Bichon Frise

Bichon Frise - aspect si comportament

Bichon Frise este un cățel fermecător, care a cucerit mulți iubitori de câini prin felul său prietenos de a fi. Învață mai multe despre îndrăgita rasă de câini mici din zoopus Ghid.

Bichon Frise – aspect

La prima vedere, Bichon Frise, numit și „Bichon à poil Frise” în franceză, îți amintește de o minge pufoasă de lână pe patru picioare. Această rasă are maxim 6 kg și o înălțime de aproximativ 30 cm. Blana exclusiv albă poate ajunge la 10 cm lungime conform standardului rasei și îți amintește de capra mongoleză. E subțire ca mătasea și buclele o fac să fie deosebit de moale. Însă stratul superior este un pic mai dur. Buclele sunt cele care au dat numele rasei: Bichon Frise înseamnă, în traducere aproximativă „cățeluș cu păr creț”. Bichonul Frise privește curios lumea cu niște ochi închiși la culoare și are bucle care îi acoperă urechile. Coada este îndoită deasupra spatelui, dar nu în buclă.

Bichon Frise – caracter

Un Bichon Frise știe cum să te impresioneze prin farmecul său: este un câine plin de viață, deschis la minte, căruia îi place să își însoțească partenerul uman peste tot. Felul său fericit de a fi emană bună dispoziție și „infectează” tot ceea ce îl înconjoară. Așa că acestor patrupezi nu le e greu să te cucerească. Îi place să fie mângâiat – chiar și să stea în brațele stăpânului său. Nu este foarte mofturos și se înțelege bine cu alți câini. El este mereu prietenos cu străinii. Temperamentalul Bichon Frise tinde să fie alert, dar nu este agresiv și nu latră mereu. Nu răsfăța câinele atunci când întâlnește lucruri noi, de exemplu cum ai face când întâlnești străini. Unii stăpâni fac greșeala de a calma imediat comoara lor, lucru care face câinele relativ nesigur. Pentru că patrupedul clasifică situația ca fiind ceva ieșit din comun. Pe de altă parte, dacă ești calm, și patrupedul tău se va purta la fel!

Pui Bichon Frise

Sănătate și îngrijire

Acești căței albi și fericiți nu prea au boli tipice rasei. E posibil să le lăcrimeze mai des ochii, cauzând urme maronii pe blana lor albă ca zăpada. Asigură-te că nu are fire lungi de păr în zona ochilor pentru a evita iritațiile. Uneori Bichonii tind să facă inflamații la organele respiratorii.

Îngrijirea blănii Bichonilor

Stratul de suprafață este relativ ușor de îngrijit și protejează Bichonul iarna împotriva frigului și a umezelii. Însă vara ține căldura departe. Un mare avantaj pentru stăpânii de câini Bichon Frise este că rasa nu lasă păr. Folosește o perie o dată la două zile în cazul cățeilor mici, pentru a preveni încâlcirea blănii și pentru a elimina murdăria. Un Bichon Frise adult are nevoie de o periere o dată pe săptămână. „Barba” patrupedului trebuie curățată regulat, mai ales dacă îi dai hrană umedă. Asigură-te că tunzi regulat blana Bichonului. Poate fi menținută relativ scurtă în cazul animalelor de companie, care nu sunt duse la expoziții, făcând-o și mai ușor de îngrijit. Ai grijă ca părul să nu ajungă prea lung, mai ales în zona ochilor, pentru a preveni iritațiile la ochi și a permite animalului să vadă bine.

Speranța de viață a unui Bichon Frise

Rasa este considerată a fi rezistentă și puternică. Dacă este îngrijit regulat și primește o nutriție potrivită, un Bichon Frise poate trăi până la 15 ani.

Nutriția specifică rasei Bichon Frise

Ca orice alt câine, un Bichon Frise are nevoie de hrană adaptată pentru nevoile sale. Având în vedere că micuții nu sunt foarte mofturoși, vei avea de ales între numeroase tipuri de mâncare. Atunci când alegi un tip de hrană pentru câini, asigură-te că are un conținut ridicat de carne, indiferent că e hrană umedă sau uscată.  Carnea ar trebui să fie prima pe lista de ingrediente. Mâncarea trebuie să consiste din maxim 30% proteine. 25% proteine brute sunt de asemenea suficiente pentru câinii cu activitate normală, care nu fac sporturi canine și nu aleargă pe distanțe foarte mari. Zahărul nu are ce căuta în mâncarea unui Bichon Frise – dar uneori apare sub formă de pseudonime, cum ar fi „melasă din sfeclă”.  Cel mai bine este să eviți alimentele care conțin subproduse din plante.

