Terranova (Newfoundland)

Portret caine Newfoundland in aer liber

Dacă îți dorești un câine puternic precum un urs și care să înoate de parcă s-ar fi născut în apă, atunci cel din rasa Terranova  este ceea ce cauți. Câinele utilitar de odinioară care ajuta pescarii din nordul îndepărtat al Canadei să-și tragă bărcile din apă la mal, își păstrează și astăzi forța imensă și rezistența, precum și pasiunea pentru înot, chiar dacă zilele în care era folosit drept câine utilitar sunt de mult apuse. Rasa poartă numele insulei de proveniență: Terra Nova, numită și Newfoundland. Prescurtat, acestor câini li se mai spune și Newfie.

Caracteristici

Câinele din această rasă este descris drept un uriaș blând. Este calm și loial, iar datorită firii sale blânde și iubitoare, acesta poate fi un ideal câine de familie. Se știe despre câinii din această rasă că leagă relații strânse cu copiii nu doar datorită caracterului lor jucăuș, ci mai ales pentru că sunt foarte răbdători și atenți atunci când se află în preajma celor mici. Pentru a se simți în siguranță, câinii din rasa Terranova  trebuie să aibă o legătură strânsă cu stăpânii lor, iar toată atenția pe care o primesc din partea acestora, o răsplătesc cu loialitate. Lor chiar le place fie alături de stăpânii lor și adoră să fie mângâiați și alintați. În ciuda dimensiunii și forței lor, câinii Newfoundland sunt niște companioni grozavi pentru că sunt blânzi și deloc agresivi cu străinii. Acest „urs” drăgălaș nu atacă, nu mușcă și nici măcar nu latră foarte des. Statura impozantă le este de ajuns pentru a-și face simțită prezența.

Cu toate acestea, în cazul în care simte vreun pericol, câinele Terranova  nu va ezita să protejeze oamenii pe care îi iubește.  Având în vedere natura lor pașnică, aceștia nu sunt, cu siguranță, făcuți pentru a fi câini de pază, însă au curaj în fața eventualelor pericole și o capacitate excelentă de a acționa independent. Toate acestea, în combinație cu pasiunea lor pentru înot, arată de ce Terranova sunt faimoși câini de salvare (folosiți la operațiunile de salvare din apă). În apă, câinii se simt în elementul lor. Le place să înoate și este aproape imposibil ca un câine din rasa Terranova  să treacă pe lângă o apă fără să nu facă și o baie! Așadar, acești câini au nevoie de multă mișcare făcută în aer liber și să înoate.

Temperaturile de îngheț, ploaia și vântul aproape că nu îi afectează deloc datorită stratului dublu de blană, dar asta însemnă și că se pot simți inconfortabil la temperaturi mai ridicate, iar în zilele însorite au nevoie să stea la umbră.

Înfățișare

Nu este de mirare că vremea caldă nu este pe placul câinelui Terranova, având în vedere că are un strat dublu de blană. Aceasta este formată dintr-un strat de păr des, impermeabil și un substrat de păr moale și izolant. Potrivit FCI, este permis ca această blană voluminoasă (care îl face pe Terranova  să pară și mai mare decât este) să fie în trei culori standard diferite:  negru, alb-negru și maro. Blana de culoare neagră (cât mai uniformă posibil) este probabil cel mai des întâlnită.

Din punct de vedere istoric, blana de culoare alb cu negru era cea mai des întâlnită. Astăzi, blana colorată astfel este specifică câinilor din rasa Landseer (o rasă înrudită). În ceea ce-i privește pe câinii din rasa Terranova , FCI preferă ca aceștia să aibă capul negru, adesea cu o pată albă, spatele tot de culoare neagră cu un semn cât mai uniform, iar crupa, de asemenea, tot de culoare neagră. Restul blănii trebuie să fie de culoare albă și fără prea multe pete.

Culoarea maro a blănii, care nu corespunde standardului rasei în țara de origine Canada, variază de la maro ciocolată la maro castaniu, apropiat de culoarea bronzului. Petele de culoare albă pe piept, pe degetele de la picioare și pe vârful cozii sunt premise doar câinilor cu blana neagră sau maro, cât mai uniformă posibil din punct de vedere al culorii.

În SUA este permisă și blana de culoare gri, însă în Europa încă nu este acceptat acest lucru, deoarece exemplarele gri au tendințe de alopecie.

Blana în toate aceste culori este formată dintr-un strat de păr de lungime medie, drept (eventual ușor ondulat) și un substrat de păr moale care devine mai gros în timpul iernii. În timp ce părul de pe cap, bot și urechi este scurt și fin, picioarele și coada sunt acoperite cu păr lung și gros. Ochii mari și inocenți ai câinelui Terranova , dar și dimensiunea și blana deasă, îl fac să arate precum un „ursuleț”.

