Yorktese

Femeie adorabilă crem și morkie maro care stă în peluză cu capul înclinat și cu expresie curioasă, așteptând instrucțiuni

Câine mic, inimă mare: Yorktese este considerat iubitor și prietenos.

Yorktese este unul dintre câinii de designer, care sunt creați prin împerecherea selectivă a doi câini de rasă. Părinții săi sunt un Bichon Maltez și un Yorkshire Terrier. Denumirile alternative pentru micul hibrid Bichon-Yorkie sunt Morkie, Yorkese sau Morkshire Terrier. Din punct de vedere al aspectului și al caracterului, patrupedul are câteva surprize pentru fanii săi.

Aspect: un mix între Bichon Maltez și Yorkshire Terrier

Yorktese este un așa-numit câine hibrid care este rezultatul unei încrucișări planificate între un Bichon Maltez și un Yorkshire Terrier de rasă pură. În funcție de genele care sunt mai dominante în acest hibrid, el va semăna fie mai mult cu Bichonul, fie cu Yorkshire Terrier-ul. Este posibil și ca patrupedul să fie un mix echilibrat de caracteristici ale ambilor părinți.

Cât de mare crește un Yorktese?

Câinii din rasa Yorktese sunt patrupezi de talie mică. În mod normal, aceștia ating o înălțime la greabăn cuprinsă între 24 și 30 de centimetri și o greutate cuprinsă între două și șapte kilograme. În plus, există și controversata variantă extra-mică de tip „Teacup”.

Atenție la creșterea prin tortură

Organizațiile de protecție a animalelor avertizează împotriva câinilor de designer în miniatură, deoarece aceștia suferă adesea de probleme de sănătate legate de reproducere, cum ar fi hidrocefalia.

În unele țări, câinii de tip Teacup sunt chiar clasificați ca fiind din categoria reproducerii prin tortură, iar creșterea lor este interzisă.

Când ajunge un Yorktese la maturitate?

Un Yorktese ajunge la maturitate la vârsta de aproximativ un an.

Blana și culorile acesteia sunt o surpriză

Patrupedul are o blană de lungime medie spre lungă, care poate fi netedă sau ușor ondulată. Blana mătăsoasă este moale la atingere și poate fi de culoare albă, crem, maro, gri sau neagră. Ca și în cazul rasei Yorkshire Terrier, sunt posibile și combinații de mai multe culori.

Un Yorktese are capul destul de mic. El privește alert și curios spre lume cu ochișorii săi mari, de culoare maro deschis. Urechile sale lăsate sau ridicate pot fi rotunjite sau ascuțite la vârf, iar coada patrupedului este scurtă și cu smocuri de blană.

La fel ca și aspectul său, caracterul unui Morkie nu poate fi prezis cu exactitate. Acest lucru se datorează faptului că și caracterul depinde de genele care predomină în această rasă hibridă.

Bichonul Maltez este descris ca fiind un câine afectuos, sociabil și drăgălaș, care este partenerul perfect pentru familii și persoane în vârstă, datorită naturii sale calme și răbdătoare. În comparație, Yorkshire Terrier este de obicei mai independent și uneori încăpățânat.

Unui Yorktese îi place să fie în centrul atenției

În general, Yorktese este un patruped prietenos și inteligent.

El se atașează de persoana sa preferată și are nevoie de multă atenție. Pe lângă asta, nu îi place să fie lăsat singur pentru perioade lungi de timp.

Este un Yorktese ușor de educat?

Dacă se plictisește, acest câine hibrid plin de viață și orientat spre oameni poate dezvolta probleme de comportament, cum ar fi lătratul excesiv sau o anumită tendință de a distruge lucruri. El se înțelege în general bine cu alți câini, cu animale de companie mai mici și cu copiii. Cu toate acestea, ar trebui să fie bine socializat și obișnuit cu diverși stimuli încă de când este mic.

Dresajul micului hibrid necesită răbdare, instrucțiuni clare și consecvență iubitoare, dar este în mod normal destul de ușor de gestionat pentru începători.

Datorită dimensiunilor sale mici, este perfect potrivit pentru a fi ținut într-un apartament sau pentru viața la oraș. Rasa hibridă este destul de comodă și nu are o dorință prea mare de a se mișca constant.

