Bichon Havanez (Havanese)

Scris de Kerstin S.
Bichon Havanez alb care se joacă afară pe iarbă la apus. Câinele are picioarele din față lăsate, spatele arcuit gata să sară

Bichonul Havanez este un partener prietenos și necomplicat.

Nu doar că arată simpatic, ci chiar sunt. Bichonii – cuvântul francez pentru “câine de poală” – se numără printre cei mai populari câini de companie, și pe bună dreptate. În acest articol îți vom prezenta cel mai cunoscut dintre ei: Bichonul Havanez.

Ce culori poate avea blana acestui câine?

Spre deosebire de alți bichoni, Bichonul Havanez nu este doar alb, ci poate fi și cafeniu, negru, maro Havana, maro-roșcat și pătat.

Blana nu are aproape deloc subpăr – uneori subpărul lipsește cu desăvârșire. Cu toate acestea, blana exterioară moale, de preferință ondulată, este deosebit de abundentă și are o lungime de până la 18 centimetri.

Ochi mari, mers vioi

Câinele se remarcă prin ochii săi mari și întunecați, care au formă de migdală conform standardului. El poartă coada ridicată sau încolăcită pe spate. Mersul Bichonului Havanez este vioi și săltăreț.

Bichon havanez negru, forografie de aproape
Blana mătăsoasă a Bichonului Havanez necesită o îngrijire iubitoare.

Caracter: un partener necomplicat

Bichonul Havanez este un câine plin de viață, care aduce bucurie multor iubitori de câini. Este inteligent, vioi, jucăuș, iubitor de copii, vesel și, nu în ultimul rând, un adevărat cuceritor. Câinele de talie mică este întotdeauna bine dispus și gata de activități cu „haita” sa umană.

Deși este alert, nu este agresiv, nu latră exagerat. Acest lucru este valabil cel puțin pentru cei care sunt suficient de stimulați. Dacă patrupezii sunt plictisiți, este foarte posibil ca aceștia să atragă atenția asupra lor prin lătrat.

Fiind încrezător în sine, micuțul este deschis față de străini și față de alte animale, fiind un partener binevenit oriunde.

Istețimea și dorința de a învăța fac ca Bichonul Havanez să fie ușor de dresat. Totodată, este foarte ascultător și îi place să își mulțumească oamenii. Acestea sunt cele mai bune condiții prealabile pentru a educa acest câine.

Nici măcar începătorii nu vor considera creșterea unui Bichon Havanez prea dificilă. Cea mai mare dificultate constă în a nu lăsa farmecul micilor patrupezi să profite de tine.

Câinii deștepți își amintesc fiecare mică excepție și vor insista mai târziu asupra „dreptului” lor, odată ce li s-a acordat – de exemplu, un loc în pat. Cel mai bine este stabilești împreună cu toți membrii familiei ce are voie să facă noul venit și ce reguli există în gospodărie înainte de a aduce câinele acasă.

Apropo, Bichonul Havanez nu are deloc instinctul de a vâna.

Chiar și un câine de talie mică are anumite pretenții față de casa sa. Mai jos vei afla cam ce trebuie luat în considerare.

Este Bichonul Havanez un câine de familie?

Absolut! Bichonului Havanez îi place să fie alături de copii care știu cum să se comporte cu un câine. Îi place să se joace cu ei și, prin urmare, este foarte potrivit drept câine de familie.

Asigură-te că animalul se poate retrage dacă agitația devine prea mare pentru el, mai ales dacă există copii mici în preajmă. Copiii trebuie să învețe că un câine nu este o jucărie, ci o ființă cu nevoi individuale. Bebelușii și copiii mici nu ar trebui lăsați niciodată singuri cu un câine, indiferent de rasă.

Micului patruped îi place cel mai mult să locuiască cu un singur stăpân – pentru a fi mereu în centrul atenției.

Și cum rămâne cu ceilalți membri ai familiei cu patru picioare? Majoritatea Bichonilor Havanezi se înțeleg bine cu alți câini și pisici.

Alte sfaturi privind creșterea unui Bichon Havanez

Patrupedul se înțelege bine cu mulți iubitori de câini și este un câine excelent pentru începători. Poate trăi fără probleme în apartament la oraș și se bucură de ieșirile în parc.

