Saint Bernard

Scris de Kerstin S.
Câine Saint Bernard pe iarbă in picioare din profil

St. Bernard este un gigant blând.

Saint Bernard-ul de astăzi are puține lucruri în comun cu celebrul său strămoș Barry, care a salvat viețile a peste 40 de victime ale avalanșelor. Este prea greu și prea voluminos pentru a fi potrivit ca și câine de avalanșă. Cu toate acestea, legendarul gigant și-a păstrat dorința înnăscută de a ajuta, bunătatea și dragostea față de copii.

Profilul St. Bernardului

Pe scurt: Sf. Bernard este una dintre cele mai mari și mai grele rase de câini din lume. În prezent, acești giganți blânzi sunt deosebit de populari în rândul familiilor.
Înălțimea la greabăn: 65-90cm
Greutate: 60-80kg
Speranța medie de viață: 8-10 ani
Preț: De la 1,000 de euro
Personalitate: calm, echilibrat, sensibil, alert, bun
Blana: substrat gros, cu un strat exterior lung și moale
Culoarea blănii: alb cu maro-roșcat sau maro-roșcat cu alb în diverse nuanțe, sunt permise marcaje albe
Efort de dresaj: Mediu
Efort de întreținere: Scăzut
Necesar de mișcare: Mediu
Origine: Elveţia
2024_05_Staggered_Discount_Freebie_1000x160_RO

Aspect: un uriaș impunător

Chiar și oamenii care nu sunt fani ai câinilor îl vor recunoaște din prima pe uriașul Saint Bernard. Nu e de mirare: capul masiv, gâtul stabil și corpul puternic conferă câinelui de rasă aspectul său remarcabil, care poate părea puțin înspăimântător pentru unii – asta până când își arată natura blândă și iubitoare.

Cât de mare se face un Saint Bernard?

Cu o înălțime la greabăn de până la 90 cm la masculi și o greutate corporală de până la 80 kg, Saint Bernard este una dintre cele mai mari și mai grele rase de câini din lume. Și femelele sunt impresionante, ele ajungând la o înălțime de până la 80 cm.

Două variante de blană

Astăzi Saint Bernard-ul poate avea atât păr lung, cât și păr scurt – așa cum era părul Saint Bernard-ului originar. Părul lung este de lungime medie, neted și lipit de corp. Sunt permise ușoare valuri. Majoritatea oamenilor preferă Saint Bernard-ul cu păr lung în ziua de azi.

3 lucruri de știut despre culoarea câinilor Saint Bernard

  • Culoarea blănii este albă cu maro-roșcat sau maro-roșcat cu alb în diferite nuanțe.
  • Marcajele albe pe piept, labe, nas, gât și vârful cozii sunt dorite în mod expres, conform standardului.
  • O coamă albă și o mască simetrică de culoare închisă completează perfect imaginea câinelui gigant.

Pe bună dreptate se spune că: pe cât de mare este corpul, pe atât de mare este inima Saint Bernardului. Este un câine calm și echilibrat, care nu se supără ușor

În același timp, însă, blândul gigant este foarte sensibil și are nevoie de o relație strânsă cu oamenii săi. Este întotdeauna protector față de stăpânul său, a cărui apropiere o caută mereu.

Cât de periculos este un Saint Bernard?

St. Bernardul poate fi foarte teritorial și vigilent. Unii reprezentanți ai rasei au, de asemenea, un instinct de protecție. Aceste caracteristici fac din patruped un câine de pază de încredere.

Uriașul se comportă adesea de la distant la intolerant față de câinii străini. Dar asta nu îl face periculos.

În schimb, se spune adesea că St. Bernard sunt „buni la suflet”. Acest lucru se întâmplă și în cazul unui reprezentant bine socializat, atunci când este alături de cei dragi.

Însă nu îi subestima forța enormă. Dacă vrei să îl ghidezi spre direcția corectă, marele elvețian are nevoie neapărat de un dresaj consistent. Acest lucru include un antrenament consecvent în lesă.

În caz contrar, se poate întâmpla ca încăpățânatul St. Bernard să prefere să „plimbe el însuși stăpânul în lesă” și nu invers. Odată ce a descoperit ceva interesant și vrea să alerge spre acel lucru, un om aflat la celălalt capăt al lesei cu greu îl poate învinge.

Este un Saint Bernard ușor de dresat?

St. Bernard este cunoscut pentru „încăpățânarea” sa. Odată integrat cu fermitate în cercul familial, unde primește consecvența necesară și, mai ales, dragoste și afecțiune, câinele elvețian se dovedește a fi un companion ascultător și loial.

Ce trebuie să știi despre creșterea unui câine XXL? Mai joi vei găsi cele mai importante informații despre acest subiect.

Este Saint Bernard un câine de familie?

St. Bernardul bine socializat iubește copiii și este, de asemenea, foarte răbdător cu cei mici. Cel mai ușor este atunci când un cățel tânăr este adus într-o familie cu un copil. Dar și reprezentanții adulți ai rasei acceptă rapid copiii familiei.

