Husky Siberian

Caini din rasa Husky Siberian. Adult si pui in padure, in zapada

Huskii siberieni vor să facă mișcare și preferă să petreacă timpul afară

Ochii de un albastru strălucitor și blana cu aspect distinctiv sunt probabil cele mai remarcabile caracteristici ale unui câine Husky Siberian, care ne duc totodată cu gândul la peisajele de iarnă și la cursele de sănii trase de câini. Astăzi se întâmplă din ce în ce mai des să vedem aceste frumuseți ale ținutului nordic în regiunile sudice sau chiar pe străzile aglomerate ale orașelor. În continuare, veți afla tot ceea ce trebuie să știți despre aceste creaturi fantastice.

Istoric

Huskii de astăzi pot privi cu toții înapoi la strămoșii siberieni . Precursorii lor erau companionii indispensabili ai nomazilor siberieni. La nivel global, câinii Husky au devenit faimoși începând cu 1909. Atunci, negustorul de blănuri siberian William Goosak a concurat, alături de patrupezii lui, la cursa de sănii trase de câini „All Alaska Sweepstakes”. Inițial, acesta a fost ridiculizat din pricina dimensiunile mici ale câinilor cu care participa la cursă, comparând-i cu bine cunoscutul Malamut de Alaska.  Atitudinea spectatorilor s-a schimbat radical atunci când Goosak și ai săi câini Husky Siberieni au terminat cursa de 408 km pe locul trei. Anul următor, câinii de origine siberiană au câștigat locul întâi, după care rasa a început a fi reprodusă oficial. Leonhard Seppala, un conducător de sanie de origine norvegiană este cel care a contribuit la acest lucru.

De secole folosiți drept câini de sanie

Aproape nici o altă rasă de câini nu este atât de strâns legată de scopul pentru care a fost creată precum rasa Husky Siberian.  Și nici nu e de mirare, pentru că aceștia sunt adevărați maeștri ai trasului la sanie. Un Husky Siberian poate trage de până la nouă ori greutatea sa corporală și are un simț al orientării dezvoltat, chiar și pentru un câine. Acesta este un aspect extrem de important mai ales în regiunile cu zăpadă și îl face pe câinele din rasa Husky un animal de neînlocuit pentru populația inuită chiar și în zilele noastre. Acest câine este crescut în interiorul casei, ca parte din familie, ceea ce îl face să fie, în general, foarte prietenos.

Husky-ul Siberian este, de asemenea, un companion sportiv grozav, mereu prezent la cursele de sănii. Persoana care mână sania este numită “musher”. Rolul musher-ului este acela de a ține funia de tracțiune încordată pentru a preveni rănirea câinilor. De asemenea, el conduce echipa canină numai prin comenzi vocale. Este deosebit de important să existe un atașament puternic între musher și câinele conducător al echipei canine, întrucât acesta trebuie să pună comenzile în aplicare cu încredere. Echipa este formată dintr-un număr de 4 până la 20 de câini în funcție de lungimea rutei și de ruta în sine. Există cluburi ale câinilor de sanie în întreaga Europă care organizează competiții la care câinii din rasa Husky Siberian iau parte. În Alaska și Canada, regiuni cu climat aspru, au loc curse extreme de sănii la care oamenii și animalele parcurg distanțe de peste 1000 km.

Cum arată un Husky Siberian?

Câinele Husky Siberian este primul care ne vine în minte atunci când ne gândim la câinii nordici de sanie. Blana sa dublă este perfectă pentru a-l proteja împotriva vremii reci. Aceasta este formată din două straturi; substratul de păr este fin și alb și se reînnoiește în întregime o dată sau de două ori pe an. În mișcare, prin frecarea lor, aceste fire de păr fine generează căldură care ulterior este captată de stratul superior de blană.  Acest strat este format din fire de păr de lungime medie de culoare albă, roșcată sau neagră. Mulți câini din rasa Husky Siberian au pete destul de evidente pe blana din zona spatelui, iar cea de pe piept și stomac este în totalitate alba. În regiunea capului, blana este colorată astfel încât se poate observa așa-numita „ mască”.

