Pudel

Câine alb din rasa pudel, stă întins pe iarbă cu limba scoasă afară

Pudelii nu lasă păr și, prin urmare, pot fi adesea ținuți de persoanele care suferă de alergii.

„Acesta fost-a așadar ascunsul sâmbure al câinelui!” În faimoasa tragedie „Faust I” de Johann Wolfgang Goethe, Mefisto apare sub înfățișarea unui Pudel. Dar care este adevărata esență a acestui câine de rasă tradițional? Un lucru este cert, Pudelii sunt mult mai mult decât niște câini eleganți și la modă.

Aspect: câine majestuos, cu o blană luxuriantă

Pudelii sunt fără îndoială printre cei mai eleganți și mai mândri câini din lume. Proporțiile armonioase, mersul țanțoș și, nu în ultimul rând, blana ondulată sau tip șnur, care poate fi aranjată în diferite coafuri, îi conferă Pudelului un aspect aproape majestuos.

Blana Pudelului este fină, lânoasă și deasă. Nu se supune schimbărilor de anotimp și crește continuu. Nu năpârlesc și, prin urmare, necesită tunderea regulată. Ei sunt în mod natural câini cu părul lung și cu blană sârmoasă.

Culorile blănii

Spectrul de culori al blănii variază de la negru, argintiu, gri și alb la maro, cafeniu și caisă. Toate culorile trebuie să fie cât mai obișnuite posibil. Pleoapele, nasul, buzele, deschiderile naturale, pernuțele picioarelor și, la masculi, scrotul sunt bine pigmentate.

Așa-numitul „Pudel lânos” are părul foarte creț și îi conferă aspectul său tipic. La „Pudelul șnur”, care este destul de rar în zilele noastre, părul formează coarde lungi, care ar trebui să aibă cel puțin 20 de centimetri lungime.

De la mic la mare: diversele forme ale Pudelului

Din punct de vedere al dimensiunii, există patru tipuri diferite de Pudel:

  • Pudel standard (Pudel de talie mare): înălțime la greabăn 45-60 centimetri
  • Pudel de talie mică: înălțime la greabăn 35-45 centimetri
  • Pudel pitic: înălțime la greabăn 28-35 centimetri
  • Pudel Toy: înălțime la greabăn sub 28 de centimetri

În ciuda diferențelor de dimensiuni, toate cele patru variante au același aspect. Capul drept și ochii ușor oblici îi conferă Pudelului o expresie încrezătoare și distinsă.

Spatele destul de scurt în comparație cu picioarele relativ lungi este de asemenea tipic rasei. Are coada așezată sus și o poartă în poziție verticală, înclinată, atunci când se deplasează.

Chiar și reprezentanții mici ai rasei au nevoie de multă mișcare pentru a se menține în formă fizică și mentală bună.
Chiar și reprezentanții mici ai rasei au nevoie de multă mișcare pentru a se menține în formă fizică și mentală bună.

Fanii numesc Pudelul cea mai inteligentă rasă de câini din lume. Și pe bună dreptate, deoarece Pudelii sunt într-adevăr cunoscuți pentru abilitățile lor extraordinare de învățare și de dresaj.

Ei sunt considerați foarte adaptabili și pot fi duși oriunde fără probleme. Sunt foarte deschiși la minte și prietenoși cu oamenii. Nu e de mirare că este atât de popular pentru a fi câine de familie.

Atunci când trăiește împreună cu oamenii „săi”, este foarte bun la suflet, plin de viață și jucăuș.

În cele mai multe cazuri, îngrijirea unui Pudel este foarte ușoară. Dorința câinilor de a învăța și caracterul lor orientat spre oameni fac din aceste animale câini de familie populari și ușor de dresat, care sunt, de asemenea, potriviți pentru începători.

Având în vedere că sunt extrem de receptivi încă de când sunt pui și memorează rapid comportamentul modelelor lor, va trebui să te asiguri că patrupedul exersează cele mai importante comenzi din timp.

Pudelii neglijați sau plictisiți își dezvoltă adesea propriile comportamente, care s-ar putea să nu fie pe placul părinților acestora.

Câinii au nevoie de varietate

Sunt foarte adaptabili și se simt ca acasă chiar și în apartamentele din oraș. Cu toate acestea, este important ca acești câini de rasă inteligenți și sportivi să fie ținuți ocupați, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.

Prin urmare, ar trebui să planifici o mulțime de stimulente noi și o varietate interesantă pentru a ține Pudelul ocupat.

Sporturile canine s-au dovedit a fi deosebit de eficiente în acest context. Cursurile de Agility, de obediență, de dans canin sau Moby sunt foarte distractive și vă vor apropia și mai mult ca echipă.

Datorită caracterului său blând și jucăuș și dorința de a învăța, Pudelul este un câine de familie foarte îndrăgit.
Datorită caracterului său blând și jucăuș și dorința de a învăța, Pudelul este un câine de familie foarte îndrăgit.

Blana trebuie periată de mai multe ori pe săptămână pentru a preveni formarea de noduri. Având în vedere că nu le cade părul, aceștia trebuie tunși în mod regulat cu o mașină de tuns.

Pe lângă îngrijirea regulată a blănii, dinții, ochii și urechile trebuie, de asemenea, să fie verificate cu atenție pentru a preveni sau recunoaște bolile într-un stadiu incipient. Palpează regulat spatele și membrele și încearcă să menții ghearele patrupedului scurte

Nutriția unui Pudel

Nutriția de care are nevoie Pudelul depinde de diverși factori. Vârsta, greutatea, activitatea și starea de sănătate ar trebui să joace un rol în alegerea hranei. Poți alege atât hrană uscată și umedă, cât și hrană proaspătă.

