Cum să acomodezi pisica în casa nouă? Sfaturi pentru o mutare mai ușoară

Pisica speriata in casa noua

Mutatul într-o nouă locuință poate fi un eveniment foarte stresant pentru feline. Ai grijă să iei toate măsurile necesare pentru a acomoda cu ușurință pisica în casa nouă.

Pisicile își iubesc teritoriul, indiferent că vorbim despre cele de curte sau de apartament. Aici își fac plimbările zilnice, cunosc toate ascunzătorile și se fac comode în locurile lor preferate. Însă ce se întâmplă când vrei să te muți? Ce poți face pentru a acomoda cu ușurință pisica în casa nouă? Îți dăm noi câteva sfaturi despre acest subiect.

Noua locuință: căutarea unei case și a unui apartament

Planificarea corectă este jumătate din muncă: dacă știi că urmează să te muți, ia în considerare și nevoile ei atunci când iei o decizie. Dacă ai o pisică obișnuită să fie lăsată afară, cel mai bine este să cauți un apartament la parter, într-o zonă cu puțin trafic.

Dacă intenționezi să închiriezi, ai nevoie de acordul proprietarului. Căutarea unei case unde să ai voie cu animale de companie îți poate limita opțiunile. În orice caz, asigură-te că ai voie să ai pisici conform contractului de chirie. Acest lucru nu este o problemă dacă îți cumperi sau construiești propria casă, sau dacă te muți în casa partenerului tău, de exemplu.

Pregătirea corectă

Dacă locuința nouă este departe de cea actuală, probabil planifici un weekend lung pentru mutare. Însă dacă este aproape, mulți tind să se mute în etape scurte și să facă drumuri între cele două locuințe pentru o perioadă. Dacă îți împachetezi lucrurile în cutii, probabil pisica ta va fi încântată de cutiile de carton și îi va plăcea să se joace cu ele. Fii atent să nu lași prin casă obiecte care pot răni pisica. Printre acestea se numără și oglinzi sprijinite de perete sau ustensile de cusut care în mod normal ar fi în sertar. Cel mai bine este să lași „mobila pisicii” în locul obișnuit până în ziua mutării și să nu îi schimbi obiceiurile. Acest lucru îi oferă felinei siguranță în această perioadă agitată.

Fii atent, deoarece pot exista surse de pericol pentru pisică în casa nouă. Mobilează noua locuință adecvat pentru o micuță plină de curiozitate: dacă ai balcon, securizează-l cu plase de protecție – pentru aceasta ai nevoie și de acordul proprietarului. Dacă te muți cu cineva care are pisică, poți face deja „schimbul de mirosuri” înlocuind pături folosite.

pisica in casa noua poate fi speriata

Pisica speriată în casa nouă: ce este de făcut?

Nu există nici un dubiu că o mutare este foarte stresantă. Atunci când aduci pisica în casa nouă, fii pregătit ca aceasta să fie agitată – unele vor umbla prin casă fără stare și vor mieuna într-una. Altele zgârie ușile. Încearcă să fii calm. Pentru că felina va observa dacă tu ești tensionat. Există unele mijloace de ajutor anti-stres pentru pisici, care ar putea face mutarea mai ușoară, precum produsele cu feromoni.

Ziua mutării

Ziua mutării probabil va fi hectică: mulți oameni intră și ies, apartamentul va fi tot mai gol. Poate vor fi și lucrări de construcții zgomotoase. Dacă, obișnuiești să duci pisica la un prieten sau o pensiune atunci când nu ești acasă, ai putea să o duci acolo și în agitata zi a mutării. În caz contrar, încuie felina într-o cameră cât mai goală, unde să îi pui o pătură, ansamblul de cățărat, o litieră și bolurile sale. Nu lăsa alte persoane să intre în această cameră pe cât posibil. Dacă mutarea durează două zile, poți schimba camera în care stă pisica în tot acest timp. Petrece-ți noaptea în acea cameră dacă poți.

Echipamentul pisicii și pisica trebuie puse în mașină doar odată ce ai golit vechiul domiciliu. Folosește o cușcă de transport sigură și nu le pune în spațiul de încărcare al unei dube în mișcare. Felina va fi mai calmă dacă ești prin apropiere.

Primele zile cu pisica în casa nouă

Dacă tot ce faci este să te muți din punctul A în punctul B, pisica se va obișnui cu noua casă destul de repede. Pune mobila pisicii, cum ar fi ansamblul de cățărat, într-un loc similar ca înainte. Dacă obișnuia să fie în sufragerie, găsește un loc pentru el și în noua locuință. Majoritatea pisicilor preferă să aibă o vedere frumoasă, de exemplu lângă fereastră. Pune litiera într-un loc liniștit, departe de boxe sau alte surse de gălăgie. Bolurile ar trebui puse la o anumită distanță de litieră și cel mai bine ar fi să pui minim două boluri cu apă în locuri diferite.

