Câinele la munte – sfaturi utile pentru drumeții

Câine cu lesa în gură lângă geantă, gata de drumeție

Înainte de a pleca cu câinele la munte, asigură-te că ai echipamentul potrivit pentru drumeții

Fie că este vorba de drumeții mai scurte în împrejurimi, de excursii de o zi în weekend sau de o întreagă vacanță cu câinele: mersul cu câinele la munte este un hobby ideal.

Poate orice câine să te însoțească în drumeții?

Aproape orice câine adult și sănătos te poate însoți într-o drumeție. Dar patrupedul ar trebui să aibă mai multă experiență pentru a putea aborda drumeții mai lungi.

Așa că dacă planifici o excursie de o zi, ar trebui să fi făcut în prealabil câteva drumeții mai scurte în zonă cu blănosul. În plus, drumețiile sunt posibile doar într-o măsură limitată cu următorii câini:

Căței și câini tineri

Cățeii nu ar trebui să meargă pe distanțe lungi. De aceea, drumețiile de mai mulți kilometri sunt tabu pentru ei. Însă pasionații de drumeții își pot lua micuții patrupezi cu ei în rucsacuri speciale pentru câini și îi pot lăsa să alerge pe distanțe scurte din când în când.

Poți obișnui câinii tineri pas cu pas să te însoțească în drumeții. Începând cu vârsta de un an ei pot face de obicei plimbări de cinci kilometri sau mai mult. În orice caz, dacă ai o rasă cum ar fi Marele Danez, ar trebui să ceri sfatul medicului veterinar în prealabil.

Rase de câini care preferă să fie comode

Rasele cu picioare scurte și botul plat, de exemplu câinii de tip Mops, obosesc mai repede. Cei care gâfâie deja din timpul plimbării obișnuite nu se vor bucura de o drumeție.

Printre acești câini se numără mulți Bulldogi, cum ar fi Bulldogul Englezesc, dar, din păcate, și unii câini de tip Basset sau Pechinezi cu trăsături exagerate. Și ei se bucură de aventurile în aer liber, dar preferă distanțe scurte și multe pauze.

Câini bolnavi

Dacă un câine este slăbit din cauza unei boli, nu ar trebui să plece într-o drumeție lungă. Dar cum rămâne cu artroza? Mulți câini cu artroză pot merge mult timp pe teren plat, dar urcările și coborârile cauzează probleme. Gândește-te bine dacă plimbarea este potrivită pentru câinele tău și, dacă aveți îndoieli, cere sfatul veterinarului. În cazul în care câinele urinează des și cade pe spate, este mai bine să oprești plimbarea.

Drumeții cu patrupedul: ce trebuie să iau cu mine?

Atunci când îți faci rucsacul pentru o drumeție cu câinele la munte, va trebui să împachetezi și câteva lucruri pentru patruped. Apa și un bol pentru apă sunt indispensabile. O sticlă specială de apă pentru câini cu bol integrat este foarte practică.

Pe drum, câinele poate bea apă și din apele curgătoare curate. Dar ai grijă la apele stătătoare, pentru că se ascund tot felul de pericole precum Giardia și alți agenți patogeni în ele.

Bineînțeles că patrupezii nu ar trebui să pornească la drum cu burta plină. Dar nu strică să ai un pic de mâncare în bagaj pentru o gustare bine meritată. Există multe sticle și boluri de călătorie pentru câini care sunt perfecte pentru drumeții.

Alte obiecte utile sunt penseta pentru căpușe, pe care o poți folosi și pentru a scoate un spin din lăbuța câinelui. O cârpă ușoară din microfibră este potrivită pentru a îl șterge după ce a plouat sau dacă a făcut o baie în pârâu.

Află mai multe despre îndepărtarea căpușelor din pielea câinelui înainte de a pleca în drumeție.

Ce ar trebui să poarte câinele în timpul unei drumeții?

Cel mai bine este să alegi un ham sau o zgardă și o lesă pe care le poți curăța cu ușurință. În timpul drumețiilor în munți hamul este mai sigur, pentru că în caz de urgență există riscul de strangulare cu o zgardă.

Un ham trebuie să fie ușor și să nu taie câinele la subraț. Dacă nu poți lăsa patrupedul să alerge liber, alege o lesă de teren care îi oferă mai multă libertate. Lesa de teren Heim BioThane este ușor de întreținut și se înnoadă mai repede decât lesele din material textil.

Evitarea pericolelor în plimbările cu câinele la munte

Oricât de lipsită de griji ar fi o drumeție – trebuie să te protejezi de anumite pericole atunci când mergi în drumeție cu un câine:

Pericol de cădere în munții înalți

Pe patrupezi nu îi deranjează de obicei urcările abrupte. Dar dacă vrei să urci mult cu câinele, ar trebui să te informezi în prealabil despre traseu.

Zonele expuse peste prăpăstii adânci sau pasajele ușoare de escaladat nu sunt potrivite pentru drumeții clasice cu câini. Riscul de cădere este prea mare aici. Dar chiar și pe traseele ușoare, o prăpastie pe care un câine tânăr și impetuos o trece cu vederea poate deveni un pericol. Ține câinele în lesă dacă ai dubii.

Întâlniri cu vaci

Mereu se ajunge la întâlniri neplăcute între vaci și câini. Pentru că, în timpul unor drumeții, va fi deseori necesar să traversezi pășuni. Coexistența respectuoasă previne conflictele.

