Psihologia pisicii: ce să faci dacă ai probleme cu pisica

Pisică pe covor

Dacă ai o pisică foarte anxioasă, un psiholog pentru pisici ți-ar putea fi de ajutor.

Dacă pisica este adesea anxioasă, agresivă sau chiar își face nevoile în afara litierei, acest lucru îi poate cauza multe probleme stăpânului. În acest caz, comportamentul ieșit din comun este adesea un strigăt de ajutor prin care pisica vrea să spună că este nefericită și că suferă. Psihologia pisicii poate ajuta în astfel de situații dificile.

Psihologia pisicii: ajutor pentru probleme de comportament

„Oriunde se așază o pisică, va veni fericirea”, spunea odată pictorul britanic Stanley Spencer. Cu toate acestea, nu prea putem vorbi de fericire atunci când blănoasa te zgârie și te mușcă brusc. O pisică care urinează peste tot te poate duce și ea la disperare – la fel și un grup de pisici care se bat constant.

Pe lângă faptul că un astfel de comportament pune la încercare relația dintre om și pisică, este și un semn că animalul este nefericit și suferă.

Dacă observi astfel de comportamente nedorite, ar putea ajuta să ceri sfatul unui expert. Un psiholog pentru pisici își poate da seama care este cauza problemelor și îți va arăta modalități de rezolvare a acestora.

Regula este: cu cât mai repede ceri ajutor, cu atât mai bine. În caz contrar există pericolul ca un comportament nedorit să devină obișnuință.

Exemple de probleme comportamentale la pisici

Ce probleme de comportament pot fi tratate cu ajutorul psihologiei pisicilor? Iată câteva exemple:

 • Conflicte și agresivitate în case cu mai multe pisici
 • Agresivitate față de oameni
 • Lipsa de igienă (își face nevoile peste tot)
 • Marcarea teritoriului
 • Distrugerea mobilierului prin zgârieturi
 • Frică și panică
 • Depresie
 • Tulburări obsesiv-compulsive (de exemplu alopecia psihogenă, sindromul Pica)
 • Mieunat constant, mieunat în timpul nopții

Important: consultă mai întâi un medic veterinar
În spatele unor probleme de comportament se poate ascunde și o boală. Acest lucru este valabil mai ales dacă ele apar brusc. Dacă nu este eliminată cauza, adică boala, nici terapia pentru animale nu va funcționa. Așa că fă întotdeauna o vizită veterinarului înainte de a consulta un psiholog pentru pisici.

Sfaturi cu privire la întrebări generale despre întreținerea pisicilor

Un psiholog pentru pisici te poate ajuta din multe puncte de vedere, nu doar dacă ai probleme. Stăpânii care nu au mai avut pisici și nu sunt siguri ce să facă ar putea beneficia de consiliere în ceea ce privește comportamentul pisicilor.

Poate vrei să faci antrenamente cu clickerul împreună cu pisica ta sau ai nevoie de sfaturi despre nutriție pentru că animalul tău este prea gras? Un specialist în psihologia pisicii cu o experiență vastă îți poate oferi sfaturi despre îngrijirea corectă a animalului tău.

Exemple de întrebări generale

Iată câteva exemple de probleme comune în ceea ce privește îngrijirea pisicii pe care le poți discuta cu psihologii pentru pisici:

Femeie îi dă pisicii o gustare

Cum procedează un psiholog de pisici?

Înaintea consultației, terapeutul pentru animale îți va cere probabil să completezi un chestionar. Chestionarul, numit și fișa de anamneză, este important pentru ca expertul să se poată pregăti în mod optim.

Terapia pentru animale: chestionarul

Despre ce este vorba într-un formular de anamneză? Pe lângă întrebările generale despre pisica ta, cum ar fi numele, sexul, vârsta și rasa, de obicei se pun întrebări despre sănătatea și condițiile de viață ale pisicii. Este o pisică de curte sau de apartament? Trăiește singură sau împreună cu alte pisici?

