Transportul pisicii cu mașina

Pisica in cusca

Pentru a ține pisica în siguranță în timpul călătoriei în mașină, ai nevoie de o cușcă

Pisicilor nu le place să călătorească. Orice schimbare de loc reprezintă un adevărat stres pentru aceste animale sensibile, pentru că sunetele și mirosurile neobișnuite le fac să reacționeze și mai nervos. Cu toate acestea, proprietarii lor sunt nevoiți ocazional să conducă mașina – fie pentru vizita anuală la veterinar, în caz de relocare sau  pentru o vacanță mai lungă. Mersul cu mașina poate să nu fie forma de călătorit preferată a pisicii tale. Dar cu puțină pregătire, poți face transportul pisicii cu mașina mai puțin stresant pentru amândoi.

De ce trebuie să țin cont dacă vreau să conduc cu pisica în mașină?

Aproape că nu există pisică ce intră în mod voluntar în cușca de transport. La urma urmei, aspectul și mirosul cuștii amintesc de vizitele neplăcute la medicul veterinar sau de călătoriile lungi cu mașina. Cu toate acestea, pisica trebuie să fie în siguranță în timpul condusului – și aceasta doar dacă se află într-o cușcă de transport din plastic dur, într-un coș de răchită sau o geantă din material textil rezistent, aprobată pentru transportul animalelor. Ai putea fi tentat să pui pisicii zgardă, ham sau lesă, însă acestea nu protejează suficient în caz de rănire. O pisică ce se plimbă în mașină poate fi o cauză care să pună viața în pericol în eventualitatea unui accident – pisica sare rapid pe tetieră, în poala stăpânului sau se ascunde sub pedala de accelerație din spațiul destinat pentru picioare. Doar geanta sau cușca de transport sunt adecvate pentru transportul pisicii.

Pisica in masina

Înainte de călătorie

Punerea pisicii în cușca de transport este primul pas către o călătorie sigură cu mașină. Pentru a facilita accesul în cușcă, este recomandat să o faci atractivă pentru pisică. În loc să o folosești doar pentru vizitele neplăcute la veterinar, o poți pune în camera de zi cu câteva zile sau chiar săptămâni înainte. Valeriana și iarba-mâței fac ca mirosul cuștii de transport să fie atractiv și relaxează pisicile nervoase. Spray-urile cu feromoni, precum Feliway, au un efect similar. Folosește mici gustări și integrează cușca în jocurile zilnice – în acest fel, pisica învață să o asocieze cu ceva pozitiv. De îndată ce teama de cușca mare și cu miros neplăcut a dispărut, poți chiar să încerci să îți ademenești pisica în geanta de transport, ajutându-te de o jucărie, undiță sau gustare. Important: te rugăm să nu închizi ușa și asigură-te că pisica nu se simte niciodată constrânsă! Mica felină poate părăsi cușca în orice moment.

În timpul călătoriei

Înainte de a porni la drum, pune pisica în siguranță în cușca de transport și, de data aceasta, închide ușa, astfel încât aceasta să nu poată scăpa. Un prosop vechi pus în cușcă face pisica să se simtă mai confortabil și îi ameliorează posibilele neplăceri. În astfel de situații stresante, vezica pisicii se poate goli involuntar. De asemenea, în timpul călătoriei  cu mașina, pisica se poate confrunta cu greață sau vărsături. În mașină, cușca trebuie fixată pe scaun. Astfel, te vei asigura că în caz de frânare sau accelerare, aceasta nu va cădea de pe scaun și pisica nu va fi rănită. Desigur, în timpul condusului, este bine să evitați să iei mâna de pe volan pentru a prinde cușca de transport care cade.

Pentru a face călătoria cât mai confortabilă pentru pisica ta, poți aerisi puțin mașina înainte de transport. În timpul călătoriei, toate ferestrele trebuie să fie închise, atâta timp cât temperatura din interior permite. Majoritatea pisicilor sunt sensibile la curenții de aer. Auzul pisicilor este, de asemenea, foarte sensibil, așa că este ideal să oprești radioul și sistemul stereo. În astfel de situații necunoscute, tu ești persoana de contact pentru pisică. Vorbește calm cu ea – acest lucru nu numai că relaxează pisica, ci și stăpânul.

Calatorie cu o pisica

În funcție de durata călătoriei cu mașina, s-ar putea să fie nevoie să hrănești pisica și să îi dai apă. Poate chiar să-i schimbi covorașul de protecție. Pentru a împiedica pisica să scape, ușile mașinii și cuștii nu ar trebui să fie niciodată deschise în același timp. Dacă este vorba doar despre o călătorie de câteva minute sau ore, cel mai bine este să lași pisica în cutia de transport – este garantat că acolo se simte mai în siguranță decât în ​​interiorul necunoscut al mașinii.

După călătorie

În sfârșit, s-a terminat! La finalul călătoriei cu mașina, pisica se poate simți puțin agitată. Poate că a vomitat, dar chiar dacă nu, probabil va dori mai întâi să se curețe în liniște. Dă-i timpul necesar pentru a se simți din nou în siguranță. Ar fi ideal să lași cușca de transport la vederea pisicii pentru alte câteva zile și să repetați exercițiile pe care le-ați efectuat anterior pentru a o familiariza cu cușca de transport.

Toate cele bune ție și pisicii!

Cele mai utile articole
5 min

Transportul pisicii cu mașina

Pisicilor nu le place să călătorească. Orice schimbare de loc reprezintă un adevărat stres pentru aceste animale sensibile, pentru că sunetele și mirosurile neobișnuite le fac să reacționeze și mai nervos. Cu toate acestea, proprietarii lor sunt nevoiți ocazional să conducă mașina - fie pentru vizita anuală la veterinar, în caz de relocare sau  pentru o vacanță mai lungă. Mersul cu mașina poate să nu fie forma de călătorit preferată a pisicii tale. Dar cu puțină pregătire, poți face transportul pisicii cu mașina mai puțin stresant pentru amândoi.
5 min

Cu pisica în avion: ce trebuie să știi pentru o călătorie plăcută

O călătorie cu avionul este pentru pisică și mai neplăcută decât cea cu mașina. Mirosurile necunoscute, zgomotele puternice și egalizarea presiunii fac zborul incomod chiar și pentru pisicile liniștite de interior. Din păcate, nu este întotdeauna posibil să eviți să călătorești cu pisica în avion. Indiferent dacă te muți sau rămâi în străinătate pentru o perioadă mai lungă de timp, cu puțină pregătire, vei putea face ca zborul să fie cât mai confortabil pentru pisica ta.
7 min

Cum să acomodezi pisica în casa nouă? Sfaturi pentru o mutare mai ușoară

Pisicile își iubesc teritoriul, indiferent că vorbim despre cele de curte sau de apartament. Aici își fac plimbările zilnice, cunosc toate ascunzătorile și se fac comode în locurile lor preferate. Însă ce se întâmplă când vrei să te muți? Ce poți face pentru a acomoda cu ușurință pisica în casa nouă? Îți dăm noi câteva sfaturi despre acest subiect.