Waller

câine briard ciobanesc francez portret frumos lână minunată pe iarbă verde

Waller este o încrucișare între Briard (cel din imagine) și Ciobănescul Australian.

Waller este o rasă tânără de câine de turmă german din Westerwald. Deoarece rasa nu este încă recunoscută de FCI, primul Club pentru Waller din Germania controlează această rasă neconvențională. Află mai multe despre simpaticii patrupezi din articolul nostru.

Reproducere și sănătate: Waller iese din tipare

Waller provine din Westerwald, în Germania. Numele provine de la porecla pentru locuitorii din această regiune, care se mai numesc și Wäller.

Rasa nu există de foarte mult timp: creșterea a început abia în 1994, cu scopul de a crea un câine de familie agil, sănătos și potrivit ca și câine însoțitor. Crescătorii au folosit în principal Briardul și Ciobănescul Australian ca rase de pornire.

Reproducere prietenoasă cu animalele, cu un fond genetic mare

În multe rase de câini, creșterea pune accentul pe un anumit aspect considerat tipic pentru rasa respectivă, așa-numitul ideal de frumusețe. La Waller este diferit: aspectul exact al câinilor nu este decisiv.

Accentul se pune pe sănătatea robustă și pe caracterul dorit. Crescătorii au mare grijă să se asigure că nu există cazuri de consangvinizare. În schimb, scopul este de a crea un fond genetic mare și sănătos.

Cele două rase originale, Briardul și Ciobănescul Australian, sunt încrucișate în mod repetat. În acest fel, sunt disponibile cât mai multe animale diferite pentru reproducere și apar cât mai puține boli asociate cu reproducerea.

Bine de știut:

În cazul în care câinii foarte strâns înrudiți sunt împerecheați în mod repetat, acest lucru este cunoscut sub numele de consangvinizare. Poate duce la probleme de sănătate, slăbiciuni sau chiar agresivitate în cadrul rasei. Acest lucru este evitat în mod deliberat la Waller.

Cât trăiește un Waller?

Fondul său genetic mare face din Waller un câine vital și robust, care este mai puțin predispus la boli. Se poate adapta la influențele mediului și reacționează bine la situațiile stresante.

Acest lucru se reflectă, de asemenea, în speranța de viață lungă: un Waller trăiește în medie 12 ani, dar în cazuri individuale a trăit chiar și 16 ani. Ca și în cazul tuturor câinilor, problemele de comportament trebuie luate în serios. Dacă patrupedul tău șchiopătează sau se comportă altfel decât de obicei, îți recomandăm să îl duci imediat la veterinar.

Boli tipice rasei

Prin încrucișarea cu Ciobănescul Australian, Waller a moștenit unele dintre punctele slabe ale acestuia. De exemplu, unii reprezentanți ai rasei au defectul genetic MDR1, care face câinii hipersensibili la unele medicamente.

În plus, se spune că Waller are o tendință crescută de cataractă – încă o moștenire de la Ciobănescul Australian.

Portret de câine ciobănesc australian în lunca de toamnă. Fericit câine australian adorabil așezat pe câmpul de iarbă. Câine de rasă adult frumos în aer liber în natură. © DenisNata / stock.adobe.com
Waller este o încrucișare între Briard (cel din imagine) și Ciobănescul Australian.

Aspect: fiecare animal este unic

Cum arată mai exact un Waller? Nu există un răspuns generalizat la această întrebare. Aspectul unui câine din această rasă variază foarte mult, deoarece în procesul de creștere accentul nu a fost pus pe aspect, ci pe caracter și sănătate.

Cum poți recunoaște un Waller?

Rezultatul este o rasă cu multe trăsături diferite. Uneori trebuie să te uiți de două ori pentru a identifica un Waller ca atare.

Rasa Waller se caracterizează prin următoarele aspecte:

 • Blana poate fi cu părul scurt, dar este adesea lungă și destul de ondulată până la stufoasă.
 • Există animale cu barbă și animale fără barbă.
 • Toate culorile sunt permise, inclusiv marcajele și petele. Cu toate acestea, este important un colorit clar și intens.
 • Rasa ar trebui să aibă un strat exterior cu o lungime de cel puțin șapte centimetri și un substrat ușor și lejer.
 • Urechile pot atârna sau pot sta în poziție verticală.
 • Dimensiunea și greutatea animalelor sunt relativ constante. Acestea ating o înălțime de până la 60 de centimetri și cântăresc în jur de 28 de kilograme.

