere mai bună pentru unele familii.
Fetiță creață care doarme alături de ei câinele Jack Russell

Rase de câini potrivite pentru copii

Ce rase de câini îndeplinesc criteriile de mai sus ale unui „câine potrivit pentru familii cu copii”? Mai jos îți prezentăm 15 dintre cele mai căutate rase pentru familiile cu copii:

Labradorii sunt prietenoși, docili și deschiși. Ei sunt niște animale foarte răbdătoare care ar face orice pentru a le face pe plac oamenilor. Agresivitatea sau frica sunt complet străine reprezentanților acestei rase. Fiind câini de aport, ei iubesc să le arunci bețe și le place să se joace cu copiii.

La fel ca Labradorii, Golden Retrieverii sunt niște câini de familie foarte îndrăgiți. Nici nu e de mirare, pentru că ei sunt calmi, inteligenți și răbdători. Instinctele lor de pază și protecție sunt foarte mici, ei sunt jucăuși până la bătrânețe și le place compania omului. Copiii, vizitele de la prieteni și agitația din casă nu sunt o problemă pentru acești patrupezi sociabili și docili.

 • Dalmațianul

Acești câini cu blană pătată sunt considerați a fi ușor de dresat, răbdători și jucăuși și sunt relativ ușor de îngrijit datorită blănii lor scurte. Ei sunt niște „vedete” nu doar în filme, ci și în familiile cu copii.

 • Boxerul German

E greu să faci un Boxer German să își piardă răbdarea. Contrar numelui, acești câini sunt extrem de docili și calmi. Iubesc să se joace, dar datorită dorinței lor de a învăța și a caracterului necomplicat, ei acceptă și atunci când stăpânul, stăpâna sau copiii nu au timp de el.

Nu doar mărimea corpului, ci și caracterul unui Beagle poate fi descris ca fiind potrivit pentru copii. Îi place compania stăpânilor și se înțelege bine și cu străini sau alți câini. El se simte cel mai bine în familii active.

 • Collie

Știm că rasa Collie ține la copii, este loială și inteligentă încă de când am auzit de „Lassie”. Toate tipurile de Collie sunt considerate a fi ușor de dresat și niște câini de familie iubitori. Însă fiind câini de turmă, ei au o nevoie mare de a face mișcare și un instinct protector destul de pronunțat. Familiile care acceptă nevoile asociate știu că un Collie este un partener loial și docil, care va fi alături de ei la bine și la rău.

 • Cavalier King Charles Spaniel

Copiii iubesc acest câine cu aspect loial și urechi lăsate și pufoase. Și într-adevăr el este un animal excelent pentru familii datorită caracterului său jucăuș și prietenos. Iubește să fie în preajma oamenilor și se simte perfect într-o casă cu mulți copii.

 • Bulldogul Englez

Chiar dacă nu îi plac locurile cu mulți oameni: Bulldogul este un câine de familie excelent. Deși ridurile adânci și privirea uneori sinistră ar sugera contrarul, Bulldogul este extrem de docil și prietenos. Nici măcar zbieretele zgomotoase sau săriturile copiilor nu îl vor supăra.

Ciobanescul de Berna

 

 • Ciobănescul de Berna

Și Ciobănescul de Berna este cunoscut pentru „calmul său interior” de invidiat. Nici măcar o gașcă zgomotoasă de copii de grădiniță nu va impresiona acești câini mari și frumoși. Deși nu sunt considerați a fi extrem de jucăuși, ei nu au nevoie de multă atenție de la familie – pur și simplu se simt bine când stau într-o grădină mare și urmăresc agitația din familie.

 • Irish Red Setter

Irish Red Setter nu prea este potrivit ca și câine de pază, pentru că el întâmpină orice persoană deschis și prietenos din prima. Pe de altă parte, datorită acestei calități a sale și a caracterului loial și dornic să învețe, el este un excelent câine de familie – însă fiind un câine originar de vânătoare, are nevoie de suficientă mișcare și activitate, fiind potrivit doar pentru familiile active, care pot să îi ofere acestui câine suficientă stimulare fizică și mentală.

Ce-i drept, acest „urs” deghizat în câine nu prea se încadrează condiției „ușor de îngrijit”. Dar Terra Nova sunt câinii perfecți pentru familii cu copii din orice alt punct de vedere – cu condiția să aibă suficient spațiu. Acești ursuleți gentili nu ar face rău nici măcar unei muște și adoră să se joace cu stăpânii lor. Ei iubesc apa și formează o relație foarte apropiată cu copiii.

