Cat sitting: soluția ideală pentru când nu ai cu cine să lași pisica

Fotografie de aproape cu o pisica norvegiana de padure care sta in bratele cuiva

Sesiunile de mângâieri fac parte din sarcinile unui cat-sitter.

Fie că este vorba de o vacanță, de o călătorie de afaceri sau de o internare în spital: mulți părinți de pisici optează pentru un cat-sitter atunci când nu pot avea grijă singuri de pisica lor. Află mai jos ce face un bun cat-sitter și cât costă serviciile acestuia.

Ce este cat sitting?

Un cat-sitter vine la tine acasă și are grijă de pisică atunci când ești plecat pentru o perioadă mai lungă de timp. Această formă de îngrijire are un avantaj decisiv față de cazarea într-o pensiune pentru pisici: blănoasa poate rămâne în mediul său familiar.

Se știe că pisicile sunt creaturi ale obișnuinței și apreciază rutina. Multe pisici vor să fie hrănite întotdeauna la aceeași oră. Pisicile de curte pleacă adesea în excursiile lor prin cartier la aceeași oră și se întorc seara la timp pentru a fi hrănite. Iar locurile familiare de dormit și de alintat oferă, de asemenea, siguranță și securitate pentru animalele de companie.

Sarcinile unui cat sitter

Dacă angajezi un cat sitter, felina poate rămâne acasă în timp ce tu ești plecat. Un îngrijitor responsabil va merge la tine acasă de cel puțin două ori pe zi, va hrăni pisica și va curăța litiera.

În funcție de ceea ce stabilești de comun acord cu persoana care se ocupă de îngrijirea pisicii, aceasta va peria pisica, se va juca cu ea și/sau îi va administra medicamentele, dacă este cazul. Unii cat-sitteri se ocupă și de alte sarcini mărunte – cum ar fi golirea cutiei poștale sau udarea florilor. Unii se oferă chiar să se mute în locuința părintelui pisicii cât timp acesta este plecat, pentru ca pisica să nu se simtă atât de singură.

Hranirea a două pisici cu hrană umedă, bolul este în mijloc ținut de mâna unei femeie iar pisicile se apropie de mancare pe laterale © Chalabala / stock.adobe.com
Una dintre cele mai importante sarcini ale unui cat-sitter este, bineînțeles, hrănirea animalului.

O persoană de încredere ca îngrijitor al pisicii

Se recomandă angajarea unei persoane care să cunoască deja pisica. Aceasta ar putea fi un prieten de familie sau un vecin, de exemplu. Astfel, pisica va avea cel puțin o persoană cunoscută în preajmă dacă va trebui să se descurce fără iubitul său om pentru o perioadă de timp.

Ideal ar fi ca persoana pe care ai ales-o să aibă experiență în ceea ce privește pisicile sau chiar să aibă ea însăși pisici. Dacă prietenul tău are de asemenea o pisică, te poți oferi să ai și tu grijă de pisica sa atunci când este plecat în concediu.

Principiile de bază ale îngrijirii pisicilor

Dar și persoanele care nu au propria pisică pot prelua această sarcină responsabilă. Mai ales iubitorii de animale care iubesc felinele, dar nu pot avea ei înșiși una, ar putea fi fericiți să petreacă ore îndelungate mângâind blănoasa ta dragă.

Nu uita totuși, dacă prietenul tău nu are prea multă experiență cu pisicile, va avea nevoie de o prezentare amănunțită a nutriției, îngrijirii și sănătății pisicilor: Ce și cât mănâncă pisica ta? Cum se curăță litiera pisicii? Cum îți dai seama dacă o pisică este bolnavă? Ce trebuie făcut în caz de urgență?

Cum găsești un cat-sitter potrivit?

Dacă nu există nimeni în cercul tău de prieteni și cunoștințe care să poată avea grijă de animalul tău de companie în timpul concediilor, ar trebui să rezervi un cat-sitter profesionist. Există diverse platforme pe internet unde pet-sitterii își oferă serviciile – cu siguranță vei găsi pe cineva și în zona ta.

Răsfoiește profilurile și caută pe cineva cu recenzii bune.

Sfat: cat sitterii profesioniști au adesea o asigurare care acoperă daunele în caz de urgență. Odată ce ai găsit candidatul preferat, poți stabili o întâlnire fără obligații la tine acasă pentru a vă cunoaște reciproc.

Clarifică în avans aspectele importante

Urmărește cum se comportă potențialul cat-sitter atunci când are de-a face cu pisica ta. Îți poți imagina cum ar fi să lași iubita ta felină pe mâinile lui pentru o perioadă? Pune acesta întrebările importante despre rutina zilnică a pisicii, despre ce îi place și nu îi place, precum și despre sănătatea sa?

Pentru a evita problemele în timpul absenței tale, ar trebui să clarifici în prealabil toate punctele importante. Când, unde și cu ce va fi hrănită pisica? Ce jocuri îi plac? Unde îi place să fie mângâiată – și unde nu? Unde ții așternutul igienic pentru pisici, hrana, produsele de curățenie și cușca de transport? Cine este responsabil dacă se întâmplă ceva?

Cat sitting de probă

Ar ajuta să faci un rezumat al acestor informații în scris și să notezi de asemenea datele de contact ale medicului veterinar preferat. Dacă vrei să fii sigur, include într-un contract condițiile generale, cum ar fi orele de lucru, onorariile și serviciile convenite.

