Se pot supăra pisicile dacă sunt lăsate acasă?

Scris de Bärbel Edel
Pisică în trei culori care își așteaptă stăpânul în fața ușii, pisică supărată că a rămas singură acasă

De multe ori când revenim din vacanță ni se pare că pisica este supărată.

Poate că ai trecut prin asta deja: te întorci din vacanță și abia aștepți să îți revezi iubita felină. Dar pisica pare să fie supărată și îți întoarce spatele. Pot pisicile să se simtă jignite? În articol vom analiza această întrebare.

În general, pisicile sunt considerate animale independente, care pot fi lăsate și singure pentru o perioadă. Dar, după o vacanță lungă, multe pisici par să fie supărate: în loc să alerge la ușă și să-și salute stăpânul, se întorc cu spatele. Nu se lasă mângâiate și nici nu vor să se joace.

Uneori chiar îi întorc spatele „deschizătorului de conserve” și evită orice contact vizual. Aproape că pare că vor să se răzbune pe el pentru că le-a lăsat singure atât de mult timp. Dar sunt pisicile cu adevărat ranchiunoase pentru că ai fost în vacanță și nu ai stat cu ele?

Sunt pisicile supărate că ai fost în vacanță?

Această presupusă îmbufnare este de fapt o expresie a nesiguranței.

Atunci când o pisică întoarce spatele stăpânului său, aceasta își demonstrează inferioritatea socială, scrie expertul în pisici Desmond Morris în cartea sa „Catwatching”. Mai presus de toate, evită contactul vizual. Pisicile manifestă acest comportament și atunci când sunt certate.

2024_05_zooPoints_Trigger_1000x160_RO

Schimbarea înseamnă stres

Felinele sunt creaturi ale obișnuinței și reacționează foarte sensibil la schimbări. O absență mai lungă a oamenilor „lor”, fie că este vorba de o vacanță, de o internare în spital sau de o călătorie de afaceri, este asociată cu un stres enorm pentru ele.

Vecinii sau îngrijitorii de pisici se ocupă de aprovizionarea cu hrană, dar din punctul de vedere al pisicii, aceștia sunt niște străini. De unde știu ele că pot avea încredere în ei?

Când în sfârșit se întorc stăpânii, locuința miroase ciudat la început. Chiar și valizele au un miros diferit de cel obișnuit. Toate acestea sunt lucruri care pot supăra o felină pentru o lungă perioadă.

Pisicile nu sunt supărate pe tine

Prin retragere, o pisică încearcă mai întâi să proceseze această situație stresantă. Poate dura ceva timp, dar, în cele din urmă, agitația este uitată și totul revine la normal.

Așadar, pisicile nu sunt deloc jignite – cel puțin nu în sensul uman. Ele nu se supără pe noi pentru că plecăm fără ele. Mai degrabă, în momentul întoarcerii, sunt stresate de schimbările bruște. Prin urmare, au nevoie de ceva timp pentru a se reorienta.

Vezi și articolul – 5 semne că pisica are încredere în tine

Studiu: are vreo importanță durata despărțirii?

Rămâne întrebarea dacă durata separării joacă un rol. Reacționează pisicile diferit după o scurtă absență a stăpânilor lor decât după una lungă? Asta au vrut să afle trei cercetători de la o universitate suedeză.

Pentru studiul lor, au selectat 14 pisici singure, ale căror stăpâni erau toți angajați. Prin urmare, pisicile erau obișnuite să fie lăsate singure pentru o perioadă mai lungă de timp. În cadrul experimentului, stăpânul a lipsit o dată pentru 30 de minute, iar altă dată pentru patru ore.

Reacțiile pisicilor în timpul absenței stăpânilor lor au fost similare în ambele cazuri: după o fază activă, se culcă și se odihnesc.

Diferențe în ceea ce privește durata toarcerii

Cu toate acestea, la reuniune, au existat diferențe clare: după patru ore, pisicile au tors mult mai mult decât după 30 de minute.

Cercetătorii au considerat acest lucru ca fiind un indiciu că stăpânul joacă un rol important în viața lor. Am putea spune, de asemenea, că bucuria reîntâlnirii a fost mai mare după patru ore decât după o jumătate de oră.

Studiul arată că până și o diferență de timp de trei ore și jumătate (o jumătate de oră față de patru ore) determină o diferență de comportament.

Concediul: o lungă perioadă de incertitudine pentru pisici

În comparație cu o vacanță de două săptămâni, de exemplu, câteva ore nu reprezintă o perioadă lungă de timp. Pe baza studiului, însă, ne putem imagina că o separare mai lungă trebuie să aibă efecte mult mai grave asupra sufletului pisicii.

Pentru a face lucrurile și mai rele, stăpânii pisicii știu când se termină vacanța și când se vor întoarce acasă. Pisica, pe de altă parte, nu știe acest lucru.

Citește și articolul despre psihologia pisicii!


Bärbel Edel
Profilbild von Magazin-Autorin Bärbel Edel

Sunt jurnalist, iubesc animalele și am condus cercetări despre relația dintre oameni și câini în timp ce am studiat folclor. Acum câțiva ani am adoptat un motan de la adăpostul de animale din München. Elvis a fost motivul pentru care am început blogul dedicat pisicilor numit „Favorite Cat”, dar și pentru că îmi doream să scriu, ca jurnalist, despre animale. Cu ajutorul articolelor mele vreau să ajut oamenii să-și înțeleagă mai bine animalele de companie.


Cele mai utile articole
5 min

Transportul pisicii cu mașina

Pisicilor nu le place să călătorească. Orice schimbare de loc reprezintă un adevărat stres pentru aceste animale sensibile, pentru că sunetele și mirosurile neobișnuite le fac să reacționeze și mai nervos. Cu toate acestea, proprietarii lor sunt nevoiți ocazional să conducă mașina - fie pentru vizita anuală la veterinar, în caz de relocare sau  pentru o vacanță mai lungă. Mersul cu mașina poate să nu fie forma de călătorit preferată a pisicii tale. Dar cu puțină pregătire, poți face transportul pisicii cu mașina mai puțin stresant pentru amândoi.
5 min

Cu pisica în avion: ce trebuie să știi pentru o călătorie plăcută

O călătorie cu avionul este pentru pisică și mai neplăcută decât cea cu mașina. Mirosurile necunoscute, zgomotele puternice și egalizarea presiunii fac zborul incomod chiar și pentru pisicile liniștite de interior. Din păcate, nu este întotdeauna posibil să eviți să călătorești cu pisica în avion. Indiferent dacă te muți sau rămâi în străinătate pentru o perioadă mai lungă de timp, cu puțină pregătire, vei putea face ca zborul să fie cât mai confortabil pentru pisica ta.
7 min

Cum să acomodezi pisica în casa nouă? Sfaturi pentru o mutare mai ușoară

Pisicile își iubesc teritoriul, indiferent că vorbim despre cele de curte sau de apartament. Aici își fac plimbările zilnice, cunosc toate ascunzătorile și se fac comode în locurile lor preferate. Însă ce se întâmplă când vrei să te muți? Ce poți face pentru a acomoda cu ușurință pisica în casa nouă? Îți dăm noi câteva sfaturi despre acest subiect.