În plus te va întreba despre personalitatea pisicii - de exemplu, dacă este mai degrabă timidă sau mai deschisă. Bineînțeles, este abordată și problema comportamentală specifică care trebuie tratată.

Vizite la domiciliu sau consiliere video

Pentru ca terapeutul pentru animale să își facă o imagine realistă a situației, te va vizita acasă. În timpul unei vizite la domiciliu, acesta poate observa exact cum se comportă animalul în mediul său familiar și cum interacționează, de exemplu, cu alte animale.

În cazul în care o vizită la domiciliu nu este fezabilă, unii psihologi de pisici oferă, de asemenea, consiliere video.

Specialistul în psihologia pisicii va pune un diagnostic pe baza observațiilor tale. Apoi va discuta despre măsurile care pot contribui la combaterea comportamentului nedorit și despre modul în care le poți pune cel mai bine în practică.

În unele cazuri, prima întâlnire de consiliere este urmată de o altă vizită pentru a discuta progresele apărute. Dacă este necesar, terapia este ajustată.

Planul de terapie

În mod ideal vei primi un plan de terapie detaliat în scris, cu etapele individuale, împreună cu diagnosticul.

Ce pregătire are un psiholog pentru pisici?

Practic, oricine se poate numi psiholog de pisici. Acest lucru se datorează faptului că nu este o profesie protejată. „Psihologia pisicilor" nu este nici ea un domeniu de studiu recunoscut. Același lucru este valabil și pentru titluri profesionale similare, cum ar fi „terapeut pentru animale" sau „expert în comportamentul pisicilor".

Cu toate acestea, există o serie de institute educaționale private care oferă cursuri de formare în domeniul terapiei cu pisici - mai ales prin învățământ la distanță.

O educație teoretică solidă este cu siguranță esențială pentru această profesie. În plus, experiența practică cu pisicile este foarte importantă. Prin urmare, atunci când alegi un psiholog de pisici, ar trebui să acorzi atenție următoarelor puncte:

 • Are pisici acasă?
 • Are și altă experiență cu pisicile, de exemplu ca asistent veterinar sau ca angajat al unui adăpost de animale?
 • A urmat terapeutul o formare relevantă?
 • Participă în mod regulat la cursuri de formare pentru a-și menține cunoștințele la zi?
 • Îți lasă impresia că este o persoană prietenoasă și empatică?

Chiar dacă apelarea la un psiholog pentru pisici nu este tocmai ieftină, ea poate fi totuși utilă. Pentru că un astfel de expert este și un observator neutru din exterior. El poate observa lucruri mici la care tu nici nu te-ai fi gândit.

Cele mai utile articole
5 min

10 semne că pisica te iubește

Datorită naturii sale misterioase, este greu să deslușești semnele că pisica te iubește. Însă există câteva moduri prin care poți observa că pisica iubește stăpânul. Pisica își arată dragostea într-un mod mai subtil decât câinii. Dar un iubitor de pisici poate să recunoască oricum semnele sale de afecțiune. Cu cât ai mai multă încredere în instinctele tale – așa cum pisica are într-ale ei – cu atât mai mult vei înțelege sentimentele pisicii tale.
4 min

5 semne că pisica are încredere în tine

E nevoie de încredere pentru a avea o relație armonioasă cu pisica ta. Dar cum poți construi o astfel de relație și cum arată felinele că au încredere în tine, mai ales că sunt niște animale independente și greu de înțeles? Aceste cinci semne îți vor spune dacă pisica are încredere în tine.
12 min

Cum să acomodezi o pisică nouă în casă – echipamente de bază și sfaturi

Urmează să aduci un pisoi acasă? Felicitări! Acum trebuie să găsești o metodă să obișnuiești o pisică nouă în casă. Pisicile sunt creaturi unice, pe atât de independente, cât și de sensibile. Multe pisici simt, cu mustățile lor delicate, starea de spirit a omul lor și le place să îl consoleze când este cazul. Sensibilitatea lor și simțul seismografic sunt atât de pronunțate, încât ele pot presimți fenomene precum cutremure și furtuni.