Provocarea este și mai mare pentru felina ta, dacă te muți cu un partener nou sau cu mai mulți oameni. Același lucru este valabil dacă există deja animale care trăiesc în noul apartament. În acest caz – și dacă cumva există copii mici în noua locuință – lasă felina să exploreze doar o cameră inițial și să se odihnească acolo. Aceasta este cea mai bună soluție pentru pisicile timide. Animalului îi va plăcea mobila cunoscută sau covoarele, pentru că au un miros familiar. Așa că echipează „prima cameră de întâlnire” cu cât mai multe dintre aceste lucruri.

Pas cu pas felina poate explora locuința în următoarele zile. Unele pisici se ascund timp de o perioadă – de exemplu într-un dulap sau sub pat. Nu le scoate afară cu forța, lasă-le să decidă singure când vor să descopere noile împrejurimi. Pisicile bătrâne au nevoie de mai mult timp pentru tranziție, deoarece simțurile lor nu sunt la fel de puternice și nu mai văd sau aud la fel de bine. Dă-i felinei timp – cu siguranță va prinde încredere în curând. S-ar putea ca pisicile tinere și încrezătoare să meargă direct în explorare prin întreaga locuință. Dar nu fi surprins dacă sunt precaute și se retrag la început.

Cum procedezi cu o pisică obișnuită să iasă afară

Pisicile de curte ar trebui să se obișnuiască cu noua locuință înainte de a explora și împrejurimile. Pentru că există un risc foarte mare ca pisica să fugă în primele zile după mutare, mai ales dacă te-ai mutat la doar câteva străzi depărtare. S-ar putea ca felina să încerce să se întoarcă la vechiul său teritoriu. Odată ce s-a acomodat pisica în casa nouă și a acceptat-o ca pe “acasă”, poți face primele plimbări pe afară cu ea. Însoțește-o la început și cheam-o înăuntru să mănânce după o scurtă perioadă. Depinde de fiecare pisică în parte când e pregătită să iasă afară după o mutare. Nu fiecare pisică este la fel de legată de teritoriul său. Majoritatea felinelor ar trebui să fie gata de explorare după aproximativ o lună.

Dacă felina obișnuia să iasă din casă în vechea locuință, dar acum nu mai are acces afară, s-ar putea să înceapă să aibă probleme de comportament. În acest caz, ar trebui să îi oferi măcar un balcon securizat. Mobilează locuința variat din punctul de vedere al felinei și fă-ți timp să te joci zilnic cu ea.

Ce să fac să se acomodeze pisica în casa nouă?

  • Oferă-i o cameră liniștită în ziua mutării, unde să se retragă departe de agitație
  • Iei pisica din locuința veche la final, după ce ai mutat deja toate lucrurile
  • Oferă-i suficient timp să se acomodeze
  • Ajutoarele, precum pulverizatoarele cu feromoni, pot avea un efect calmant
  • Nu lăsa pisicile de curte afară din primele săptămâni în noul loc
  • Fă-i cunoștință cu noii colegi de apartament pas cu pas
Cele mai utile articole
5 min

Transportul pisicii cu mașina

Pisicilor nu le place să călătorească. Orice schimbare de loc reprezintă un adevărat stres pentru aceste animale sensibile, pentru că sunetele și mirosurile neobișnuite le fac să reacționeze și mai nervos. Cu toate acestea, proprietarii lor sunt nevoiți ocazional să conducă mașina - fie pentru vizita anuală la veterinar, în caz de relocare sau  pentru o vacanță mai lungă. Mersul cu mașina poate să nu fie forma de călătorit preferată a pisicii tale. Dar cu puțină pregătire, poți face transportul pisicii cu mașina mai puțin stresant pentru amândoi.
5 min

Cu pisica în avion: ce trebuie să știi pentru o călătorie plăcută

O călătorie cu avionul este pentru pisică și mai neplăcută decât cea cu mașina. Mirosurile necunoscute, zgomotele puternice și egalizarea presiunii fac zborul incomod chiar și pentru pisicile liniștite de interior. Din păcate, nu este întotdeauna posibil să eviți să călătorești cu pisica în avion. Indiferent dacă te muți sau rămâi în străinătate pentru o perioadă mai lungă de timp, cu puțină pregătire, vei putea face ca zborul să fie cât mai confortabil pentru pisica ta.
7 min

Cum să acomodezi pisica în casa nouă? Sfaturi pentru o mutare mai ușoară

Pisicile își iubesc teritoriul, indiferent că vorbim despre cele de curte sau de apartament. Aici își fac plimbările zilnice, cunosc toate ascunzătorile și se fac comode în locurile lor preferate. Însă ce se întâmplă când vrei să te muți? Ce poți face pentru a acomoda cu ușurință pisica în casa nouă? Îți dăm noi câteva sfaturi despre acest subiect.