 • Basset

Câinii tip Basset iubesc liniștea și sunt comozi – dar asta nu înseamnă că agitația copiilor îi enervează. Din contră: ei iubesc compania copiilor și se adaptează foarte ușor vieții de zi cu zi a unei familii – cel mai important este să nu fie lăsați singuri.

 • Border Terrier

Familiile active, care petrec mult timp în aer liber și în natură se vor distra de minune cu Border Terrierul. Dorința lor persistentă de a se juca, entuziasmul și nervii de oțel nu impresionează doar părinții. Însă, având în vedere că vorbim despre un Terrier, nu te mira dacă e încăpățânat uneori.

 • Pudel

Fermecător, inteligent, jucăuș și ușor de dresat – Pudelul este un câine de familie ideal. Este deschis și prietenos față de copii și îi consideră niște parteneri activi de joacă. Însă blana Pudelului este cam greu de îngrijit uneori.

 • Bobtail

Familiilor, pentru care perierea zilnică a blănii nu este o problemă, li se recomandă Bobtail. Acești câini frumoși cu blana lungă sunt extrem de iubitori cu copiii. Însă au nevoie de la fel de multă mișcare precum îngrijire.

Ce ar mai trebui să iei în considerare atunci când cumperi un câine de familie

Bineînțeles că nu trebuie să fie mereu un câine de rasă, dar dacă cumperi un cățel de la un crescător serios, care pune mare importanță pe caracterul și socializarea câinilor, ai cele mai mari șanse ca acest câine să se integreze fără probleme în familie și să ajungă să fie un patruped loial și iubitor.

Câinii bătrâni de la adăpost sau câinii metiși pe de altă parte sunt „pachete surpriză”. În acest caz ar trebui să pui multe întrebări despre originile și trecutul câinilor. Se cunosc părinții? În ce condiții s-a născut cățelul și cum și-a petrecut primele săptămâni sau primii ani din viață? Există posibile experiențe negative cu copiii? De ce a ajuns câinele la adăpost? Nu vei găsi mereu răspunsuri la aceste întrebări.

Dacă acesta este primul tău câine și nu ai experiență în dresarea câinilor, gândește-te bine înainte să îți iei unul. Dacă ai copii, nu prea ai timpul necesar pentru a dresa un animal posibil stresat sau traumatizat. Însă ca părinte ai o anumită responsabilitate față de copiii tăi și trebuie să te asiguri că animalul și copiii se potrivesc și se pot bucura din plin de timpul petrecut împreună.

Cele mai utile articole
6 min

Dragostea de câine: 10 semne că te iubește

Mă iubește câinele meu? Atunci când iubim pe cineva, vrem să știm dacă ne sunt împărtășite sentimentele. Vrem să putem să citim semnele prin care patrupezii ne arată că țin la noi la fel de mult cum ținem și noi la ei. Însă câinii au metode diferite față de oameni prin care își arăta dragostea. Ei nu pot spune „Te iubesc” în cuvinte. Dar ce înseamnă, de fapt, dragostea de câine? E mai ușor decât crezi să recunoști semnele afecțiunii lor. Pentru că fiecare avem abilitatea ascunsă de a înțelege limbajul iubiților noștri patrupezi.
3 min

Cum se determină vârsta câinelui: câți ani are câinele meu?

Când îți cumperi un cățel de la crescător autorizat, vei ști vârsta exactă câinelui tău. Însă adăposturile de animale sau organizațiile pentru protecția animalelor nu prea pot oferi informații exacte despre vârsta animalelor aflate în grijă. În acest articol îți vom arăta cum poți estima vârsta unui câine.
4 min

10 semne că ai un câine fericit

“Cum îmi dau seama că am un câine fericit?” “De unde știu că fac tot ce trebuie pentru ca blănosul meu să aibă o viață bună și fericită cu mine?” Acestea sunt întrebări pe care și le pun mulți stăpâni de câini. Câinele este fericit atunci când îl ții ocupat. Poți face asta dacă, printre altele, petreci mult timp cu el. De exemplu, dacă te joci cu el des în timpul zilei. De asemenea – și nu știm cum putem să spunem asta destul de des – mâncarea de înaltă calitate de la producători specializați este decisivă pentru sănătatea fizică și mintală a câinelui, deci și pentru o stare de spirit pozitivă. În final, doar analiza hormonală poate oferi informații sigure despre cât de satisfăcut este patrupedul tău iubit.