Apropo: St. Bernard se înțelege de obicei bine cu pisicile din „haita” sa.

Este posibil ca unii reprezentanți ai rasei să manifeste un mare instinct de protecție. Încearcă să controlezi acest lucru din timp, astfel încât să nu apară situații periculoase atunci când ai vizitatori, de exemplu.

Atenție: St. Bernard este jucăuș și drăgălaș – un „ghiont” bine intenționat poate totuși să doboare un copil mic.

Este Saint Bernard un câine pentru începători?

Pe cât de simpatici sunt acești patrupezi: din cauza combinației dintre mărimea și încăpățânarea lor, St. Bernard nu este un câine clasic pentru începători.

Cu toate acestea, cu ajutorul unei școli de câini, al unui dresor de câini și cu multă pregătire, chiar și începătorii dedicați pot crește un blănos elvețian.

Este Saint Bernardul un câine de oraș sau un câine de țară?

Un lucru este clar: uriașul se potrivește cel mai bine celor care îi pot oferi o casă cu grădină la țară. Câinele măreț nu-și găsește locul într-un mic apartament închiriat. Iar o viață într-o cușcă ar fi, de asemenea, o tortură pentru un câine de rasă afectuos.

Încearcă să scutești St. Bernardul de urcatul frecvent pe scări sau de podelele prea alunecoase pe care ar putea aluneca. În acest fel, protejezi articulațiile și mușchii gigantului tău blând.

Problema salivatului

Ține cont de faptul că St. Bernard au tendința de a saliva foarte mult. Petele de salivă de pe pantaloni, fotolii și canapea fac parte din conviețuirea cu fostul câine de munte.

Sport și activități: de câtă mișcare are nevoie un Saint Bernard?

Nevoia de a alerga și nivelul de energie al St. Bernard sunt moderate. Prin urmare, Saint Bernardul nu este atât de potrivit pentru sporturile canine. În orice caz, el are nevoie de exerciții în natură. Plimbările mai lungi sunt o necesitate.

Activități tradiționale

O sursă de inspirație pentru toți fanii St. Bernard: fundația elvețiană Barry du Grand St. Bernard acordă o mare importanță ocupației tradiționale a St. Bernard. Patrupezii canisei sunt folosiți ca și câini de tracțiune clasici și în munca socială cu oamenii.

Câinii St. Bernard dresați sunt folosiți ca și câini de terapie, duși în vizită în căminele de bătrâni și oferă sprijin în pedagogia asistată de animale, precum și în terapia asistată de animale.

Sănătate și îngrijire: cât de sensibilă este rasa la boli?

Mulțumită numeroaselor eforturi depuse de diverse cluburi de Saint Bernard, rasa a devenit din nou mai sănătoasă și mai robustă. Bolile ereditare apar în continuare – dar mult mai rar decât în urmă cu câțiva ani.

Bolile tipice ale St. Bernard

La fel ca în cazul tuturor raselor mari, articulațiile se numără printre punctele slabe ale Saint Bernardului. Printre bolile mai frecvente se regăsesc:

Pentru a evita astfel de boli, potențialii cumpărători de căței ar trebui să cumpere numai de la un crescător care poate furniza dovezi incontestabile cu privire la sănătatea tuturor animalelor folosite pentru reproducere.

Important: St. Bernard au nevoie cu siguranță de un loc răcoros pentru a se odihni în timpul verii. Nu tolerează bine căldura.

Cât trăiește un Saint Bernard?

La fel ca în cazul celor mai mulți câini de talie mare, speranța medie de viață a Saint Bernardului este mai mică de zece ani.

Cu cât mai multă dragoste și atenție îi oferi, cu atât mai mulți ani plăcuți vei putea petrece alături de Saint Bernardul tău.

Sunt St. Bernard ușor de îngrijit?

Câinii cu părul lung ar trebui periați o dată la două-trei zile. În caz contrar, există riscul să apară noduri în blană. St. Bernard cu păr scurt au nevoie de mult mai puțină îngrijire. Însă și ei se bucură de un periat regulat.

Acordă o atenție deosebită îngrijirii ochilor. Deoarece pleoapa inferioară a St. Bernardului atârnă în jos, ochii tind să lăcrimeze mai des.

Nutriție adecvată pentru cățeii Saint Bernard

Stăpânii de căței și de câini tineri din rase mari trebuie să fie deosebit de atenți ca patrupedul lor să nu crească mai repede decât oasele sale. Dacă animalul în creștere primește prea multe calorii și proteine, acest lucru poate duce la probleme scheletice pronunțate.

Medicul veterinar îți va da sfaturi cu privire la hrana potrivită pentru căței, precum și curbele de greutate pentru câini de rasă mare pentru orientare. O hrană pentru căței și câini tineri de rase mari este adaptată în mod optim pentru o creștere sănătoasă a patrupedului tău.