Bichonului Havanez îi place și să se adapteze la rutina zilnică a omului său. De aceea, el este foarte potrivit și pentru a fi luat la birou sau pentru persoanele care lucrează de acasă. Condiția este să ții câinele ocupat într-un mod adecvat în timpul liber.

Bichonul Havanez este un excelent tovarăș de călătorie: poți lua acest câine cu tine în multe hoteluri sau case de vacanță în care sunt permise animalele de companie.

Blana mătăsoasă a câinelui are un avantaj. Bichonul Havanez nu lasă aproape deloc păr. Cu toate acestea, îngrijirea blănii necesită foarte mult timp.

Blana Bichonilor Havanezi are tendința de a se încâlci, ceea ce nu este doar o problemă vizuală: blana mată formează rapid zone lipite de piele, care sunt greu de îndepărtat și care aduc cu ele riscul apariției ciupercilor sau a inflamațiilor pielii.

Îmbăiatul se practică de la început

Băile facilitează pieptănarea și periajul. O cadă pentru bebeluși este foarte potrivită pentru acest lucru. Obișnuiește blănosul cu ritualul de îmbăiere cu șampon pentru câini.

Asigură-te că nu îi intră păr în ochi – fie prin utilizarea de agrafe de păr, fie prin tunderea cu grijă a blănii în mod regulat. Principalul lucru este ca patrupedul să poată vedea bine.

Îngrijirea ghearelor

Verifică ghearele cățelului lunar și taie-le cu o foarfecă pentru gheare, dacă este necesar. Acești câini ușori își uzează ghearele mai încet decât patrupezii cu o greutate mai mare.

Micului „cubanez” îi place să petreacă timp afară. Dar, datorită dimensiunilor sale mici, nevoia lui de mișcare este relativ ușor de satisfăcut. Bineînțeles că te va însoți cu plăcere în plimbări lungi. Pe lângă asta, îi place să se joace cât mai mult posibil.

Bichonul Havanez învață trucuri cu ușurință – așa că de ce să nu-ți înveți patrupedul câteva mișcări? Agility, în special pentru câinii de talie mică, este o altă modalitate potrivită de a ține câinele ocupat și de a te distra în același timp alături de el.

În America de Sud, locul său de origine, se vede cel mai bine cât de multe fațete are acest mic câine: aici, Bichonul Havanez protejează animale mici și păsări de curte. Bineînțeles că acest pachet de energie apreciază și orele confortabile petrecute pe canapea împreună cu omul său preferat.

Există boli tipice rasei la Bichoni Havanezi? Riscul este destul de scăzut dacă apelezi la un crescător bun.

Boli specifice rasei

Bichonii Havanezi sunt considerați a fi robuști. Înainte de împerechere, crescătorii efectuează o examinare completă a stării de sănătate, testând părinții pentru depistarea eventualelor boli.

La fel ca pentru majoritatea câinilor de talie mică, printre acestea se numără:

  • Luxația rotulei (PL)
  • Probleme oculare sub forma atrofiei progresive a retinei, care poate duce la orbirea câinelui
  • Sebadenita sau Adenita Sebacee, o boală a pielii care provoacă căderea părului, tinde să fie mai frecventă decât la alte rase de câini

Sfat: cere-i crescătorului să își arate rezultatele analizelor corespunzătoare în scris. 

Nutriția Bichonului Havanez

Acești câini drăguți tind să fie pretențioși în privința mâncării. Cu toate acestea, excepțiile confirmă regula. Monitorizează greutatea animalului pentru a ajusta cantitatea de hrană dacă este necesar.

Oferă-i patrupedului o hrană pentru câini de înaltă calitate (fie că este vorba de hrană uscată sau umedă) și nu-i da prea multe recompense– valabil mai ales pentru membrii pretențioși ai rasei. Acest lucru îi va tăia din apetitul pentru mesele principale.

Cât trăiesc Bichonii Havanezi?

Bichonii Havanezi sănătoși ajung la o vârstă medie de 13-15 ani. Ei rămân jucăuși până la o vârstă înaintată.