Urechile de dimensiuni medii sunt apropiate una de cealaltă, acoperite cu un strat de păr gros și poziționate sus. Pe lângă Husky-ul tipic cu ochii albaștri, sunt și câini din această rasă cu ochii de culoarea chihlimbarului. Mai mult, există câini Husky ceacâri, cu un ochi albastru și unul închis la culoare. Coada rotundă, în formă de seceră, este acoperită doar de un singur strat de blană, însă poate avea niște întrebuințări deosebit de practice în special în timpul furtunilor de zăpadă; câinele își poate curba coada și pune nasul sub ea, aceasta acționând precum un filtru de aer – preîncălzește aerul înainte ca patrupedul să îl inspire.

Labele sunt, de asemenea, adaptate perfect pentru a înfrunta frigul siberian. Acestea sunt mai mici decât cele ale câinilor de aceeași dimensiune, prevenind astfel pierderea inutilă de căldură. Husky-ul Siberian este adesea confundat cu Malamutul de Alaska; acesta este folosit tot drept câine de sanie și are blana și proporțiile corpului asemănătoare cu cele ale Husky-ului. Cu toate acestea, Malamutul are o greutate de până la 43 kg, mai mare decât Husky-ul Siberian care cântărește între 15-28 kg și are o înălțime de 50-60 cm.

Husky Siberieni înhămați la sanie

Personalitate

Câine de familie prietenos care iubește mișcarea

Un Husky Siberian drept câine de pază? Nu-i o idee bună! Câinii din această rasă sunt, în general, prietenoși cu oricine.  Acest lucru se datorează în principiu reproducerii asistate. Întrucât acești câini sunt meniți să urmeze săniile, cei mai docili dintre puii de Husky sunt folosiți pentru următoarea reproducere. Cu toate acestea, majoritatea exemplarelor sunt câini independenți și cu un puternic instinct de vânătoare. Așadar, dacă zărește vreun iepure, nu-l poți opri! Se poate întâmpla adesea ca acești câini să nu asculte de comenzile stăpânului. De aceea, asigură-te că îți dresezi bine câinele din rasa Husky. Chiar și așa, nu toți câinii Husky pot fi dresați în așa fel încât să se întoarcă ori de câte ori sunt lăsați din lesă.

Aceste frumuseți ale ținutului nordic latră foarte rar, însă pot atrage atenția cu urlete asemănătoare cu cele scoase de lupi. Acești câini iubesc să facă mișcare, iar în cazul în care nu sunt suficient stimulați, își vor căuta singuri ceva de făcut, fapt care poate să ducă adesea la probleme.

Atitudine

Câinilor din rasa Husky Siberian le place să facă mișcare. În timpul lunilor de vară, stăpânii de câini Husky trebuie să se asigure că patrupezii lor fac mișcare doar pentru o perioadă scurtă de timp, se află mereu în apropierea unui loc umbrit și au apă din belșug. Acesta va fi încântat să te însoțească la jogging sau la o plimbare cu bicicleta, însă dansul și jocurile de agilitate nu sunt chiar punctele lui forte. Însă excepțiile pot confirma regula! În timp, îți vei da singur seama de ceea ce îi place câinelui tău. Mulți Husky preferă să petreacă mai mult timp pe afară decât în casă. În acest caz, se recomandă să mai iei încă un câine care să-i țină companie, pentru că Husky-ului îi place să trăiască într-un mediu familial chiar și afară. Acești câini sunt obișnuiți să trăiască în haite numeroase, Nu le place să fie singuri și arată asta prin urlete asemănătoare cu cele ale lupilor.

