Barsoi

caine-rasa-barsoi

Acest ogar nobil și mare din Rusia, al cărui nume „Borzoi” provine din cuvântul rusesc pentru “rapid”, este una dintre cele mai vechi rase de câini și unul dintre cele mai rapide animale terestre din lume. Atunci când i se permite să alerge suficient de liber, energicul vânător de rasă se dovedește a fi un câine de familie calm și afectuos.

Caracter

Un vânător ambițios și un sprinter talentat sau un câine de familie calm? Borzoiul rusesc reușește să îmbine această aparentă contradicție ca nici un alt câine. Într-un minut tropăie calm și senin alături de omul său, iar în următoarea secundă, se aruncă în viteză în urmărirea unei potențiale prăzi. În acest caz ai un avantaj clar dacă te poți baza că Borzoiul tău te ascultă și vine înapoi când este chemat.

Un sprinter ambițios și un companion calm în același timp

Din fericire, datorită caracterului său prietenos și orientat spre oameni, acest câine este ușor de dresat. În ciuda instinctului său pronunțat de vânătoare și a încrederii în sine, este considerat docil, loial și echilibrat. Îi plac atât pistele de curse, cât și canapeaua de acasă, unde se recuperează după efortul sportiv și se bucură de compania familiei sale. Acest luptător energic devine un companion plăcut și blând în casă, radiind calm și siguranță.

Lasă-l să alerge liber

Chiar dacă Borzoiul are cele mai bune condiții pentru a fi un câine de familie bun și de obicei este extrem de adaptabil, ușor de manevrat și sensibil, el are o mare nevoie de a alerga și a face mișcare, având în vedere că este un câine pur de vânătoare. Trăsăturile sale pozitive de caracter vor ieși pe deplin în evidență, doar dacă îi permiți să facă acest lucru. Dacă vrei să păstrezi acest ogar rusesc ca un câine de familie, ar fi bine să îi oferi în mod regulat posibilitatea de a alerga liber și mult. În orice caz, nu vei putea satisface nevoia sa de mișcare cu simple plimbări în lesă.

Câinii ce fac sport sunt mai ușor de dresat

Un câine căruia i se permite să alerge mult și care își poate descărca energia cu adevărat prin vânătoare, curse sau pe un teren de sport pentru câini, va fi mult mai deschis la sesiunile de dresaj. Dacă un Borzoi se simte înțeles de stăpânul său și dacă nevoile sale sunt luate în serios, va face tot ce-i stă în putință pentru a-și mulțumi stăpânul. Borzoii sunt câini incredibil de loiali și afectuoși, care doresc să fie integrați îndeaproape în viața de familie a “haitei” lor.

Socializează-ți câinele cât mai devreme posibil

Pe de altă parte, se apropie de străini cu o reținere blândă, deși nu sunt nici prea timizi, nici prea dominanți sau chiar agresivi. Dacă ai puțină experiență și ești familiarizat cu elementele de bază ale dresajului canin, nu ar trebui să ai probleme în a crește și socializa acest ogar pașnic. Același lucru este valabil pentru toți câinii: cu cât mai devreme trec prin faza de socializare și cunosc mai bine diferite persoane, animale și medii, cu atât mai puțin anxioși sau fricoși vor fi ulterior. Este important ca el să întâlnească și alți câini (de toate vârstele și mărimile) de la o vârstă fragedă, deoarece Borzoii au reputația de a nu se înțelege întotdeauna bine cu alți câini. Cu toate acestea, dacă crește în strânsă legătură cu ei, de obicei nu există probleme de dominanță mai târziu.

Dacă îți place Barsoi, atunci aceste rase de câini s-ar putea să te intereseze:

Aspect

Reținerea nobilă pe care o afișează uneori Borzoi se potrivește cu aspectul lor aristocratic. Constituția elegantă tipică a ogarului, proporțiile echilibrate și mișcările armonioase, precum și capul lung și îngust contribuie în mod semnificativ la aspectul nobil și mândru al acestui câine. Bineînțeles, dimensiunea Borzoiului este și ea impresionantă. Rasa atinge o înălțime la greabăn de până la 85 cm, unii masculi ajungând chiar și la 95 cm. În ciuda acestei înălțimi impresionante, greutatea, care nu este stabilită în standardul rasei, este în medie de doar 35-45 kg.

Colorat, cu păr lung și franjuri

Părul abundent și fin al Borzoiului este mătăsos, moale și neted. Este deosebit de lung pe coaste, pe membrele anterioare, pe cele posterioare și pe flancuri. Cu toate acestea, pe cap, urechi și membre, este mai degrabă scurt și strâns lipit de corp. În cadrul FCI, Borzoi face parte din categoria ogari cu părul lung sau cu franjuri (grupa 10, secțiunea 1), cu numărul de standard FCI 193. Părul lung al Borzoiului este ușor ondulat și, uneori, formează bucle scurte și fine, de exemplu, în jurul omoplaților și pe spate.