Obezitatea: un mare pericol pentru Saint Bernard

Prea multă hrană este, de asemenea, dăunătoare pentru câinii adulți. Excesul de greutate este un pericol pentru articulații. Așa că asigură-te că patrupedul tău nu are prea multe kilograme în plus. Cântărește câinele adult pe cântarul veterinarului din când în când.

Pentru a preveni temuta torsiune gastrică, trebuie, de asemenea, să te asiguri că animalul se odihnește suficient după mese.

Istoric: de la câine de avalanșă la câine de familie

Numele Saint Bernard vine de la un ospiciu fondat în jurul anului 1050 pe pasul Marele Saint Bernard. Acolo, încă de la mijlocul secolului al XVII-lea, câinii metiși îi însoțeau pe călugări în drumețiile prin zăpadă.

Barry, primul Saint Bernard

Câinele de avalanșă Barry, născut în jurul anului 1800, a devenit deosebit de faimos. Se spune că ar fi salvat viețile a câteva zeci de persoane. Abia după moartea sa, în 1814, a început creșterea câinilor din rasa Saint Bernard. În 1884, Elveția a declarat Saint Bernardul drept câine național.

Barry poate fi admirat astăzi ca exponat împăiat în Muzeul de Istorie Naturală din Berna. Cel puțin parțial, pentru că în 1923 muzeul l-a echipat cu un cap mai mare și picioare mai lungi pentru a-l adapta pe Barry la aspectul mai modern al St. Bernardului.

Printre altele, încrucișările cu Terranova din secolul al XIX-lea au contribuit la creșterea masei – St. Bernard de astăzi sunt de aproximativ două ori mai grei decât Barry.

Și butoiul cu rachiu de la gât? Un mit! Astăzi, patrupezii mai agili sunt folosiți ca și câini salvamontiști. Iar în memoria lui Barry, există acum un aparat de emisie-recepție pentru avalanșe numit „Barryvox”.

Ce rase sunt asemănătoare cu Saint Bernard

Ai o slăbiciune pentru câinii mari care arată ca St. Bernard? Câinii naționali elvețieni sunt înrudiți, printre altele, cu Terranova. Rase similare sunt și Mastifful Pirinei, Landseer și Leonberger.

Printre alți elvețieni faimoși se numără câinii de munte elvețieni, cel mai mare dintre aceștia fiind Marele Câine de Munte Elvețian.

Saint Bernard pe zapada

De unde îți poți cumpăra un Saint Bernard?

Cauți un Saint Bernard? Dacă îți place acest câine clasic, poți apela la Fondation Barry du Grand St. Bernard. Aproximativ 20 de căței se nasc în fiecare an în cea mai veche canisă din lume pentru această rasă de câini.

Găsirea crescătorului potrivit

Chiar și în țara sa natală, Elveția, câinele XXL este destul de rar. În multe țări, numărul de St. Bernard este în ușoară scădere. La noi în țară sunt înregistrați tot mai puțini căței în fiecare an.

Cu puțină răbdare, însă, poți găsi un crescător potrivit prin intermediul cluburilor de St. Bernard. Abordează și problema îngrijirilor medicale a părinților în cadrul discuției inițiale.

În cazuri rare, St. Bernard pot fi găsiți și în cadrul adăposturilor de animale. Dacă ești în căutarea unui câine mai în vârstă, încearcă să apelezi și la asociații de plasament specializate.

Cât costă un cățel?

Un cățel de la Fondation Barry costă 2.600 de franci elvețieni, echivalentul a aproximativ 2.500 de euro – un preț obișnuit pentru un câine de rasă în Elveția.

În România, media se află între 1.500 și 2.000 de euro pentru un câine de la o canisă respectabilă.

Este Saint Bernard un câine de luptă?

În multe regiuni, deținerea așa-numiților „câini de luptă” sau „câini agresivi” este posibilă doar într-o măsură limitată sau este interzisă cu totul. De aceea, mulți oameni se întreabă din cauza mărimii sale: este St. Bernard un câine de luptă? În nici un caz! Fostul salvamontist nu figurează pe lista câinilor agresivi la noi.

pui de Saint Bernard pe iarba
Puii de Saint Bernard sunt drăguți, dar rari.

Concluzie: dragoste de câine în cantități XL

Pentru iubitorii de câini care dispun de mult spațiu și, de preferință, de o anumită experiență canină, St. Bernard este un companion loial și prietenos.

Însă nu subestima îngrijirea unui câine atât de mare în viața de zi cu zi. Eforturile actuale ale multor crescători de animale pentru animale mai puține, dar mai sănătoase trebuie, de asemenea, susținute.


Kerstin S.
puppy

Forumul zooplus a fost primul contact cu scrisul ca freelancer: aici, iubitorii de pisici s-au reunit încă din 2011 pentru a dezvolta propria revistă tipărită numită „Pfotenhieb”. Pe lângă studiile germane, mi s-a permis să scriu câteva articole pentru „Pfotenhieb”. În prezent, un bucuros părinte de cățel, mă dedic în principal subiectelor legate de animale și sănătate.


Articole similare
Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.