Un alt motiv pentru care să-ți iei un al doilea câine este acela că cei doi își vor putea petrece timpul împreună atunci când tu nu ești acasă. De asemenea, te poți interesa dacă în zona unde locuiți se organizează curse de sănii trase de câini – pentru că un Husky este făcut pentru asta și ar fi o ocazie foarte bună pentru el să-și exerseze această menire și să se și distreze. Dacă nu există nimic în regiunea ta, sunt o mulțime de cluburi în jurul Europei care antrenează astfel de câini și nu doar pe perioada iernii. În lunile în care nu ninge, există sănii speciale pentru antrenament care pot fi utilizate pe asfalt pentru a-i pregăti pe câini pentru sezonul de iarnă.

cățeluși husky in zăpadă

Sănătate

Câinii din rasa Husky Siberian sunt puternici și nu sunt foarte predispuși la boli specifice rasei. Deși au o condiție fizică bună și sunt meniți pentru a face mișcare, este important ca, mai ales în perioadele de creștere, să nu se exagereze cu aceasta.

Mușchii pe care Husky-ul îi folosește pentru activități susținute, precum alergatul pe lângă bicicletă sau trasul la sanie, au nevoie să se dezvolte treptat, pe măsură ce acesta crește. Când cumperi un astfel de câine de la un crescător, asigură-te că părinții patrupedului au fost examinați pentru displazie de șold. Câinii din această rasă au o predispoziție la dermatită cauzată de deficitul de zinc. Mai exact, intestinul nu absoarbe suficient zinc din hrana obișnuită și, din această cauză, câinele se confruntă, printre altele, cu boli ale pielii. Întreabă medicul veterinar dacă Husky-ul tău are nevoie de suplimentarea alimentației cu zinc. Speranța de viață a câinilor din această rasă este, în medie, între 10 și 14 ani.

Dietă

Deoarece Husky sunt câini foarte activi fizic, au nevoie de mai multe calorii decât câinii sedentari. Pe lângă nivelul de activitate, există și alți factori care influențează alimentația câinilor.  Vârsta, sănătatea și dimensiunea sunt factori ce nu pot fi ignorați. În general, hrana unui Husky Siberian ar trebui să conțină aproximativ 70% carne, 20-30% fructe și legume și o proporție mică de cereale.

Pe lângă hrana uscată și / sau umedă de înaltă calitate, BARF (hrană crudă adecvată biologic) este o altă opțiune nutrițională pentru Husky. Câinii sunt hrăniți, în principal, cu carne crudă. Totuși, informează-te temeinic despre BARF înainte de a alege acest regim pentru câinele tău. Solicită și sfatul medicului veterinar dacă nu ești sigur. De asemenea, te rugăm să-ți amintești să-i oferi câinelui suficientă apă proaspătă.

Îngrijire

Îngrijirea blănii unui Husky este relativ simplă: este ușor de pieptănat, dar ar trebui să fie periată frecvent, mai ales în timpul perioadelor de năpârlire. Aceste frumuseți nordice pierd o cantitate mare de păr la schimbarea sezonului. Nu este nevoie să-l speli, mai ales că mare parte din murdărie se îndepărtează la pieptănat sau cu un prosop uscat. Dacă totuși este necesară baia, folosește doar apă și șampon delicat pentru câini.

Citește și articolul nostru despre îngrijirea blănii câinelui.

Poate fi un Husky Siberian câinele potrivit pentru mine?

Rasa Husky Siberian este una extrem de populară datorită aspectului său uimitor, dar și firii sale vioaie și prietenoase. Cu toate astea, înainte de a-ți cumpăra un astfel de câine, trebuie să te asigurați că poți îndeplini cerințele ridicate ale acestuia. Câinii Husky Siberieni sunt făcuți pentru a trăi în regiuni cu vreme rece – se simt cu adevărat bine la temperaturile la care oamenii încep să-și pună mănuși. Dacă ești în căutarea unui câine care să stea cu plăcere lângă calorifer pe timp de iarnă și care să vrea să stea vara afară la soare, atunci caută altă rasă! De asemenea, un Husky Siberian nu este potrivit pentru regiunile calde.

Câinii de sanie de odinioară sunt alergători de anduranță, așadar au nevoie de multă mișcare. Un Husky adult adoră să alerge pe lângă bicicletă, să facă plimbări lungi și chiar să-și însoțească stăpânul la jogging, în special în zilele mai reci. Cei care participă la diverse activități sportive în aer liber, mai ales în perioada toamnei, împarte hobby-urile cu câinele din această rasă.

