Pudel Pitic

Pudel pitic pe iarbă într-o grămadă cu frunze

Pudelul Pitic este un partener fericit și afectuos.

Circa șase kilograme de energie concentrate într-un pudel – micuțul combină toate avantajele acestei rase nobile de câini și este foarte îndrăgit. Nu e de mirare: el nu este doar un patruped inteligent, ci și unul versatil, căruia îi place să își însoțească familia peste tot.

Aspect: cât de mare este un Pudel Pitic?

Având o înălțime la greabăn de până la 35 de centimetri și o greutate maximă de 6 kilograme, Pudelul Pitic este chiar la mijlocul dimensiunilor Pudelilor.

Pe lângă Pudelul Pitic există Pudelul de talie mică, puțin mai mare, care cântărește până la 10 kilograme. Există, de asemenea, Pudel de talie mare sau standard cu o greutate de până la 25 de kilograme și o înălțime la greabăn de 45 de centimetri. Cel mai mic reprezentant al rasei este Pudelul Toy, cu o greutate maximă de 4 kilograme.

Textura și culorile blănii

Indiferent că e vorba de pudel pitic sau pudel standard: tot pudel rămâne în sufletul său. Toți reprezentanții rasei au blana cârlionțată tipică pudelului. Aici putem face diferența dintre pudelul cu blană cu textură densă, cu aspectul unui covor cu fire lungi și pudelul cu blană tip „cordon”. Se lasă ușor la cea mai mică presiune cu mâna. Și pudelii tip „cordon” au o blană luxurioasă. Aceasta formează cordoanele, care îi dau și numele și care au minim 20 cm lungime.

Pudelul pitic poate avea diverse culori: negru, maro, argintiu, alb și crem (apricot și roșu), precum și negru-maro cu model și negru și alb cu pete. Cea din urmă poartă denumirea de „arlechin”. 

Caracter: vesel și plin de viață

Din cauza aspectului extravagant al câinilor de expoziție, rasa are adesea imaginea unui patruped răsfățat. Aceștia sunt judecați rapid ca fiind doar „câini pentru bătrâni”. Mulți iubitori de câini sunt descurajați de aceste prejudecăți clișeice despre Pudeli. Cu toate acestea, este un câine vesel, inteligent și iubitor de natură, care vrea să își însoțească stăpânul peste tot.

Se înțelege bine cu alți câini, în timp ce față de oamenii străini este mai degrabă indiferent. Sunt alerți, dar nu agresivi. Spre deosebire de Pudelii mai mari, ei au un temperament mai vioi. Totuși, nu sunt foarte pretențioși în ceea ce privește exercițiile zilnice și rareori au instinct de vânătoare.

Pentru a garanta o dietă sănătoasă, hrana Pudelilor ar trebui să fie adaptată la vârsta și nivelul de energie al acestora. Până la vârsta de șase luni, cel mai bine este să îi oferi câinelui trei-patru mese pe zi. După aceea, sunt suficiente două porții repartizate pe parcursul zilei. Încearcă să obișnuiești Pudelul cu un loc fix, nederanjat, de unde să mănânce.

Sfat: nu hrăni câinele mereu la aceeași oră. Acest lucru va împiedica patrupedul să latre pentru a își primi porția de mâncare. Include mereu recompensele în porția zilnică a animalului pentru a evita excesul de greutate.

Articolele naturale de ros, cum ar fi urechile de vită, sunt ideale pentru îngrijirea dinților. Ca o alternativă, există gustări dentare speciale. Patrupedul tău cu bucle ar trebui să aibă întotdeauna apă potabilă la dispoziție.

Această rasă are marele avantaj că nu are subpăr și nu lasă păr prin casă. Aceasta îi bucură pe cei care nu doresc să îndepărteze părul de pe haine și mobilier de mai multe ori pe zi. Cu toate acestea, blana necesită periere și pieptănare regulată, deoarece firele de păr libere se prind în ea.

Tunsul regulat este obligatoriu

Ar trebui tuns de un profesionist cam o dată la două luni, cel târziu o dată la trei luni.

Poți face și singur acest lucru dacă cunoști principiile de la început și dacă ai o mașină de tuns de bună calitate. Există multe variante posibile de tuns. Una dintre ele este tunsoarea tip „oaie”, în care blana este tunsă la o singură lungime – fără a tunde picioarele, labele și fața.

Stăpânii de Pudeli care doresc să își ducă patrupedul la o expoziție se pot, bineînțeles, informa în prealabil cu privire la repertoriul de tunsori al Pudelului de la frizerii de câini.

Urechile lăsate ale patrupedului trebuie verificate în mod regulat pentru a preveni inflamațiile cauzate de paraziți sau fire de păr libere.

Pudelii pitici sunt câini destul de versatili, motiv pentru care sunt potriviți pentru mulți iubitori de câini. Le place să fie mereu înconjurați de haita lor. Așa că este perfect atât pentru familii, cât și pentru persoane singure, care vor să petreacă mult timp cu el.