Cu toate acestea, chiar și are nevoie de mișcare zilnică. Plimbările moderate și joaca împreună în casă sau în grădină sunt, de obicei, suficiente pentru a ține acest câine compact ocupat într-un mod adecvat rasei.

Joacă și distracție alături de micul Yorktese

Acest patruped plin de viață și sociabil se bucură de atenția familiei sale. Îi place să se zbenguie împreună cu copiii sau să alerge pe pajiște cu alți câini.

Datorită inteligenței sale este capabil să învețe diverse trucuri – sau chiar coregrafii sofisticate pentru Dog Dancing.

câine Frumos din rasa Morkie care se joacă cu mingea în grădină
Deși Yorktese este una dintre rasele mai confortabile, îi plac plimbările și îi place să se joace.

Blana sa moale este relativ greu de întreținut. În mod ideal, blana ar trebui să fie periată zilnic după plimbări pentru a îndepărta murdăria, paraziții și resturile de plante.

Dacă pieptănarea este neglijată, blana poate deveni mată, ceea ce poate duce la noduri dureroase și la răspândirea ciupercilor de piele.

Morkshire Terrier trebuie tuns aproximativ o dată la trei luni. În plus, părul din jurul ochilor trebuie verificat în mod regulat și tuns dacă este necesar, pentru a evita inflamațiile la ochi.

Este Yorktese o rasă pentru persoane cu alergii?

Este unul dintre acei câini care nu prea lasă păr. De aceea, câinele de designer este descris în repetate rânduri ca fiind hipoalergenic și este recomandat și pentru persoanele cu alergii la câini.

Cu toate acestea, nu există nicio garanție că persoanele care suferă de alergii vor putea să îngrijească un Morkie fără probleme. Dacă ai dubii, cel mai bine ar fi ca mai întâi să testezi îndelung coabitarea înainte de a cumpăra un câine.

Trebuie să îi faci baie unui Yorktese?

În funcție de nivelul de activitate și de lungimea sau starea blănii, un Yorktese ar trebui să fie îmbăiat ocazional. Este important să se utilizeze produse speciale, cum ar fi șamponul și balsamul pentru câini, care nu deteriorează pelicula protectoare de pe piele.

Cu toate acestea, îmbăierea ar trebui să fie redusă la minimum și să aibă loc cel mult o dată pe lună.

Acest patruped are nevoie de hrană de înaltă calitate, cu un conținut ridicat de carne.

Animalele sunt adesea sensibile la substanțe de umplutură, conservanți și coloranți. Având în vedere că nu se mișcă prea mult și le place să mănânce, au tendința de a fi supraponderali.

Dacă vrei să hrănești câinele cu hrană uscată, ar trebui să alegi un sortiment pentru câini de talie mică, în care dimensiunea crochetelor este adaptată corespunzător.

Atenție la problemele dentare

Deoarece hibrizii dintre Bichon Maltez și Yorkshire Terrer au tendința de a avea probleme dentare, oferirea de gustări pentru îngrijirea dinților este o necesitate.

Totodată, este indicat să obișnuiești câinele cu spălatul pe dinți încă de când este mic.

Experții nu sunt de acord dacă câinii hibrizi precum Morkie sunt mai sănătoși decât câinii de rasă. Un lucru este cert: chiar și în cazul unui câine de rasă, ambii părinți pot transmite o predispoziție pentru boli (ereditare) urmașilor acestora.

Acest lucru este valabil mai ales în cazul în care nu se acordă o importanță deosebită selecției de animale-mamă sănătoase în timpul reproducerii.

Pot apărea boli de ochi

Bolile oculare, cum ar fi cataracta, glaucomul și atrofia progresivă a retinei sunt observate mai frecvent la câinii din rasa Yorktese.

Acest lucru se datorează faptului că patrupedul poate moșteni o elasticitate slăbită a cristalinului de la Yorkshire Terrier.

Cât trăiește un Yorktese?

Rasa este predispusă și la probleme renale, luxații rotuliene, boli ale valvelor inimii și strănut invers. Pe lângă acestea, poate apărea așa-numitul colaps traheal, adică prăbușirea traheii. Cu toate acestea, Morkie are o speranță de viață relativ mare, între 12 și 16 ani.

