Border Collie

caine border collie adult lab cu negru pe camp se uita spre camera cu gura deschisa

Inteligentul și sofisticatul Border Collie cu o blană de lungime medie sau fină este un adevărat câine de turmă – prin urmare este potrivit ca un câine de familie doar în anumite condiții.

Aspect

Aspectul atent și relativ loial al unui Border Collie, care se poate schimba dintr-o dată atunci când muncește, dezvăluie multe despre felul său prietenos, dar în același timp ambițios de a fi. Atunci când trebuie să țină sub control animale, expresia sa devine rigidă și strictă. Acest mod de a se „uita adânc în ochii tăi” îi oferă o autoritate, pe care nu ar trebui să o subestimezi, nici măcar ca stăpân al său.

O altă caracteristică, ce se află în strânsă legătură cu sarcina sa de câine de turmă, este postura sa „culcată” în timp ce muncește, care reflectă o concentrare puternică. Își ține capul coborât și coada deseori sub burtă.

Două variante de blană, multe posibilități de culori

Blana unui Border Collie poate avea două lungimi diferite conform standardului rasei, una cu o blană de lungime medie și o variantă cu blană fină. Ambele variante de blană au un păr foarte des, cu un strat inferior la fel de des, care le oferă o protecție bună indiferent de vreme.

Deși Border Collie cu un colorit negru și alb sunt cei mai comuni, blana sa poate avea o variație foarte mare de culori. Prin urmare sunt permise aproape toate culorile, dar albul nu ar trebui să fie niciodată culoarea predominantă. Pe lângă negru și alb, sunt posibile următoarele culori: roșu, albastru, albastru merle, roșu merle, maro, liliachiu. Toți câinii pot avea pete crem.

Nasul unui Border Collie poate fi negru, maro sau de culoare deschisă, în funcție de culoarea blănii. Capul lat cu o adâncitură distinctivă are un bot de lungime medie cu o dantură puternică, complet orientată în foarfecă. Ochii ovali, de mărime medie sunt de obicei maro – aceștia pot fi parțial sau complet albaștri în cazul câinilor de culoare albastru merle. Urechile de mărime medie pot fi orientate în sus sau îndoite în față.

Păzirea turmei îi este în sânge. Cu ajutorul dorinței sale puternice de muncă și a nivelului remarcabil de ridicat de inteligență, reușește să controleze o turmă cu ușurință. Specialitatea sa sunt oile.  Le conduce în direcțiile dorite fără probleme, le duce prin poartă sau izolează animale individuale de turmă. Deși este un câine foarte independent, lucrează de bună voie aproape de cioban. Dacă are un stăpân competent și adecvat, care apreciază și încurajează capacitățile unui Border Collie, el va fi ușor de controlat și subordonat. Este foarte sensibil și vrea să facă pe plac stăpânului cu orice preț.

În combinație cu entuziasmul său mare de muncă, această „dorință de a face pe plac” duce la faptul că un Border Collie ar munci până când cade din picioare, dacă stăpânul nu îi spune să se odihnească un pic. Pe lângă activitatea fizică și (chiar mai important) cea mentală, de care are nevoie neapărat această rasă pasionată și persistentă, el ar trebui să învețe de la un stăpân competent și cu experiență, când se poate relaxa și în ce situații nu e nevoie de instinctul său de câine de turmă. Există cazuri în care câini Border Collie crescuți greșit și nesolicitați fizic sau mental protejează copii, mașini sau alte obiecte pentru a compensa – uneori având consecințe fatale.

Nu este un câine pentru începători

Socializarea din timp și o educație consistentă sunt la fel de importante pentru acest câine fascinant, ca o îngrijire adecvată cu suficientă activitate fizică și mentală. Datorită capacității sale rapide de înțelegere, bucuria de a învăța și loialitatea față de „liderul haitei”, este destul de ușor de dresat pe de o parte, dar pe de alta poate învăța lucruri greșite destul de repede.

Acest câine inteligent recunoaște imediat greșelile și slăbiciunile în educația sa și știe cum să le folosească pentru propriul său avantaj. Stăpânii unui Border Collie trebuie să aibă suficientă experiență pentru a corecta greșelile în dresarea câinelui sau, chiar mai bine, pentru a le evita complet.

Numele este dat de originea geografică a acestui câine de rasă. Cuvântul englezesc „border” se referă în acest caz la regiunea de la granița dintre Anglia și Scoția. Fermierii, ce trăiau acolo, au avut câini de turmă timp de multe secole, câini care ajutau să strângă oile și făceau față cel mai bine la climatul dur din această zonă.

Primele mențiuni ale acestor câini extraordinar de rezistenți și muncitori, care controlau turme de oi ca nici o altă rasă, pot fi găsite în cartea „De Cannibus Britannicus” (în engleză „Of English Dogges”) de John Caius din anul 1576. Chiar dacă nu erau cunoscuți sub numele de „Border Collie” în acea perioadă, descrierea lui Caius este deja foarte apropiată de rasa cunoscută astăzi.