Sunt permise toate combinațiile de culori, dar niciodată cu albastru sau maro. Blana poate fi simplă sau cu pete. “Franjurile” de pe picioare (pantaloni) și de pe coadă (steag) sunt de obicei mult mai deschise decât culoarea de bază. Mulți Borzoi au și o mască neagră, care este tipică mai ales pentru varietățile de culoare neagră. Nasul și buzele trebuie să fie întotdeauna negre.  Ochii mari și migdalați ai ogarului rusesc ar trebui să fie de asemenea cât mai întunecați posibil.

Motiv îndrăgit al artei

Nu este de mirare că aspectul fascinant al Borzoiului este un motiv extrem de popular în artă. Numeroase picturi, sculpturi din ceramică și porțelan, precum și sculpturi din bronz (de exemplu, de Marcel Debut (1890) sau Georges Gardet (1880)) arată impresionantul câine de rasă. Rasa a fost imortalizată chiar și în celebrul roman “Război și pace” de Leo Tolstoi prin cățeaua “Milka”.

Istoric

Rădăcinile acestei rase impresionante sunt foarte vechi. Analizele genetice din 2017 (efectuate de Heidi Parker) arată o relație de rudenie între Borzoiul rusesc și Greyhound și Ogarul Irlandez. Acești ogarii europeni antici au fost crescuți de celți cu mii de ani în urmă.

Câinele prinților și țarilor

În țara sa natală, Rusia, Borzoiul este cunoscut și îndrăgit cel puțin din secolele XIII-XV. Prinții și țarii au folosit acest vânător cu vedere aprigă și rapidă pentru a vâna vulpi, lupi, iepuri și chiar vânat mare. Vânătorii depindeau de îndemânarea ogarilor, deoarece pe vremea aceea nu existau puști de precizie cu rază lungă de acțiune. Acești câini de vânătoare alergau după vânat în grup și îl încolțeau până când vânătorul pe cal se putea apropia suficient de mult pentru a-l ucide. Cu toate acestea, boierii ruși îi apreciau pe Borzoi nu numai pentru talentul lor de vânătoare, ci și pentru natura lor blândă și loială, care îi făcea să fie docili și parteneri de încredere nu numai la vânătoare, ci și în viața privată.

Multe linii diferite

Prinții și țarii creșteau Borzoi în canise uriașe, cu până la 500 de câini. Chiar dacă rasa independentă nu s-a dezvoltat decât mult mai târziu, ei au procedat deja foarte sistematic și profesionist. Cu toate acestea, la acea vreme nu exista un tip de rasă uniform. Acest lucru a apărut abia la sfârșitul secolului al XIX-lea, când tipurile respective de câini au fost atribuite anumitor rase și unificate în conformitate cu un standard. Borzoiul de astăzi a fost creat din aproximativ 10 rase diferite.

Recunoașterea oficială a rasei

Odată cu Revoluția Rusă, creșterea Borzoiului, care a fost “câinele național” al Rusiei până în jurul anului 1914, a devenit din ce în ce mai dificilă în țara sa de origine. Cu toate acestea, rasa a devenit din ce în ce mai cunoscută în alte țări europene. Ogarul rusesc a fost crescut și dezvoltat în continuare conform propriilor idei în special în Anglia. În 1956 Borzoi a fost în sfârșit recunoscut oficial de către organizația internațională FCI (Fédération Cynologique Internationale).

Creștere și sănătate în ziua de astăzi

Astăzi, Borzoiul este una dintre cele mai rare rase de câini, dar se bucură de o popularitate stabilă în multe țări, care îl apreciază ca și câine de vânătoare, câine de familie și câine de curse. Pe lângă păstrarea caracteristicilor externe și a trăsăturilor interne, crescătorii de Borzoi pun un mare accent pe sănătatea rasei. Inspectori de rasă independenți verifică conformitatea cu testele de sănătate prescrise și se asigură că numai animalele sănătoase și impecabile din punct de vedere genetic sunt admise pentru reproducere. Prin urmare, orice persoană interesată de ogarul rusesc ar trebui să contacteze un crescător de renume.

Cum recunosc un crescător serios?

Asociațiile naționale pentru ogari și câini de cursă te pot ajuta atunci când cauți un crescător potrivit. Organizațiile chinologice ar trebui să aibă de asemenea liste de crescători înregistrați la dispoziție. Prima condiție prealabilă pentru a cumpăra un cățel este ca existența tuturor actelor necesare (cu sigla FCI). Dar nu numai acest lucru nu ar trebui să fie decisiv. Este important să fi întâlnit în prealabil crescătorul în persoană și să te poți convinge de calitățile de creștere la fața locului, precum și să vezi canisa și mama, să îți poți face o impresie completă a mediului, a condițiilor de creștere și a gradului de socializare al câinilor.