Sunt Pudelii Pitici potriviți pentru persoane, care suferă de alergii?

Având în vedere că pudelul pitic nu lasă păr, deseori se spune că este un câine optim pentru persoanele, care suferă de alergii. Acest lucru nu este neapărat adevărat. Persoanele care suferă de alergii pot avea reacții la salivă și la pielea moartă.

Însă ar putea fi o soluție pentru persoanele, care nu sunt alergice la pielea moartă. Pudelul pitic nu prea lasă păr din cauza faptului că nu își schimbă blana. În orice caz asigură-te că ai testat toate persoanele din casă pentru alergii înainte de a îți lua un cățel.

Nu îi plac despărțirile lungi

Acestui câine îi place să fie mereu în preajma familiei sale, o separare mai lungă ar putea fi foarte stresantă pentru el. Cel mai bine este să găsești posibile soluții înainte de sosirea cățelului.

În ziua de azi poți lua cu ușurință patrupedul cu tine în concediu. Există foarte multe destinații potrivite pentru acest lucru. O altă opțiune bună ar fi să rămână cu oameni, pe care îi cunoaște deja. Persoanele familiare sau prietenii de la plimbări pot fi foarte potriviți în acest sens.

Planifică și echipamentul de bază pentru viitorul tău patruped. Acesta include: boluri, mâncare pentru juniori, o zgardă, un ham de piept și o lesă, un culcuș sau o pătură, ustensile pentru îngrijire, un clește special pentru căpușe, accesorii pentru călătoriile cu mașina și jucării.

Informează-te de asemenea despre costurile necesare pentru un câine. Pe lângă costul hranei de calitate înaltă și costurile vizitelor anuale la veterinar, ia în considerare și cheltuielile ce ar putea apărea în caz de boală.

În general, cu cât Pudelul este mai mare, cu atât este mai ușor de dresat. Dar nici măcar un Pudel Pitic nu va ridica prea multe obstacole dacă știi să aplici elementele de bază ale dresajului canin. Pentru că toți reprezentanții rasei au în comun faptul că sunt foarte dornici să învețe și cooperanți. Cu un pic de răbdare și consecvență, orice Pudel Pitic poate fi ușor de dresat.

Începe să dresezi cățelul de mic exersând semnalele verbale și laudă-l atunci când este ascultător. Cel mai bine este să folosești sesiuni scurte, dar dese, de dresaj pentru că altfel micuțul Pudel va fi suprasolicitat rapid.

Pudelul Pitic este un câine foarte versatil. Este potrivit pentru plimbări lungi, precum și pentru Agility pentru câini mici sau ca partener de călărie pe distanțe scurte. Dar apreciază și o după-amiază liniștită alături de stăpân. Tot ce contează este să fie cu tine!

În orice caz, e important să antrenezi în mod regulat creierul istețului patruped, pentru a-l ține ocupat din punct de vedere mental. De aceea, jucăriile inteligente nu ar trebui să lipsească dintr-o casă cu un astfel de câine. Pudelii Pitici adoră să învețe trucuri mici pe care să le integrezi ocazional în viața de zi cu zi.

Pudel pitic pe o canapea gri, are o minge lângă el
Pudelii Pitici sunt foarte deștepți și vor să aibă mereu ocupație.

Pudelul Pitic este, în principiu, un câine rezistent. Cu toate acestea, există unele boli tipice pentru această rasă.

Susceptibil la boli ale ochilor

Printre acestea se numără, de exemplu, două boli oculare: atrofia progresivă a retinei, pe scurt PRA, și cataracta. Ambele boli pot duce la orbire completă. Cu toate acestea, PRA poate fi acum exclusă prin teste genetice în timpul reproducerii.

În cazul formei ereditare de cataractă, câinii afectați sunt retrași de la reproducere. Dar există și o variantă neereditară, care poate fi declanșată de diabet, de exemplu. În plus, Pudelii Pitici sunt predispuși la luxație rotuliană, prin care rotula iese din poziția sa inițială.

Cât trăiesc Pudelii Pitici?

Dacă este sănătos are o speranță de viață de până la 17 ani.

Numele spune totul. Cuvântul german „Pudel” provine de la „pudeln”, care înseamnă „a stropi în apă”. Face referire la originea Pudelilor Pitici: ei descind din câinii de apă străvechi. Sursele scrise atestă existența unor câini iubitori de apă cu blana cârlionțată încă din secolul al XIV-lea.

Tunsoarea clasică a Pudelului este chiar mult mai veche. În Grecia antică, existau desene cu patrupezi a căror blană era tunsă pentru a le da aspectul tipic de leu.

Câinii cu blană ondulată erau destul de populari în Europa în secolul al XVII-lea. Strămoșii Pudelului Pitic de astăzi erau cu toții mai mari decât acesta. Cântăreau între 10 și 20 de kilograme și aveau tendința de a fi câini de talie medie.

