Camping cu câinele

tourist traveler hugging relaxation red shiba inu in camp tent on background foggy forest, smile hiker woman with puppy dog in mist nature trip, friendship love concept, girl resting dog together

Excursii relaxante cu cortul împreună cu patrupedul tău.

Indiferent că e vorba de camionetă, rulotă sau cort, un lucru este sigur: campingul este mai popular ca niciodată. Dar poți lua și câinele cu tine? Cum poți găsi locuri de campare care acceptă câini? Cum se transportă câinele în rulotă și unde doarme patrupedul în cort? Află tot ce trebuie să știi despre campingul cu un câine.

Campingul este la modă – și printre stăpânii de câini

Oportunitatea de a petrece o noapte în mijlocul naturii neatinse, de a respira mult aer curat și de a simți că ești în libertate – este un lucru pe care mulți stăpâni de câini nu vor să îl rateze. Și pe bună dreptate, pentru că nu există nimic mai bun pentru prietenii noștri blănoși decât să fie afară cu noi toată ziua, să poată alerga la voia întâmplării până la plaja din apropiere și să simtă nisipul sub labe. Și nici stăpânii sau stăpânele nu trebuie să renunțe la nimic atunci când merg în camping.

Zilele în care campingul era doar pentru cercetași și pasionați de aer curat au trecut de mult. Facilitățile sanitare bine întreținute, un mic supermarket, restaurante, locuri de joacă și o piscină sunt echipamente standard pentru multe dintre campingurile europene de astăzi. Iar dacă nu vrei să dormi în cort, poți închiria rulote confortabile sau cabane mici (case mobile) la fața locului.

Sfaturi pentru un concediu în camping cu câinele

Dacă vrei să te asiguri că vacanța în camping cu patrupedul este un concediu de vis pentru toți cei implicați, există câteva puncte de care trebuie să ții cont atunci când o planifici și când alegi locul de campare.

Nu îți recomandăm pur și simplu să bagi cortul în portbagaj și să te îndrepți spre sud când nu ai alte idei. Mulți câini trebuie mai întâi obișnuiți cu călătoriile lungi cu mașina. E posibil să ajungi la destinație, complet epuizat de la condus și calmat câinele și să afli că în campingul spre care te îndrepți nu este permis accesul câinilor. Acest lucru se întâmplă mai ales în perioada de vârf a sezonului turistic, deoarece în lunile de vară iulie și august câinii nu au voie să intre în multe campinguri. Din fericire, unii operatori de campinguri au recunoscut problema stăpânilor de câini și acum își fac publicitate precizând în mod explicit că oferă cazare câinilor.

Planificarea călătoriei: la ce să fii atent atunci când alegi un camping

În primul rând trebuie să știi clar ce vrei de la un camping. De exemplu există o diferență între campingurile care te încurajează să vii cu câinele și cele în care câinii sunt pur și simplu „permiși”. De obicei cele din urmă nu oferă nimic altceva pentru patrupezi, în afară de terenul rezervat pentru rulotă sau cort. Pe de altă parte, celălalt tip de camping atrage stăpânii de câini cu o serie de oferte legate de animalele de companie. Stații pentru pungi pentru excremente, mâncare de câini în supermarketul din camping, boluri de apă în fața băilor și a restaurantelor, dușuri pentru câini, o pistă împrejmuită pentru câini sau un loc de joacă pentru ca aceștia să își descarce energia – organizatorii vin cu o mulțime de lucruri pentru oaspeții lor cu patru picioare. Unele locuri de campare au chiar și cursuri pentru câini cu proprii lor dresori.

Ce e important pentru tine atunci când mergi în camping cu câinele?

Gândește-te bine ce e important pentru tine când mergi în vacanță.

Vrei pur și simplu să fii în natură cu rulota sau cortul și accepți anumite „neajunsuri” în camping, cum ar fi lipsa coșurilor de gunoi pentru câini sau a dușurilor pentru câini? Atunci un loc de campare în natură care pur și simplu acceptă câinii va fi cu siguranță suficient.

Sau vrei cât mai mult confort posibil atunci când mergi cu cortul cu câinele? Vei petrece mult timp în camping și vrei să te ocupi de cât mai puține lucruri – cu excepția câinelui tău? În acest caz, un camping în care câinii sunt acceptați în mod expres, cu servicii suplimentare adecvate pentru patrupedul tău, ar fi probabil cea mai bună alegere.

Unde poți găsi locuri de campare pentru câini?

