Collie cu părul scurt

Short-haired collie stands in a sunny clearing in the forest

Collie cu părul scurt este mult mai puțin cunoscut decât ruda sa apropiată cu părul lung.

Collie cu părul scurt sau Ciobănescul scoțian cu păr scurt (Collie Smooth) nu este foarte cunoscut la noi în țară. La prima vedere, corpul său bine antrenat și capul îngust amintesc mai degrabă de un ogar. Cu toate acestea, Collie cu părul scurt este un Collie „adevărat”, cu toate caracteristicile pozitive ale Collie. Pe lângă asta, el este considerat mai ușor de îngrijit și mai robust decât ruda sa cu părul lung.

Profilul rasei

Informații pe scurt: câine ciobănesc cu păr scurt, atletic, din Marea Britanie, cu un caracter prietenos și o inteligență remarcabilă
Înălțimea la greabăn: 56-61 cm
Greutate: 26-44 kg
Speranță medie de viață: 12-15 ani
Preț: de la 1.400 €
Caracter: alert, jucăuș, loial familiei
Blană: strat exterior scurt și dur, substrat des
Culorile blănii: sable-white, tricolor, blue-merle
Dificultate de dresaj: redusă
Nevoie de îngrijire: redusă
Nevoie de mișcare: Foarte mare
Origine: Insulele Britanice
Dificultate: medie

Aspect: un patruped puternic, bine structurat

Collie cu păr scurt este similar în multe privințe cu mult mai cunoscutul Collie cu păr lung – cu excepția aspectului său. Collie cu păr scurt se caracterizează prin capul său îngust și lung, constituția atletică și blana dură și deasă. În comparație cu rudele lor cu părul lung, Collie cu păr scurt sunt considerați mai atletici și mai puternici.

Distribuția favorabilă a mușchilor pe corpul elegant este deosebit de bine accentuată de blana scurtă și netedă. Rasa își poartă urechile mici și înclinate semi-ridicate pe craniul în formă de pană, în timp ce privirea alertă și inteligentă de dedesubt vrăjește privitorul.

Rasă rezistentă la condițiile meteo
Substratul des protejează Collie-ul cu păr scurt de frig și condiții meteo nefavorabile.

„Greii” rasei Collie

În ciuda corpului lor foarte îngust atunci când sunt priviți din față, patrupezii sunt adevărate pachete de mușchi și sunt în medie cu cinci până la opt kilograme mai grei decât Collie cu părul lung.

Conform standardului FCI, greutatea maximă specificată pentru masculi este de 29 de kilograme, iar pentru femele de până la 25 de kilograme. Cu toate acestea, nu este neobișnuit să întâlnim reprezentanți ai rasei care cântăresc chiar mai mult.

Totuși, datorită înălțimii lor considerabile și a picioarelor lungi și grațioase, un Collie cu părul scurt nu pare niciodată stângaci sau greoi. Masculii ating între 56 și 61 de centimetri, iar femelele între 51 și 56 de centimetri.

Pereche de collie cu par scurt. unul blond si unul negru stând unul lângă altul
Collie cu părul scurt sunt mai grei și mai musculoși decât cei cu părul lung.

Cele 3 culori ale rasei Collie cu părul scurt

În ceea ce privește culoarea, standardul rasei recunoaște trei variante diferite ale rasei:

  • Sable-white: de la un ton auriu deschis la un ton mai închis de mahon (sable închis)
  • Tricolor: predominant alb-negru cu un ton cafeniu
  • Blue-Merle: blană gri-argintie cu pete negre

Toate cele trei variante de culoare pot prezenta marcajele albe tipice pentru Collie. Aproape toți reprezentanții rasei au lăbuțe predominant albe. Coada subțire, care se prelungește până la glezne, se regăsește în toate culorile.

Până acum, Collie cu păr scurt a fost eclipsat de binecunoscutul Collie cu păr lung. Cu toate acestea, așa-zisul Smooth Collie are multe de oferit prin firea sa prietenoasă și nu are de ce să se ferească de comparații.

