Cum să faci din locuința ta un loc sigur pentru pisică

Pisica in masina de spalat - Cum să faci din locuința ta un loc sigur pentru pisică

Un pui de somn în mașina de spălat poate fi periculos pentru pisici.

Nu doar traficul rutier este periculos pentru pisici. Există și alte tipuri de pericole ce se ascund prin casă. Acest articol îți prezintă cele mai importante surse de pericol și îți arată cum să faci din locuința ta un loc sigur pentru pisică.

Există o zicală veche care spune că pisicile au nouă vieți – și au nevoie de ele. Strada e un loc periculos. Dar și apartamentul are destule riscuri. Pentru că pisicile sunt curioase din fire. Pisoii vor mereu să încerce să se urce peste tot și nu știu să recunoască pericolele din casă.

Din fericire există câteva metode prin care poți face din locuința ta un loc sigur pentru pisică. Învață despre asta și elimină cele mai importante surse de pericol.

Atenție la ferestrele întredeschise

Ferestrele întredeschise sunt extrem de periculoase pentru pisici. Ele pot rămâne blocate în deschizătură pentru că încearcă să se strecoare prin fereastră. Cu cât încearcă mai mult să se elibereze din poziția ciudată, cu atât mai adânc alunecă în gaură. Există riscul ca felinele să se rănească la gât, la organele interne, să facă paraplegie sau chiar să moară.

Montează un dispozitiv de securizare a ferestrelor pe fiecare fereastră pe care obișnuiești să o lași întredeschisă.

Comandă grilaje pentru ferestre din magazinul online zooplus.

Pisica in geam cu grilaj pentru protectie geamuri rabatabile

Cum să faci din locuința ta un loc sigur pentru pisică: balconul

Pisicile de apartament sunt foarte fericite dacă au un balcon unde să stea la aer curat și să se bucure de soare. Din păcate se întâmplă de multe ori ca pisicile să cadă de pe balcon și să se rănească grav.

Dacă vrei să faci din locuința ta un loc sigur pentru pisică, fii atent la balcon. Dacă apartamentul tău dispune de un balcon, vei avea nevoie cu siguranță de o plasă pentru pisici pentru a proteja felina de riscul de a cădea de la înălțime.

Dacă stai în chirie, cere-i proprietarului permisiunea înainte de a monta plasa. Apropo, există soluții pentru care nu e nevoie să dai găuri în zid.

Plante otrăvitoare

Plantele sunt un decor minunat pentru casă și îi oferă o atmosferă specială. Însă multe plante de apartament și de balcon sunt otrăvitoare pentru pisici. Printre acestea se numără plante populare, cum ar fi Crăciunița, iedera sau monstera.

Unora feline le place să roadă plantele. Din păcate, acestea nu se limitează mereu la specimenele inofensive. Ele rod și plante dăunătoare – și acest lucru poate avea consecințe serioase.

Semnele unei intoxicații cu plante pot include salivare crescută, dificultăți la înghițire, vărsături sau diaree. Pupilele dilatate, tremuratul sau amețeala pot de asemenea indica o intoxicație.

Dacă observi semne de otrăvire la pisică, du-te la veterinar imediat!

Află mai mult despre Plantele toxice pentru pisici.

Apelează la alternative non-toxice

Pune ghivece cu iarbă pentru pisici sau iarba-mâței la îndemâna felinei, pentru ca aceasta să nu fie tentată să roadă plantele otrăvitoare. Însă cel mai bine ar fi să eviți plantele care i-ar putea face rău pisicii. O alternativă inofensivă ar fi de exemplu palmierul Kentia.

Pisica mananca iarba-matei

Alimente otrăvitoare

Nu doar plantele sunt otrăvitoare pentru pisici. Chiar și alimente care ar putea părea inofensive la prima vedere intră în această categorie.

Avocado, de exemplu, este considerat a fi foarte sănătos pentru oameni, dar dăunător pentru pisici. Acesta conține persină, care poate cauza probleme respiratorii, edeme și afecțiuni la mușchiul inimii la pisici.

Ciocolata este extrem de periculoasă atât pentru câini, cât și pentru pisici. Acest lucru se datorează substanței teobromină, care atacă sistemul nervos și circulator. Una dintre posibilele consecințe este, de exemplu, stopul respirator.

Arpagicul arată similar cu iarba mâței, motiv pentru care este o gustare tentantă pentru unele pisici. Însă unele substanțe din arpagic pot distruge globulele roșii. Acest lucru duce la anemie, care în cel mai rău caz poate fi fatală pentru pisică.

Depozitează mereu mâncarea într-un loc sigur

Dacă vrei ca locuința ta să fie un loc sigur pentru pisică, nu ar trebui să lași alimente precum ciocolata la îndemâna felinei. Cel mai bine e să depozitezi toate alimentele periculoase în bucătărie și să nu lași pisica acolo nesupravegheată.

Bucătăria: aragazul și cuptorul sunt surse de pericol

Dacă pisica îți ține de urât în timp ce gătești, asigură-te că nu sare pe aragaz. Multe pisici și-au ars lăbuțele pe un ochi fierbinte.