Dacă îi dai patrupedului exclusiv hrană uscată, asigură-te că bea suficientă apă. Oferă-i acces permanent la apă proaspătă.

Alege hrană uscată specială pentru câini, cu boabe de mărime adaptată și care este mai potrivită pentru dinții apropiați ai patrupezilor. Poți și să îi cumperi gustări dentare speciale și jucării pentru a preveni tartrul. Un sfat bun pentru dinți sănătoși este și să îi dai regulat bucăți de carne crudă de vită. Produsele de ros îi curăță dinții.

Dresaj

Dacă nu cedezi constant farmecului acestui cățel francez, dresajul unui Bichon Frise este relativ ușoară: câinele este dispus să învețe, este inteligent și prin urmare este un câine potrivit pentru începători. În orice caz, stăpânul ar trebui să se familiarizeze cu bazele dresajului de câini. Fii mereu prietenos, dar consecvent în dresaj – doar așa vei obține rezultate rapide cu acest patruped mic și inteligent. Bineînțeles că se recomandă și să mergi la o școală de dresaj. Acolo Bichonul poate avea contact cu alți câini încă de când e mic. Poți să îl înveți și unele trucuri.

Activitatea unui Bichon Frise

Cel mai important lucru pentru fericitul Bichon Frise  este legătura cu „haita” sa. Dar în nici un caz nu are nevoie de ocupație toată ziua. Cu toate acestea, apreciază plimbările lungi și te va însoți bucuros în drumeții. Poți lua patrupedul cu tine dacă mergi cu bicicleta: cel mai bine este să îl pui într-un coșuleț de bicicletă special pentru câini. Un Bichon adult poate și să alerge o anumită distanță la o viteză potrivită pe lângă bicicletă. Astfel își poate consuma energia la plimbarea voastră.

Având în vedere că nu are instinct de vânătoare, de obicei va sta mereu pe lângă tine – cu condiția să fie bine educat. Așa că poate alerga liber în zone potrivite fără nici o problemă.

Bichonul Frise este potrivit și pentru sporturi canine, cum ar fi Agility pentru câini de talie mică. Și nu uita: după aventurile voastre împreună, patrupedul apreciază sesiunile prelungite de mângâieri.

Mi se potrivește un Bichon Frise?

Un Bichon Frise este are foarte multe talente. De obicei se adaptează bine la mediul înconjurător, fiind perfect pentru un apartament la oraș. Iubește copiii și este un tovarăș de joacă minunat pentru ei. Ai grijă să îl înveți să trateze animalele cu respect. Asigură-te că cei mici se poartă cu atenție cu cățeii, mai ales dacă sunt pui, pentru că aceștia sunt foarte micuți. În general poți crește această rasă de câini foarte ușor cu alături de alte animale, cum ar fi câini sau pisici. Ai grijă în cazul animalelor mai mici, pentru că patrupezii ar putea avea impresia că acestea sunt „jucării vii”. Un Bichon Frise pui se va obișnui mai ușor să conviețuiască alături de alte animle decât un adult. Dacă obișnuiești animalele unul cu celălalt încă de când sunt mici, nu ar trebui să ai probleme.

Viața cu un Bichon

Poți lăsa un Bichon Frise singur pentru perioade scurte de timp și în general se adaptează la orice rutină zilnică. Pe scurt, este un câine perfect atât pentru familii, cât și pentru persoane singure. Acest lucru este valabil și pentru bătrânii care deseori vor doar să petreacă timp în natură cu patrupedul lor. Înainte de a adopta un Bichon Frise, ia-ți anumite măsuri de precauție. Un membru patruped al familiei înseamnă o responsabilitate pentru mulți ani. Dacă stai într-un apartament în chirie, asigură-te că ai voie să ai câini.

Chiar dacă rasa nu lasă păr, asigură-te că niciun membru al familiei nu are alergii la câini înainte de a adopta. Organizează din timp posibilele îngrijiri necesare pe timp de concediu sau de boală. Multe hoteluri permit accesul animalelor de companie, așa că și asta ar putea fi o opțiune pentru tine. Pe lângă această obligație, ia în considerare impactul financiar pe care îl va avea – pe lângă echipamentul de bază (perie, lesă, culcuș, pături sau perne, boluri) – sub forma costurilor regulate (mâncare de calitate înaltă, precum și gustări, vizite la veterinar) timp de mulți ani. S-ar putea să ai costuri neașteptate dacă patrupedul se îmbolnăvește.