Mai degrabă loial, decât hoinar

Acest câine de rasă sensibil și afectuos se bucură din plin de prezența oamenilor săi. Este considerat loial și foarte orientat către oameni.

Nu trebuie să îți faci griji că acest Collie se va rătăci, deoarece nu-și scapă aproape niciodată stăpânul din ochi. Mângâieri până la refuz – asta este tot ceea ce își dorește. În același timp, patrupedului îi place să se joace și să își descarce energia.

Inteligent și dornic de muncă

Imediat ce vede o lesă sau o minge, el sare fericit, latră și este încântat de atenția primită. Având în vedere că are multiple interese și că este un câine extrem de inteligent, vei putea practica aproape orice sport canin cu el.

Un Collie cu părul scurt va încerca să îndeplinească toate cerințele părinților săi. Câinii din această rasă vor să-și mulțumească oamenii și se arată extrem de capabili să învețe.

Inimă de leu prudentă

Dacă vezi un câine pe stradă care se sperie până și de propria umbră, cel mai probabil este un Collie. Această timiditate și prudență tipică poate fi întâlnită uneori și la Collie cu părul scurt. Atunci când întâlnește străini, el rămâne inițial rezervat și îndrăznește să iasă din ascunzătoare doar după ce l-a adulmecat și examinat în detaliu.

În ciuda acestui fapt, rasa are adesea reprezentanți foarte puternici care sunt foarte potriviți ca și câini de pază. Dacă simt o amenințare, își vor apăra casa, curtea și pe cei dragi cu vehemență și un curaj neclintit.

Caracterul său abordabil și bun la suflet face din Collie cu părul scurt un câine de familie și de companie de primă clasă. Îi plac copiii și poate fi grijuliu chiar și cu cei mai tineri dintre ei.

Datorită caracterului său de câine de turmă, el rămâne întotdeauna aproape de familia sa și încearcă să o protejeze. Îi place să facă parte din haită și să fie implicat în ceea ce se întâmplă. Singurătatea frecventă sau chiar și ținerea într-o cușcă sunt complet nepotrivite pentru acest patruped orientat spre oameni.

Sunt Collie cu părul scurt ușor de dresat?

Dresajul unui Collie cu părul scurt este foarte simplu. Printr-un nivel de bază de consecvență, poți realiza multe cu acești câini, deoarece abilitățile lor de înțelegere sunt printre cele mai rapide din lumea câinilor. Ei sunt, de asemenea, rapid impresionați și reacționează chiar și la o privire severă.

Discuții veșnice despre regulile stabilite? Nu este nevoie pentru părinții de Collie cu păr scurt: câinii sunt extraordinar de necomplicați.

Pentru un Collie cu părul scurt este important să se poată baza pe dragostea oamenilor săi. O mână capricioasă sau excesiv de dură are un efect deranjant asupra sensibilului și prietenosului patruped. Animalele reacționează, de obicei, prin retragere și schimbarea comportamentului.

De câtă activitate are nevoie un Collie cu părul scurt?

Temperamentul său uneori furtunos și corpul agil și puternic arată că acest Collie vrea să fie ținut ocupat. Chiar dacă îi place să fie mângâiat de familia sa și pare întotdeauna echilibrat, nevoia de mișcare și activitate a fostului câine utilitar nu trebuie subestimată. Așa că încearcă să planifici sesiuni zilnice ample de mișcare pentru câinele tău.

În orice caz, patrupedul nu este deloc pretențios atunci când vine vorba de alegerea unei activități. Spre deosebire de mulți alți câini de turmă, acesta nu caută responsabilități sau provocări majore. Iată câteva ocupații, de care animalul se va bucura în mod deosebit:

  • Jocuri ușoare de aport
  • Repetarea unor mici trucuri sau dans canin
  • Sporturi canine precum Agility
  • Dresajul ca și câine însoțitor

Un avantaj al răspândirii relativ scăzute a Collie-ului cu păr scurt este că bolile tipice rasei apar astăzi mai rar decât la Collie cu părul lung, care este adesea „supraînmulțit”.