Structură armonioasă și elegantă

Wallerul ar trebui să fie un câine de talie medie, elegant. Scopul nu este de a produce câini deosebit de atletici, cu mușchi puternici, ci de a obține un aspect echilibrat și suplu.

Totuși, acest lucru nu înseamnă că Wallerul nu este atletic. Fizicul său destul de dinamic este pur și simplu ascuns vizual de blana adesea deasă. Acest lucru dă impresia unui câine comod și drăgălaș.

Dar această impresie dispare rapid atunci când vezi animalele în acțiune: datorită genelor Ciobănescului Australian, Wallerul este un atlet plin de viață și echilibrat.

Comportament: câine care vrea să facă pe plac

Wallerul este un câine jucăuș și prietenos. Îi place să își însoțească oamenii peste tot, deoarece acest lucru se potrivește cu dorința lui de a se mișca.

Dorința de a mulțumi este puternică – aceasta înseamnă că patrupedul este pregătit să răspundă cerințelor și nevoilor oamenilor săi. Vrea să-și mulțumească părinții și va face aproape orice pentru laude.

Deoarece este ușor de motivat și de inspirat, cel mai bun mod de a-l face fericit este cu sarcini variate. Jocurile de inteligență în combinație cu trucuri care trebuie exersate sunt cele mai bune pentru acest câine de familie perseverent și orientat spre oameni.

Este un câine de familie?

Având o fire foarte răbdătoare și iertătoare, Wallerul nu are nicio problemă cu copiii. După o scurtă perioadă de familiarizare, îi acceptă și se bucură să petreacă timp cu ei.

La urma urmei, în apropierea lor se întâmplă mereu ceva – curiosul patruped adoră acest lucru. Nu îl deranjează deloc dacă ceva nu merge conform planului: este un câine adaptabil și este întotdeauna fericit să fie surprins de imprevizibilitatea copiilor.

Creștere: câine potrivit pentru începători cu temperament puternic

Dacă nu ai încă multă experiență cu câinii, Wallerul este alegerea potrivită. Această rasă este ușor de dresat și nu are tendința de a fi rebelă. Cu toate acestea, patrupedul are nevoie e o îndrumare consecventă încă de când este mic. Educă animalul în mod activ și obișnuiește-l cu situațiile periculoase, cu alte animale și copii..

Nu uita: un câine de familie nu se naște, ci se dezvoltă prin îndrumare și atenție iubitoare.

Perfect pentru familii active

Deoarece Wallerul este un câine foarte prietenos și activ, este ideal pentru familiile active cu un program variat în timpul liber.

Poți lua Wallerul cu tine fără ezitare atunci când mergi într-o drumeție pe munte în weekend, când faci jogging dimineața sau când mergi cu bicicleta la lac. Una sau două plimbări lungi pe zi ar trebui să fie suficiente pentru a-i oferi blănosului un antrenament bun.

Bineînțeles că după o zi plină de activități, îi place să se ghemuiască lângă tine și să stea în compania familiei într-un cerc restrâns. Însă nu îți recomandăm să ții aceste pachete de energie activă exclusiv închise în apartament sau casă.

Joacă ambițioasă

Wallerul are nevoie de multă mișcare și îi place să se joace. De ce să nu le combinăm pe amândouă? Agility, Mantrailing sau Flyball sunt activități perfecte pentru acești pasionați de mișcare.

Datorită intelectului lor ridicat, câinii sunt capabili să se adapteze bine la circumstanțe noi și să reacționeze rapid în funcție de situație. Atracția pentru nou îi motivează pe acești patrupezi să dea tot ce au mai bun din ei de fiecare dată.

Asigură-te că în casă există mereu jucării noi, cu care Wallerul să se joace sau încearcă un sport canin nou împreună cu el. O activitate intensă în timpul zilei îl va menține într-o formă fizică bună și îi va asigura niște seri și nopți liniștite.

Pui de câine Briard de culoarea maro plimbându-se singur în mediul rural © Dogs / stock.adobe.com
La fel ca și Briardul (foto), Wallerul este considerat a fi foarte echilibrat, afectuos și iubitor de copii.

Nutriție: ce mănâncă Wallerul?

Wallerul este un animal foarte simplu când vine vorba de mâncare. Atunci când alegi mâncarea potrivită, va trebui să acorzi întotdeauna atenție unei bune calități pentru a oferi câinelui o viață lungă și fără dureri.

O hrană bună poate fi recunoscută prin conținutul redus de aditivi și prin multe ingrediente de înaltă calitate cu o origine clară. Citește cu atenție lista de ingrediente: este carnea ingredientul principal?

