Câine și pisică în aceeași casă: reguli pentru conviețuirea fără probleme

Caine si pisica in aceeasi casa. Reguli pentru convietuirea fara probleme

Se înțeleg precum câinele și pisica? Dacă e să luăm în considerare ceea ce spune proverbul, aceștia nu se pot suporta. Însă așa-zișii dușmani de moarte pot trăi împreună în pace - dacă se respectă câteva reguli. Care sunt acestea, dar și alte trucuri la care poți apela pentru a face posibilă conviețuirea între câine și pisică în aceeași casă, aflați în acest articol.

Ce condiții trebuie să fi îndeplinite?

Una dintre condițiile de bază pentru conviețuirea între câine și pisică este ca niciunul dintre cei doi să nu fi avut până acum experiențe neplăcute cu animale de celălalt tip. Dacă o pisică a fost deja vânată de un câine și mușcată aproape „mortal”, vei fi nevoit să depui toate eforturile posibile pentru a îți determina pisica să-și depășească frica și să se obișnuiască să trăiască alături de „dușmanul de moarte”. Dar și câinii care toată viața au vânat pisicile sau care, la rândul lor, au avut de suferit din cauza ghearelor ascuțite ale felinelor, sunt reticenți în ceea ce privește conviețuirea cu acestea.

Planifică întâlnirea dintre câine și pisică

Pentru a avea succes, trebuie să pregătești întâlnirea dintre cele două animale. Pune la cale un plan pentru aceasta și ia-ți câteva zile libere pentru a-l pune în aplicare. Asigură-te că vei mai avea pe cineva cu tine la primele două întâlniri dintre cele două animale. În caz de nevoie, aceasta să se poată ocupa de pisică, iar tu te vei putea dedica, în principal, câinelui. În general, este important ca la primele întâlniri să-ți concentrezi, pe deplin, atenția asupra animalelor tale. Este bine ca în această perioadă să nu aibă loc evenimente precum vizitele prietenilor sau reuniuni de familie. De asemenea, chiar și zgomotele puternice de la radio sau televizor pot perturba primele întâlniri dintre câine și pisică.

Chiar și câinii cu un instinct de vânătoare înnăscut și pisicile foarte timide pot avea parte de o conviețuire pașnică. Bineînțeles că în acest caz veți întâmpina obstacole, iar acomodarea dintre câini și pisici va dura ceva timp, însă nu este imposibil. Multe dintre rasele de câini sunt capabile să trăiască în pace și sub același acoperiș alături de o pisică, atâta timp cât acomodarea cu noul membru se face cu grijă. Așadar, ai nevoie de mult timp și de și mai multă răbdare pentru a face să funcționeze coabitarea între câine și pisică în aceeași casă. Nu lăsa pur și simplu animalele împreună, sperând ca cei doi să se acomodeze unul cu celălalt – câinele va vâna, în mod cert, pisica, iar aceasta va fi înspăimântată sau va deveni agresivă și nu va mai accepta o a doua întâlnire cu acest „monstru”.

Așa se pot împrieteni câinele și pisica:

  • Creează un plan pentru acomodare și ia-ți câteva zile libere pentru a-l implementa.
  • Asigură-te că există o altă persoană lângă tine în primele câteva zile ale conviețuirii, astfel încât să poată, de exemplu, să se dedice în totalitate pisicii, în timp ce tu îngrijești în principal câinele.
  • În general, este important să-ți poți concentra atenția pe animale atunci când se întâlnesc pentru prima dată.
  • Evenimente speciale, cum ar fi vizitarea prietenilor sau adunări de familie numeroasă, nu ar trebui să aibă loc mai bine în acest timp. Chiar și zgomotele puternice de la radio sau televiziune pot perturba grav prima întâlnire a câinilor și pisicilor.
Convietuirea intre caine si pisica in aceeasi casa

Cine cu cine se potrivește?