 

Denumirea comună la nivel internațional „Bichon havanaise” îl dă de gol: acest câine este înrudit cu grupul FCI de Bichoni originari din Europa. „Bichon” este cuvântul francez pentru „câine de poală”. Câinii de poală trăiau în mod tradițional ca însoțitori ai doamnelor bogate.

Rădăcinile Bichonului Havanez se află în Europa, mai exact în regiunea mediteraneană. De acolo, a ajuns în America de Sud pe navele europene, unde a fost încrucișat cu alți câini.

De unde provine numele de Bichon Havanez?

Numele de „Bichon Havanez” nu provine de la capitala Cubei, Havana, așa cum se spune adesea. În schimb, se datorează culorii „Havana” întâlnite adesea la această rasă de câini, și anume o blană de culoarea tutunului.

În Cuba, popularitatea Bichonului Havanez a scăzut rapid în secolul XX, astfel încât în anii 1960 nu mai exista aproape niciun reprezentant al rasei. Din fericire, în această perioadă, Bichonul Havanez avea deja câțiva fani în SUA, care au preluat creșterea acestei rase de câini.

Astăzi, simpaticul pachet de energie este un tovarăș popular și în Europa.

Rase similare

Celelalte rase de Bichon sunt ceva mai asemănătoare. Acestea sunt:

Bolokna Zwetna aparține, de asemenea, acestui grup, dar nu este recunoscută de FCI. Coton de Tuléar și Micul Leu (Lowchen) sunt și ele considerate a fi înrudite.

Bichon Havanez care se joacă cu un set de Agility
Activitățile precum Agility mențin echilibrul Bichonilor Havanezi.

Sfaturi despre cumpărarea unui Bichon Havanez

Ești în căutarea unui Bichon Havanez? Iată la ce ar trebui să fii atent:

Găsirea crescătorului potrivit

Bichonul Havanez este una dintre cele mai populare rase de Bichon în multe țări. Conform statisticilor, în unele locuri este aproape de trei ori mai frecvent decât bine cunoscutul Bichon Maltez.

În prezent, găsirea unui Bichon Havanez nu implică în general timpi lungi de așteptare. În România poți găsi cu ușurință crescători ce au deja sau planifică să aibă în curând pui, de exemplu, prin intermediul asociațiilor oficiale de crescători.

Asigură-te că crescătorul găsit aparține unei asociații de renume și că își vinde „protejații” doar cu un certificat de pedigree.

Pregătește-te pentru vizita la crescător și citește care sunt cele mai importante întrebări pe care trebuie să le pui unui crescător de câini.

Cet preț are un Bichon Havanez?

Un cățel de la o canisă de renume costă între 1.000 și 2.000 de euro. Bichonii Havanezi adulți care își caută un nou cămin se cedează, de obicei, noii lor familii pentru o taxă simbolică mult mai mică.

Nu îți dorești neapărat un câine de rasă? În adăposturile de animale există mereu metiși adorabili foarte similari.

Concluzie: simpatic din toate punctele de vedere

Dacă ești în căutarea unui partener prietenos de zi cu zi și ești dispus să investești timp și efort în îngrijire, nu ai cum să greșești alegând un Bichon Havanez.

Profil pe scurt

Pe scurt: Bichonii Havanezi sunt câini mici și plini de viață. Au multă încredere în sine, dar ușor de dresat și, prin urmare, sunt ideali pentru familii.
Înălțimea la greabăn: 28 cm
Greutate: 3-9 kg
Speranța medie de viață: 13-15 ani
Preț: de la 1.000 Euro
Caracter: afectuos, vesel, jucăuș, alert, bine dispus
Blană: lungă, cu strat exterior ondulat
Culoarea blănii: albă, cafenie, neagră, maro Havana, maro roșcat, cu și fără pete
Dificultate de dresaj: Redusă
Nevoie de îngrijire Medie
Nevoie de mișcare Medie
Origine Europa

Kerstin S.
puppy

Forumul zooplus a fost primul contact cu scrisul ca freelancer: aici, iubitorii de pisici s-au reunit încă din 2011 pentru a dezvolta propria revistă tipărită numită „Pfotenhieb”. Pe lângă studiile germane, mi s-a permis să scriu câteva articole pentru „Pfotenhieb”. În prezent, un bucuros părinte de cățel, mă dedic în principal subiectelor legate de animale și sănătate.


Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.