Huntaway

Scris de Kerstin S.
Câine din rasa Huntaway portret

Câinii din rasa Huntaway au fost crescuți pentru a conduce turmele de vite prin lătratul lor puternic.

Un Huntaway „la muncă” poate fi auzit de la kilometri distanță: câinele de fermă conduce turmele de vite în direcția corectă prin lătratul puternic. Află ce altceva îi caracterizează pe acești câini speciali în portretul nostru despre rasă.

Aspectul nu joacă un rol important în cazul rasei Huntaway

Crescătorii acestui tip de câine sunt interesați doar să se asigure că acesta își poate îndeplini bine sarcinile în preajma turmei. Prin urmare, doar cei mai talentați câini de turmă vor avea urmași.

Caracteristicile vizuale joacă un rol secundar. De aceea nici nu există un standard al rasei.

Cât de mare ajunge un câine din rasa Huntaway?

Huntaway are de obicei o înălțime cuprinsă între 56 și 66 de centimetri și cântărește între 25 și 45 de kilograme.

Fiind un câine de herghelie persistent, are un piept lat și o constituție atletică. Urechile sunt lăsate în jos, uneori sunt posibile și urechile îndoite.

Blana câinelui Huntaway

Există atât Huntaway cu părul lung, cât și Huntaway cu părul scurt, deși patrupezii cu blană scurtă sunt mai răspândiți.

Culorile predominante sunt negrul combinat cu diferite nuanțe de bej și alb.

Huntaway este crescut pentru a aduna turmele de vite prin lătratul său puternic. În consecință, acest câine este independent, foarte dornic de mișcare și îi place să latre,

Este considerat prietenos față de oameni. În ciuda tendinței sale de a lătra, nu este, prin urmare, un bun câine de pază. Majoritatea Huntaway sunt sociabili și se înțeleg bine cu alți câini sau cu alte animale de companie.

Dresaj pentru câini utilitari

Un câine din această rasă ar trebui să aibă sarcini asociate cu o turmă. La urma urmei, dresajul poate fi de succes doar cu un Huntaway care este solicitat corespunzător.

În acest caz este nevoie de consecvență iubitoare. E important ca această rasă cu un instinct de muncă ridicat să ia suficiente pauze de odihnă în viața de zi cu zi. Acest lucru învață câinele să își controleze în mod regulat nivelul ridicat de energie. Pentru că și relaxarea este ceva ce trebuie învățat!

Latră mult un Huntaway?

Da, pentru că lătratul este ocupația lui. Spre deosebire de mulți alți câini de turmă, cum ar fi Border Collie, Huntaway conduce turma prin lătrat. Să se facă auzit face parte din natura sa.

Potrivit multor părinți de căței Huntaway, cele mai importante comenzi ce ar trebui să le învețe patrupedul de mic sunt „vorbește” ca o comandă de lătrat și „liniște” ca un semnal de oprire.

Huntaway adoră să stea afară în timpul zilei. Nu este potrivit ca și câine de companie în oraș. O scurtă plimbare în parc dimineața, patru ore la birou și o plimbare lungă la prânz – acest lucru nu va fi suficient pentru un astfel de patruped.

De aceea, răspunsul la întrebarea „apartament sau casă?” pentru Huntaway este destul de clar: acest câine ar trebui să trăiască la țară, de preferință la o fermă.

Îi place să fie afară pe orice vreme și are nevoie de multă mișcare.

Îngrijirea blănii

Deoarece există mai multe tipuri diferite de blană la această rasă, cerințele de îngrijire variază în mod corespunzător.

În orice caz, patrupedul are un substrat de blană și o tendință de a lăsa mai mult păr decât alți câini în perioada de schimbare a blănii. Periatul zilnic în această perioadă ajută – însă, rasa nu este pentru persoanele care își doresc o casă perfect curată.

Fiind un câine cu urechi lăsate, părinții animăluțului sunt sfătuiți să curețe urechile acestuia în mod regulat pentru a preveni infecțiile.

Este un Huntaway potrivit pentru începători?

Atunci când Huntaway are suficientă ocupație, el poate trăi fără probleme chiar și cu un începător la țară.

Bineînțeles că persoana respectivă ar trebui să se documenteze în detaliu despre trăsăturile speciale ale câinilor de herghelie.

Este Huntaway un câine de familie?

Dacă are suficientă ocupație, câinele se bucură și de viața în familie și chiar se înțelege bine cu copiii. El nu are de obicei probleme nici cu alți membri patrupezi ai „haitei”, de exemplu câini sau alte animăluțe.

Este considerat prietenos atât cu tineri, cât și cu bătrâni. Însă ai grijă, pentru că e posibil ca patrupedul să sperie copiii prin lătratul său.

Câinii de herghelie preferă să își petreacă timpul cu turma lor. Ei au nevoie de multă ocupație mentală și fizică și sunt câini utilitari puri. Deoarece lucrează în primul rând prin lătratul lor puternic, ei nu sunt la fel de entuziasmați în ceea ce privește sporturile canine, cum ar fi Treibballul.

Conducerea turmei este specialitatea lui

Istețul Huntaway poate învăța trucuri sau îi poți capta interesul prin exerciții cu nasul, cum ar fi Mantrailingul. Mulți Huntaway învață rapid să înțeleagă și să pună în aplicare semnale la distanță în funcție de responsabilitățile lor când conduc turma.

Acest lucru nu este util doar pentru conducerea oilor, ci și pentru antrenamentele cu manechine. Dar cea mai mare pasiune a patrupedului este și va rămâne conducerea turmelor cu un mare potențial de „ham-ham”!