Când începi să planifici orice vacanță prima întrebare este unde ar trebui să ducă călătoria. Munți sau mare? În sudul însorit al Europei, în nordul răcoros al Scandinaviei sau preferi să îți petreci vacanța mai aproape de casă, de exemplu lângă o plajă pentru câini de pe coasta Mării Negre?

Sfat 1: coastele Mării Nordului și ale Mării Baltice

Îți plac plajele lungi și plate cu nisip, unde câinele tău poate alerga liber? Atunci campingurile de pe coasta germană, olandeză sau daneză sunt perfecte pentru tine. Aici există multe campinguri care acceptă câini, care au acces direct la plaja pentru câini și sunt, de asemenea, conectate la o rețea bine dezvoltată de trasee de ciclism și drumeții.

În ceea ce privește curățenia, campingurile și plajele naturale, unde se găsesc de obicei stații pentru pungi de fecale, sunt și ele cu mult mai avansate. Informează-te din timp nu doar despre camping, ci și despre plaja din apropiere. Unele părți ale coastei Mării Baltice și a Mării Nordului sunt interzise pentru patrupezi în plină vară sau este obligatorie folosirea lesei. Din fericire, există multe plaje pentru câini de-a lungul coastei, unde câinele tău se poate relaxa.

Ia-ți câinele într-o aventură.

Sfat 2: Europa de Sud – Italia, Franța și Croația

Vrei să te bucuri de cât mai mult soare în vacanță, să sari în apa caldă a mării și să cunoști alte regiuni? Atunci vei vedea multe campinguri care acceptă câini pe Marea Adriatică și pe coasta mediteraneeană. Campingurile din Veneto, în Italia, sunt ceva deosebit. Aici vei găsi tot ceea ce și-ar putea dori un câine și stăpânul acestuia: terenuri de parkour, zone pentru activități sportive, pentru plimbare, dresori de câini, îngrijitori de câini și chiar ambulanțe pentru câini, în cazul în care patrupedul se îmbolnăvește în timpul vacanței. Dar și în Croația, în special în Istria, precum și în sudul Franței, de exemplu pe Coasta de Azur sau în regiunea Languedoc-Roussillon, există câteva campinguri care și-au amenajat în mod special facilitățile pentru a răspunde nevoilor stăpânilor de câini.

Sfat 3: munții și lacurile din regiunea alpină

Dacă preferi să îți iei bocancii în loc de șlapii de baie și să pleci într-o drumeție, atunci ia în considerare Austria, Tirolul de Sud, Elveția sau regiunea alpină germană. Aici vei găsi nu doar vârfuri muntoase frumoase, cabane confortabile, lacuri răcoritoare și pajiști alpine luxuriante, ci și numeroase campinguri care acceptă câini. Dacă patrupedul tău iubește apa, îți recomandăm să te cazezi aproape de un lac unde este permis scăldatul câinilor. De exemplu există plaje pentru câini la lacul Constance, la Forggensee din Bavaria sau la lacurile austriece precum Wolfgangsee, Achensee, Saissersee sau Traunsee.

Camping cu câinele: alegerea campingului potrivit

Odată ce ai ales destinația, începe de obicei căutarea unui loc de campare potrivit pentru tine și câinele tău. După cum am menționat deja, noțiunea de „potrivit pentru câini” variază de la un loc la altul. Așa că citește cu atenție descrierea campingului pe internet sau într-un ghid de călătorie și, dacă este posibil, consultă recenziile altor vizitatori. Bineînțeles că fiecare stăpân de câine și fiecare câine este diferit, iar ideile despre o vacanță perfectă variază destul de mult. Următoarea listă de verificare ar trebui să te ajute să afli care camping este cea mai bună alegere pentru tine:

Listă de verificare pentru un camping potrivit pentru câine:

 • Sunt permiși câinii în camping sau există și condiții special amenajate pentru ei?
 • Oferă campingul facilități speciale pentru câini, cum ar fi trasee pentru câini, zone de exerciții, dușuri pentru câini sau dresori pentru câini?
 • Există suficiente oportunități pentru câine de a alerga zona înconjurătoare? (Plaje pentru câini, drumuri forestiere sau pajiști mari)
 • Sunt parcelele separate între ele prin garduri vii astfel încât tu și câinele tău să aveți mai multă intimitate și să vă puteți separa puțin de câinele vecinului, dacă este necesar?
 • Este obligatoriu să ții câinele în lesă în camping? (Acest lucru este valabil și în multe campinguri speciale pentru câini.)
 • Ce costuri suplimentare există pentru cazarea peste noapte cu un câine și sunt aceste costuri proporționale cu facilitățile și ofertele campingului?
 • Câinii au voie să doarmă doar în rulote sau pot dormi și în corturi? Și aici, unele campinguri fac diferențe.

