Concediul fără câine: dog-sitter sau hotel pentru câini?

Labrador la plimbare în parc

Atunci când nu îți poți lua câinele cu tine în concediu, îl poți lăsa la un hotel pentru câini sau în grija unui dog-sitter

În sfârșit, concediu! Dar ce se întâmplă dacă nu îți poți lua câinele cu tine? Dog-sitter-ul sau o pensiune pentru câini te pot ajuta în acest caz. Care este mai bună variantă pentru câine și ce trebuie să iei în considerare? Îți vom prezenta avantajele și dezavantajele și îți vom da sfaturi pentru a putea să îți cazezi patrupedul așa cum trebuie.

Fie că este vorba de o călătorie personală sau una în străinătate în interes de serviciu – câinele tău nu poate veni cu tine mereu. Poate pentru că zborul este prea lung, călătoria cu mașina este prea dificilă sau hotelul nu permite animale de companie – există multe motive pentru ca patrupedul tău să fie nevoit să stea acasă. Astfel, ajungi în situația în care trebuie să cauți o modalitate de îngrijire a câinelui în timpul concediilor. Însă unde îi este mai bine câinelui, la dog-sitter sau la un hotel de câini?

Cazarea la un hotel de câini

Ideal ar fi ca, în timpul unei absențe prelungite, să-ți lași câinele în grija unui alt membru al familiei sau la prieteni apropiați.

Dar nu orice stăpân de câine se poate baza pe o astfel de soluție. Un loc la o pensine sau un hotel pentru câini poate fi o alternativă bună în acest caz. Aici sunt cazați mai mulți câini în același timp în camere sau cuști – împreună sau singuri, în funcție de compatibilitatea cu ceilalți câini.

Diferențe mari în ceea ce privește cazarea, costurile și personalul

Calitatea cazării poate varia foarte mult – de la „camere de hotel” curate, mobilate cu atenție, cu multe jucării de câine, la cuști goale, murdare, totul este posibil. Și există și diferențe considerabile de la un hotel de câini la altul în ceea ce privește personalul. În timp ce unele au personal foarte prietenos, ca în familie, și încearcă să ofere oaspeților patrupezi cât mai multă atenție, altele au doar un îngrijitor pentru câte șase sau mai mulți câini.  Într-un astfel de caz, nu mai poate fi garantată îngrijirea individuală, care ia în considerare și nevoia de mișcare și de activitate a fiecărui câine în parte. Există și diferențe mari de costuri, deși scump nu înseamnă neapărat că e și bun.

„Paza bună trece primejdia rea!” – verifică un hotel pentru câini înainte să îl alegi

Pentru a te asigura că patrupedul tău are o cazare bună, trebuie să vizitezi hotelul de câini înainte. Sunt camerele luminoase și curate? Este atmosfera relaxată și plăcută? Câți angajați sunt acolo și ce impresie îți lasă? Cum sunt tratați câinii? Fac animalele destulă mișcare?

Primesc câinii mâncarea lor obișnuită? Poți afla răspunsurile la aceste întrebări doar dacă faci o vizită la fața locului și vorbești personal cu cei care se ocupă de pensiune. În funcție de cât de departe este de casa ta, câteodată se recomandă o vizită neanunțată la pensiunea de câini – ca în orice situație, există din păcate „oi negre” printre deținătorii de pensiuni, care promit multe, dar fac puține.

Plimbarea câinilor cu cu dogsitter

Ascultă-ți instinctul – și câinele

Pe lângă „verificările” menționate mai sus pentru curățenie, îngrijire și metode de hrănire, ar trebui să îți asculți mereu instinctul – și pe cel al câinelui tău – atunci când vizitezi pensiunea. La urma urmelor, câinii simt de obicei în cine pot și în cine nu pot avea încredere. Așadar, ar trebui să fii foarte atent la câinele tău în timpul vizitei. Cum se comportă la hotel? Reacționează prietenos și curios față de îngrijitori sau este timid și nervos? Nu toți câinii pot fi lăsați într-un hotel pentru câini. Unii sunt stresați de o schimbare a mediului lor înconjurător, de absența stăpânului lor sau de străini și alți câini. Pentru ei ar fi extrem de stresant să stea într-un mediu complet străin. De aceea trebuie să te gândești bine câtă încredere ai în patrupedul tău. Dacă acesta se împrietenește repede cu oamenii și îi place să se joace cu alți câini, cazarea la un hotel sau pensiune de câini frumoasă ar putea fi benefică pentru el – se poate simți ca în vacanță.

Îngrijirea prin intermediul unui îngrijitor de câini (dog-sitter)

Dacă patrupedul tău este timid și are probleme cu schimbările prea mari, un dog-sitter ar putea fi o alegere mai bună pentru el. Dog-sitterii au grijă de obicei de maxim trei câini o dată, ceea ce le permite să se ocupe mult mai bine de fiecare în parte. Chiar dacă câinele va trebui să se obișnuiască cu un mediu nou, va continua să fie îngrijit într-un mediu familiar și își va păstra rutina de zi cu zi, care va fi destul de similară cu cea de acasă.

Prima întâlnire cu un dog-sitter

Majoritatea îngrijitorilor nu oferă serviciile lor pe post de profesioniști, ci preiau câinii în timpul lor liber. Majoritatea sunt oameni care au deja (sau au avut) câine și care au mult timp liber și le face plăcere să și-l dedice patrupezilor. Având în vedere că oricine poate deveni „îngrijitor de animale” și că nu e nevoie de personal instruit ca în cazul pensiunilor sau adăposturilor pentru animale, personalitățile dog-sitterilor și experiențele acestora variază foarte mult. Înainte de a lăsa câinele tău în grija unui dog-sitter, trebuie să te întâlnești de câteva ori cu el. Du-te în vizită la el împreună cu câinele, mergeți la plimbare împreună și fii atent la cum se comportă cu câinele tău și cum reacționează câinele la noul „prieten”. Este important să verifici cum reacționează câinele, mai ales dacă este deja un alt câine în noua casă. Mulți dog-sitteri oferă și o zi de probă pentru a vedea dacă câinele se simte cu adevărat confortabil cu el.