Din punctul de vedere al unei vaci, câinii seamănă cu un potențial prădător. Dacă vezi o turmă de vaci sau oi în libertate, ține câinele din scurt. Traversează rapid pășunea, dar fără a alerga. Păstrează o distanță suficientă de turmă.

Îți recomandăm să fii atent, mai ales în cazul mamelor cu viței. Protecția vițeilor are prioritate absolută pentru vaci.

Abține-te de la următoarele atunci când ai contact cu vacile:

  • Strigăte și țipete puternice
  • Gesturi violente sau mișcări defensive cu mâinile
  • Contactul vizual prelungit cu vacile mamă sau viței
  • Apropierea de viței

Dacă vaca ridică și coboară capul de mai multe ori, pufnește și se pune în genunchi, acesta este un semnal de alarmă pe care trebuie să-l iei în serios. Dă drumul la câine dacă vaca începe să alerge spre tine. El va ajunge mai ușor în siguranță fără tine. Părăsește pășunea cât mai repede.

Animale sălbatice

Este de la sine înțeles că patrupedul nu ar trebui să alerge după vânat. Prin urmare câinii cu instincte de vânătoare incontrolabile trebuie ținuți în lesă în pădure. O lesă de teren care îi permite patrupedului să adulmece îndelung îi oferă mai multă libertate.

Cheamă câinii liberi înapoi din timp și fii atent. Dacă patrupedul se oprește și se uită intens la un loc, probabil că a descoperit ceva.

Primăvara, în timpul perioadei de împerechere, patrupezii ar trebui să rămână pe poteci. Ei pot speria nu doar păsările ce au cuibul la sol, ci și căprioarele ascunse în desișul pădurii. „Nu va face nimic” nu este un contra-argument. Simpla prezență a unui potențial prădător înseamnă stres pur pentru pui și mamă.

Câinele și un om în vârf de munte © DoraZett / stock.adobe.com

Drumeții cu patrupedul – și protejarea naturii

Variază de la un loc la altul dacă trebuie să îți ții câinele în lesă în pădure. În rezervațiile naturale, câinele trebuie ținut în lesă, iar trecătorii trebuie să rămână pe poteci. Atunci când mergi cu câinele la munte în zone protejate, va trebui să ai grijă ca patrupedul să nu sperie vânatul din tufișuri. Cu toate acestea, în cazul în care nu există alte reguli locale, câinilor li se permite să alerge liberi.

În multe parcuri naționale este obligatorie purtarea lesei. De obicei se tolerează plimbările fără lesă dacă animalul ascultă de stăpân și poate merge „la picior”. Este de la sine înțeles că nu ar trebui să lași gunoi pe jos. Bineînțeles că acest lucru se aplică și pentru excrementele de câine din apropierea potecilor.

Cum să găsești drumeția potrivită

Dacă ai o pădure frumoasă sau un parc natural prin apropiere, poți începe să faci drumeții – ai multe de descoperit! O excursie de o zi poate fi distractivă indiferent de anotimp.

Excursiile în pădurea umbrită sunt perfecte pentru verile fierbinți. Dar asigură-te că animalul nu se supraîncălzește și că bea suficientă apă. Planifică bine timpul pentru drumeție și fă pauze pe parcurs. Traseul este scopul!

Concediu cu drumeții împreună cu câinele

Din fericire, există din ce în ce mai multe unități de cazare, cum ar fi casele de vacanță și hotelurile din toate categoriile de prețuri, care îți permit să mergi în concediu cu câinele. Dacă vrei să călătorești în străinătate, va trebui să acorzi o atenție deosebită următoarelor două aspecte: o călătorie confortabilă pentru patruped și regulile de intrare în țara respectivă.

Atenție la alegerea regiunii de vacanță. Un Husky Siberian nu se va simți bine în regiunile sudice și călduroase.

Țări deosebit de populare pentru concediile de drumeții cu câini sunt, de exemplu, Franța, Austria și Italia. Există o mulțime de zone de drumeții fascinante aici. Dar nu uita să ții cont de regulile de intrare în țară.

De exemplu câinele va trebui să aibă un vaccin antirabic valabil. Dacă alegi să călătorești în zonele sudice, contactează medicul veterinar din timp. Astfel poți preveni unele „boli mediteraneene”, cum ar fi erlichioza.

Îți dorim cât mai multă distracție în timpul plimbărilor împreună cu câinele tău!

Cele mai utile articole
8 min

Top 10 accesorii de vară pentru câinele tău

Chiar dacă din titlu pare că îți vom prezenta accesorii luxurioase ale modei canine, nu vom face acest lucru, pentru că patrupedul tău atrage suficiente priviri chiar și așa. În schimb îți vom arăta accesorii de vară, care vor face viața câinelui mai plăcută decât este deja.

6 min

Sfaturi despre plimbarea câinelui

Hai afară – pentru câini plimbările zilnice cu stăpânii lor sunt cele mai frumoase momente din zi. Nu e vorba doar de mișcare și de faptul că-și fac nevoile. Dacă diversifici rutele plimbărilor, poți combina activitatea fizică și cea mentală cu antrenamente și cu multă distracție.

6 min

Înotul pentru câini atletici

Înotul nu are doar scopul de a răcori câinele într-o vară călduroasă. Și forma fizică și încheieturile animalului beneficiază de exercițiile în apă – de-a lungul întregului an. Află de ce înotul îmbunătățește sănătatea câinilor supraponderali și bătrâni și cât de distractiv este.