Bichon Maltez

Bichon Maltez cu blana lungă și clămițe în păr

Micuțul Bichon Maltez – un câine de familie foarte îndrăgit

Fiind niște câini inteligenți și plini de viață, micuții Bichoni Maltezi fascinează numeroși iubitori de animale. Ei sunt tovarăși foarte potriviți pentru oameni, cărora le place să aibă mereu un patruped cu ei și cărora le place să îngrijească blana moale ca mătasea.

Aspect

Drăguț și elegant la prima vedere

Având niște ochi rotunzi și întunecați și nasul negru în contrast cu blănița albă ca zăpada, Bichonul Maltez cucerește inima multor iubitori de câini prin aspectul său. E clar că atrage priviri peste tot, pe unde merge: în ciuda faptului că are o înălțime de doar 21-25 cm și o greutate de maxim 4 kg, el îți atrage atenția prin felul său plin de viață de a fi. Blana mătăsoasă nu are substrat și ajunge până la pământ. Însă aspectul bine îngrijit al Bichonului Maltez necesită mult timp din partea stăpânilor. Din punct de vedere vizual, această rasă este foarte apropiată de rudele sale, celelalte tipuri de Bichoni – „câini de jucărie”. Mulți amatori îl confundă cu Coton de Tuléar. Însă Bichonul Maltez este mai mic și are o blană mai moale decât acesta.

Istoric

Această rasă își are rădăcinile în Antichitate: există o teorie, care spune că strămoșii Bichonilor Maltezi provin din Egipt, unde au fost răspândiți prin intermediul negustorilor. Astfel, arheologii au găsit statui mici ale câinilor în mormântul faimosului faraon Ramses II, care a murit în 1225 î.H., statui similare Bichonilor Maltezi din ziua de azi.  Ilustrațiile de pe vaze cu 700 de ani mai târziu arătau un câine mic, lângă care se putea citi cuvântul „Melitae”. Însă trecutul este la fel de neclar ca și originea numelui: dacă pentru mult timp s-a presupus că numele se referă pur și simplu la insula Malta de pe coasta Siciliei sau la insula din Dalmația, Mjlet, acum se presupune că numele provine din cuvântul semit „màlat“, care înseamnă „port” și care a fost utilizat în numele multor locații. Singurul lucru sigur este că strămoșii acestui patruped erau cunoscuți încă din Antichitate și erau destul de îndrăgiți ca și câini de societate. În decursul mai multor secole micuții au ajuns să fie tovarăși doriți de nobili și de soțiile acestora, chiar și de împărați și regi. Regina Victoria a Marii Britanii și Reginele Franței Marie Antoinette și Joséphine Bonaparte fac parte din cercul de stăpâni de Bichoni Maltezi fericiți. Acest câine este îndrăgit chiar și în ziua de azi și se poate simți ca acasă chiar și într-un apartament la oraș.

Bichon Maltez care răspunde la comanda șezi
Dresajul unui Bichon Maltez

Caracter

Energie pe patru picioare

Bichonii Maltezi compensează pentru mărimea lor prin caracterul pozitiv și plin de viață. Ei sunt inteligenți, docili, jucăuși și le place să învețe trucuri noi. Deși sunt alerți, ei nu au tendința să latre mult. Bichonii Maltezi au anumite reticențe față de străini – ei își dedică toate atenția stăpânului lor, în preajma căruia le place să fie tot timpul. Acestei rase îi este greu să stea singură, având în vedere că a fost înmulțită timp de mii de ani pentru a încânta oamenii cu compania sa. Așadar încearcă să nu lași acest patruped singur prea mult timp. El este un tovarăș destul de necomplicat: fie că e vorba de joacă, mers în excursii sau lenevit – Bichonul Maltez este mereu bine dispus, singurul lucru important pentru el fiind să fie alături de persoana iubită.

2024_04_Spring_Offer_Freebie_1000x160_RO

Creșterea unui pui de Bichon Maltez

Patruped dornic să învețe

Nu e greu să dresezi acest câine, chiar dacă ești începător. Bichonul Maltez este văzut ca un câine dornic să învețe și foarte sensibil – nu fii foarte brusc atunci când ai de-a face cu el, pentru că va citi cu bucurie orice dorință din ochii tăi. Însă atunci când descoperă ceva nou, nu uita: nu răsfăța Bichonul Maltez – micuțul e în general destul de curajos și deschis, fiind mult mai mult decât un câine de jucărie. Bineînțeles că are nevoie de o educație consistentă pentru a învăța ce are voie și ce nu – nu ceda privirilor de cerșetor și nu fă excepții, de exemplu dacă nu are voie în pat – chiar dacă e greu să îi reziști. Dacă cedezi o dată, va trebui să o iei de la capăt.