Un Husky se poate înțelege bine cu pisica familiei doar dacă a fost obișnuit cu ea încă de când câinele este pui. Dacă este deja adult când vede pisica, va încerca să o vâneze. Dacă ai deja o pisică și dorești să aduci acasă un Husky, citește articolul nostru despre acomodarea celor doi în aceeași locuință: reguli pentru conviețuirea fără probleme.

O casă cu o grădină închisă, din care nu se poate evada, este ideală locuința ideală pentru un Husky Siberian. Aici acest câine sportiv va putea să se plimbe și să alerge în voie. Multor câini Husky le place să sape gropi în grădină. Așadar, dacă ai gazon sau gradină de plante și flori, gândește-te bine dacă este câinele pe care ți-l dorești.

Pui de Husky Siberian în iarbă

Verifică înainte să cumperi!

Ești sigur că un câine din rasa Husky Siberian este potrivit pentru tine? Excelent! Cu toate acestea, mai sunt câteva aspecte de clarificat înainte de adopție. De exemplu, cine va avea grijă de câinele tău atunci când vei fi plecat în vacanță? Sau ai posibilitatea de a-l lua mereu cu tine? În acest caz, înainte de organizarea unei vacanțe, trebuie să afli ce hoteluri acceptă animalele de companie la destinație. Reține și că zonele cu vreme caldă nu vor fi pe placul unui câine nordic.  Dacă ai copii, trebuie, de asemenea, să impui limite clare cu privire la noul membru cu blană al familiei. În plus, trebuie să iei în calcul obligațiile financiare pe termen lung. Pe lângă echipamentul de bază – pat, perii, piepteni, cuști de transport, vor apărea costurile de hrană și vizite regulate la medicul veterinar. Aceste cheltuieli pot crește dacă animalul se îmbolnăvește. Mai mult, asigură-te că niciun membru al familiei tale nu este alergic la câini și dacă stai în chirie, întreabă proprietarul dacă îți permite să ții un câine în locuință.

De unde poți cumpăra un câine Husky Siberian?

Dacă ești pregătit să primești un Husky Siberian în familia ta, primul pas este alegerea unui crescător bun. Un crescător serios este persoana ideală la are să apelezi pentru sfaturi despre sănătatea, îngrijirea specifică rasei, nutriție, activități și dresaj. Te vei bucura de prima întâlnire cu puiul de Husky acasă la crescător, ocazie cu care puteți afla mai multe și despre părinții patrupedului. Un crescătorul bun va profita de ocazie pentru a vă cunoaște mai bine – este datoria lui să se asigure că animalul va ajunge într-o familie care îi va asigura toate cele necesare.

Atunci când cumperi un Husky, asigură-te că cel care vine este crescător afiliat la o asociație cu reputație bună. Nu cumpăra un câine fără certificat de pedigree! Crescătorul care vinde fără acte este, de regulă, mai interesat de câștiguri financiare imediate decât de bunăstarea câinelui. Achiziția unui câine la preț de chilipir, se poate transforma rapid într-o capcană a costurilor. De multe ori, acest tip de crescător nu se ocupă de vaccinare și nu-și ia nici măsurile necesare de igienă pentru ca puii să nu se îmbolnăvească. Micuții nu socializează corespunzător, iar părinții nu sunt îngrijiți conform nevoilor lor. Aceștia nici nu își pun problema să selecteze doar animalele sănătoase și în conformitate cu standardele rasei pentru reproducere.

Poți intra în contact cu organizațiile crescătorilor de câini pentru a cumpăra un cățel Husky de la un crescător reputat. Dacă îți dorești un Husky adult sau dacă accepți și un Husky metis, îți poți încerca norocul la adăposturile pentru câinii abandonați. Fie că iei câinele direct de la un crescător, fie că adopți dintr-un adăpost, este obligatoriu ca patrupedul să aibă certificat de vaccinare.

Îți dorim aventuri minunate alături câinele tău Husky Siberian!

Articole similare
Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.