Cum poti sa adopti un bichon frise

Cum să găsești cățelul dorit

Dacă vrei să îți cumperi un Bichon Frise, caută un crescător serios. Asigură-te că este membru al unei asociații. El ar trebui să dea animalele doar cu certificat de pedigree, certificat de sănătate și microcip. Nu te grăbi și caută un crescător în care să ai încredere. Printre criteriile de bază este ca acesta să ofere mamei cățeilor suficient timp să își revină între nașteri. El ar trebui să îți răspundă cu răbdare la întrebări și să fie de asemenea interesat despre tine și casa ta, să se asigure că lasă cățelul pe mâini bune. În timpul vizitei poți cunoaște și părinții, nu doar cățeii. Un crescător de încredere va fi disponibil pentru orice întrebări viitoare despre patrupedul tău.

Nu cumpăra de la așa numiți crescători care vând animalele fără certificat de pedigree. Ei sunt interesați de obicei doar să facă un ban rapid. Așa că sănătatea, tipul și deseori și comportamentul social al cățeilor, precum și al părinților, sunt puse pe plan secundar. Oferta ar putea părea ieftină la prima vedere, dar deseori vei avea multe cheltuieli ulterioare la veterinar. Plus că nu ai nici o garanție privind proveniența patrupedului. Evită puii aleatorii de la persoane private.

Citește mai mult despre alegerea unui câine, în articolul nostru 12 întrebări pe care să le pui unui crescător de câini.

Bichoni de la adăposturi de animale

Dacă vrei un câine mai bătrân, mertă să cauți Bichoni și la adăpostul de animale. Un avantaj al adopției unui Bichon Frise bătrân ar putea fi că poți lua un patruped gata dresat. Dar bineînțeles că există și câini care au fost abandonați de stăpâni pentru că erau suprasolicitați de educația acestora. Societățile de protecție a animalelor și adăposturile de animale pot să își dea seama, după o discuție cu tine, dacă Bichonul Frise respectiv ți se potrivește sau nu. În cazul unui plasament privat îți recomandăm să încerci să cunoști câinele mai bine și să îl duci la o plimbare înainte de a îl lua acasă. Nu avem nici un dubiu că va fi o experiență extrem de satisfăcătoare să oferi o casă unui Bichon senior!

Proveniența rasei

Încă din Antichitate existau câini mici, similari pudelilor, care au devenit populari printre nobilii din Franța și Spania. De la început, acești câini au avut un singur scop, și anume să „fie iubiți”. Ei puneau un zâmbet pe buzele oamenilor prin simpla lor prezență, fără a fi nevoie să facă nimic altceva. De aceea, fac parte din „câinii de societate”. Se presupune că rasa provine din Insulele Canare, lucru care a dus la numele „Bichon de Tenerife”. Nu este complet clar ce rase au avut un rol în crearea acesteia. Părerile sunt împărțite, se consideră că Bichon Frise este derivat din Cocker Spaniel sau chiar pudel pitic. Acești câini au ajuns din Tenerife pe continentul european în secolul 14. Strămoșii Bichonului Frise au ajuns în casele nobililor francezi pe la începutul secolului 16. De acolo au avansat, deseori parfumați și decorați de soțiile nobililor, devenind animale „de salon” ai înaltei societăți.

Câini meniți să fie iubiți de secole întregi

Ei au devenit tot mai cunoscuți începând cu anii 1930, mai ales în Franța și Belgia. Însă în 1928 ei erau încă prezentați ca „pudeli cu blană creață ca mătasea” în orașul german Duisburg. Rasa de câini Bichon a primit propriul standard și un nume oficial în 1933. În 1959, rasa a fost recunoscută oficial de FCI. Primii pui de Bichon Frise s-au născut în Germania abia în 1956. În același an au apărut primii reprezentanți ai rasei în SUA. Apoi, Bichon Frise a ajuns în Marea Britanie prin intermediul imigranților americani. În 1974 s-au născut primii pui ai acestei rase cu origini franceze și belgiene. Rasa a devenit extrem de populară de atunci, mai ales în Statele Unite. Pe lângă Bichon Frise se cunosc cinci alte rase de tipul Bichon: Maltez, Bolognese, Havanez și Löwchen (Micul Leu).

Îți dorim cât mai multă distracție împreună cu fermecătorul tău Bichon Frise!

Articole similare
Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.