Atunci când alegi câinele și pisica, este recomandat ca cele două animale să se potrivească între ele cât mai bine posibil. Funcționează ideal socializarea dintre puii acestor specii, care se vor obișnui încă de la început să conviețuiască împreună, fără nicio „prejudecată”. Dacă deja ai un câine sau o pisică mai în vârstă, noul venit ar trebui să fie mai liniștit, nu foarte sălbatic sau temperamental. În schimb, în cazul în care ai acasă un câine plin de viață, și pisica nou-adoptată ar trebui să aibă o anumită încredere în sine, pentru a putea ține piept temperamentului acestuia.

Cine a fost primul?

Un factor decisiv pentru o conviețuire de succes între câine și pisică în aceeași casă, este răspunsul la întrebarea care dintre cei doi a venit primul în locuință. În timp ce câinii, animale de haită fiind, acceptă destul de repede noul membru al familiei, pisicile se dovedesc mai sceptice și percep câinele drept o amenințare pentru teritoriul lor. Așadar, integrarea unei pisici într-o casă unde există un câine funcționează mai ușor decât situația inversă.

 

Citește și articolul nostru despre cum să acomodezi o pisică în casă nouă.

Ia măsuri de precauție

Odată ce decizi să aduci acasă un nou companion necuvântător și ești pregătit să investești timp, efort și răbdare în acomodarea celor două animale, poți pune în aplicare planul elaborat anterior. Înainte de prima întâlnire dintre câine și pisică, este recomandat să iei anumite măsuri de precauție în locuință.

Un loc de refugiu în caz de nevoie

Pentru a evita conflictele, ar trebui ca prima întâlnire să aibă loc într-un spațiu neutru din locuință. Este total nepotrivit ca prima interacțiune dintre cei doi să se desfășoare în locul preferat al „companionului cu experiență”. În plus, trebuie să te asiguri că pisica are la dispoziție un loc de refugiu dacă situația devine neplăcută. Un ansamblu de joacă, o etajeră suspendată sau un pervaz, de unde pisica poate observa de la distanță câinele, vor oferi acesteia siguranță. De asemenea, ar trebui să pregătești și o cameră separată pentru noul venit, unde acesta să stea și să se poată retrage în primele zile.

Bolul pentru hrană și litiera pisicii

Este recomandat ca fiecare să aibă propriul spațiu pentru hrănire. Pentru a evita conflictele ce ar putea apărea din cauza mâncării, este bine ca locul de hrănire al pisicii să fie situat pe o suprafață aflată la înălțime și, dacă este cazul, cei doi să mănânce la ore diferite. Așa cum fiecare are bolul său pentru hrană, litiera pisicii este un spațiu complet interzis câinelui. Pisica are nevoie de un „locșor liniștit” și reacționează sensibil la orice perturbare a intimității sale. În plus, nu de puține ori, câinii au tendința de a mânca excrementele din litiera pisicii.

Obișnuiește animalele între ele

În paralel cu pregătirile din locuință, poți încerca „să familiarizezi” animalele între ele. O modalitate este aceea de a șterge blana ambelor animale cu o cârpă uscată, pe care ulterior să o plasați la locul de hrană al celuilalt. Mai exact, la locul de hrană al pisicii, pui cârpa cu care ai șters blana câinelui, iar la locul de hrănire al câinelui, pe cea cu care ai șters blana felinei. Astfel, pisica și câinele se pot obișnui unul cu mirosul celuilalt. În plus, datorită combinației miros = hrană, ambele animale vor asocia mirosul cu ceva pozitiv. În cazul în care câinele are tendința de a lătra tare, pisica se poate obișnui cu acest sunet nefamiliar și înspăimântător. Înregistrează lătratul câinelui și apoi lasă pisica să îl asculte – mai întâi încet, iar apoi mărește volumul până când acesta atinge nivelul real al sunetelor.

Dacă o pisică ajunge într-o casă unde există deja un câine, este bine ca înainte de prima întâlnire dintre câine și pisică, să lași felina să se obișnuiască și să cunoască noul mediu. În timp ce câinele este scos la o plimbare, pisica poate face primele inspecții prin locuință. Astfel, prima întâlnire cu câinele nu se va mai desfășura pe un teritoriu total necunoscut pentru pisică,  iar aceasta va ști că are la dispoziție suficiente locuri de refugiu.