În principiu, Huntaway este o rasă de exterior foarte robustă. Cu toate acestea, la fel ca în cazul multor câini de talie mare, displazia de șold și bolile de inimă se numără printre posibilele riscuri de sănătate ale patrupedului.

O boală fatală în gene

Unele linii Huntaway prezintă, de asemenea, o afecțiune genetică numită mucopolizaharidoză (MPZ) IIIA.

Aceasta este o boală de stocare lizozomală. Câinilor afectați le lipsește o enzimă, ceea ce duce la deteriorarea tot mai accentuată a sistemului nervos în timp. Primele deficite neurologice apar la câinii afectați la o vârstă medie de 1,5 ani.

Boala se moștenește în mod autozomal recesiv. În prezent, testele genetice pot fi utilizate pentru a exclude purtătorii mutației de la reproducere.

Cât poate trăi un câine din rasa Huntaway?

Acești câini sunt crescuți în primul rând pentru calitățile lor excepționale de câini utilitari puternici. În consecință, patrupezii ajung la o vârstă cuprinsă între 12 și 14 ani dacă nu au probleme de sănătate.

Acordă atenție dezvoltării sănătoase a scheletului patrupedului, încă de când este mic. Dimensiunile sale finale sunt imprevizibile, motiv pentru care ar putea fi utile tabelele de hrănire și cantitățile recomandate de hrană pentru cățeii de talie mare.

Un Huntaway adult face foarte multă mișcare. De aceea se recomandă o hrană de înaltă calitate, cu un conținut ridicat de carne. În plus, acest atlet ar trebui să aibă mereu apă proaspătă la dispoziție.

Primii câini de tipul Huntaway de astăzi au fost crescuți în jurul anului 1900. În această perioadă, pe insulă au apărut primele populații mari de oi.

Câinii tradiționali de turmă, cum ar fi Border Collie, nu au putut face față dimensiunilor fermelor și climatului blând cu umiditate ridicată.

Pe lângă Border Collie, și Labrador Retriever, Rottweiler, Bearded Collie, Harrier, Gordon Setter și Smithfield Collie se numără probabil printre strămoșii rasei Huntaway.

Câinele ciobănesc Huntaway din Noua Zeelandă pe muntele stâncos pe cerul înnorat
Dacă Huntaway este utilizat în mod corespunzător, el este potrivit și ca un câine de familie iubitor.

De unde îți poți cumpăra un câine din rasa Huntaway?

Huntaway este foarte popular în Noua Zeelandă de multe decenii – alături de Labrador Retriever, este al doilea cel mai răspândit câine de pe insulă. În prezent, există cluburi și în alte țări – de exemplu, în Japonia.

Huntaway a ajuns, de asemenea, popular în unele ferme din Marea Britanie. Cu toate acestea, în restul Europei patrupedul este extrem de rar, ceea ce probabil că va rămâne așa.

Dacă ești în căutarea unui cățel, ar trebui să ai suficiente cunoștințe despre câinii de turmă pentru a găsi un crescător de renume.

Rase similare

Pe lângă lista de posibili strămoși ai rasei Huntaway, cum ar fi Border Collie, Bearded Collie și alți câini de turmă, există numeroase rase metise care pot fi similare cu Huntaway.

Berger de Beauce, cunoscut și sub numele de Beauceron, este o rasă de câine european cu trăsături bune de câine de turmă și un aspect similar. Deși acest patruped din Franța tinde să fie ceva mai calm, este, de asemenea, mai puțin sociabil față de semenii săi.

Concluzie: câinele perfect pentru viața cu oi

Dacă ai o turmă mare de vite, de care trebuie să ai grijă și vrei să le controlezi de la distanță alături de un „tovarăș zgomotos”, Huntaway este alegerea perfectă pentru tine.

El este destul de greu de găsit în Europa – dar există numeroși alți câini de turmă care ar putea fi o alternativă bună.

Profilul rasei Huntaway

Particularități: Huntaway este crescut pentru a conduce turme de oi.
este potrivit ca însoțitor pentru persoanele care lucrează în agricultură. Rasa nu este recunoscută de nicio asociație oficială de crescători.
Caracter: Perseverent, harnic, inteligent, prietenos
Înălțimea la greabăn: masculi: 61-66 cm femele: 56-61 cm
Greutate: masculi între 30-40 kg, femele 25 până la 35 kg.
Blană: Toate tipurile de blană sunt permise, cel mai comun este Huntaway cu blană scurtă de culoare negru cu bej
Îngrijirea blănii: Periatul regulat este necesar, mai ales în perioadele de schimbare a blănii – câinele are tendința de a lăsa mult păr
Nevoia de mișcare mare
Câine pentru începători: Da, dacă este utilizat în agricultură
Tendința de a lătra: Îi place să latre des, mai ales când este agitat
Speranță de viață: 12 ani
Boli tipice: Displazie de șold, probleme cardiace și boala de stocare MPZ IIIa
Preț: 1.000 euro până la 1.500 euro
Grup FCI: Nici unul
Origine Noua Zeelandă

 


Kerstin S.
puppy

Forumul zooplus a fost primul contact cu scrisul ca freelancer: aici, iubitorii de pisici s-au reunit încă din 2011 pentru a dezvolta propria revistă tipărită numită „Pfotenhieb”. Pe lângă studiile germane, mi s-a permis să scriu câteva articole pentru „Pfotenhieb”. În prezent, un bucuros părinte de cățel, mă dedic în principal subiectelor legate de animale și sănătate.


Articole similare
Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.