Rasă de câini robustă și originală
Collie cu părul scurt nu a fost niciodată un câine la modă. Prin urmare, a fost scutit de orice escapade dăunătoare de reproducere.

Boli tipice rasei

Dar chiar și acest patruped trebuie să se confrunte cu unele boli tipice pentru Collie. Printre acestea se numără defectul MDR1 foarte răspândit la Collie, o hipersensibilitate la anumite medicamente.

Totodată, Collie sunt predispuși la dermatomiozită (boală a pielii și a mușchilor) și la boala oculară care le poartă numele, „Collie Eye Anomaly”. Deoarece aceste boli specifice rasei sunt determinate genetic, testarea câinilor părinți poate contracara răspândirea lor ulterioară.

Speranța de viață a unui Collie cu părul scurt

În general Collie cu părul scurt au o speranță de viață între 13 și 15 ani. Bineînțeles că ea depinde nu numai de gene, ci și de o creștere și îngrijire cât mai adecvată speciei posibil.

Cum se îngrijește blana unui Collie cu părul scurt?

Având o blană scurtă și dură, Collie-ul cu părul scurt nu necesită prea multă îngrijire. Periajul regulat este suficient pentru a îndepărta murdăria de pe blană după o plimbare și pentru a-i menține strălucirea.

La fel ca la toți câinii, el are nevoie de mai multă atenție doar atunci când își schimbă blana. Poți folosi o perie pentru blană pentru a îndepărta nodurile și părul căzut. Este normal ca această rasă să lase un pic de păr pe tot parcursul anului.

Un crescător bun va putea să îți spună multe despre regimul alimentar al protejaților săi. După ce ai cumpărat un cățeluș, îți recomandăm să folosești inițial hrana obișnuită a crescătorului pentru micul tău patruped. Treptat, pe măsură ce acesta crește și i se schimbă cerințele, poți trece la hrana pentru câini adulți.

Pe măsură ce animalele îmbătrânesc, se reduce și numărul de mese pe zi. În timp ce cățeii primesc în continuare până la patru mese pe zi, una sau două mese pe zi sunt suficiente pentru un Collie cu părul scurt adult.

Există hrană specială pentru Collie?

În final, tipul de hrană ales depinde doar de tine. Nu există un singur tip de hrană „potrivită”. În principiu, Collie are aceleași nevoi ca orice alt câine. Pentru o dezvoltare sănătoasă el are nevoie de multe proteine de înaltă calitate (de exemplu, carne) și legume.

Adaptează mereu hrana la situația de viață a câinelui. Factori precum nivelul de activitate, vârsta, greutatea și starea de sănătate sunt criteriile decisive care determină ce și cât de mult mănâncă câinele. Dacă ai îndoieli, cere sfatul medicului veterinar sau al unui expert în nutriție canină.

Fii foarte atent la hrana gata preparată dacă alegi să nu prepari singur mâncarea câinelui sau să apelezi la metoda BARF. O privire asupra listei de ingrediente oferă informații despre originea, calitatea și compoziția nutrienților pe care îi conține.

Collie cu păr scurt și Collie cu păr lung au un trecut comun. În timp ce acesta din urmă a devenit în rapid un câine nobil la modă și a fost menit în primul rând să impresioneze prin blana sa lungă, Collie cu păr scurt a rămas pentru mult timp un câine strict pentru fermieri și ciobani.

A fost crescut în primul rând pentru capacitatea sa de lucru și mai puțin pentru aspectul său. Blana scurtă evidențiază trecutul Collie-ului cu părul scurt ca și câine utilitar: o blană prea lungă ar fi fost un obstacol în timpul lucrului cu turmele de oi.