Călătoria în mașină

Odată găsit locul de campare perfect, se pune întrebarea cum să ajungi acolo. Călătoria într-o rulotă sau în propria mașină cu o remorcă este ceva nou pentru unii câini. Dacă, de exemplu, patrupedul a fost doar la veterinar și nu a fost niciodată nevoit să „stea” pe distanțe mai lungi în mașină sau în rulote, ar trebui să exersezi acest lucru din timp înainte de a pleca.

Metoda de transport în mașină ar trebui, de asemenea, să fie analizată cu atenție. Câinele tău se simte mai în siguranță într-o cușcă de transport sau preferă să se uite pe fereastră în timp ce conduci?

În cazul din urmă există centuri de siguranță speciale cu hamuri care protejează câinele, dar și pe ceilalți pasageri în caz de accident. Atunci când alegi o cușcă de transport, ține cont că există cuști portabile (mai mult pentru câini de talie mică și medie), precum și cuști fixe.

Iată cum decurge călătoria cu mașina spre destinația de vacanță împreună cu câinele:

 • Planifică suficiente pauze de-a lungul drumului

Asigură-te că drumul cu rulota sau cu mașina este cât mai variat posibil. Motto-ul „respiră adânc și mergi mai departe” și parcurge o distanță de 1.000 km cât mai repede posibil nu este potrivit pentru o vacanță cu un câine.

Aici motto-ul este mai degrabă: „drumul este destinația!”. La urma urmei, frumusețea de a merge cu cortul cu un câine este că există o mulțime de campinguri de-a lungul drumului spre destinația de vacanță, unde tu și câinele tău puteți găsi cazare pentru o noapte. Nu planifica mai mult de patru-cinci ore de condus pe zi și fă pauze regulate în care câinele să poată face mișcare.

 • Ia cu tine suficientă apă potabilă

Multe persoane uită atunci când împachetează actele de identitate, aparatele foto, accesoriile de camping și echipamentul de plajă, cel mai important lucru: apa! Ia cu tine în mașină bolul obișnuit de apă al câinelui și umple-l de fiecare dată când faceți o pauză, astfel încât câinele să poată bea suficientă apă pe drum. În timpul călătoriei cu mașina, mestecarea unor gustări sau a unor produse de ros ajută câinele să se relaxeze.

 • Atenție la lumina directă a soarelui prin geamul mașinii

Se poate face foarte cald în mașină sau în rulotă. Protejează câinele de lumina directă a soarelui, deoarece chiar și în timpul unei călătorii lungi cu mașina, de exemplu când stați în trafic, există riscul de insolație. O temperatură plăcută a aerului, de exemplu, de la aerul condiționat, nu îți poate proteja câinele de supraîncălzire. Aerul rece din mașină nu compensează lumina directă a soarelui pe capul câinelui.

Există câteva lucruri la care trebuie să fii atent atunci când duci câinele cu mașina.

 • Încheie călătoria cu mașina cu ceva pozitiv

Pentru a te asigura că patrupedul se simte bine în mașină sau în rulotă și că este fericit să se întoarcă în ele în orice moment în timpul călătoriei, ar trebui să închei fiecare călătorie cu ceva pozitiv, de exemplu, o plimbare plăcută, o sesiune de mângâieri sau o recompensă sub forma unei gustări speciale.

Camping cu câinele: reguli și sfaturi la fața locului

În sfârșit am sosit! Camperii experimentați știu ce înseamnă acest lucru: găsirea locului de parcare potrivit pe teren, montarea cortului dacă este necesar, instalarea mesei de camping și a scaunelor, extinderea marchizei sau agățarea parasolarului.

Dar, înainte de a începe, trebuie să te ocupi de câinele tău. Pune-i lesa și scoate-l la plimbare prin împrejurimi, explorează facilitățile și arată-i patrupedului unde este „locul său” pentru următoarele câteva zile de vacanță.

Ar ajuta să iei cu tine pătura sau coșul familiar pentru câini de acasă pentru a-l ajuta să se acomodeze. Într-o rulotă spațiul este limitat, așa că spațiul de sub masă, scaunul șoferului sau chiar patul poate fi folosit ca și culcuș pentru câine și ca loc fix pentru pătura sau coșul pentru câini. Deoarece viața în camping se desfășoară în mare parte afară, în fața rulotei sau a camionetei, ar trebui să amenajezi și aici un loc frumos pentru câinele tău.