Următoarele recomandări de hrănire se aplică atât la Waller, cât și la aproape toate celelalte rase de câini:

 • În condiții normale, Wallerul ar trebui să se descurce cu una sau două mese pe zi. Însă dacă volumul de exerciții fizice crește semnificativ, va fi necesară o a treia masă. În general cantitatea de hrană trebuie adaptată la nivelul e activitate.
 • Însă nu hrăni niciodată câinele direct înainte de sport sau joc, deoarece acest lucru pune presiune asupra stomacului și poate fi chiar periculos – cuvântul cheie aici este torsiune gastrică.
 • Nu te grăbi atunci când schimbi hrana patrupedului și amestecă cele două tipuri pe parcursul a câteva zile. În caz contrar, câinele ar putea avea reacții precum diaree sau vărsături.
 • Având în vedere că îi plac recompensele, va trebui să le calculezi în porția totală de hrană. Calitatea ridicată joacă și aici un rol important.
 • Oferă-i câinelui mai des apă proaspătă, mai ales atunci când sunteți la plimbare și vă jucați.

Metoda BARF

Metoda BARF este și ea o alegere ideală pentru Waller. Prin această metodă de hrănire, câinele primește doar carne crudă, oase, legume sau cereale.

Mesele proaspete conțin multe ingrediente bune și sunt foarte bine tolerate. BARF are multe avantaje: printre altele, întărește mușchii și îngrijește dinții, previne respirația urât mirositoare și reduce alergiile.

Bineînțeles că pregătirea unor porții proaspete pentru unul sau mai mulți câini necesită timp. Dar este un timp bine folosit. În plus, BARF nu este în general o variantă mai scumpă decât hrana organică de înaltă calitate pentru câini.

Îngrijirea rasei

Wallerul este o rasă cu părul mai degrabă lungă. Atâta timp cât nu îl tunzi, va avea nevoie de sesiuni extinse de îngrijire, cel puțin o dată pe săptămână.

Pentru câinii cu blana mai lungă și ondulată, acest lucru poate dura până la o oră. Se poate prinde multă murdărie de blană, mai ales după plimbări lungi sau pe vreme rea.

Această problemă poate fi rezolvată imediat cu un prosop, perii de blană adecvate și produse de îngrijire.

Cât costă un Waller?

Te-ai îndrăgostit de această rasă și ai dori să adopți un reprezentant? Atunci îți recomandăm să calculezi între 1300 și 1500 de euro ca preț de achiziție. Waller este o rasă foarte rară și este greu de găsit în afara Germaniei.

Cel mai bine este să contactezi direct primul Club pentru Waller din Germania dacă ești interesat de acești câini. Clubul este punctul de contact pentru rasă în țările vorbitoare de limbă germană și te poate sfătui în ceea ce privește achiziționarea și îngrijirea animalelor. Organizația non-profit stabilește, de asemenea, contacte cu crescătorii recomandați.

Concluzie

Wallerul este un câine de familie și de companie echilibrat și neînfricat, cu puține slăbiciuni. Creșterea sa, care se concentrează în primul rând pe animale sănătoase și stabile din punct de vedere temperamental, produce o mare varietate de aspecte.

Așa că există un câine pentru oricine: de la păr lung până la aproape scurt și de la neted până la sârmos.

Atunci când îți iei un Waller va trebui să fii conștient de caracterul său activ și de inteligența sa ridicată. Asigură-te că ai suficient timp pentru a dedica animalului pentru o îngrijire și o stimulare mentală corespunzătoare speciei.

Rasa este partenerul ideal pentru persoanele active și familiile care petrec mult timp în aer liber și care caută un companion vesel și recunoscător.

Profilul rasei

Particularități: Un câine de turmă puternic, activ, cu un aspect variabil, rezultat al unei noi rase germane care se concentrează pe sănătate și caracter.
Caracter: vesel, ușor de manevrat, dornic să facă pe plac
Înălțimea la greabăn: Masculi: 55 – 65 cm Femele: 50 – 60 cm
Greutate: Masculi: 27 – 30 kg Femele: 26 – 29 kg
Blană: medie sau lungă/toate culorile/netedă, ondulată sau stufoasă
Îngrijirea blănii: Consumă timp, este necesară perierea săptămânală
Nevoie de mișcare: Accentuată, minim 2 ore pe zi
Câine pentru începători: da
Tendință de a lătra: medie
Speranță de viață: 12 ani
Boli tipice: cataractă, defect MDR1
Preț: 1.300 – 1.500 €
Grup FCI: Nu este recunoscut
Origine: Germania
Articole similare
Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.

8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.

8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.