Crescut ca un animal de lucru robust

Fermierii și agricultorii din Insulele Britanice au remarcat din timp acești câini de rasă robustă, puternică și ușor de manevrat. Inițial, i-au crescut pentru a lucra cu turma. Nu numai că erau excelenți ca paznici pentru oi, dar erau și mereu atenți și vigilenți alături de fermierul lor.

Primele exemplare de Collie cu părul scurt au apărut în curând la expozițiile canine din Anglia. În 1870, exista deja o clasă de evaluare separată pentru câinii ciobănești cu păr scurt. În prezent, rasa nu este foarte bine cunoscută în majoritatea țărilor.

În umbra lui „Lassie“

În ciuda răspândirii la nivel mondial a câinilor Collie în Europa, America și Australia, varianta cu păr scurt a fost întotdeauna eclipsată de cea cu păr lung. Datorită rolului său principal în serialul pentru copii „Lassie”, a devenit celebru peste noapte și favoritul tuturor copiilor.

Collie cu părul scurt a ajuns din Insulele Britanice în alte țări abia la mijlocul secolului XX, în special în anii 1960.

Datorită caracterului lor prietenos, iubitor de copii și echilibrat, precum și a blănii scurte și ușor de îngrijit, se bucură de tot mai mulți fani printre iubitorii de câini. Cu toate acestea, acest câine de rasă probabil că nu va putea niciodată să se ridice la nivelul de popularitate al lui „Lassie”.

Cât costă un Collie cu părul scurt?

Un pui de Collie cu părul scurt costă de la 1.400 de euro în sus.

Dacă ești interesat de un cățel, asigură-te că crescătorul a efectuat toate examinările veterinare și vaccinările prescrise pentru câinii săi.

Respectarea specificațiilor de îngrijire reprezintă baza pentru un câine sănătos. Așa că îți recomandăm să cumperi numai de la un crescător de renume care îți poate furniza toate documentele referitoare la cățeii săi. Un crescător bun este interesat și de tine – la urma urmei, el vrea să știe dacă patrupedul său este pe mâini bune.

Atenție la „oi negre“
Fii foarte atent la ofertele extrem de avantajoase. Deseori acestea sunt capcane – sau sunt de-a dreptul ilegale.

Mamă collie cu părul scurt cu cățeluș
Nu cumpăra un cățel decât de la un crescător serios.

Concluzie: Collie cu părul scurt este un câine agil, potrivit pentru începători

Această rasă este potrivită și pentru persoanele care nu au mai avut câine. Câinii adoră să fie în familie, nu au probleme cu copiii și sunt ușor de dresat. De obicei, nici păstrarea lor alături de alte animale de companie, cum ar fi pisicile, nu reprezintă o problemă.

Acest patruped are nevoie de multă dragoste și activitate. El vrea să trăiască în imediata apropiere a oamenilor săi și se bucură de orice formă de atenție.

Excelentul paznic pentru turmele de animale este acum un partener de joacă potrivit care, datorită bunăvoinței și spiritului său jucăuș, poate lua parte la aproape toate „prostelile”.

Un părinte de animăluțe care trebuie să își lase câinele mult timp singur din motive profesionale este cu siguranță partenerul nepotrivit pentru acest patruped sociabil și orientat spre oameni. Dacă însă ai timpul și dorința de a petrece multă vreme alături de câinele tău, Collie-ul cu părul scurt este alegerea perfectă.

2024_05_zooPoints_Trigger_1000x160_RO

Jana Schubert
Profilbild von zooplus Magazin Autorin Jana Schubert

Încă de când eram copil, preferam să mă joc cu pisica noastră persană decât cu ursulețul de pluș. Mai târziu, i-am bătut la cap pe părinții mei până când mi s-a permis să adopt un cal. Am avut multe experiențe memorabile alături de animalele mele de companie. Și chiar dacă viața alături de ele nu este întotdeauna ușoară, nu aș lua în considerare altă opțiune, pentru că nimic nu îmi ajunge la suflet precum companionii mei. Simt această magie chiar și atunci când scriu despre ele și sper ca o parte din ea să vă atingă și pe voi.


Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.