Camping cu câinele: cum să eviți stresul

Campingurile sunt foarte aglomerate, mai ales în timpul sezonului turistic de vârf. Copiii se joacă în jurul corturilor, câinii vecinilor latră, iar mirosurile tentante de mâncare se simt peste tot de la grătarele din jur. Unii câini se simt stresați de acest lucru și, prin urmare, au nevoie de un loc retras. Dacă patrupedul este foarte agitat sau latră mult, s-ar putea să fie nevoie să îl duci în rulotă. Pentru mulți câini poate ajuta un paravan mobil pentru a îi proteja de agitație.

Ține cont de vecinii din camping

Respectul reciproc este esențial pentru o coexistență armonioasă, nu doar acasă, ci și când mergi cu cortul. La urma urmei, nu numai tu, ci și ceilalți vizitatori ai campingului doriți să petreceți o vacanță plăcută.

De exemplu nu alerga la cel mai apropiat copac atunci când patrupedul vrea „să facă pipi”, ci mai degrabă să părăsești locul de campare sau – dacă există – să mergi în zona desemnată pentru acest scop. Este de la sine înțeles că ar trebui să cureți orice excremente lăsate de câine pe locul de campare.

Dacă stai într-un camping pentru câini, nu înseamnă că vecinilor tăi le place la fel de mult ca ție să aibă câinele în preajmă. Poate că nu le place când câinele tău vine constant la masa lor și cerșește ceva de mâncare? Așa că încearcă să controlezi mereu câinele și cheamă-l înapoi imediat dacă se îndepărtează de locul vostru de campare.

Nu uita să respecți regulile obligatorii privind lesa, care se aplică în multe campinguri. Cel mai bine este să iei cu tine o lesă de teren, pe care o poți atașa de un copac sau cu ajutorul unei ancore speciale pentru sol și care îi oferă câinelui o libertate mai mare de mișcare în ciuda faptului că este legat. O placă metalică cu cârlige sau ochiuri pentru lesă pe care să o plasezi sub roata autoturismului este de asemenea o opțiune adecvată.

Și acum e timpul să ne relaxăm!

Bineînțeles că, în ciuda atenției și respectării regulilor locului, există un lucru pe care nu ar trebui să îl uiți: să te relaxezi! Ești în vacanță și scopul acesteia este, în primul rând, să te deconectezi și să te bucuri de timpul petrecut împreună cu câinele tău.

Depinde de tine dacă preferi să faci asta în timpul unei drumeții, să explorezi obiective turistice, să înoți pe plajă sau să stai în camping. Important este să fii liniștit și să nu lași micile „incidente” ale câinelui să te supere.

Un câine nu este o mașină care funcționează întotdeauna exact așa cum ne-am dori. Dar cu cât ești mai relaxat atunci când mergi cu un câine cu cortul, cu atât mai repede animalul tău de companie se va obișnui cu noul mediu și se va bucura și mai mult de excursia alături de tine.

Cele mai utile articole
2 min

Transportul unui câine cu avionul: reguli și sfaturi utile

Fie că te muți în altă țară sau mergi într-un concediu mai lung într-o țară îndepărtată, câteodată nu ai cum să eviți transportul animalului de companie cu avionul. Un zbor înseamnă mereu stres pentru un animal, pentru că el trebuie să se obișnuiască cu un mediu nou și un climat necunoscut. Prin urmare, riscurile nu trebuie subestimate! Dar cu pregătirile corecte poți transporta un câine cu avionul în condiții suportabile pentru acesta.

9 min

Concediul fără câine: dog-sitter sau hotel pentru câini?

În sfârșit, concediu! Dar ce se întâmplă dacă nu îți poți lua câinele cu tine? Dog-sitter-ul sau o pensiune pentru câini te pot ajuta în acest caz. Care este mai bună variantă pentru câine și ce trebuie să iei în considerare? Îți vom prezenta avantajele și dezavantajele și îți vom da sfaturi pentru a putea să îți cazezi patrupedul așa cum trebuie.

3 min

Îngrijitorii de câini: despre dog sitting

Îngrijirea unui câine este o responsabilitate mare. Încă dinainte de îl adopta în familia ta, ar trebui să fie clar dacă poți să ai grijă de el. Dacă lucrezi și nu ai membri ai familiei sau vecini care să poată să supravegheze câinele când ești la muncă, o opțiune este să duci câinele la o pensiune de câini sau la un centru de îngrijire a câinilor pe timp de zi. Însă și dog sitting-ul este din ce în ce mai popular.