De la câine de vânătoare la câine de companie

Docilitatea și capacitatea de aportare a Pudelului au făcut din el un câine de vânătoare popular. A fost folosit în principal pentru vânătoarea de păsări de apă. În acest caz, blana clasică a pudelului avea o utilizare practică. Ea trebuia să protejeze fruntea, pieptul, umerii și articulațiile picioarelor câinelui. Tunderea restului corpului îmbunătățea capacitatea câinelui de a înota.

În secolul al XVIII-lea, rasa a devenit populară în rândul nobilimii, dar curând câinii cu păr scurt au înlocuit Pudelul ca și câine de vânătoare. Ca urmare, inteligentul patruped s-a transformat din ce în ce mai mult într-un câine social și și-a găsit locul în saloanele doamnelor.

Pudelii docili cu blana creață puteau fi văzuți făcând trucuri la spectacolele de circ încă de la începutul secolului XX. În această perioadă au avut loc evoluții importante în creșterea Pudelilor, care au ajutat rasa să redevină populară.

Bineînțeles că există numeroase personalități care nu au putut rezista în fața versatililor patrupezi, de exemplu Sir Winston Churchill. Omul de stat britanic a fost un iubitor de Pudeli și a trăit timp de 15 ani alături de Pudelul Pitic maro Rufus II, pe care l-a îngropat în grădina sa după o viață împlinită de câine.

Rasa a atins un vârf de popularitate în anii 1960. Trecerea de la câine de vânătoare la câine de companie în secolul XX a dus la apariția mai multor dimensiuni ale Pudelului.

Pudelii mici și standard au fost doar începutul. Pudelul Pitic a fost recunoscut în 1936. Acesta a fost și anul în care a fost creat standardul pudelului. În același timp, FCI a stabilit că Franța este țara de origine a pudelului. Cu toate acestea, Germania a adus contribuții semnificative la creșterea patrupedului. În anii 1990 Pudelul Toy a fost recunoscut ca fiind cea mai mică dintre cele patru dimensiuni de pudeli.

De unde îți poți cumpăra un Pudel Pitic?

Dacă Pudelul Pitic este câinele visurilor tale, poți începe căutarea unui crescător potrivit. Tu, în calitate de cumpărător, poți contribui la sănătatea rasei prin cumpărarea unui cățel doar de la un crescător responsabil.

Vizita la crescător

În general, un crescător de încredere te va lăsa să vizitezi cățeii acasă. Acest lucru îți permite să cunoști mediul în care trăiesc atât puii, cât și părinții.

Aici vei avea ocazia să pui  întrebări crescătorului de câini. Pe lângă asta, îți poți face o impresie despre creșterea și socializarea Pudelilor. Având în vedere că faza de imprimare intensivă are loc până în a noua săptămână de viață, socializarea în această perioadă este crucială.

Citește și 12 întrebări pe care să le pui unui crescător de câini.

Cât costă un Pudel Pitic?

Un astfel de câine de la un crescător de renume costă în medie între 1.000 și 1.800 Euro.

Reproducere: stai departe de oile negre

Un crescător de Pudeli Pitici, care este atent la bună starea animalelor, este înregistrat la o asociație. Vinde animalele doar deparazitate cu certificat de Pedigree și carnet de sănătate. Cu siguranță va avea întrebări pentru tine, de exemplu despre experiența ta cu câinii. Încearcă să nu cazi pradă ofertelor de Pudeli Pitici, care sunt vânduți la un preț de nimic și fără documente.

Cei care vor suferi de fapt din cauza unor astfel de „oferte” sunt animalele și cumpărătorii. În afară de o selecție înțeleaptă a animalelor de reproducție, aici lipsesc adesea examinările preventive și socializarea cățeilor. Părinții au adesea și ei de suferit, deoarece există intervale prea scurte între nașteri din cauza profitului.

Ferește-te de crescătorii privați. O creștere competentă necesită multe cunoștințe și, pe baza acestora, o selecție adecvată a animalelor aprobate.

Adopția unui Pudel Pitic de la adăpost

Dacă ești deschis la ideea unui câine mai bătrân, poți adopta un Pudel Pitic de la adăpostul de animale. Încearcă să cauți animalul dorit și pe internet. Aici există numeroși Pudeli Pitici sau metiși de Pudeli, care își caută o nouă casă.

Pe scurt:
Înălțimea la greabăn până la 35 de centimetri
Greutate Maxim 6 kilograme
Speranța medie de viață 10-17 ani
Preț 1000-1800 de euro
Caracter Alert, inteligent, iubitor, loial, activ
Dificultate la dresaj Mică
Nevoie de îngrijire Medie
Nevoie de mișcare Medie
Potrivit pentru copii Au răbdare cu copiii
Predispoziție la următoarele boli Susceptibili la boli ale ochilor, luxație rotuliană
Origine Germania
Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.