Masculii adulți măsoară în medie 71 cm la greabăn, în timp ce femelele sunt puțin mai mici, măsurând 66 cm. Corpul femelelor adulte este mai lung și de aceea acestea nu par atât de mari precum masculii. Ele cântăresc în jur de 54 kg, iar ei aproximativ 68 kg.

Câine Terranova în apă © Beatrice / stock.adobe.com

Istoric

Strămoșii câinelui Terranova  erau cunoscuți pentru forța și rezistența lor. Rasa provine de pe insula canadiană Newfoundland de pe coasta Oceanului Atlantic, unde acești câini erau de un real sprijin pentru pescarii și marinarii din acea zonă, pe care îi ajutau să scoată plasele și bărcile de pescuit din apă la mal. Acești câinii au blana impermeabilă și iubesc să înoate.

De asemenea, datorită grosimii blănii, ei nu erau afectați de temperaturile scăzute, furtuni și zăpadă. Datorită capacității lor de a participa la munci grele, dar și pentru că se aruncau în apa rece ca gheața plini de entuziasm, acești câini au ajuns să fie cunoscuți și în afara regiunii lor de origine.

Originile exacte ale rasei Terranova  sunt necunoscute, însă se presupune că strămoșii săi au luat ființă din încrucișarea câinilor primilor pescari europeni stabiliți în Canada cu câinii popoarelor indigene, Micmac și Beothuk. Această încrucișare a combinat cele mai bune caracteristici ale câinilor de pe insulă, obișnuiți deja să supraviețuiască climatului rece, cu cele ale câinilor care le erau de folos pescarilor și marinarilor stabiliți pe insulă.

Substratul de blană gros și izolator este dovada faptului că la dezvoltarea rasei Terranova  au jucat un rol important câinii arctici de sanie, precum câinii polari ai populațiilor Innu și Inuit. În orice caz, teoria conform căreia câinele din rasa Terranova  este, de fapt, descendentul unui câine mare, cu blana de culoare neagră, foarte asemănător unui urs, adus în regiune de vikingi în jurul anului 1100 î. Hr, a fost în mare parte discreditată.

Din punct de vedere istoric, rasa cu numele de Terranova  a fost menționată pentru prima dată în secolul XVIII. Numele acestei rase a fost menționat și în 1775 în jurnalul lui George Cartwright, căpitan și colonist englez. La scurt timp, datorită reputației sale de câine utilitar și de salvare, Terranova  a devenit cunoscut în Europa, unde în secolul XIX a stârnit interesul claselor medii și superioare din Franța și Anglia. Poveștile despre eroismul acestui câine de salvare căruia mulți marinari îi datorează viața, au făcut ca rasa Terranova să fie considerată drept una de prestigiu în Europa.

Rasa a apărut pentru prima dată la un show canin la Birmingham în 1860, însă Clubul Kennel a înregistrat-o pentru prima dată abia 15 ani mai târziu. După unsprezece ani, în  1886, a fost fondat și Clubul Câinilor din Rasa Terranova (Newfoundland), care este astăzi unul dintre cele mai vechi cluburi de rasă înregistrate din lume.

Creștere și sănătate

Deși nu se poate nega faptul că țara de origine a rasei este Canada, acum Anglia este considerată „casa” câinelui Terranova, deoarece aici au fost înregistrate rasa originală, standardele ei și au fost expuse obiectivele acesteia. În standardul internațional FCI, Terranova  este la numărul 50, în grupa 2 (alături de Pinscher și Schnauzer, Molossoid, Marele Câine de Munte Elvețian și Câinele de Cireadă Australian), secțiunea 2.2 (Molosssoid, tip montan).

Dacă ești interesat să-ți iei un câine Newfoundland, încearcă să găsești un crescător de renume care respectă standardele stricte ale rasei impuse de FCI. Apelând la un crescător înregistrat, vei știi sigur că patrupedul este sănătos și are caracteristicile specifice rasei. Un astfel de crescător se va asigura că atât cățelul, cât și mama acestuia primesc cea mai bună îngrijire din punct de vedere medical și că nici puii de câine, nici ceilalți membri ai familiilor acestora nu suferă de vreo anomalie genetică.

De asemenea, un crescător responsabil se va asigura că, încă din primele săptămâni de viață, cățelușul are parte de o dietă potrivită și, de asemenea, îl va ajuta să socializeze în mod corespunzător. Mai mult, acesta îi va face și prima imunizare cățelului.

Un câine cu pedigree care s-a bucurat de o îngrijire meticuloasă și atenție încă de dinainte de concepție, nu poate fi nicidecum ieftin. Prețul unui cățeluș sănătos și cu toate cerificările necesare este cuprins între 1000 -1500 euro. Dacă nu ești pregătit să plătești un preț atât de mare, caută câini din rasa Terranova  și la adăposturile pentru animale. Se întâmplă adesea ca stăpânii care inițial au fost atrași de un astfel de câine, să constate ulterior că este prea dificil să îngrijești un câine de o asemenea dimensiune și, din păcate, renunță la el ducându-l într-un adăpost.