Se știu puține lucruri despre originea rasei Yorktese. Probabil că primele încrucișări de Bichoni Maltezi cu Yorkshire Terrieri au început la sfârșitul anilor 1990, în SUA.

Scopul era de a crea un câine de talie mică, cu o blană mătăsoasă, care să fie un companion loial pentru persoanele singure, pensionari și familii cu copii.

Alți metiși de Yorkie

Nici organizația umbrelă chinologică FCI, nici majoritatea asociațiilor regionale de crescători de animale nu au recunoscut încă câinii hibrizi, cum ar fi Morkie, ca rase independente.

Alte combinații populare de Yorkie sunt Yorkiepoo, o încrucișare între un Yorkshire Terrier și un Pudel, și Chorkie, o combinație de Yorkshire Terrier și Chihuahua.

Cât costă un Yorktese?

Din cauza lipsei de recunoaștere a rasei, nu există standarde fixe pentru creșterea Morkie. Spre deosebire de câinii cu Pedigree, nici măcar crescătorii de renume nu aparțin unei asociații care ar putea monitoriza respectarea anumitor criterii și obiective de reproducere.

Acest lucru nu face mai ușor pentru părțile interesate să găsească un crescător responsabil de Yorktese.

Atenție la crescătorii neserioși

Din cauza agitației din jurul câinilor de designer și a lipsei de reglementare în materie de creștere, oile negre au o viață ușoară aici. În principiu, orice crescător amator poate încrucișa Bichoni Maltezi cu Yorkshire Terrier fără cunoștințe prealabile și apoi să vândă cățeii la un preț ridicat.

Pentru că cererea este mare, prețul pentru un Yorktese este de aproximativ 1.000 de euro.

Unde poți găsi un Yorktese sănătos?

Dacă vrei să fii sigur că achiziționezi un cățel sănătos, îți recomandăm să pui o mulțime de întrebări crescătorului: Au fost testați părinții pentru boli ereditare? Li se va permite cățeilor să crească alături de familie? Bineînțeles că și mediul în care trăiesc este important: Este totul curat? Sunt părinții câinelui de rasă pură și sănătoși? Par cățeii activi și plini de viață?

Te sfătuim să nu cazi pradă presupuselor oferte de pe portalurile online. În spatele lor se află adesea faimoasa mafie canină, care „produce” căței în condiții catastrofale, fără să se preocupe de sănătatea animalelor părinți sau a puilor.

Concluzie: o surpriză pe patru picioare

Atunci când este încă mic, este dificil de prezis cum va arăta și cum se va comporta un Yorktese ca adult. La urma urmei, această combinație planificată dintre Bichon Malteze și Yorkie este un hibrid care nu trebuie să îndeplinească niciun standard de rasă. Așa că adopția unui patruped precum Yorktese prezintă întotdeauna un anumit risc.

Acest lucru face cu atât mai important să găsești un crescător de renume, care este preocupat de sănătatea animalelor sale de companie – și nu de a face un ban rapid.

Profil Yorktese

Particularități: Câine hibrid, creat prin încrucișarea dintre Bichon Maltez și Yorkshire Terrier.
Caracter: prietenos, afectuos, sociabil
Înălțimea la greabăn: 24-30 cm
Greutate: 2-7 kg
Blană: dreaptă sau ușor ondulată

culori: alb, negru, maro, negru sau crem

poate fi și multicoloră

Îngrijirea blănii: consumatoare de timp, periajul zilnic și tunsul regulat sunt necesare
Nevoie de activitate: Nevoia destul de scăzută de a se mișca, poate fi ținut ocupat, de exemplu, prin jocuri împreună sau Dog Dancing
Câine pentru începători: da
Tendință de a lătra: Destul de ridicată
Speranță de viață: 12-16 ani
Boli tipice: afecțiuni oculare, probleme renale, luxație rotuliană, afecțiuni ale valvelor inimii, colaps traheal
Preț: circa 1.000 €
Grup FCI: Nu este recunoscut
Origine: SUA
Articole similare
Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.