Strămoșul Old Hemp

Însă înmulțirea țintită a Border Collie, ca un câine de turmă, a început abia la sfârșitul secolului 19. Strămoșul rasei este masculul Old Hemp, născut în anul 1893, care a impresionat prin calitățile sale extraordinare de a păzi turma încă de la vârsta de 12 luni. Old Hemp și-a dovedit aptitudinile speciale de tot mai multe ori la așa numitele „Sheepdogtrials” – competiții organizate, în care concurau cei mai buni câini de turmă unul împotriva celuilalt -, devenind în curând unul dintre cei mai căutați masculi pentru montă.  Old Hemp a avut peste 200 de urmași, cărora le-a transmis calitățile sale excelente de câine de turmă. Mulți dintre câinii Border Collie din ziua de azi provin din linia lui Old Hemp.

Numele rasei „Border Collie”, conform căruia sunt cunoscuți câinii astăzi și prin care se disting de alte specii de Collie, a fost folosit pentru prima dată de James Reid în 1915. Reid a fost primul director al International Sheep Dog Society (ISDS) (în română: Societatea Internațională pentru Câini de Turmă), care a organizat competiții tip sheepdogtrials încă din 1906. Performanța la sheepdogtrials este un criteriu important chiar și astăzi, atunci când vine vorba de calitatea de câine de turmă al unui Border Collie. Această calitate de câine de turmă decide dacă patrupezii sunt potriviți pentru montă conform ISDS. FCI (Fédération Cynoloqique Internationale) a recunoscut Border Collie ca o rasă oficială abia în 1976, stabilind un standard al rasei, care includea pentru prima dată și aspectul câinilor.

Bolile tipice rasei

În timp ce menținerea unui echilibru mental este o provocare pentru mulți stăpâni de câini, sănătatea generală a rasei este de obicei destul de bună. Border Collie sunt câini rezistenți, care nu sunt foarte susceptibili la boli. În orice caz, există boli tipice acestei rase.

Defectul MDR1, care duce la hipersensibilitate la anumite medicamente, este mai frecvent la Border Collie, decât la alte tipuri de Collie. Alte boli ereditare care pot apărea la Border Collie sunt bolile de ochi, cum ar fi atrofia retinală progresivă sau Collie Eye Anomaly (CEA), boala metabolică lipofuscinoza ceroid canină (CL) sau afecțiuni la măduva spinării TNS (Trapped Neutrophil Syndrome).

De asemenea, Border Collie – la fel ca multe alte rase – pot dezvolta probleme la încheieturi, cum ar fi displazia de șold sau epilepsia.

Efortul de îngrijire

Îngrijirea unui Border Collie nu durează mult timp în comparație cu cerințele fizice și mentale ale acestui câine. În orice caz, patrupedul trebuie să se obișnuiască cu o anumită rutină. E important să îl periezi regulat pentru a menține frumusețea și sănătatea blănii sale.

În caz contrar, blana ar putea ajunge destul de încâlcită, în mod special la un Border Collie cu blană de lungime medie. Stăpânii ar trebui să verifice mereu urechile, dinții și ochii câinilor și să îi curețe, dacă e cazul. Așa vei reuși nu doar să detectezi și să tratezi din timp posibilele infecții, ci și să le eviți complet.

Nutriția unui Border Collie

Dieta are o influență decisivă asupra sănătății câinelui. Dar, la fel ca la toate rasele de câini, nu există un tip perfect de hrană nici pentru Border Collie. Ce e bun pentru câine depinde mai puțin de rasă și mai mult de factorii individuali. Vârsta, sexul, greutatea și starea de sănătate joacă un rol la fel de important ca și condițiile în care trăiește și nivelul de activitate.

Puii au nevoie de o hrană diferită de câinii adulți, la fel cum seniorii au nevoie de un alt tip de mâncare decât câinii adulți. Câinii cu alergii sau supraponderali trebuie să primească alt fel de hrană decât câinii sănătoși. Bineînțeles că Border Collie, care lucrează ca și câini de turmă, au cerințe energetice diferite decât alți patrupezi, care duc o viață mult mai liniștită ca și câini de familie.

Carnivorul din Border Collie

În principiu carnea ar trebui să fie prima pe lista de ingrediente, atât pentru câini utilitari, cât și pentru câini de familie. Câinii sunt carnivori, iar întregul lor sistem digestiv și chiar și dantura lor sunt făcute pentru a consuma carne. Proteinele din carne sunt cea mai importantă sursă de energie a câinelui.

Dacă îi dai carne, așa cum e la modă prin metoda BARF, evită porcul, pentru că ar putea conține paraziți, cum ar fi bacterii sau viermi – deși destul de rar. Poți să îi dai orice alt tip de carne fără probleme. Însă dacă vrei să fii sigur, pune carnea la congelator timp de o săptămână. Astfel vei omorî posibilii patogeni.