Nutriția unui Borzoi

Cum se hrănește corect un Borzoi?

Cu cât știi mai multe despre rasă înainte de a cumpăra, cu atât mai bine te vei putea adapta la viața cu un Borzoi. Acest lucru include de asemenea dieta acestei rase de câini. Până la urmă, o hrană corectă și echilibrată contribuie decisiv la bunăstarea și starea de sănătate a câinelui. La fel ca toți câinii, Borzoiul este un carnivor, adică un animal are nevoie de carne. Așa că hrana Borzoiului ar trebui să fie formată în mare parte din carne – dar nu numai! Legumele și unele “garnituri”, cum ar fi orezul, cartofii sau pastele, sunt de asemenea importante pentru a oferi câinelui suficiente substanțe nutritive. Cerealele, “subprodusele” de origine animală și vegetală sau zahărul, așa cum se găsesc în unele tipuri de hrană completă, nu sunt necesare pentru câine și ar trebui evitate într-o dietă sănătoasă. Pentru a adapta în mod optim hrana la nevoile patrupedului, trebuie să cunoști cerințele nutriționale ale Borzoiului tău. Prin urmare, este esențial să iei în considerare factorii individuali, cum ar fi vârsta, greutatea, mărimea, sexul și nivelul de activitate atunci când faci calculul.

Atenție la torsiunea gastrică!

La fel ca mulți câini de talie mare sau foarte mare, Borzoiul este predispus la periculoasa torsiune gastrică. Pentru a menține riscul la un nivel cât mai scăzut, asigură-te că animalul se odihnește după ce mănâncă. Evită orice formă de efort după masă. Ideal ar fi ca patrupedul să primească de mâncare după o activitate. Medicii veterinari recomandă și împărțirea rației zilnice pe mai multe mese (mai mici).

Cât de greu este să îngrijești un Borzoi?

Îngrijirea adecvată a acestui ogar rusesc nu înseamnă doar multă mișcare, activitate și un regim sănătos, ci și o îngrijire adecvată. El trebuie periat în mod regulat pentru ca blana fină și lungă să își păstreze aspectul îngrijit. Dar pentru un Borzoi nu e suficient să pui mâna pe perie o dată pe săptămână. Cel mai bine ar fi să îți periezi câinele zilnic – sau cel puțin o dată la două zile. Verifică regulat și urechile, ghearele și dinții patrupedului. Astfel te poți asigura că animalul rămâne sănătos pentru tot restul vieții sale.

Mi se potrivește un Borzoi?

Un crescător serios nu îți va vinde pur și simplu un Borzoi, ci va dori să se asigure prin intermediul unei discuții personale, că ești un stăpân potrivit pentru acesta. Așa că înainte să vizitezi crescătorul, ar trebui să fii convins că Borzoiul este câinele potrivit pentru tine și ce obiective ai pentru el. Persoanele care doresc să păstreze acest câine de rasă fascinantă doar din motive de prestigiu și care nu au nicio idee despre cât de multă activitate, exercițiu și spațiu are nevoie de fapt un ogar mare nu ar trebui să fie surprinse dacă crescătorul le recomandă să nu cumpere un cățeluș de Borzoi. Următoarea listă de întrebări te poate pregăti în mod optim pentru discuția cu crescătorul. În același timp ar trebui să te ajute să afli dacă Borzoiul este rasa potrivită pentru tine și dacă ești pregătit pentru viața alături de el.

  • Sunt toți membrii familiei de acord cu achiziționarea unui Borzoi?
  • Am suficient spațiu de locuit și un teren suficient de mare pentru un ogar mare?
  • Cât timp am la dispoziție pentru câine? Oferă suficientă libertate meseria mea și am posibilitatea de a-mi lua câinele cu mine la întâlniri?
  • Sunt suficient de activ pentru a avea grijă de un câine atât de sportiv ca Borzoi?
  • Cum îmi voi ține câinele ocupat? Unde pot să las câinele să alerge liber?
  • Cum mă asigur că Borzoiul face suficientă mișcare și că își poate satisface nevoia de a alerga? De exemplu, există în apropiere terenuri de curse sau facilități speciale în care ogarul poate alerga liber?
  • Ce mă fac cu câinele dacă trebuie să plec într-o călătorie?
  • Trăiesc copii sau alte animale în casă?
  • Am banii necesari pentru a cumpăra și întreține acest câine de rasă? (Prețul unui cățel este de aproximativ 2000 de euro, iar hrana pentru animale și vizitele la veterinar nu ar trebui subestimate.)
Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.