Sănătate

La fel ca mulți alți câini de talie mică, și această rasă este predispusă la luxația patelară, dislocarea dureroasă a articulației genunchiului. Cea mai bună metodă de a preveni acest lucru este să urmărești greutatea câinelui și să îi dai ocazia să facă mișcare regulat, pentru că acest lucru întărește stabilitatea mușchilor în jurul genunchilor. Rasa este predispusă și la diabet și la probleme la glandele lăcrimare. Fii cu ochii pe Bichon pentru a preveni cea din urmă, pentru că poate face iritații dacă ajung fire de păr prea des în ochi. Cel mai bine este să cureți ochii cățelului zilnic cu un agent special de curățare pentru câini. Pentru a menține câinele sănătos, periatul face parte din ritualurile zilnice ale Bichonului, pentru că încâlcirea blănii duce repede la inflamații sau la ciuperci de piele. Un Bichon sănătos poate trăi între 14 și 16 ani.

Nutriția Bichonului Maltez

Având un câine de maxim 4 kg conform standardului rasei, e foarte important să eviți kilogramele în plus. Nu uita: 2 kg în plus pe coastele câinelui corespund unei persoane care cântărește peste 100 kg în locul unei greutăți ideale de 70 kg! Riscul de boli articulare și de inimă, precum și de diabet cresc semnificativ la un Bichon Maltez supraponderal. Informațiile producătorului privind cantitatea de hrană zilnică sunt doar o recomandare, pe care ar trebui să o adaptezi patrupedului tău. Cântărește Bichonul Maltez adult regulat pentru a putea lua măsuri când e cazul. În primele zile după ce ai luat câinele acasă e bine să îi dai hrana cu care e obișnuit deja pentru a îl ajuta să se obișnuiască. Fă schimbările de mâncare cu grijă, de exemplu amestecând un pic din noua hrană cu cea cunoscută în fiecare zi. Astfel poți evita reacțiile de hipersensibilitate, cum ar fi diareea sau vărsăturile. Hrana ar trebui să aibă un conținut ridicat de carne, indiferent că alegi hrană umedă sau uscată – astfel încât patrupedul să poată utiliza cât mai optim nutrienții din mâncare. O nutriție cu hrană de înaltă calitate fără aditivi ieftini și adaptată nevoilor nutriționale ale câinelui se reflectă și în blana lucioasă, pielea sănătoasă și o digestie fără probleme. Fii atent și la calitatea gustărilor: pe lângă gustările dentare, care au beneficii în plus, îi poți da și câte o gustare mică între mese. Bineînțeles că patrupedul trebuie să aibă mereu apă de băut la dispoziție.

Îngrijire

Un câine mic poate avea extrem de mult păr – Bichonul Maltez este dovada vie a acestui lucru! Îngrijirea sa este destul de dificilă pentru începători și nu ar trebui subestimată! Iubitorii de câini, care văd îngrijirea blănii ca pe un rău necesar, nu ar trebui să aleagă un Bichon Maltez. Pentru că îngrijirea blănii ar trebui să vă aducă bucurie la amândoi, mai ales că ocupă atât de mult timp din viața câinelui! Verifică Bichonul după fiecare plimbare pentru a îndepărta orice frunze sau crenguțe din blană. Blana lungă și mătăsoasă necesită periere zilnică, altfel tinde să se încâlcească. O baie de două ori pe lună ar trebui să fie inclusă în program: obișnuiește cățelul cu acest ritual și folosește un șampon delicat pentru câini pentru păr lung sau unul pentru blană albă. Periază cățelul bine înainte de baie. Folosește apă călduță, masează șamponul bine și clătește apoi blana cu grijă. Un al doilea ciclu de spălare cu clătire ar putea ajuta la îngrijirea blănii. Și nu în ultimul rând, stoarce cu grijă apa din blană și usucă patrupedul cu uscătorul, pentru că un Bichon ud poate răci rapid. Curăță urechile cu un dispozitiv special și ai grijă la ochi, pe care ar trebui să îi cureți regulat pentru a nu permite firelor de păr să intre în ochi. Verifică și ghearele patrupedului regulat – ele pot ajunge să fie prea lungi, mai ales dacă e bătrân, așa că scurtează-le cu un clește pentru gheare.

Activitate

Pe cât de mult îi place rolul său de „câine de jucărie” – Bichonul Maltez este un mic aventurier, căruia îi place să meargă zilnic în explorare și să miroase tot ce prinde. Îi place foarte mult să se joace. Încearcă să găsești un echilibru bun între stimularea fizică și mentală – prea mult „sport canin” poate cauza un dezechilibru, pentru că patrupedul se va aștepta mereu să faceți ceva.

Așa că e esențial să petreci multe ore mângâindu-l și lenevind împreună. Bichonului îi vor place multe jucării – cum ar fi sforile, mingile și discurile frisbee sau jucăriile inteligente. Clickerul este o altă metodă de a petrece timpul cu inteligentul Bichon Maltez, căruia îi place să învețe trucuri noi – astfel întărești și legătura dintre voi. Dog Dancing este încă un mod de a antrena corpul și mintea în același timp.