Ce altceva ar trebui să fie în meniu

Pe lângă carne, și legumele și fructele ar trebui să fie prezente în regimul unui Border Collie. Pentru a îi oferi câinelui cea mai posibilă îngrijire, e bine și să îi dai uleiuri care conțin acizi grași omega-3, cum ar fi uleiul de somon. Un ou crud ajută la menținerea luciului sănătos al blănii câinelui.

Din când în când îi poți da oase pentru a încuraja sănătatea danturii câinelui. Dar dă-i doar oase întregi – oasele tubulare, care se transformă în așchii, pot duce la răni grave la esofag sau la tractul gastrointestinal, care pun în pericol viața câinelui.

2023_06_FreeDelivery_1000x160_RO

Un atlet, ce aleargă pe distanțe mari

Dar chiar și dacă nu iei în considerare aceste două caracteristici, Border Collie nu își poate ignora destinul de câine de turmă și câine utilitar. Corpul său mușchiulos, atletic și bine proporționat, precum și mișcările sale fluide denotă viteză, agilitate și rezistență. Își ridică lăbuțele foarte puțin de pe pământ, reușind să se miște atât târâș, cât și la viteză mare. Corpul armonios, care este mai mult lung decât înalt, ajunge la o înălțime maximă de 55 cm în cazul masculilor. Femelele sunt de obicei un pic mai mici, înălțimea umerilor începând de la 45 cm. Greutatea trebuie să fie în proporție cu corpul, fiind în general între 13 și 22 kg.

Pui de border collie la dresaj cu ajutorul unui clicker pentru câini, câinele dă lăbuța în palma stăpânului

Creștere

Timp de multă vreme Border Collie a fost înmulțit exclusiv ca un câine de turmă. Instinctul de muncă, perseverența și obediența în asociație cu abilitatea sa de a păzi turma au fost principalele scopuri ale eforturilor de înmulțire. Abia în ultimii ani a devenit Border Collie un câine de familie tot mai îndrăgit. Odată cu creșterea în popularitate a sportului Agility în Anglia și nu în ultimul rând prin filme ca „Babe – cel mai curajos porcușor din lume”, chiar și „oamenii normali” au început să fie interesați de această rasă. Dar nici măcar încercarea unor crescători de a înmulți o variantă mai calmă a Border Collie, care să fie mai potrivită ca un câine de familie și social, nu poate anula secole întregi de înmulțire conform performanțelor. Omiterea scopului lor originar, acela de a păzi oile, transformă mulți dintre acești câini extrem de specializați în animale cu probleme mentale.

Cui i se potrivește un Border Collie?

Înainte de a cumpăra un Border Collie, ia în considerare sănătatea sa mentală și întreabă-te dacă chiar poți îndeplini cerințele acestei rase. Nici măcar ore întregi de plimbări, ciclism sau sporturi de performanță, cum ar fi Agility, nu sunt suficiente pentru a satisface instinctul său înnăscut de muncă. Deseori câinii care nu sunt suficient de solicitați mental ajung la comportamente problematice, cum ar fi păzirea copiilor sau obiectelor, sau chiar la comportament agresiv, care contrazice natura prietenoasă a acestor câini. Așadar un Border Collie e făcut să ajungă pe mâinile unui cioban sau a unui profesionist, care apreciază caracteristicile și comportamentele tipice rasei și știe cum să le ducă în direcția potrivită. Oamenii cu experiență, care investesc majoritatea zilei în dezvoltarea mentală a câinelui lor și care pot să îi ofere suficientă siguranță, calm și constanță, pe lângă activitatea fizică și mentală, cu siguranță vor găsi un partener extrem de loial și de încredere în Border Collie, pe care îl pot ține în familie în aceste circumstanțe.

Întreținere: de ce are nevoie un Border Collie?

O dietă echilibrată și sănătoasă, o îngrijire adecvată și regulată și condițiile potrivite de trai reprezintă bazele unei vieți sănătoase de câine. Cea mai mare provocare este probabil un comportament care să corespundă naturii specifice a rasei Border Collie. Condițiile de viață înghesuite, un stăpân care nu dedică suficient timp câinelui și neglijează dezvoltarea sa fizică și mentală, pot duce la probleme. Border Collie nu este un câne cu care poți face puțin sport și care se adaptează oricărei situații. Acest câine de turmă vrea să muncească – chiar dacă este ținut ca un câine de familie.

Așa că dacă vrei să cumperi un Border Collie, ar trebui să te asiguri că poți îndeplini cerințele mari ale acestei rase fascinante. Cine e dispus să facă asta și are destul timp pentru a munci cu patrupedul, este suficient de creativ pentru a îi prezenta mereu noi provocări și are suficientă experiență și cunoștințe în dresarea câinilor, nu va fi doar în formă bună, ci va fi și foarte fericit împreună cu acest munte loial și iubitor de energie alături de el.

Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.