Chiar și un câine care a rezultat din încrucișarea cu un Terranova , nu neapărat unul de rasă pură, poate fi o bună opțiune.  Acesta va moșteni natura blândă a rasei, dar nu și predispoziția la defecte genetice (deloc greu de observat!) ale rasei pure.

În ciuda tuturor eforturilor depuse de crescători și medicii veterinari, câinii din rasa Newfoundland încă sunt predispuși la o serie de defecte moștenite genetic. La fel ca mulți câini de talie mare, și aceștia cresc foarte repede în primii doi ani de viață. Din acest motiv, ei pot avea diferite probleme, în special, la nivelul șoldurilor și coatelor. Alte probleme de natură ortopedică precum ruptura de ligament, cardiomiopatia dilatativă și cancerul osos sunt, de asemenea, frecvente la această rasă.

Chiar dacă nu este posibil ca bolile specifice rasei să fie eradicate complet, poți reduce riscul acestora cumpărând cățelușul de la un crescător înregistrat, oferindu-i o hrană adaptată rasei, precum și urmând toate recomandările cu privire la modul de întreținere și îngrijire al acestuia. Un bun crescător ar trebui să fie în măsură să-ți dea sfaturi referitoare la dresaj și îngrijire și, de asemenea, să-ți ofere și un plan de nutriție adaptat nevoilor cățelușului din rasa Terranova.

Schimbarea hranei poate cauza puiului de Terranova probleme digestive, așadar, aceasta trebuie făcută treptat. În plus, trebuie să ai grijă să îi faci patrupedului imunizările necesare și să îl duci la medicul veterinar pentru controalele de rutină.

Pui de Terranova (Newfie) în zăpadă © Beatrice / stock.adobe.com

Îngrijire & întreținere

Câinii din rasa Terranova  sunt destul de rezistenți și vor să iasă afară indiferent de condițiile meteorologice. Ploile abundente, vremea de iarnă și vântul puternic nu îi afectează deloc. Totuși, când vine vorba de căldură, ei nu mai sunt atât de entuziasmați, mai ales din cauza blănii lor groase care este adaptată climatului aspru al regiunii de unde provin, nu temperaturilor ridicate. Blana îi apără împotriva vântului și frigului, însă trebuie îngrijită constant pentru a-și menține proprietățile de protecție. În plus, are nevoie să fie periată zilnic cu perii speciale pentru a îndepărta firele de păr moarte. Chiar și așa, nu se recomandă pieptănarea, pentru că acest lucru ar putea duce la smulgerea firelor de păr sănătoase, ceea ce ar răni și cauza durere câinelui.

Citește și articolul nostru despre Îngrijirea blănii câinelui: sfaturi pentru toate tipurile de păr.

Este important ca ochii și urechile să fie îngrijite regulat. Igiena dentară este relativ simplă, oasele de mestecat sunt suficiente pentru a le păstra dinții și gingiile în stare bună. Dacă te gândești să-ți iei un Terranova, trebuie să fii conștient că trebuie să acorzi mult timp îngrijirii unui câine așa de mare și blănos.

Dacă faci parte din categoria persoanelor care vor să aibă mereu casa curată, atunci acest patruped nu este potrivit pentru tine. Ei au nevoie de multă mișcare în aer liber și, de asemenea, le place să înoate. Prin urmare, trebuie să fii pregătit să găsești prin casă urme de apă și de murdărie adusă de afară.

Casa de vis pentru un Terranova este undeva la țară, cu o grădină mare și în apropierea unui loc unde să poată înota. Viața la oraș nu este deloc potrivită pentru acesta. Deloc obișnuit pentru câinii de talie mare, acesta nu este atât de încântat să vă însoțească în drumețiile pe care le faceți, în schimb, tânjește după posibilitatea de a avea un loc unde să înoate. Excursiile în locuri aflate în apropierea unui lac sau râu, ori vacanțele la mare îl vor încânta pe acest companion mare și blănos.

Dacă ai un stil de viață activ, aventuros, petreci mult timp în aer liber și ai o familie căreia i-ar plăcea un astfel de câine, atunci Terranova ar putea fi patrupedul potrivit pentru tine. La fel de mult cum iubește apa, câinele Terranova își iubește stăpânii care îi oferă un cămin plin de dragoste și atenție.

Articole similare
Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.

8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.

8 min

Pomeranian

Der Zwergspitz beeindruckt nicht mit Größe, dafür aber mit Freundlichkeit, Selbstbewusstsein und Energie. Kein Wunder also, dass immer mehr Vierbeiner dieser Spitz-Variante die Herzen zahlreicher Hundefreunde erobern. Erfahren Sie im zooplus Magazin alles über den Pomeranian.