Dacă încă nu ești sigur, poți aranja o zi de probă. Ulterior poți discuta despre ultimele aspecte rămase neclarificate și poți conveni, de exemplu, ca persoana care se ocupă de pisică să îți trimită în mod regulat fotografii și informații actualizate despre animalul tău de companie. În acest fel vei ști că pisica se simte bine și te poți bucura de concediu fără griji.

Cât costă un cat-sitter pe zi?

Prețul unui cat-sitter pe zi depinde nu numai de locul în care locuiești, ci și de tipul plății. În principiu ar trebui să calculezi între 50 și 150 de lei pe zi sau pe oră în funcție de specific. S-ar putea să fie necesare costuri suplimentare, cum sunt cele de deplasare.

Dacă lași pisica în grija unei cunoștințe, unui vecin sau unui prieten, ar trebui să decizi singur cum să îți arăți aprecierea. Poate un cadou drăguț din concediu? Sau să te oferi și tu să te ocupi de pisica acestuia dacă se ivește ocazia?

Cum poți deveni cat sitter?

Sună ca un job de vis: să mângâi, să hrănești și să îngrijești pisici și să câștigi bani făcând asta! Nu există o pregătire oficială, dar ar trebui să ai multă experiență în domeniul pisicilor, atât în teorie, cât și în practică, dacă vrei să te apuci de această meserie.

Poți de exemplu să faci practică la o pensiune pentru pisici sau la un adăpost de animale pentru a exersa îngrijirea pisicilor altor persoane. Dacă vrei să devii cat-sitter pe cont propriu, informează-te cu privire la cerințele legale din locul tău de reședință – de exemplu dacă trebuie să te înregistrezi la ANAF.

Cât câștigă un cat sitter?

Așa cum am menționat deja, cat-sitterii cer de obicei între 50 și 150 de lei pe zi sau pe oră în funcție de cerințe. Cu toate acestea, în cazul în care această meserie nu este ceva doar cu jumătate de normă pentru tine și depășește o anumită limită de scutire de TVA, va trebui să plătești impozit. Pot apărea și alte costuri în funcție de legile țării, de exemplu pentru asigurarea de răspundere civilă profesională.

Concluzie: adesea cea mai bună alegere

Fiind animale orientate spre oameni și locuri, pisicilor nu le place să fie smulse din mediul lor familiar. Dacă ar trebui să decidă dacă preferă să fie îngrijite acasă de un cat-sitter sau dacă vor să fie cazate într-o pensiune pentru pisici, majoritatea ar alege probabil cat-sitterul. Așa că dacă pot găsi un cat-sitter de încredere, care se dedică acestei sarcini cu toată inima, mintea și experiența sa, părinții animăluțelor pot călători liniștiți.

De asemenea poți alege un automat de hrană sau o fântână de băut pentru plecările scurte ori pentru când ești la birou!


Natalie Decker
Profilbild Natalie Decker (mit Pferd)

„O viață fără un pug este posibilă, dar fără rost”, a spus odată Loriot. Sunt de acord fără îndoială și aș adăuga: „O viață fără un cal, o pisică sau un iepure de asemenea!” Inima îmi bate pentru toate animalele mari și mici și am marele noroc să pot scrie despre pasiunea mea ca autor independent. Prin articolele mele doresc să atrag atenția asupra bunăstării animalelor și să ofer sfaturi utile iubitorilor de animale.


Cele mai utile articole
5 min

Transportul pisicii cu mașina

Pisicilor nu le place să călătorească. Orice schimbare de loc reprezintă un adevărat stres pentru aceste animale sensibile, pentru că sunetele și mirosurile neobișnuite le fac să reacționeze și mai nervos. Cu toate acestea, proprietarii lor sunt nevoiți ocazional să conducă mașina - fie pentru vizita anuală la veterinar, în caz de relocare sau  pentru o vacanță mai lungă. Mersul cu mașina poate să nu fie forma de călătorit preferată a pisicii tale. Dar cu puțină pregătire, poți face transportul pisicii cu mașina mai puțin stresant pentru amândoi.

5 min

Cu pisica în avion: ce trebuie să știi pentru o călătorie plăcută

O călătorie cu avionul este pentru pisică și mai neplăcută decât cea cu mașina. Mirosurile necunoscute, zgomotele puternice și egalizarea presiunii fac zborul incomod chiar și pentru pisicile liniștite de interior. Din păcate, nu este întotdeauna posibil să eviți să călătorești cu pisica în avion. Indiferent dacă te muți sau rămâi în străinătate pentru o perioadă mai lungă de timp, cu puțină pregătire, vei putea face ca zborul să fie cât mai confortabil pentru pisica ta.

7 min

Cum să acomodezi pisica în casa nouă? Sfaturi pentru o mutare mai ușoară

Pisicile își iubesc teritoriul, indiferent că vorbim despre cele de curte sau de apartament. Aici își fac plimbările zilnice, cunosc toate ascunzătorile și se fac comode în locurile lor preferate. Însă ce se întâmplă când vrei să te muți? Ce poți face pentru a acomoda cu ușurință pisica în casa nouă? Îți dăm noi câteva sfaturi despre acest subiect.