Pune din timp toate întrebările

Discută cu îngrijitorul despre așteptările tale încă de dinainte de concediu. Cu cât îți exprimi mai exact dorințele în ceea ce privește mâncarea, activitatea, sportul, îngrijirea și alte obiceiuri, cu atât mai ușor poate bona de câini să se adapteze acestor idei. Chiar dacă te enervează toate solicitările și întrebările dog-sitterului, nu uita că este în joc bunăstarea câinelui tău. La urma urmelor, și tu te vei distra mai mult în concediu dacă știi că animalului tău îi merge bine.

Dog-sitter - plimbare în parc

Costuri și alte formalități

Majoritatea dog-sitterilor taxează pe oră pentru timpul petrecut cu animalele, atunci când este vorba de mai puțin de o zi. Când câinele se mută ei timp de câteva zile, majoritatea îngrijitorilor vor cere un preț fix pe zi. Prețurile pot varia considerabil de la îngrijitor la îngrijitor. Odată ce ai fost de acord cu un preț, ar trebui să clarifici și care este acoperirea de asigurare. Ar trebui să discuți și posibile urgențe, și anume ce se întâmplă dacă dog-sitterul se îmbolnăvește în timp ce ești plecat și nu mai poate avea grijă de câine? Cine poate să îl preia în acest caz? Și ce se întâmplă dacă câinele tău se îmbolnăvește? Poate dog-sitterul să îl ducă la veterinar? Îi poate da medicamentele și câtă putere de decizie îi acorzi? Cu cât mai exactă este planificarea în avans, cu atât mai pregătit ești pentru toate posibilitățile.

La ce ar mai trebui să fii atent

O planificare din timp și o discuție clară cu îngrijitorul sunt esențiale pentru cazarea cu succes a câinelui. Pensiunile mici, care acceptă doar câțiva câini, sunt rezervate rapid în timpul perioadei de concedii. Însă pot exista călătorii în interes de muncă sau chiar internări în spital, care nu pot fi prevăzute, când trebuie organizată într-un timp rapid cazarea câinelui. În cel mai bun caz, te-ai gândit deja la asta când ți-ai luat câine și ai întrebat membri ai familiei, vecini sau prieteni, dacă pot să îl preia în caz de urgență. Dacă nu ai astfel de posibilități, cel mai bine e să contactezi un dog-sitter – indiferent dacă urmează sau nu un concediu fără câine. Ar fi ideal ca patrupedul să fi cunoscut deja dog-sitterul la câteva întâlniri și plimbări și ca acesta să îi fi câștigat încrederea. Atunci va fi mult mai ușor să îl lași la el, decât la un îngrijitor necunoscut.

Planifică în avans în caz de urgențe

Pe lângă dog-sitteri și pensiuni pentru câini, există și multe adăposturi de animale care oferă cazare pe termen scurt pentru câini, de exemplu dacă stăpânii lor trebuie să meargă de urgență la spital. Însă trebuie să ții cont de faptul că numărul mare de câini, cuștile, personalul străin și rutina zilnică neobișnuită pot fi foarte stresante pentru un câine, căruia îi lipsește stăpânul. De aceea, cazarea la adăpost ar trebui să fie ultima soluție. Evită acest stres pentru tine și pentru câinele tău și caută o cazare alternativă din timp – fie că planifici un concediu cu sau fără câine. La urma urmelor, mereu se poate întâmpla să nu te poți ocupa tu însuți de companionul tău.

Acum că știi care sunt avantajele și dezavantajele pentru ficare în parte, tu decizi ce i se potrivește cel mai bine animalului tău: un dog-sitter sau un hotel pentru câini.

Cele mai utile articole
2 min

Transportul unui câine cu avionul: reguli și sfaturi utile

Fie că te muți în altă țară sau mergi într-un concediu mai lung într-o țară îndepărtată, câteodată nu ai cum să eviți transportul animalului de companie cu avionul. Un zbor înseamnă mereu stres pentru un animal, pentru că el trebuie să se obișnuiască cu un mediu nou și un climat necunoscut. Prin urmare, riscurile nu trebuie subestimate! Dar cu pregătirile corecte poți transporta un câine cu avionul în condiții suportabile pentru acesta.

9 min

Concediul fără câine: dog-sitter sau hotel pentru câini?

În sfârșit, concediu! Dar ce se întâmplă dacă nu îți poți lua câinele cu tine? Dog-sitter-ul sau o pensiune pentru câini te pot ajuta în acest caz. Care este mai bună variantă pentru câine și ce trebuie să iei în considerare? Îți vom prezenta avantajele și dezavantajele și îți vom da sfaturi pentru a putea să îți cazezi patrupedul așa cum trebuie.

3 min

Îngrijitorii de câini: despre dog sitting

Îngrijirea unui câine este o responsabilitate mare. Încă dinainte de îl adopta în familia ta, ar trebui să fie clar dacă poți să ai grijă de el. Dacă lucrezi și nu ai membri ai familiei sau vecini care să poată să supravegheze câinele când ești la muncă, o opțiune este să duci câinele la o pensiune de câini sau la un centru de îngrijire a câinilor pe timp de zi. Însă și dog sitting-ul este din ce în ce mai popular.