Mulți câini nu tolerează schimbările frecvente în bolul lor de mâncare. Dacă vrei să treci la un alt tip de hrană, îți recomandăm să o faci treptat. Acest lucru va permite patrupedului tău să se obișnuiască încet cu noua hrană și să se bucure de ea fără probleme de stomac.

Există un număr de boli ereditare specifice rasei, favorizate de faptul că unii crescători pun aspectul înaintea sănătății atunci când selectează animalele de reproducție.

Cele mai frecvente boli ereditare includ probleme oculare, cum ar fi atrofia progresivă a retinei (PRA) și cataracta, ambele putând duce la orbire, precum și la probleme articulare.

Acestea includ probleme articulare bine cunoscute la câinii de talie mare, cum ar fi displazia de șold, și luxația rotuliană, în care rotula iese afară și Pudelul devine șchiop.

Originea exactă nu a fost încă suficient de bine clarificată. Este posibil să fi existat câini asemănători în Antichitate, în Imperiul Roman și în Persia antică.

În Evul Mediu, câinii cu blană creață au fost întâlniți în Ungaria și Rusia, precum și în Franța și Germania.

Disputa cu privire la țara de origine a Pudelului s-a încheiat abia în anii 1930. Odată ce FCI a recunoscut Pudelul ca rasă de câini independentă, s-a convenit că țara de origine este Franța.

De la câine de vânătoare la artist de circ

Numele francez al rasei, „Caniche”, este strâns legat de fostul domeniu de utilizare al Pudelului. Numele provine de la cuvântul francez „cane”, care se referă la o femelă de rață.

Începând cu secolul al XIV-lea, au fost utilizați în principal drept câini de vânătoare pentru vânatul de păsări. La acea vreme, exista doar Pudelul de talie medie, care este aproximativ de mărimea Pudelului mic de astăzi.

Reproducerea pură a câinelui de rasă inteligent și loial a început la începutul secolului al XX-lea. Datorită capacității lor pronunțate de dresaj și dorinței de a învăța, patrupezii au fost adesea folosiți în circuri, unde își prezentau trucurile în fața unui public entuziast.

Favorit al celebrităților

Pe parcursul eforturilor de reproducere, au fost creați în cele din urmă Pudelii standard, de talie mică și pitici, care au fost foarte populari în rândul publicului datorită versatilității aspectului și caracterului lor. Câinii de vânătoare inițiali au devenit din ce în ce mai mult câini de familie și de companie.

După sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Pudelul a atins apogeul ca și câine de familie. În anii 1950 și 1960 a depășit chiar și popularul Ciobănesc German. Oricine, care se considera „cineva” avea un Pudel lângă el.

Celebrități precum Maria Callas, Grace Kelly, Sir Winston Churchill, Thomas Mann și John Steinbeck au deținut acest câine de rasă mândru și elegant.

Achiziție: sfaturi pentru alegerea unui crescător

Dacă ești interesat de un pui de Pudel, află mai întâi tot ce poți despre selecția părinților, condițiile de reproducere și controalele de sănătate pe care crescătorul le efectuează asupra animalelor sale.

Crescătorii de renume cresc în conformitate cu directivele FCI și sunt de obicei membri ai unei asociații.

Atunci când reproduc animalele, nu se concentrează doar pe sănătatea cățeilor, ci și pe cea a părinților și a rudelor lor apropiate. La urma urmei, părinții sănătoși dau naștere, la rândul lor, la căței sănătoși. Astfel, poate fi evitată apariția bolilor ereditare.

Ce preț are un Pudel?

Un alt indiciu al unei rase de renume este prețul unui cățeluș, care ar trebui să fie, în general, în jur de 1.000-2.000 de euro, în funcție de mărime. Stai departe de presupusele oferte – de multe ori plătești aceste economii prin sănătatea câinelui tău.

În general, costurile pentru vizitele la veterinar sunt menținute în limite ușor de gestionat pentru Pudeli sănătoși.

Concluzie: un tovarăș fermecător

Natura sa sociabilă și comportamentul său bun fac din Pudel un tovarăș plăcut în orice situație. Acești câini sunt potriviți pentru familii și persoane singure, pentru începători și cunoscători de câini – și adesea chiar și pentru cei care suferă de alergii.

Profilul Pudelului

Particularități: Patruped inteligent, care poate avea patru dimensiuni diferite.
Caracter: agil, loial, ușor de dresat, îi plac copiii
Înălțime la greabăn: Pudel standard (de talie mare): 45-60 cm
Pudel de talie mică: 35-45 cm
Pudel pitic: 28-35 cm
Pudel Toy: sub 28 cm
Greutate: Pudel standard (de talie mare): 18-28 kg
Pudel de talie mică: 7-17 kg
Pudel Pitic: 3-6 kg
Pudel Toy: 2-4 kg
Blană: creață sau șnur, de culoare neagră, albă, maro, argintie, cafenie, alb-negru pătată și negru și cafeniu pătată
Îngrijirea blănii: necesită timp, periat de mai multe ori pe săptămână, tuns regulat
Necesar de activitate: mai multe ore pe zi, sporturi canine
Câine pentru începători: da
Tendință de a lătra: moderată până la puternică
Speranță de viață: 12-17 ani, în funcție de dimensiune
Boli tipice: displazia de șold, atrofia progresivă a retinei (PRA), cataractă, luxație rotuliană
Preț: 1.000-2.000 €, în funcție de dimensiune
Origine: Franța
Grupă FCI: Grupa 9: Câini de agrement și de companie
Secțiunea 2: Pudel
Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.