Cum decurge prima întâlnire dintre câine și pisică?

După pregătirile din locuință și primele încercări de familiarizare de la distanță a animalelor, acum poate avea loc o primă întâlnire față în față între câine și pisică. Chiar dacă ai pregătit totul până în cele mai mici detalii, adevărata acțiune abia acum începe. Nu te aștepta ca între câini și pisici, două animale cu o atitudine ostilă de la natură unul față de celălalt, să existe „dragoste la prima vedere”. Așadar, să nu ai prea multe așteptări și nu te dai bătut în fața eșecurilor, care la început par garantate. Prietenia dintre câini și pisici este posibilă, însă nu se întâmplă imediat.

Ambele animale trebuie să fie cât mai relaxate posibil înainte de prima lor întâlnire. De aceea, scoate câinele la o plimbare mai lungă, astfel încât să îl menții ocupat fizic și să fie mulțumit. Un stomac gol influențează negativ starea sa de spirit. Ai, așadar, grijă ca ambele animale să mănânce înainte și să fie sătule. Închide televizorul sau orice altă sursă de zgomot din camera în care va avea loc întâlnirea și ține câinele în lesă – ține lesa ferm. Folosirea acesteia este extrem de importantă pentru a evita posibilele scene de vânătoare dintre câine și pisică. În cazul în care încă de la prima întâlnire câinele ar vâna pisica prin toată casa, acest lucru ar însemna, în mod normal, sfârșitul încercării de împrietenire.

Caine si pisica in aceeasi casa. Reguli de acomodare

Stres și frică la primul contact

Odată ce câinele este ferm ținut în lesă, pisica poate intra în cameră.  Aceasta trebuie să decidă cât de mult permite câinelui să se apropie de ea. În cele mai multe cazuri, pisicile fug cât mai departe posibil, într-un „loc de supraveghere”, de unde pot observa situația și pe „adversarul” lor.

Pentru aproape toate animalele, cunoașterea noului membru al familiei pe „propriul teritoriu”, înseamnă stres. Frica și nervozitatea sunt, de obicei, predominante și înlocuite treptat cu o anumită curiozitate pentru noul partener. Nu cere prea multe de la animalele tale și pun capăt primei întâlniri după câteva minute - chiar dacă aceasta a decurs surprinzător de bine.

Relaxează-te!

Este important ca și tu să fii calm și liniștit. Dacă la prima întâlnire dintre cele două animale ești tensionat sau nervos, există o mare probabilitate ca ele să resimtă acest lucru. Joacă, mai degrabă, rolul unui mediator care oferă animalelor siguranță și seninătate. Mângâie câinele și pisica și vorbește-le calm și liniștit.

În cazul în care câinele trage frenetic în lesă, încercă să îi distragi atenția punându-te în fața lui, pentru ca acesta să-și ia ochii de la pisică. De asemenea, nu face greșeala de a încerca să liniștești câinele. Câinele, care nu înțelege cuvintele, ci doar tonul, va lua afecțiunea din glasul tău drept confirmare a comportamentului său și îl va repeta în consecință. Lăudă-l abia atunci când reușește să rămână calm la vederea pisicii.

De ajutor se dovedesc și recompensele, însă pentru a funcționa cu adevărat, acestea trebuie oferite doar atunci când câinele, respectiv pisica, s-au comportat bine.

Cât durează acomodarea dintre câine și pisică în aceeași casă?

După prima întâlnire este timpul să „să exersați, să exersați și iar să exersați!” În funcție de cât de multă teamă arată pisica în primele zile, timpul acordat întâlnirii dintre cei doi ar trebui să se limiteze la doar câteva minute pe zi. În restul timpului, animalele trebuie să stea obligatoriu în locuri separate. La început, cele două animale ar trebui să aibă parte de nu mai mult de două întâlniri a câte cinci minute. Când observi că întâlnirile nu mai sunt atât de încordate, poți prelungi durata lor de la zece la 15 minute. Însă uneori poate dura și două săptămâni până se ajunge aici.

