Cu pisica în avion: ce trebuie să știi pentru o călătorie plăcută

Pisica in avion in cusca

O călătorie cu avionul este pentru pisică și mai neplăcută decât cea cu mașina. Mirosurile necunoscute, zgomotele puternice și egalizarea presiunii fac zborul incomod chiar și pentru pisicile liniștite de interior. Din păcate, nu este întotdeauna posibil să eviți să călătorești cu pisica în avion. Indiferent dacă te muți sau rămâi în străinătate pentru o perioadă mai lungă de timp, cu puțină pregătire, vei putea face ca zborul să fie cât mai confortabil pentru pisica ta.

Latura juridică

Dacă vrei să zbori împreună cu pisica, trebuie să te interesezi cu privire la reglementările companiei aeriene. În timp ce unele companii nu permit accesul animalelor în cabină și le transportă doar în cala avionului, altele acceptă să le transporte în cabină. Cu toate acestea, reglementările diferă în ceea ce privește greutatea și dimensiunea cuștii de transport. În majoritatea cazurilor, se preferă o geantă de transport din material textil, care să fie autorizată în mod expres pentru transportul aerian. De regulă, animalele trebuie înregistrate în momentul rezervării și, adesea, trebuie plătită o anumită taxă.

Citește și articolul nostru despre alegerea cuștii de transport pentru pisică.

În cazul în care călătorești în străinătate, trebuie să respecți și cerințele de intrare în țara de destinație. Poți găsi informații despre acest lucru pe pagina principală a ambasadei respectivei țări. În funcție de cerințele de intrare, pisica are nevoie de un certificat de sănătate sau de anumite vaccinări. Un pașaport european pentru animale de companie este, de asemenea, obligatoriu. Nu uita să ai la tine toate documentele în timpul călătoriei, astfel nu vei putea intra cu pisica în avion!

Pisica în avion: medicamente

De asemenea, dacă vrei să faci ceva bun pentru pisica ta, nu îi administra calmante în timpul călătoriilor cu avionul. Multe companii aeriene chiar le interzic în mod explicit. Motivul: acestea sunt de câteva ori mai puternice în aer decât la sol, efectele lor sunt greu de prevăzut. De aceea, tot mai multe companii aeriene nu mai transportă animale sedate – nici în zona de transport, nici în cabină.

Dacă vrei să îți calmezi pisica, poți folosi spray-uri cu feromoni precum Feliway. Suplimentele alimentare care conțin aminoacidul triptofan ar trebui, de asemenea, să stimuleze eliberarea de serotonină (hormonul fericirii) în creier și să calmeze astfel pisica.

Pisica in avion © PhotoSpirit / stock.adobe.com

Controlul de securitate

La controlul de securitate, animalele care călătoresc în cabina de pasageri trebuie scoase din cușcă. Solicitați în acest caz o cameră separată, sugerând că o pisică evadată nu ajută pe nimeni și că traficul aerian va fi perturbat considerabil – perseverența merită adesea!

În timpul zborului

Pregătirea pentru zbor este o situație excepțională – statul în avion și presiunea din cabină odată cu creșterea altitudinii nu sunt deloc plăcute pentru pisică. Reacțiile pisicilor sunt diferite: unele se calmează, altele miaună puternic.  Sunt pisici care intră în panică sau respiră rapid. Indiferent de ce se întâmplă, pisicile trebuie să stea în geanta de transport pe toată durata zborului. Aceasta trebuie închisă conform reglementărilor în vigoare și trebuie să rămână la locul ei. Există motive întemeiate pentru aceste reglementări ale companiilor aeriene. Nimeni nu vrea ca pisica ta să scape în avion. Trebuie evitate eventualele alergii sau fobii ale celorlalți pasageri, precum și orele întregi de căutare după o pisică pierdută.