Și un cuptor fierbinte este un risc, bineînțeles. Și chiar și un cuptor călduț, care pare să fie un culcuș ideal de pisică, este din păcate foarte periculos. Dacă închizi ușa când pisica încă este înăuntru, există riscul ca ea să se sufoce.

Așa că pune o oală de apă rece pe aragaz după ce ai gătit. Nu lăsa ușa de la cuptor deschisă în timp ce pisica este în bucătărie și verifică cuptorul înainte să închizi ușa.

Verifică mașina de spălat și uscătorul de haine

Pisicilor le place să se ascundă în găuri și spații mici. O mașină de spălat plină cu rufe este, în ochii pisicii, un loc foarte comod – și din păcate această preferință a cauzat probleme pentru multe feline.

O pisică nu are nici o șansă de supraviețuire într-o mașină de spălat plină cu apă. Uscătoarele de haine sunt aproape la fel de periculoase.

Verifică mereu mașina de spălat și uscătorul înainte de a le porni. E ușor să treci cu vederea o pisică printre mormanele de haine, așa că respectă următoarea regulă cu strictețe: pisica nu este cu siguranță în mașina de spălat doar dacă o vezi altundeva în afara mașinii.

Baia: pericolul toaletelor deschise

Toaletele sunt foarte interesante pentru unele pisici – fie pentru că acest „obiect ciudat” le trezește curiozitatea, fie pentru că au nevoie de apă.

Însă o toaletă deschisă poate deveni o capcană mortală. Mai ales pentru un pui de pisică. Un pisoi care cade în toaletă nu poate ieși singur din ea. Se va îneca inevitabil dacă nu este ajutat la timp.

Așa că ține mereu capacul de la toaletă închis. Roagă și musafirii care folosesc toaleta să lase capacul jos când ies de la baie.

Pisica se joacă cu un șnur

Cum să faci din locuința ta un loc sigur pentru pisică: alte măsuri de precauție

  • Nu lăsa pisica să se joace cu undițe și sfori nesupravegheată. Există pericolul ca acestea să se înfășoare în jurul gâtului pisicii în timp ce se joacă și să o stranguleze.
  • Pune fierul de călcat într-un loc sigur pentru a se răci, în caz contrar felina s-ar putea arde la nas.
  • Depozitează medicamentele într-un loc sigur.
  • Animalele foarte lacome caută uneori mâncare în coșul de gunoi. Închide bine coșul de gunoi dacă nu vrei ca pisica să ajungă la mâncarea stricată sau otrăvitoare.
  • Unora pisici le place să mănânce folii de plastic. Dacă felina ta este una din ele, nu lăsa pungile de plastic sau bucăți de plastic la îndemână. Îi pot cauza blocaje intestinale.
  • Un alt pericol în casă îl reprezintă cablurile electrice, care tentează pisicile să se joace cu ele și să le muște. Protecțiile de cabluri sunt soluția în acest caz.

Dacă urmezi aceste sfaturi, vei reuși să faci din locuința ta un loc sigur pentru pisică mai repede decât ai crede. Astfel, pisica se va putea bucura de cele nouă vieți ale sale pentru o perioadă lungă de timp.

Cele mai utile articole
5 min

10 semne că pisica te iubește

Datorită naturii sale misterioase, este greu să deslușești semnele că pisica te iubește. Însă există câteva moduri prin care poți observa că pisica iubește stăpânul. Pisica își arată dragostea într-un mod mai subtil decât câinii. Dar un iubitor de pisici poate să recunoască oricum semnele sale de afecțiune. Cu cât ai mai multă încredere în instinctele tale – așa cum pisica are într-ale ei – cu atât mai mult vei înțelege sentimentele pisicii tale.
11 min

Cum să acomodezi o pisică nouă în casă – echipamente de bază și sfaturi

Urmează să aduci un pisoi acasă? Felicitări! Acum trebuie să găsești o metodă să obișnuiești o pisică nouă în casă. Pisicile sunt creaturi unice, pe atât de independente, cât și de sensibile. Multe pisici simt, cu mustățile lor delicate, starea de spirit a omul lor și le place să îl consoleze când este cazul. Sensibilitatea lor și simțul seismografic sunt atât de pronunțate, încât ele pot presimți fenomene precum cutremure și furtuni.
7 min

Cum să faci din locuința ta un loc sigur pentru pisică

Nu doar traficul rutier este periculos pentru pisici. Există și alte tipuri de pericole ce se ascund prin casă. Acest articol îți prezintă cele mai importante surse de pericol și îți arată cum să faci din locuința ta un loc sigur pentru pisică. Există o zicală veche care spune că pisicile au nouă vieți – și au nevoie de ele. Strada e un loc periculos. Dar și apartamentul are destule riscuri. Pentru că pisicile sunt curioase din fire. Pisoii vor mereu să încerce să se urce peste tot și nu știu să recunoască pericolele din casă. Din fericire există câteva metode prin care poți face din locuința ta un loc sigur pentru pisică. Învață despre asta și elimină cele mai importante surse de pericol.