Nu-ți forța animalele și lăsă-le să decidă singure când sunt gata să petreacă mai mult timp împreună în aceeași încăpere. Fiind stăpânul lor, le cunoști cel mai bine și vei observa când curiozitatea pentru noul membru al familiei este mai mare decât teama inițială a fiecăruia.

Caine si pisica in aceeasi casa. Cum le faci sa se inteleaga

Câinele și pisica învață să se înțeleagă reciproc

După primele zile de respingere, începe etapa de cunoaștere. Sunt diferențe fundamentale între câini și pisici , acestea comunicând prin limbaje corporale complet diferite. Prin urmare, este nevoie de timp pentru ca animalele să învețe să-și evalueze reciproc și în mod corect comportamentul.

Abia în momentul în care câinele nu mai privește pisica drept o pradă, iar aceasta nu mai percepe câinele ca pe un prădător, aceștia sunt gata să se apropie încet-încet. Până când acest lucru se întâmplă și, ca să spunem așa, unul dintre animale „sparge gheața”, nu este deloc neobișnuit să treacă și câteva luni.

În timp ce durata întâlnirilor dintre cei doi continuă să crească, este important să le arăți că situația este una normală. Încercă să îți îndrepți atenția către altceva decât asupra animalelor. Poți găti, răsfoi un ziar, scrie un mesaj pe telefon – pentru a arăta câinelui și pisicii că este absolut normal ca aceștia să trăiască împreună sub același acoperiș.

Lăsa animalele singure doar dacă ești sigur că cele două vor reacționa calm și nu se vor răni. Adesea, durează și jumătate de an până când poți lăsa animalele singure în casă fără supraveghere.

Drumul către o echipă solidă

Respiră adânc înainte de a începe să obișnuiești câinele cu pisica și de a-i face să trăiască împreună. Momentul în care această perioadă de acomodare ia sfârșit, este decis întotdeauna de cele două animale, nu de tine. În cele din urmă, răbdarea îți va fi răsplătită. Conviețuirea între câine și pisică în aceeași casă se va desfășura fără probleme, ba chiar vor deveni o echipă solidă, de nedespărțit.

Cele mai utile articole
6 min

Dragostea de câine: 10 semne că te iubește

Mă iubește câinele meu? Atunci când iubim pe cineva, vrem să știm dacă ne sunt împărtășite sentimentele. Vrem să putem să citim semnele prin care patrupezii ne arată că țin la noi la fel de mult cum ținem și noi la ei. Însă câinii au metode diferite față de oameni prin care își arăta dragostea. Ei nu pot spune „Te iubesc” în cuvinte. Dar ce înseamnă, de fapt, dragostea de câine? E mai ușor decât crezi să recunoști semnele afecțiunii lor. Pentru că fiecare avem abilitatea ascunsă de a înțelege limbajul iubiților noștri patrupezi.
3 min

Cum se determină vârsta câinelui: câți ani are câinele meu?

Când îți cumperi un cățel de la crescător autorizat, vei ști vârsta exactă câinelui tău. Însă adăposturile de animale sau organizațiile pentru protecția animalelor nu prea pot oferi informații exacte despre vârsta animalelor aflate în grijă. În acest articol îți vom arăta cum poți estima vârsta unui câine.
4 min

10 semne că ai un câine fericit

“Cum îmi dau seama că am un câine fericit?” “De unde știu că fac tot ce trebuie pentru ca blănosul meu să aibă o viață bună și fericită cu mine?” Acestea sunt întrebări pe care și le pun mulți stăpâni de câini. Câinele este fericit atunci când îl ții ocupat. Poți face asta dacă, printre altele, petreci mult timp cu el. De exemplu, dacă te joci cu el des în timpul zilei. De asemenea – și nu știm cum putem să spunem asta destul de des – mâncarea de înaltă calitate de la producători specializați este decisivă pentru sănătatea fizică și mintală a câinelui, deci și pentru o stare de spirit pozitivă. În final, doar analiza hormonală poate oferi informații sigure despre cât de satisfăcut este patrupedul tău iubit.