În funcție de durata zborului, vei vrea să dai pisicii o mică gustare, puțină apă, sau să o liniștești. O mică înghițitură de apă sau puțină pastă va motiva pisica să înghită și poate ajuta la egalizarea presiunii. Nu toate pisicile vor să bea în timpul călătoriei. În ciuda setei, multe dintre ele refuză să bea. În călătoriile foarte lungi, animalelor li se poate da apă, direct în gură, folosind o seringă de unică folosință fără ac. Poți deschide puțin fermoarul genții de transport și vârî mâna la interior. Nu te indigna dacă pisica ta se retrage sau chiar sâsâie. A sta într-un avion este o situație cu adevărat excepțională!

Din cauza aerului condiționat, de cele mai multe ori este rece în avion. O păturică pusă deasupra cuștii de transport poate proteja pisica de curenții de aer. Cu toate acestea, nu tuturor pisicilor le place să călătorească pe întuneric. De aceea, multe genți de transport sunt prevăzute cu mai multe ferestre care se închid cu velcro și pot fi deschise din nou, dacă este nevoie.

Pisica langa troller © 5second / stock.adobe.com

Sosirea

În cele din urmă… ați aterizat! Dar, în majoritatea cazurilor, călătoria nu se termină când ajungi la aeroport. Dacă ai zburat către o țară străină, trebuie să treci prin controlul vamal. Aici, animalele de companie nu prezintă întotdeauna interes – în orice caz, ar trebui să ai la îndemână certificatul de sănătate al pisicii și pașaportul pentru animale de companie. Fără aceasta, nu este posibilă intrarea în țara respectivă și, adesea, nici călătoria de întoarcere. Mai multe informații sunt disponibile pe pagina principală a ambasadei respectivei țări.

După zbor

Ajunși la destinație, într-o cameră de hotel sau într-o nouă locuință, pisica va continua să fie puțin agitată. Las-o să se odihnească! Oricum, probabil și tu vei avea nevoie de odihnă după o călătorie cu pisica în avion. În timpul perioadei de acomodare în noua cameră, Feliway poate fi din nou de ajutor pentru calmarea felinei.

Călătorie plăcută și toate cele bune ție și pisicii!

Cele mai utile articole
5 min

Transportul pisicii cu mașina

Pisicilor nu le place să călătorească. Orice schimbare de loc reprezintă un adevărat stres pentru aceste animale sensibile, pentru că sunetele și mirosurile neobișnuite le fac să reacționeze și mai nervos. Cu toate acestea, proprietarii lor sunt nevoiți ocazional să conducă mașina - fie pentru vizita anuală la veterinar, în caz de relocare sau  pentru o vacanță mai lungă. Mersul cu mașina poate să nu fie forma de călătorit preferată a pisicii tale. Dar cu puțină pregătire, poți face transportul pisicii cu mașina mai puțin stresant pentru amândoi.

5 min

Cu pisica în avion: ce trebuie să știi pentru o călătorie plăcută

O călătorie cu avionul este pentru pisică și mai neplăcută decât cea cu mașina. Mirosurile necunoscute, zgomotele puternice și egalizarea presiunii fac zborul incomod chiar și pentru pisicile liniștite de interior. Din păcate, nu este întotdeauna posibil să eviți să călătorești cu pisica în avion. Indiferent dacă te muți sau rămâi în străinătate pentru o perioadă mai lungă de timp, cu puțină pregătire, vei putea face ca zborul să fie cât mai confortabil pentru pisica ta.

7 min

Cum să acomodezi pisica în casa nouă? Sfaturi pentru o mutare mai ușoară

Pisicile își iubesc teritoriul, indiferent că vorbim despre cele de curte sau de apartament. Aici își fac plimbările zilnice, cunosc toate ascunzătorile și se fac comode în locurile lor preferate. Însă ce se întâmplă când vrei să te muți? Ce poți face pentru a acomoda cu ușurință pisica în casa nouă? Îți dăm noi câteva sfaturi despre acest subiect.