Crezi că micuțului tău balon de energie i-ar place Agility? Nici o problemă: există echipament Agility pentru câini de talie mică, cu care te poți antrena. Ia o pauză din când în când, pentru ca patrupedul să nu își suprasolicite picioarele mici. Începe sporturi canine solicitante doar odată ce Bichonul tău este adult, pentru a nu cauza probleme la aparatul locomotor.

Echipamentul de bază pentru Bichonul Maltez

Înainte de a îți lua un câine, poți reduce perioada de așteptare alegând echipamentul de bază potrivit. Un Bichon are nevoie de un culcuș comod, unde să se poată retrage – aici ai de ales între numeroase coșulețe și pături frumoase pentru câini.

Zgarda sau hamul, precum și lesa fac parte din accesoriile câinelui, la fel ca bolurile pentru apă și mâncare. Gândește-te și cum vrei să transporți câinele în mașină – aici ai mai multe opțiuni: de la cuști de transport făcute din diferite materiale la centuri de siguranță pentru câini.

O pătură pentru mașină ar putea fi și ea foarte practică pentru călătoriile mai frecvente. Această frumusețe pe patru picioare are nevoie de anumite ustensile pentru îngrijire: pe lângă o perie moale și un pieptene dur ar putea ajuta în faza preliminară. Asigură-te că ai și o foarfecă specială la îndemână pentru a scurta blana în unele locuri.

Cumpără un șampon delicat cu balsam – dacă ai un cățel mic, cumpără un șampon pentru juniori. Ulterior îl poți schimba pe șampon pentru câini cu păr lung sau blană albă. Un dispozitiv pentru curățarea urechilor te-ar putea ajuta mult. Și ceva, cu ce să îi cureți ochii, pentru că Bichonii Maltezi tind să aibă probleme cu glandele lăcrimare. Cleștele pentru gheare și pentru căpușe îți vor completa lista de echipament de bază.

Bicon Maltez cu părul scurt
Patruped mic, pregătit pentru comenzile tale.

Cui i se potrivește un Bichon Maltez?

Oamenilor interesați de această rasă ar trebui să le facă plăcere să îngrijească, perieze și să plimbe câinele. Acestor patrupezi iubitori nu le place să fie lăsați singuri prea mult timp și au nevoie de oameni, care să vrea să stea cu ei des și mult.  Rasa este foarte potrivită pentru bătrâni, care fac multe plimbări în natură, dar și pentru oameni care muncesc și își pot lua cățelul la muncă. Ei sunt foarte atașați de stăpân și sunt tovarăși excelenți în călătorii datorită mărimii lor. Un Bichon Maltez se simte bine chiar și într-un apartament la oraș, dacă îi oferi suficientă mișcare. Deși îi place să se joace, nu are nevoie de activități sportive intense. Rasa este perfectă și pentru începători, care sunt dispuși să învețe.

Unde găsesc Bichonul dorit?

Dacă te-ai îndrăgostit de această rasă, cumpără un cățel doar de la un crescător responsabil, care are multe cunoștințe despre caracterul, tipul și sănătatea rasei. Nu ai nici o garanție că patrupedul este un adevărat Bichon Maltez în cazul „puilor accidentali” sau a crescătorilor care „înmulțesc” câini doar pentru bani și fără certificate de Pedigree sau fără a fi membri ai unei asociații. S-ar putea ca în aceste cazuri să existe probleme de sănătate și de caracter: deseori cățeii sunt bolnavi sau nu au socializat cum trebuie. Pe scurt: investiția de bani și timp pentru a căuta un crescător bun merită în orice caz – la urma urmelor nu cauți o ofertă bună, ci un tovarăș, care să fie alături de tine timp de mulți ani!

Ideal ar fi să cunoști părinții și să vezi unde cresc puii în timpul vizitei la crescător. Toți ar trebui să îți lase o impresie sănătoasă și echilibrată. Crescătorul va fi bucuros să îți dea informații despre consultațiile la veterinar și să îți recomande un cățel, care ți s-ar potrivi. El este de asemenea persoana de contact pentru întrebările de nutriție și de îngrijire a blănii și cu siguranță va avea niște sfaturi pentru tine în acest sens. Micuțul Bichon nu ar trebui să se mute la tine mai repede de vârsta de opt săptămâni. Asigură-te că primești și un carnet de sănătate pe lângă certificatul de Pedigree. Respectă datele de rapel pentru a garanta imunizarea de bază.

Dacă ești în căutarea unui câine adult, s-ar putea să ai succes la adăpostul local de animale, care mai plasează Bichoni Maltezi sau alte tipuri de Bichoni din când în când. În cel mai rău caz vei găsi un patruped pe internet, pentru că se întâmplă să mai vezi un Bichon Maltez, care să își caute o nouă casă – fie pentru că stăpânul anterior a subestimat îngrijirea blănii sau din cauza divorțurilor sau deceselor. Iubitorul Bichon Maltez poate suferi mult fără un om lângă el și va fi fericit să aibă o nouă casă!

Îți dorim cât mai multă distracție cu micuțul tău fericit și plin de energie!

Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.